Fiskars - X5 kis kempingfejsze (utolsó módosítás: 2012.05.13.)
Made in Finland

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: X5
 • Fej súlya: 390 g (legális méretű)
 • Teljes súlya: 480 g tok nélkül, Croc tokkal 508 g
 • Él hossza: 70 mm (legális méretű)
 • Fej szélessége: 123 mm
 • Fej vastagsága: 17 mm
 • Fej magassága: 68 mm
 • Fej anyaga: laminált szénacél, mag 55 HRC, oldal 48 HRC teflonbevonattal.
 • Élezése: skandináv eredetileg, immáron konvex
 • Nyél hossza: 226 mm
 • Nyél anyaga: FibreComp műanyag
 • Tok: eredetileg silány gyöngyvászon, jelenleg kydex by Croc
 • Ára: 9 eFt körüli

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Eldöntöttem, erdőbe egy kis fixet viszek, pl. Ronin kis faragóját, ami legális, vagy Szasza LF8 -asát, ami már éppen nem legális kés. Emellett viszek egy kis összecsukható fűrészt darabolni, ez a Bahco Laplander, és kell még egy kisbalta kisebb fát kicsapni, legallyazni. Komoly dilemma alakult ki, mivel két kisbalta is szóba került. Az X5, és az X7. Neten nézegetve, agyalva, az X5 nevetségesnek tűnt, és egyértelműen az X7 mellett döntöttem. A Bauhaus - Dunakesziben kézbe vehettem mindkettőt. Az X7 hamar bukott. Túl nagy. Az X7-ről végül megállapítottam, hogy ez az a kisbalta, amiért soha nem adnék ki pénzt. Miért? Mert ha egy ekkora kisbaltát hajlandó vagyok túrázásra betenni a hátizsákba, akkor ennyiért már Szabó Andrástól rendelek egy baltát nyéllel, és azt egy napon nem lehet ezzel említeni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mire is van szükségem? Egy olyan kisbaltára, amit a hátizsákba téve észrevétlen marad súlya és mérete szempontjából. Kisebb munkálatokra jobban használható, mint egy nagy fix. Gondolok itt egy közepes-kicsi fa kicsapására 15-18 cm-es átmérővel, annak legallyazására. Cövek leverésére. Párhuzamosan volt nálam egy Szabó András kisbalta, és ez az X5 kisbalta. Kétségtelenül jobban használható a nagyobb profi szerszám, viszont amikor arról volt szó, hogy melyiket dobom a hátizsákba - a kezdeti teszteket leszámítva - mindig az X5 mellett döntöttem. Ennek az volt az oka, hogy tényleg kicsi, igen könnyű, viszont a markolata olyan átgondoltan lett kialakítva, hogy igen jól használható. Azt sem vegyük figyelmen kívül, hogy kirándulásokkor a kés szinte mindig használatba kerül, a kisfűrész esetenként, a kis balta pedig csak nagy ritkán.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük ezt a kis baltát. Feje laminált acél, melynek középső magja (4 mm), mely az élnél fut, keményebb szénacélból készült az éltartás miatt, az oldalsó acél pedig rugalmasabb acélból. A fejre fröccsöntötték a nyelet, melyet az üreges nyél belsejében még két csavarral rögzítettek. A nyél rugalmas, könnyű, a fej súlya teljesen dominál. A nyél vége kiszélesedik, ami egyrészt nagyon kényelmes, másrészt használat során nem kell külön erő, hogy a balta ne röppenhessen ki a kezünkből. Nagyon biztosan lehet irányítani munka közben, és igen jól tud teljesíteni. Pont ez az a plusz, amit a neten paramétereket, és fotókat nézegetve nem jön át. Ez az ergonómia kimondottan hatékonnyá teszi.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a balta a Szabó kisbalta nyomába sem ér, és gondolom az X7 is hatékonyabb ennél, de amire egy erdőjáró turistának szüksége van, vagy akár egy kempingezőnek, arra az X5 a legjobb választás. Próbáltam telken dudva irtásra, tűzgyújtáshoz erdőben a Duna parton, a Pilisben. A fa kivágása melósabb, mint a Szabó baltával, de lényegesen könnyebb, mint nagyobbacska fixszel ütőfázva dönteni. Gallyazni nagyon jól lehet. Ha már a fa ki van vágva, azt feldarabolni már kisfűrésszel tenném, nem ezzel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Faragófejszének pedig kis átalakítással viszonylag jól használható. Ezt a tippet Croc éltárstól kaptam. Gyárilag a balta éle skandináv élezéssel lett ellátva. Ezt Croc lekerekítette, és ezáltal a balta élét konvex élűre alakította. Ezt én is kipróbáltam. Valamelyest tényleg javít a baltán. A teflon bevonatot természetesen ezáltal egy szakaszon lenullázzuk, de egy kis savas felületkezeléssel szépen visszahozható a szürke szín, egyben láthatjuk, hogy a középső acélmag tényleg más acélból készült. Maratáskor jóval sötétebb árnyalatot kapott.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kisbaltához kapunk egy gyöngyvászon tokot, melybe nyéllel lefelé bele kell bújtatni a baltát, majd a fedelét tépőzárasan lehajtani. Elnyűhetetlen holmi, de használata körülményes, és rettentően ronda. Ezzel szemben Croc által készített kydex tok praktikus, pici, könnyű, és cefet jól néz ki. Tisztítani meg semmiség. A tok ára töredéke a balta árának, és gyorsan elkészül. Én magam készítettem egy bőr tokot a kis X5 -höz, de a Croc tok kiadta az útját.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Még egy rövid történet az X5 beszerzéséről. Internetes vásárló lévén, sok esetben ha már valahol kézbe vettem, és később döntöttem a portéka beszerzéséről, a neten szétnézek, hol tudom legolcsóbban beszerezni. Én első körben a mall.hu -t választottam, mivel ott 2-3 eFt-al olcsóbb volt a kis Fiskars. Megrendel, hátradől. Beszerzés 2-3 hét, de nem baj, kivárom... határidő után, kaptam egy E-mailt, hogy a termék még nincs, határidőt elcsúsztatták... Ez ismétlődött, és ismétlődött... Mivel ez a történet februárban volt, ráért a balta, gondoltam meglátom mi lesz. Cirka másfél hónap múlva teljesítés nélkül lezárták a rendelést. Már értem miért ez az alacsony ár, és az utólagos fizetés. A vicc az volt, hogy a bolt honlapján ezek után is rendelhető termékként szerepelt az X5. Végül egy Bauhaus látogatáskor vettem egyet. Szóval semmi sem tökéletes.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.05.13.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping Fiskars, X5, Axe, balta, camping