Leatherman - Juice CS4 (utolsó módosítás: 2012.05.04.)
Made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: CS4
 • Penge hossza: 65 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 57 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 10 mm
 • Penge vastagsága: 2,2 mm
 • Penge anyaga: 420HC rozsdamentes acél
 • Élezése: holkeres élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 147 mm
 • Kés zárt hossza: 83 mm
 • Súlya: 151 g
 • Penge rögzítése: rugós rögzítés, reteszelés nélkül
 • Markolatvastagság: 11 - 20 mm
 • Markolatszélesség: 31 mm
 • Ára: 32 eFt
 • Eszközök: 15 db, kés, dugóhúzó (2,2 mm, 4 menet, 35 mm hossz, 7 mm spirál), sör-konzervnyitó, olló (27 mm él), szúróár (36 mm hosszú), húzófűrész (70 mm hosszú, 1 mm vastag, 10 mm széles, duplafogazású), kombinált fogó (52x17x5 mm fejmérettel, 16 mm finomrecés laposfogó, 13 mm durva recés csőfogó, 5 mm lemezolló, 2 mm drótvágó), 1db Philips keresztfejű csavarhúzó (24x5x5 mm), kulcskarika rögzítő (9x7x1,5 mm, 3 mm-es furattal), 3db lapos csavarhúzó (25x9x1,6 mm, 3 mm fejméret; 25x10x1,8 mm, 1,8 mm fejméret; 20x8x1,6 mm, 6 mm fejméret)

A cikk végén a kis képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthetőek a fényképek, és vannai itt nem látható fotók is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

