Leatherman - Charge TTi Multi-tool (utolsó módosítás: 2013.03.08.)
Made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: 830731
 • Funkciók: 19 db +extra BIT-ek
 • Kés szúró hossza: 75 mm (legális méretű - EDC)
 • Kés él hossza: 72 mm (legális méretű - EDC)
 • Kés penge max. szélessége: 16 mm
 • Kés penge vastagsága: 2,5 mm
 • Kés penge anyaga: CPM-S30V porkohászati rozsdamentes acél 58-59 HRC
 • Kés penge rögzítése: Liner lock + open-lock (keresztzár + nyitott fogó zár)
 • Szerszámok rögzítése: Liner lock; back lock (keresztzár vagy hátsózár)
 • TTi zárt méretei: 101 x 19(21) x 30(38) mm
 • Szerszámok anyaga: 420HC rozsdamentes acél
 • Reszelő és vasfűrész nettó hossza: 64 mm
 • Fafűrész nettó hossza: 64 mm, bruttó 74 mm
 • Markolat-váz anyaga: Titán
 • Súlya: 236 g tok és kiegészítők nélkül
 • Clip: csatlakoztatható
 • Garancia: 25 év
 • Ára használtan: 32 eFt körüli

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Korábban már volt tapasztalatom multifogókkal. Volt korábban egy Leatherman Surge-öm. Ez nagyon tetszett, csak nem tudtam kihasználni. Napi hordásra nehéz és nagy volt, ráadásul mellé még elviseltem egy jobb acélból készült kést is. Táskában hordva lett volna megfelelő kiegészítő, de táskát nem viszek mindenhová, pláne nyári időben nem. Otthon pedig megfelelőbb volt a célszerszámaim használata. Próbáltam kisebb fogókat is, mint pl. a SkeleTool. Ennél hiányzott az olló, és nagyon zavart a díszítés miatt kilyuggatott kés penge. A CX acélja már tökéletes volt. Megemlítem még a Juice CS4-est, ami pici, minden van rajta amire szükségem lehet, de ez volt a legtávolabbi tőlem. Nagyon zavart a kis méret, és sok szerszám miatt elvékonyított elemek bizonytalan nyitása-csukása. Ezek után jó darabig nem akartam multifogót birtokolni, mert úgy gondoltam nincs rá szükségem. Legelőször múlt év őszén jelentkezett egyik túrám során az igény. A forró konzervdobozt kellett volna valami fogóval levenni a tűzről. Aztán szépen sorban megmutatták a túrák, és a hétköznapok, hogy hányszor jött volna jól egy csendben övön vagy táskában meglapuló multiszerszám.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Olyan fogót szerettem volna, ami hasonló a Surge-höz, de annál könnyebb, és picit kisebb. Szóba került a Wave, majd a Charge. Méretben, kiépítettségben gyakorlatilag megegyezik. Különbség árban, és a felhasznált anyagokban jelentkezik. Mivel maximalista vagyok, és hiszek abban, hogy ha megtalálom a számomra megfelelő eszközt, akkor az sok sok évig fogom használni, így inkább spóroltam rá, és a drágábbat - jobbat választottam. A Leatherman Charge TTi markolata Titánból van, ami egy igen erős, de rendkívül könnyű fém. Megfelelő még a Charge Al, melynél ez alumíniumból van, de ez kevésbé erős. A TTi emellett még rendelkezik egy sima pengével, melynek anyaga CPM-S30V rozsdamentes prémium acél. Ez utóbbi azért volt szenzációs hír számomra, mivel így övtokban hordva EDC késemet is ki tudja váltani.