Leatherman - SkeleTool (utolsó módosítás: 2012.04.30.)
Made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: Skeletool
 • Penge hossza: 65 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 60 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 16 mm
 • Penge vastagsága: 2,6 mm
 • Penge anyaga: 420HC rozsdamentes acél, CX-nél 154CM
 • Élezése: élszalagos, holkeres leélezés, részben fogazott. CX-nél sima penge
 • Kés nyitott hossza: 172 mm
 • Kés zárt hossza: 107 mm
 • Súlya: 140 g tok nélkül
 • Penge rögzítése: Liner lock (keresztzár)
 • Ára: 20 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Bevallom ez a Leatherman SkeleTool az interneten nézegetve, sőt a termékkatalógust lapozgatva nem fogott meg, sőt kifejezetten haszontalan holminak gondoltam. A sors furcsa fintora következtében birtokomba került cserebere kapcsán egy újszerű példány. Ha már nálam van, kipróbálom mielőtt eladásra kínálom... Eddig olyan multifogóim voltak, amin tobzódva válogattam a bele sűrített funkciók sokaságából. Itt igen spártai a kínálat. Egy fogó, egy csavarhúzó, és egy kés. Slussz, semmi több. Pont ennek a spártaiságnak, meg a furcsa formavilágnak volt köszönhető, hogy eszem ágában sem volt vásárolni ilyent.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Először pincébe menet csattintottam az övbújtatómra, majd kiránduláskor tűztem a hátizsák egyik zsebébe, és persze használtam ahol kellett. Vége az lett, hogy eszem ágában sincs megválni tőle. Na ezt meg hogyan, miért?!... Röviden összefoglalva, minden olyan dolog rajta van, ami gyakran kell, nehezen helyettesíthető. Semmi olyan nincs rajta, ami szükségtelen, vagy nem helyettesíthető. Az egész eszköz hihetetlenül ergonomikus, kényelmes használatú, és teljes értékű szerszám, komoly használatra. Kézbe véve, rohadt jól néz ki, nagyon dögös cucc. Nézzük a részleteket...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Fogó: a kombinált fogóknál megszokott fejforma 5 mm vastagságban. Finom recézettséggel 13 mm hosszban, pofák precízen illeszkednek. Középen markáns éles íves felülettel szintén 13 mm hosszban. A tőnél lévő drótvágó 6 mm hosszúságú. Én erdőbe szeretem, ha van nálam olló, mert pl. szederbokornál fájdalommentes egy kisebb ág lecsippentése, ha a bokor közepéről kell a gyerkőcnek megszerezni a szemeket. Ezzel a drótvágóval lehet kisebb metszőollónak való feladatokat is elvégezni. A fogó markolata ívelt, nagyon kényelmesen, és határozottan fogható. Nagyon kezes eszköz. Könnyen jár. A fogó fej, és a kés pengéjét tengelycsavarokkal rögzítették, így azok cserélhetők javíthatók, tisztíthatók.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Csavarhúzó: valójában az egyik nyél végén fixen kiálló Leatherman BIT foglalat. A multifogót összecsukva a másik - hosszabb - markolat végén elhelyezett karabiner védi. A BIT foglalatot retesz tartja igen biztosan, mely erősebb nyomásra oldható. Ebben a foglalatban van egy Philips keresztfejű csavarhúzó két méretben, illetve a másik markolatban ötletesen rögzítve a másik simafejű csavarhúzó, szintén két méretben. Ezek tipizált csereszabatos szerszámok, mely a többi komolyabb Leatherman multifogóban - pl. Surge - is használatosak. A csavarhúzó használatához a karabineres markolatot kihajtva, egy 197 mm hosszúságú, igen jól markolható teljes értékű csavarhúzót kapunk. Szerintem jobbat, mint pl. a Surge-nél van.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kés: ráadásul ez egykezes, és keresztzáras penge. Mintha a Leatherman gondolt volna a késmániás emberekre, a Skeletool-nak két változata van. Egyik az alap modell, mint ez itt. Ennek 420HC rozsdamentes acélból készült a pengéje, és félig fogazott. A Skeletool CX-nél viszont 154CM rozsdamentes acélból készül a penge, és sima az él. Ez egy igen jó acél, made in USA. Ennek megfelelője a japán ATS-34, ami az egyik kedvenc acélom. A penge mindkét esetben holkeresen felköszörült élszalagos élezésű. A nyitófurat segítségével egy kézzel könnyen nyitható. a keresztzár kotyogásmentesen zár, oldása, és a penge visszazárása szintén egy kézzel kényelmesen megtehető. Amin abszolút elcsodálkoztam, hogy nagyon jó, kényelmes a fogása ennek is. Fogása közel van az élhez, így nagyon finoman lehet vele dolgozni. Egy negatívumot tudnék felhozni, ami a súly, de legfőképpen a design oltárán történt áldozat okán történt, hogy a pengén, és markolaton található díszítő furatokba bizony bemegy az alma, szalonna, stb., és nem könnyű kicsutakolni onnan.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Végezetül a csíptetők: A Leatherman ennél a típusnál elhalmozott minket minden jóval. A markolaton találunk clippet ami elég erős, és rugalmas. Találunk egy rugós reteszű karabinert, és egy 4 mm-es zsinórfuratot, gondolom, hogy a nudisták még a strandon is viselhessék a nyakukban. A clip praktikusságát már ismerjük a folderek világából, és nélkülözhetetlen számunkra. Mivel ez többek között egy egykezes folder is, elvárt a clip létezése. A karabiner azonban számomra új volt, de nagyon megszerettem. Ha tehetem, ilyen multit választok. Simán övbújtatóra csattintható, vagy táskára. Nagyon kényelmes elővenni, visszapattintani, ráadásul sokkal biztosabban tart, mint a clip. Ez pl. erdőben sokat számít nekem. És ha azt hisszük ez minden, tévedünk. A Skeletoolhoz jár egy tépőzáras gyöngyvászon tok is, aminek az az érdekessége, hogy nem csak összecsukva tartható benne a fogó, hanem fogónak szétnyitva, fejjel lefelé is hordható, ami folyamatos munkavégzésnél igen praktikus lehetőség. Az ember nem hagyja ott a szerszámot a munka hevében. Majdnem lemaradt, a karabiner egyben sörnyitóként is funkcionál.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Bevallom, ez a harmadik Leatherman eszközöm immáron a birtokomban. Van egy Surge, ami az autóm állandó tartozéka. A kocka Ladák, Wartburgok korában természetes dolog volt a csomagtartóban a szétnyitható lemez szerszámosláda egy komplett műhelyfelszereléssel. Manapság megteszi egy multifogó is, bár ha komolyabb a gond, manapság egyik sem használ. Vettem még egy Juice CS4-est, mely az EDC készletem állandó tagja, és a Victorinox bicskáimat nyugdíjazta. Erről írok egy másik cikket. Ez a Skeletool a kirándulós, erdőjárós, kerékpározós készletem tagja lett.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Eddigi tapasztalataim kapcsán komolyan elgondolkoztam, hogy családtagjaim kés és szerszám szükségletét a Leatherman kínálatából teljesítem. Az egyik furcsa igény pl. tökéletesen meg tudom oldani, remélem ismét lesz Késportálos Audaxtrade beszerzés... Középső lányom nagyon szeret barkácsolni, de iskolás, így kés nem lehet nála, még kiránduláskor sem. Neki tökéletes lesz a Style PS. Feleségemnek retikülbe a sima Style...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.04.30.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool Leatherman, SkeleTool