EDC szerepkörben kezdődött anno az agyalás. Kiindulás volt a kés, sörnyitó, és dugóhúzó. Aztán jött a gyakorlati igény ennél néha többre, és nagyon jött a vérszem, ami anno a Victorinox bicskák lehetőségeitől keletkezett. Végül elkapott a MacGyver effektus, és lett egy Victorinox WorkChamp eszközmakett-burjánzásom. Ezt követően ésszel átgondolva lett egy Victorinox Climberem. Mellette persze mély nyomot hagyott bennem a Victorinox Alox (Pioneer, Farmer). Igazán ezek vegyítése kellett volna nekem, és szerintem sokunknak. Az Aloxból hiányzott a dugóhúzó, és az olló, a Climberből a normális alu markolatpanel, és a markolat végén elhelyezett szúróár.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Totál elfogadtam sorsomat, mikor frissen kapott Leatherman katalógusomat lapozgatva nem hittem a szememnek. Van, és van, és van!!! Létezik olyan cég, aki gondolt a magamfajta szélsőségesen kifacsarodott igényekkel életét tengető szerencsétlenre, és normális EDC méretű multi szerszámra rakott dugóhúzót. Mondjuk a svájciakat nem hibáztatom, mert szerintem ők földönkívüliek. De hogy pont az USA gyártson dugóhúzósat, mikor az italokban a dobozos sör, kóla... hazája, hihetetlen meglepetés volt. Franciáktól előbb vártam volna, bár ők meg nem gyártanak multi szerszámot. Szóval összefoglalva, létezik, gyártják, és kapható. Audaxtrade rendeléssel hozzá is jutottam egy szép kék példányhoz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük a portékát... Mérete pont megfelelő, ha az a cél, hogy a legkisebb még viszonylag kényelmesen használható markolata legyen. Nagyjából egyezik a tenyerem szélességével. Kinézetre kis dög. Nagyon precízen kidolgozott, és legyártott eszköz. Mindenhol masszív erős a keretet alkotó foglalat. Fogó szépen nyílik, pontosan bepattan, és egyáltalán nincs holtjátéka. A szerszám méretes acél szegecsekkel van összefogva, acél linerekkel, vázzal, tehát nem réz, meg alumínium, meg műanyag. Masszív cucc.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Birtokba vettem, Victorinox Climber ment nyugdíjba, ez be a helyére. A cserekor persze volt egymás melletti mustra. Bevallom, szerettem a Victorinoxot is, mert szép, és jó cucc, csak hiányzott az a modell, amit a Leatherman viszont képes volt legyártani. Szóval egymás mellé téve a CS4 picit rövidebb 8 mm-el, picit szélesebb 5 mm-el, és súlyra majd duplája 68 g-al nehezebb. A méretváltozás nem volt számottevő, a súly viszont igen, de hát nekem itt nem a termékkel, hanem a fizikával van a bajom. Annak ugyanis súlyban ára van, ha a Victorinox műanyag-alumínium elemeit acélra szeretném cserélni, plusz még egy kombinált fogót is beleképzelek. Tatyóba téve azonban már nem volt észrevehető a súlya. Összehasonlításként egy Spyderco Mini Manix súlyával egyezik.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összesen három Leatherman multi szerszámom van. Egy Surge az autóban, egy SkeleTool, és ez a Juice CS4. Érdekes sorozat. A Surge az abszolút kompromisszum mentes teljes értékű szerszám, ami telekre, táskába, vagy autóba való. A CS4 amit EDC-re szántam, és az időközben érkezett SkeleTool... E kettőt összehasonlítva a következő szerepet látom bennük. Utazáskor, pl. ha vonattal, repülővel megyek valahová, tuti a CS4 a legjobb, mert minden lényeges benne van, minőségi cucc, de nem nagy, és a súlya is elfogadhatóan kicsi. Nagyjából EDC-re tökéletes. A SkeleTool néha azért kitúrja, ha nem viszek semmit magammal, csak ezt felcsattintom az övbújtatómra, vagy a melegítő naci derékgumijára.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük a benne rejlő eszközöket. Legelőször a fogó részt. Szépen precízen nyílik, bepattan a markolat. A fogó rész nem rugós, kézi erővel kell nyitni, zárni. Elég passzentos, picit be kell járatni. A fogó 40 mm-esre nyitható. Eddig még nagyon nem használtam, leszámítva forró lemez megfogását, L csavar betekerését, drót elvágását. Ezek még nyomot sem hagytak a szerszámon. A Surgém lazán nevezhetné zöldfülű kezdőnek.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A CS4-en összecsukott állapotban elérhető a kés, szúróár, fűrész, olló, dugóhúzó, sör-konzerv nyitó. Nézzük őket. Elég kis helyre vannak összezsúfolva, így nyitáskor, záráskor ha ügyetlenül csukjuk, össze tudnak akadni, bár ennek a ténynek nem sok jelentősége van. A kés bár 420HC rozsdamentes acélból van, meglepően keményre lett hőkezelve. Egész tűrhető az éltartása. A penge kialakítása élszalagos holkeres, ami szerintem tökéletes választás egy ilyen pici finom vágó feladatú pengére.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A szúróár az, amit az Alox óta sírok vissza. Nagyon használható megoldás a markolat végére helyezett ár. Egyben bőrvarró feladatra is alkalmas, mivel van rajta egy 3x1 mm-es furat. Egyik oldala élezett, fúrni is jól lehet vele. Halloweenkor ezzel jól lehet töklámpást készíteni, illetve erdőben fába lyukat fúrni. Varráshoz csak szükségmegoldásnak jó, viszont arra helyettesíthetetlen. Az ár nyitása után hajtható csak ki a húzó fűrész. Ez szerintem abszolút csak szükségmegoldásra való, de hát a hétköznapokban ez el is fogadható, mármint ha úgy adódik, hogy ilyen oda nem illő szitu adódik, és kell egy fűrész, akkor gyakorlatilag vagy ez, vagy semmi. Én úgy gondolom, hogy ezt nem fogom használni soha. Sokkal inkább a túloldalon lévő szerszámokat...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Sörnyitó, és konzervnyitó elég méretes, erre a szerepre megfelelő, bár a konzervnyitóra nem ártott volna egy kis él is. A sörnyitót kinyitva, hajthatjuk ki a méretes dugóhúzót. Kellően erős, hegyes, sőt, a konzervnyitót ráfordítva a palack szájára, támasztékkal is megindíthatjuk a dugót. Eddig három palackból húztam vele dugót, és nagyon könnyen sikerül. Itt található az olló is, mely kellően nagy 27 mm-es élhosszúságú, rugója egy rugóztatott acéllemez. Ez annyiban jobb, mint a Victorinoxnál megszokott, hogy összecsukáskor nem tud a rugó félremenni, kirepülni, elveszni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A fogó markolatát egy oldalon kihajtva kapjuk a Philips, avagy keresztfejű csavarhúzót, a másik markolatág végében pedig a lapos csavarhúzókat három különböző méretben. Ebben az a jó, hogy a csavarhúzó így kellően hosszú, és nem annyira vastag. Így gyakorlatilag egy 18 cm hosszú csavarhúzót kapunk. Ezeket az eszközöket nagyon be kell járatni. Picit nehéz nyitni őket, és a hosszúságuk pont akkora, hogy a körömágynak csapódnak. Szélei élesek, így az első pár nyitás, - annak ellenére, hogy Somi előre figyelmeztetett - bizony vérző sebeket eredményezett. Most már jelentem, ujjszopogatás nélkül is tudom használni a csavarhúzókat. ...és nem azért, mert van nálan ragtapasz. A kereszt fejű csavarhúzó mellett rejtőzik egy kulcskarikának való, kihajtható szem, de ez már végképpen csak másik szerszámmal nyerhető ki. Igaz, ezt az ember nem alkalomszerűen nyitogatja.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összességében tökéletes váltás volt a Climberről 68 g többlet, de ezzel szemben sokat nyertem. Ez egy igazi multifogó ami EDC-re kényelmesen hordható, akár zsebben is. Aki pedig szokott utazni, annak meg egyszerűen must-have kategória, amit csak több más dologgal tudna kiváltani. Még várok hozzá egy Leatherman bőrtokot, azzal bővítem majd a képeket, és a beszámolót.

Budapest, 2012.05.04.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4 Leatherman, Juice, CS4