Leatherman - SkeleTool CX (utolsó módosítás: 2013.03.08.)
Best EDC tool. Made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: SkeleTool CX
 • Penge hossza: 65 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 60 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 16 mm
 • Penge vastagsága: 2,6 mm
 • Penge anyaga: 154CM rozsdamentes acél, Made in U.S.A.
 • Élezése: élszalagos, egyenes leélezés, sima penge
 • Kés nyitott hossza: 172 mm
 • Kés zárt hossza: 107 mm
 • Súlya: 140 g tok nélkül
 • Penge rögzítése: Liner lock (keresztzár)
 • Ára: 36 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Egyrészről kezdett sok multifogóm lenni, mert a Leatherman igen jó cuccokat gyárt. Konkrétan 3db, Surge, SkeleTool, Juice CS4. Másfelől úgymond szembe találkoztam egy kihagyhatatlan ajánlattal, ezzel a SkeleTool CX -el. ...Lett négy darab. Mondjuk nyilván való, hogy a sima SkeleTool teljesen fölösleges lett, de hát miért is a CX?

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Én eleve a SkeleToolt nem vettem volna meg sehogyan sem. Egy kedves Késportál tag (Shin) addig addig csereberélt velem, míg nálam maradt az ő SkeleToolja. Gondoltam sebaj, kipróbálom, lesz cikk, és eladom. Rájöttem, hogy ez a legmegfelelőbb EDC zsebtool. Pici, könnyű, cefet jól néz ki, rettentően praktikus (clip, karabiner, zsinórfurat), és teljes értékű szerszámokat tartalmaz, ami pl. a CS4-ről nem mondható el. Egy paramétere kedvetlenített el, az a sima változat kés penge acélja. Ezzel nagyon nem voltam kibékülve. Ez az egy zavart abban, hogy önálló EDC késnek hordjam.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Már már úgy alakult, hogy Zsolttal cseréltetek benne pengét, de hát közbejött pár dolog, majd ez a CX. Nos mi más ezen a CX-en? Lényegében a sima verzió 420HC félfogazott holkeres pengéje helyett ebben egy 154CM-es egyenes leélezésű sima penge van. A 154CM rozsdamentes acél igen jó acél, made in USA. Ennek megfelelője a japán ATS-34, ami az egyik kedvenc acélom. Viszonylag jól élezhető, kellően rugalmas, és emellett jó éltartó. A tool javarészt fekete színű, és a plusz bitfej tartó tokot nem alumíniumból, hanem szénszálas lapkából készítették. Még keményebben néz ki. A vicc az, hogy lemérve grammra ugyanannyi a súlya. Egy gramm eltérés sincs.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A SkeleTool CX gyakorlatilag egy keresztzáras, egykezes nyitású, jó fogású kis kést tartalmaz. Sajnos sem a németeknél, sem a briteknél nem legális közterületen. Nálunk viszont nagyon is. A tool tartalmaz még egy teljes értékű kombinált fogót, melyen drótvágó, és egy kis 6 mm-es lemezolló szerű készség, mely vékonyabb gallyaknál metszőollóként is használható. Szintén teljes értékű szerszámként szerepel egy Leatherman BIT foglalat is, melyhez a toolban van 4db bitfej. Két Philips keresztfejű, és két sima csavarhúzó fej. A BIT -eket kis retesz rögzíti a fejben. A csavarhúzó kinyitva 197 mm hosszúságú. Mindegyik szerszám kényelmesen fogható. Érdemes venni hozzá egy bitkészlet kiegészítőt, és nem sok ellenfele lesz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A hétköznapokban a vágáson kívül, bármikor le kell szerelni egy burkolatot, mondjuk egy PC-n, vagy bringázáskor kell valamit hirtelen gépészkedni, nem vagyunk elveszve. Egy biztos tudat, velünk van. Súlya, mérete szempontjából észrevétlen társ. Ha valakinek nem kell olló, szúróár, és dugóhúzó, fűrész, akkor ezt javaslom. Ha pedig az előbb soroltak is fontosak, akkor a kis Juice CS4-est.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.05.20.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM Leatherman, SkeleTool, CX, 154CM