Opinel N°12 Couteau Scie bicskafűrész
Kis mindenes fűrész kirándulásokhoz. Made in France - Savoie (utolsó módosítás: 2015.09.19.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

Fűrész:

 • Típus azonosító: N°12 Couteau Scie
 • Fűrész nyitott hossza: 287 mm
 • Fűrész zárt hossza: 166 mm
 • Súlya: 108 g
 • Új ára: 7.690,- Ft (2015.-ös ár)

Penge:

 • Penge anyaga: Uddeholm Sandvik 12C27M rozsdamentes svédacél
 • Penge hossza: 122 mm (erdőben legális méretű)
 • Él hossza: 117 mm (erdőben legális méretű)
 • Penge max. szélessége: 25 mm
 • Penge vastagsága: 0,8 - 1,3 mm
 • Fogazata: közepes, húzó fűrész
 • Penge rögzítése: Virobloc (zárgyűrű)

Markolat:

 • Markolat anyaga: Bükkfa egy darabból (4 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolatvastagság: 26 - 27 mm
 • Markolatszélesség: 26 - 34 mm

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Meggyőződésem, hogy erdőben a kés mellett szükséges egy kisbalta, vagy fűrész is. Én inkább fűrészes vagyok. Sok típust kipróbáltam az elmúlt évek során. Nagy kedvencem a Silky - Gomboy 240 bicskafűrész. Ezt szoktam vinni a Hegyespenge - Vaddisznó fixemmel. Sok esetben az ember úgy mozdul ki, hogy nem vihet nagyobb fixet, és emellett igyekszik minél kevesebb holmit magával vinni. Persze ilyenkor is előfordul, hogy jól jönne egy kis fűrész, mert mondjuk kellene egy bot a gyereknek, vagy egy kis tűzre való fa a hobóba. Erre a célra is kerestem a megfelelőt. Volt Wenger Realtree AP Blaze 55 nagy svájcibicskám fűrésszel, meg ami jelenleg is még megvan, az ARS 210DX. Egyiknek túl apró fogú fűrésze volt, a másik meg lehetne kisebb méretű.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az Opinel bicskafűrészei mindig is piszkálták a fantáziámat, de igazán most jött el az ideje, hogy a kisebbiket kipróbáljam. Kedves Késportálos ismerősömnek köszönhetően hozzájutottam egy remek példányhoz. Gyakorlatilag bolti állapotút kaptam. Régies hatású keménykarton dobozban kerül forgalomba, ami első látásra is kellemes benyomást kelt. Célom egy olyan közép, vagy nagy fogazatú húzó bicskafűrész beszerzése volt, aminek pengehossza 10 cm körüli, biztonságosan rögzíthető, kényelmes, könnyű, jól pakolható. Az Opinel N°12 Couteau Scie-re ez szinte tökéletesen illik. Sokszor volt már, hogy az elméleti okoskodást, a gyakorlat egy mozdulattal áthúzta, így kíváncsi voltam, hogy fog szuperálni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Azt hiszem annyit leleplezhetek, hogy immáron kialakult a 3 féle eszköz szettem. Hétköznapi - munkába, boltba járós - EDC a Benchmade 485 Valet lett. Nagyon bevált. Erdőjáró szettem már jó ideje a korábban citált Hegyespenge Vaddisznó fixem, és mellette a Silky 240 kisfűrészem. Hétvége, outdoor, és minden egyéb esetén a Robi EDC folderem, amit nagyon megszerettem, és a most bemutatásra kerülő Opinel N°12 Couteau Scie kisfűrész kísér el. Ez utóbbihoz még készíteni fogok valami egyszerű, lehetőleg praktikus bőrtokot. Ezt egyelőre még csak papíron tervezgetem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Első ránézésre ez a fűrész egy nagy Opinel bicskára hajaz, bár a markolata picit íveltebb. Ez a húzófűrész jellegéből adódik. Kellemes sima fa tapintású. A markolat végén a megszokott koppintóval, ami ha nedvességtől picit bedagad a fa, a penge nyitásához tökéletes megoldás. A zár oldott állapotában egy határozott koppintás, és a penge könnyen nyitható. Markolatán található egy 4 mm-es zsinórfurat, ami ha szükséges, bővíthető. Vaciláltam is, hogy nem feltétlen készítek hozzá bőrtokot, hanem helyette a zsinórfuratba befűzök egy szélesebb marhabőrcsíkot, és egy S-binerrel rácsattintom az övemre. Ennek egy hátránya, hogy jobban lifeg, viszont akár zsebre is lehet vágni. Ez utóbbi hordásmód elrejti a kíváncsi szemek elől, és megóv egy esetleges igazoltatástól. Hamar megjegyzem, teljesen legálisan hordható, még az erdőben is, ahol 30 cm fűrészpengehossz a határérték.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Virobloc/zárgyűrű. Zseniálisan jó, és egyszerű megoldás. A pengét nyitott vagy zárt állapotban is tökéletesen rögzíti. Nyitni, és oldani a gyűrű elfordításával lehet. Kosz persze tud alá menni. Legegyszerűbb dolog, egy zégergyűrű fogóval finoman levenni, és tisztítás után visszatenni. A gyűrű elég jól merevített, attól nem kell tartani, hogy a le, és visszatétel során kinyílik. Pláne egy ilyen nagyméretű modellnél. Érdekességként leírom, hátha valakinek új infó, hogy a penge zárt állapotában régebben nem lehetett a gyűrűt zárni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha valaki már használt Victorinox, vagy Wenger bicskafűrészt, és utána kipróbálja ezt az Opinelt, gyűlölni fogja, ha megint a svájcival kell dolgoznia - gyorsan hozzáteszem, svájci bicskafűrészből is kapható zseniálisan jó, a Felco, de ez jellemzően kerti szerszám, nem túraeszköz. Nagyon klasszul és gyorsan lehet 6-7 cm-es átmérőjű ágakat ezzel az Opinellel levágni. 3-4 cm-eseket meg pár húzással. Kis hobót etetni is remek vele, cca. 10 cm-enként húz az ember kettőt a fűrésszel, és tördeli az ágat... Hamar megvan az ebéd sütéséhez szükséges faanyag. Nagyon szeretem ezt a kis fűrészt a nagy kedvencemmel, a diófa markolatos Robi EDC v2.0-ás bicskámmal együtt. Ha kimozdulok, akár bringával a Dunapartra, akár kocsival pl. Szentendrére, mindíg magammal viszem. Hányszor volt, hogy úgy terveztük, bemegyünk Szentendrére, benézünk egy kávére a Szamosba, és a végén a dunaparton kötöttünk ki a déli végen. Gyerekek imádják a tábortüzet. Ha felkészültebben megyünk, viszünk kenyeret, és virslit is. Pengeháttal meg remekül lehet csukott állapotban is szikravetőzni, bár én jellemzően a Primus vihargyújtót szoktam használni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha megnyerte a tetszéseteket, bátran ajánlom ezt a kis fűrészt, mert nekem bevált. Remélem Antiék folyamatosan termékeik között tartják a jövőben is: Bladeshop - Fűrészek (Gox személyes ajánlásával).

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2015.09.18.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie Opinel, Saw, fűrész, No12, Counteau, Scie, Sandvik, 12C27M, France, Savoie