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük a Charge kombinált fogó részét. Korábban kedveltem a Surge fogóját, és ez erősen hasonlít rá. Szembetűnő különbség a fogó elején kialakított érvéghüvely-préselő. Anno volt ilyen fogóm, de azon különböző méretű hüvelyhez kialakított fogók voltak, mivel eltérő átmérőjű dróthoz kisebb-nagyobb hüvely való. Feltételezem ez az autóknál, hajóknál USA-ban szabványos mérethez való. Ki fogom próbálni, mert biztos nem haszontalan dolog. A fogó többi része teljesen hasonlít egy hagyományos kombinált fogóhoz, azzal a különbséggel, hogy a fej vastagsága 2-7 mm-ig terjed, ami egy normál kombi fogó esetén jóval szélesebb. Az is igaz, hogy véleményem szerint ez a szerszám így sokoldalúbb. A drótvágó rész ollószerű kialakítású, elektromos munkákhoz remek. Tövénél kábelcsupasztóval. Nem vagyok egy gyakorlott villanyszerelő, de egy 0,5-ös dróton kipróbálva egyenértékű a villanyszerelő SAM szerszámaimmal. Emellett az olló szerű kialakításnak köszönhetően erdőben egy rögtönzött metszőollót is kapunk. Anno három lurkóval a Pilisben kirándulva értékelődött fel számomra a Victorinox bicskám ollója. Hatalmas szederbokrok, de amíg az ember keze beér teljesen lerabolva. Beljebb persze szebbnél szebb nagy fekete szemek. Hős apa óvatosan bemászik a bokorba. Menet közben már érzi, hogy ez egy erősen elhibázott döntés volt. Leszed egy marék szedret, de teli kézzel nem bír mozdulni, és kiadni sem igen. Megoldás, vág egy ágat, és kiadja. Első próba éles késsel. Vágáskor az összes tüske tövig mindenhol. Cumi! Ekkor előkerül az azóta állandó társ, az olló, és sikertörténet. Ugyanez a fogó drótvágó részével még lazább történet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A fogó fontos része a markolat. Wave szinte megegyezik a Charge-al, de pl. a markolatban is eltér picit. A Wave markolata tartalmaz éles szakaszokat, ami érezhető használatkor. Charge esetén a markolat végig lekerekített, csupasz kiálló lemezvéget nem tartalmaz. Mérete kellően nagy, és szorításkor is kényelmes. Nyitni a pillangókéseknél ismert mozdulatsorhoz hasonlatosan lehet a végén rásegítve-befejezve a nyitást. Ez köszönhető a nyitott fogó esetén automatikusan záródó két biztonsági retesznek, ami a két kést tartja csukott állapotban. Ez a fűrészre és reszelőre nem érvényes, de azok nem is tudják megszúrni a kezünket. A markolatot egyenesre hajtva kapunk egy 9 cm / 8 inch-es vonalzót. Szegény Surgém emiatt is került eladásra. A vonalzóját ugyanis egy szomorú alkalomkor kellett használni, és ahányszor kezembe vettem, ez jutott az eszembe róla. Visszatérve a TTi-hez, zárt állapotban kellemesen kicsi méretű, pontosabban a mérete EDC-ként hordva észrevétlenül megszokottá válhat elég hamar.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Sokszor zavart eddigi EDC készletemben, hogy egy eszközzel nem fedtem le a számomra szükséges és elégséges kritériumokat, és kénytelen voltam két-három cuccot magamon cipelni, ami pláne meleg évszakokban nagyon karácsonyfa feeling volt. Ezért gyakran megalkudtam, és csak egy bicska volt nálam. Persze, hogy ilyenkor kell a fogó, vagy az olló, és épp senkinél sincs. Nos ennek a Charge TTi-nek CPM-S30V porkohászati acél pengéje van. Ez a harmadik nagy kedvencem, és higgyétek el nem a nevének "csengése" miatt. Cefet élesre húzható, és megnyugtatóan éltartó. Spyderco kerámiákkal pedig kényelmesen megélezhető. Nos ez a tulajdonsága, és a hordható mérete-súlya lehetővé teszi, hogy az ember egy eszközt aggat magára, és tényleg szinte mindent lefed vele városi körülmények között. A penge egykezes nyitású, és kemény keresztzárral védett. A penge a markolat bal oldalán van, ami jobbkezeseknek kedvez. A liner lock szintén jobbkezes kialakítású. Figyelmesség, hogy a pengehát töve a penge élkialakításának megfelelően van simán hagyva (sima él), avagy recézve (fogazott él). Nem kell tehát nyitogatni, hogy megtudjuk mit nyitunk éppen ki.