Leatherman - Squirt PS4 EDC Multi-tool
Made in U.S.A. (utolsó módosítás: 2013.09.29.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: Squirt PS4
 • Funkciók: 9 db
 • Kés szúró hossza: 41 mm (legális méretű - EDC)
 • Kés él hossza: 38 mm (legális méretű - EDC)
 • Kés penge max. szélessége: 8,5 mm
 • Kés penge vastagsága: 1,5 mm
 • Kés penge, szerszámok anyaga: 420HC rozsdamentes acél
 • Multi-tool zárt méretei: 57 x 13 x 21 mm
 • Markolat-váz anyaga: 6061-T6 alumínium, színek: fekete, piros, kék
 • Súlya: 56 g
 • Clip: nincs, kulcskarika van
 • Garancia: 25 év

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Külföldön jártamban természetesen vittem magammal kedvenc bicskámat, mint mindig mindenhová. Az már eléggé beégett a tudatomba, hogy repülőre semmi ilyesmit nem viszek magammal, mert azt igen hamar saját kezűleg dobhatnám a kukába. Egyik este bementünk megnézni Memphis belvárosának forgatagát, és biza fennakadtunk egy rendőrségi biztonsági ellenőrzésen. Fémdetektor, zsebek kiürítése, és hopp... "Uram, ez egy kés?" volt az udvarias, de határozott kérdés. Az hamar lejött nekik, hogy nem amerikai vagyok, és az is, hogy nem gyilkolni készülök a gyerekeim társaságában. Miután megbeszéltük, hogy nem akarnám a bicskámat kidobni, megengedték, hogy az autóban hagyjam. Bevallom leesett az állam. Ez USA-ban? Később persze felvilágosítottak, hogy komoly büntetés terhe mellett tilos kést, fegyvert számos helyre vinni, mint pl. munkahely, iroda, iskola, boltok, közparkok, szórakozó helyek...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ezt a számomra döbbenetes szabályt persze kénytelen voltam elfogadni, és betartani, a rendőrök ugyanis ott sem viccelnek. Egy idő után megszoktam, hogy nincs nálam bicska, de elkezdett motoszkálni a gondolat, hogy az otthoni hétköznapi munkába-, boltba-járós EDC szettembe felveszek valami kis szolid cuccot. Választásom a Leatherman Squirt PS4 -es kis multira esett, amit ott 4-5eFt-ért megvettem. Itthon ennek ára sajnos 10-12eFt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez egy olyan pici kis mütyür, hogy akár kulcstartóra is bátran rátehető, és igen könnyű. Mire használható? Van rajta egy rugós kis fogó, tövében csípőfogóval. Ez egy Victorinox bicskában lévő fogónál jóval komolyabb, de messze nem a szerszám kategória.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A szerszámok mind egy mozdulattal nyithatóak a fogó zárt állapotában. Van rajta egy pici 4 cm-es kés. Acélja 420HC, ami nem egy nagy szám. Könnyű megélezni, akár egy kavicson is, de az éle igen hamar kimegy. Fogása gyakorlatilag két ujjas. Ez a kis kés arra jó, hogy mindig nálunk lehet, és csomagolást, madzagot, még talán egy zsömlét is el tudunk vele vágni. Egyértelműen szükségmegoldásnak való, de arra remek.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kés mellett találunk még egy kis fém, és fa reszelőt, élén fémfűrésszel. Nem hiszem, hogy egy lakatot ezzel el lehetne vágni, de körmöt lereszelni, sorját leszedni (nem élsorjára gondolok), felületet érdesíteni, lehet vele.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A másik markolatpanelben található egy kis olló, melynek 16 mm az élhossza. Sima élű, és bár pici, de nagyon ergonomikusan kialakított szerszám. Első pillanattól finoman jár, szépen vág. Nem kellett bejáratni. Akinek van kisgyereke tudja, hogy sokszor kell valamit elvágni, levágni, és sokkal szerencsésebb azt ollóval tenni, mint késsel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az olló mellett egymással szemben két pici szerszám van. Egyik egy fura formájú kis lapos fejű csavarhúzó. Ez két dologra remek. Egyrészt a gyártó ezt lapos keresztfejű csavarhúzónak tervezte. Meglepő, de működik. Persze nem berohadt csavarok kiszedésére való, sokkal inkább elektromos készülékek csavarjaihoz. A csavarhúzó 19 mm hosszban tud benyúlni. Másik funkciót kipróbáltam, mert a családban ketten is szemüvegesek, és előfordul, hogy a legváratlanabb szituban kell szemüveg csavart meghúzni, vagy akár becsavarni. Tökéletesen illik a sima fejű csavarral megáldott szemüvegekhez.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Vele szemben egy laposfejű csavarhúzó található, melynek tövében egy sörnyitót alakítottak ki. Mérete miatt ez azonban szintén csak szükségeszköz. A nyitó kampóval ugyanis a kupak egyik kiálló redőjébe kell bele akaszkodni, és óvatosan azt kigörbíteni. Cirka 3-4 ilyent ha kihajlítunk, szisszen a kupak.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Azóta ez a kis szerszám tényleg mindig nálam van ha megyek valahová, és sokszor bizonyult már hasznos eszköznek. Vettem hozzá egy Victorinox multi klippet (01.4.1858) rugós taggal (01.4.1835), és így kényelmesen hordhatom, és könnyen elővehetem. Attól így meg nem kell tartanom, hogy elhagyom. Gyakran azért elkíséri az Oryxom ezt a toolt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Germantown, TN, USA, 2013.08.06.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool Leatherman, Squirt, PS4, Multitool