Szabó András - legális kisbalta (utolsó módosítás: 2012.05.03.)
A Magyar Késmíves Céh tagja. Made in Hungary, Debrecen-Bánk

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Fej súlya: 480 g (legális méretű)
 • Teljes súlya: 608 g tok nélkül. tokkal 715 g
 • Él hossza: 77 mm (legális méretű)
 • Fej szélessége: 139 mm
 • Fej vastagsága: 25 mm
 • Fej magassága: 74 mm
 • Fej anyaga: 56crv kovácsolt rozsdamentes acél, Szabó András hőkezelése
 • Élezése: konvex
 • Nyél hossza: 290 mm, eredetileg 370 mm volt.
 • Nyél anyaga: gőzölt akác
 • Tok: 4 mm-es marhabőr by Ponggi
 • Készült: 2012. február havában

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Egy ideje rájöttem, hogy ha a kés vágó és csapkodó-gallyazó funkcióját kettéválasztom, kapok egy sokkal jobban használható, lényegesen kisebb, könnyebb kést (ami így akár folder is lehet), és új eszközként kapok egy jól használható kis baltát, amit alkalomadtán a hátizsákba dobhatok. Papica - aki komoly Bushcrafter tapasztalatokkal rendelkezik - egyik publikus videójában még azzal a gondolattal is eljátszott, hogy a balta kellően megélezve, még kés nélkül is megfelelő választás lehet. Úgy döntöttem, kipróbálom a kisbaltát. Sok változatot nézegettem. A no-name olcsó 2-3 eFt-os barkácsárúházas baltából nem kértem. Egyrészt nem tetszett, másrészt emlékeim szerint egyik sem volt legális méret.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Apropó, legális méret... Az erdő törvényben szerepel, hogy a balta fejmérete nem haladhatja meg az 500 g-ot. Városban, közterületen érvényes a 8 cm max. élhossz, illetve szúróhossz, de bármit teszünk a balta KKVE (Közbiztonságra Különösen Veszélyes Eszköz) marad, mivel beletartozik a "jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelő eszköz" meghatározásba. Szóval ezt is kizárólag erdőben, magánterületen, illetve hátizsákban elcsomagolva.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kisbalta keresésnél leszűkült a választék azáltal, hogy vagyonokat nem akartam rá szánni, fontos volt az 500 g-os korlát, és cél volt a praktikusan kis méret. Ez utóbbi alatt azt értettem, hogy amit nagy fix + ütőfa megoldással tudtam, azt a kisbaltával jobban, kényelmesebben tudjam, de nagyobb feladatot nem tűztem ki számára. Emellett minél kisebb, könnyebb legyen az eszköz. Két irány maradt. A gyáriból a Fiskars X5 vs. X7, illetve a Szabó András által készített custom kisbalta. Szeretem a hazai kézműves alkotásokat, így rendeltem egy kisbaltát Andrástól, a fejformát rábíztam. Az elkészítés átfutási ideje cirka két hónap volt. Ezalatt vettem egy X5-öst is, hogy arra az időre is legyen, no meg kipróbáljam. Erről majd egy másik cikkben olvashattok.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kisbalta nyelezve megérkezett. El kell mondjam, kézbe fogva megértettem Papica gondolatát. Egy ilyennel az övre fittyentve boldogan indul az ember az erdőbe. A baltának gyönyörű éle volt, és élezni is nagyon egyszerű, gyors művelet. Eredetileg 37 cm hosszú nyéllel kértem / kaptam. Ez övre lógatva jó méret, mivel lehetővé teszi az egy, és kétkezes használatot. Ez utóbbi egy nap mint nap irodában computert nyüstölő embernek nem utolsó szempont.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kisbaltát erdőben, és a Duna parton (Megyeri híd - Szentendre között) kipróbálva komoly benyomást tett rám. Nagyon szépen, 6-7 cm-es ágakat jellemzően egy csapásra kettényeste. Nem hasító fejsze, de azért hasítani is szépen lehet vele, ami csapadékosabb időszakban tűzgyújtáshoz elengedhetetlen dolog. A balta fokát is kipróbáltam természetesen. Innentől számomra nem is lényeges, hogy a késemen legyen törővég. Cöveket leverni, magot feltörni remek dolog. Papica ötletén felbuzdulva jól megéleztem a kisbaltát, és vágtam vele almát, kenyeret, szalámit, szalonnát, meg faragtam vele cöveket. Bevallom a legviccesebb az alma volt, fiam javasolta, hogy a fokával is próbáljuk ki, mert úgy még viccesebb lesz. Viszont a szalonna, szalámi, és legfőképpen a cövek faragása élmény volt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ami nem tetszett, köszönhetően annak, hogy az X5-öst is használtam már párszor. A balta, akár mennyire is hatalmas érzés magamnál tudni, kiránduláskor, túrázáskor nem tartozik a legfontosabb felszerelésekhez. Ritkán kell, akkor sem feltétlenül. Ha választanom kell, inkább viszek egy kisfűrészt (Bahco Laplandert), mint a kisbaltát. Ha viszem, akkor hátizsákba kerül. Itt már éreztem, hogy sok nekem a két kisbalta. Használatra, minőségre, kinézetre egyértelműen a Szabó kisbalta tetszett. Méretre praktikumra pedig sajnos az X5. Egyik vergődésem során fogtam, és lerövidítettem a nyelet, hátha. Lehet, hogy még jobban kellett volna, nem tudom. Bevallom a HS Vaddisznó átalakíttatása óta nagyon megtanultam, hogy nem szabad átalakíttatni a mesterek munkáját, sk. pedig pláne nem. Sajnos végül az X5-öst tartottam meg.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Akik komolyabban túráznak, erdőbe járnak, természethez közelebb élnek mint jómagam, azok ne a Fiskarst válasszák, hanem a Szabó András baltáját. Árban csak picivel van felette, de használhatóság, és szerethetőség tekintetében sokszorta jobb annál.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.05.03.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Szabó András, balta, axe, Debrecen Szabó András, balta, axe, Debrecen Szabó András, balta, axe, Debrecen Szabó András, balta, axe, Debrecen Szabó András, balta, axe, Debrecen Szabó András, balta, axe, Debrecen Szabó András, balta, axe, Debrecen Szabó András, balta, axe, Debrecen Szabó András, balta, axe, Debrecen Szabó András, balta, axe, Debrecen Szabó András, balta, axe, Debrecen