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Másik markolatszárban található a fogazott élű penge, ami szintén egykezes jobbos nyitású, pozíciójú. Ez a penge már a 420HC rozsdamentes acélból van, ami azért jobb éltartó, mint a svájci bicskákon található kések, de sajnos messze elmaradnak az S30V-től. Mire jó? Gyümölcsök, zöldségek felszeletelésére, zsemle felvágására, ahol nem akarjuk szétnyomni a belsejét, és pl. a paradicsom keményebb héjába úgymond beleharap a fogazott él. Én az alap SkeleTool félfogazott pengéjébe szerettem anno bele, addig eszembe nem jutott, hogy én fogazott pengét valaha is értékelni fogok. Azóta tudom, hogy atom jó. A pengeháton a hegynél kialakítottak egy vágó horgot. Az elgondolás jó, de itthon semmilyen eszközzel nem sikerült normálisan megéleznem. Jelenleg az én értékrendem szerint a meleg vizet sem viszi, emiatt teljesen haszontalan dolognak tartom. Remélem előbb utóbb sikerül szereznem olyan élezőt, amivel használhatóvá tehetem. Kicsi reményem van rá. A két késpenge, a reszelő, és a fűrész a multiszerszám csukott állapotában hozzáférhetők.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A sima pengés kés markolatából nyitható a fémreszelő. Ez három funkcióval bír. Egyik a már említett két irányban rovátkolt fémreszelő. Nettó reszelőhossza 65 mm. A másik oldalon cirka coarse durvaságú gyémántporos reszelő található. Elég jó minőségű, mert intenzív használat mellett sem ment tönkre, még most is normálisan használható. Még akár élezésre is alkalmazható, leginkább szükségélezőnek jó. A 2 mm vastag reszelő éle is fémreszelőnek lett kialakítva.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Másik nyélben a fogazott élű kés mellett található a dupla soros finom fogazatú fafűrész. Mindkét irányban dolgozik, de húzásra jobban. 65 mm hosszan fogazott a 74 mm hosszú fűrészlap. Sűrű fogazata elsődlegesen száraz fára, vagy csontra való. Friss ág esetén hamar eltömődik, így sűrűn kell tisztítani. A 2 mm vastag szerszám el van vékonyítva. A fogaknál 1,4 mm, a pengehátnál 0,9 mm vastagságú. A fogak felé vastagodik, ezáltal csökkentve a megszorulás esélyét.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolatot kihajtva férünk hozzá az egytől egyig hátsózáras biztosítású szerszámokhoz. Célszerű azt a markolatfelet teljesen kihajtani, és nyitott állapotban használni, amelyik a használandó szerszámot tartalmazza. Ez azért jobb, mint a visszazárt markolat, mert kényelmesebb a fogása, könnyebben forgatható, és hosszabb. A sima pengés kés markolatfelében található a nagy bit foglalat. Ez egy lapított speciális Leatherman bit, tehát a normál bit-ek nem tehetők bele. A fogóban található nagy bit mindkét vége szerszám, tehát megfordítható. Egyik vége egy PH szerű keresztfejű közepes csavarhúzó, másik vége egy S egyenes közepes csavarhúzó. A TTi-hez jár még egy 6 db-os kiegészítő készlet egy lapos műanyag foglalatba, amit a tokba csúsztathatunk egy kis lapos zsebbe. Ez a 6 db bit 12 különböző szerszámot jelent. Egy (PZ1;PZ2) keresztfejű, egy S egyenes (1/8;3/32), két Torx (T10;T15;T20;T25), és három imbusz (1,5;2;2,5;3;4;5mm) bit fejet. A kis bitet a foglalatba egy kis rugó rögzíti elég használhatóan. Kiegészítőként kapható Bit Extender (931009). Ez egy lapos bit foglalatba illeszkedő bitfoglalat toldat, mely a szabványos hatlapú bitek fogadására alkalmas.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A nagy bit mellet kihajtható még egy szerszám, a konzervnyitó. Ez a Wengernél ismert szerszámra hasonlít. Hegyes, és éles eszköz, amit akár hasításra is lehet használni. Ez az eszköz továbbá üvegnyitóként is funkcionál. A svájci bicskámnál korábban felfedeztem, hogy ezzel a szerszámmal nagyon jól lehet szikravetőzni. A konzervnyitó tövében található éles V-alakú kivágás kábelcsupasztásra való, de ezzel is lehet szikravetőzni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ennek a markolatszárnak a végén van egy fura kis rés. A TTi-hez kapunk még két kis kiegészítőt, egy clippet, és egy rögzítő szemet. Ezek egyikét lehet itt rögzíteni a hátsózárral. A clip nadrágzsebbe, vagy táskazsebbe csíptetésre való, bár én úgy vélem inkább a táskazseb a reálisabb felhasználás. A TTi mérete és súlya azért nem lenne kényelmes nadrágzsebben. A rögzítő szem szintén táskában praktikus, pl. egy parakordra ráfűzve, másik végét táskába kötve akár a zsák aljából is azonnal elővarázsolható, és egy mozdulattal leoldható a szerszámról.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A fogazott pengés szárban található egy fix nagy (7 mm) sima csavarhúzó. Ez egy igen masszív szerszám, kisebb feszegetésre is használható, gondolok itt pl. kupakos fémdoboz nyitására. A szerszám 35 mm hosszú.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Középen található a kis bit foglalat, ami gyakorlatilag egy szintén két végén szerszámot tartalmazó speciális műszerész csavarhúzó. Egyik vége keresztfejű, mási vége sima (1,6 mm). Tipikusan szemüveg meglazult csavar gyorssegély jut róla az eszembe. Ha netán sikerül a végét megroggyantani, akkor a külön megvehető 21 db-os bitkészletben (931014) a 21. szerszám egy ilyen kis bit.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az olló teljesen nyitott-terpesztett állapotban helyezkedik el a nyélben. Kihajtva még össze kell csuknunk. A Victorinox Spirittel szemben ezt is szokták előnyként említeni, azaz az olló maximális terpeszthetőségét. Az olló 20 mm-es éllel rendelkezik, és kényelmesen nagy az ujjtámasz felülete 5 x 11 mm-es. Laprugós megoldású. Összecsukni ötletesen lehet. Az ember picit lenyomja az olló szárát, majd hagyja kipattanni. Ezáltal teljesen kiterpeszt. Hátsózár oldásával egy mozdulattal csukható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ezen a száron a clip csatlakozó helyén egy körömmel kihúzható rögzítő szem rejtőzik, amit karabinerrel, mondjuk egy NiteIze #1 S-binerrel rögzíthetünk. Ha táskánk, hátizsákunk nem tartalmaz multifogó tartót, és MOLLE rendszerű, akkor jó választás lehet a M.O.L.L.E. tok (931005), ami egy M.O.L.L.E. rendszerű, gyöngyvászon övtok. Surge után nekem egy szerszám hiányzott csak, a szúróár. Sokkal jobban örültem volna ha a fogazott kés helyére kerül az erősebb olló, és az olló helyére a szúróár. Ez a multifogó nekem nagyon bejött, bár tetszik a Victorinox SwissTool Spirit plus is, amit még feltétlen ki fogok próbálni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.02.17.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium Leatherman, Charge, Wave, TTi, S30V, Multitool, Titanium