A.Wright and Son - 700 Bushcraft
Made in England, Sheffield (utolsó módosítás: 2012.06.26.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge hossza: 105 mm
 • Él hossza: 96 mm
 • Penge max. szélessége: 25 mm
 • Penge vastagsága: 3,8 mm
 • Penge anyaga: O1 szénacél 56-58 HRC
 • Élezése: skandináv él, élszöge 31°, élszalag szélessége 7 mm
 • Kés teljes hossza: 220 mm
 • Súlya: 174 g tok nélkül, tokkal 245 g
 • Markolat anyaga: keményfa, rózsafélék, (6 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 115 mm
 • Markolatvastagság: 20 mm
 • Markolatszélesség: 24 - 27 mm
 • Tok: 3 mm-es marhabőr, eredeti

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

2011-ben, mikor kaptam egy kis Morát nagyon megszerettem a skandináv élt. Ha szereted a kimagasló metszőképességgel rendelkező kést, és nem zavar, ha repeszt, akkor nagyon ajánlom ezt az éltípust. Akkor megfelelő az él, ha nincs a végén élszalag, pici sem, és az él felülete sík, tehát nem konvex még hangyányit sem. Csak ilyen kést vegyetek, különben az első élezés 8-10 órás mutatvány lesz. Legnagyobb gáz az íves élfelület, ugyanis itt nemcsak nagy meló van vele, de még az élezés síkja sem adott - billeg a kés a kövön. A skandináv késeknél eddig jellemzően 18-30°-os élszöget mértem, de a Woodlore késnél a hegynél ez felmegy 45°-ra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Skandináv éllel sok felhasználási területre készítenek kést. Számomra a kis faragó kés, és a 10-11 cm-es pengeméretű erdőjáró túlélőkés tetszik a legjobban. Ez utóbbi kategóriába tartozik ez a Bushcraft kés is.

Hogy keletkezett ez a késforma?
Ray Mears évekig használt Bushcraftra alkalmatlan késeket, mígnem 1990.-ben saját tapasztalatait felhasználva megtervezte, és megalkotta erre a célra szánt Woodlore kését. Ez hamar legendás kés lett. Logójában egy angol tölgy szerepel, melyet a markolatnál előszeretettel alkalmaznak. Ennek továbbgondolt változata a Bushcraft kés, Ray Mears tervei alapján a brit mester Stephen Wade Cox készít. A pengéjének hegykialakítása íveltebb, viszont az élszöge végig azonos lett. Markolatkialakítását úgy tervezték, hogy különböző méretű kézzel is kényelmesen használható legyen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Bushcraft kést elkészülte után Stephen Wade Cox bushcrafter csapatával alaposan tesztelte, amit a kés bravúrosan teljesített. A legendás Woodlore kés ára 150 eFt, és 2 éves várólistával rendelkezik. Ennek módosított angol változatai, viszonylag gyorsan hozzáférhetőek, és 50 eFt körül mozognak. Ilyen a Bushcraft kés, vagy annak vékonyabb pengéjű és karcsúbb markolatú változata a Wilkinson Sword modell, vagy A.Wright and Son által készített, és itt bemutatott 700 Bushcraft kés.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az A. Wright and Son egy angol Sheffieldi késműves cég. Arthur Wright 1947-ben alapította. A késeket mind egyedileg készítik, azaz nem futószalagos termelésről van szó. Az acél hőkezelését is maguk végzik. Késeik acélja minden esetben kiváló minőségű O1 szénacélból készül, markolatuk pedig természetes anyagokból.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a kés a 700 Bushcraft, ami gyakorlatilag Ray Mears Woodlore és Bushcraft késének összegyúrása. Örökölte a Woodlore markolat, és pengeformáját, a Bushcraft él kialakítását, ahol végig azonos élszögű a kés, nevezetesen 31°-fokos. Ez egy igazi kézzel készített erdőjáró - túlélő kés. Acélja O1 nem rozsdamentes szénacél, melyet differenciált hőkezeléssel 56-58 Rockwell keménységűre edzettek. Ez a penge igen erős, és izgalmasan finom, borotvaél húzható rá. Markolata rózsafafélékből készült, csavarral rögzített, és egy méretes zsinórfuratot is tartalmaz. Késhez jár egy szintén teljesen kézzel készített, varrt bőrtok is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kést jómagam is leteszteltem a Pilisben kemény görcsös tölgyfán, illetve friss 3-4 cm-es ágon. Első feladat botnak, vagy nyársnak megfelelő ág vágása, gallyazása, és hegyezése volt. Az ág kicsapkodása ment, de nem egy csapásra. Fűrésszel talán jobban ment volna. Gallyazás már nem jelentett gondot, a hegyezést meg kimondottan ennek a késnek találták ki.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Következett a nagyobb attrakció, száraz görcsös tölgyfa felhasogatása. Nagyon szépen vitte, és semmi sérülés nem keletkezett a görcsön átkalapálva. Erős penge, erős heggyel, bátran lehetett feszegetni vele. A hegyet meg nyugodtan csapkodtam, mivel az eddig tesztelt kések közül ennek van a leg erősebb hegye, amit a skandináv él kialakításnak köszönhetünk.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A fát apróra hasogattam, ami nagyon ment a késnek. A repesztő hatása miatt alig nyomtam a pengét a fába, már nyílt is szét. Ennyi gyötrelem után a kés már nem borotvált, hasonlóan, mint pl. a Fällkniven S1 Lam.VG-10-es acéllal. Ennek ellenére úgy szeletelte a hasított fa száraz belsejét, mint egy éles penge. Nagyon meglepő volt. Ha előtte nem néztem volna, hogy viszi-e még a szőrt, akkor biztosra vettem volna, hogy igen. Ennek ellenére elővettem a kis Fällkniven DC4-esemet, és a gyémántporos felületen, majd a kerámián ráéleztem párat. Ez az egyik nagy előnye a skandináv élnek, hogy élezési tudás nélkül is eredményesen lehet élezni. Egy a fontos, hogy igazi skandináv élből kell kiindulni, és nem szabad élszalagot vagy konvexet ráhúzni. Ha ezt megtesszük, akkor amellett, hogy nyertünk adott szituban 5 percet, megajándékoztuk magunkat egy több órás pengeprofilozással.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Következett a tűzgyújtás. Élesztéknek felhasított és belül feltépkedett tampont használtam, belobbantásra pedig szikravetőt. A kis Bushcraft kés bőséges szikraesőt produkált. Sikeres tűzgyújtás után kis pihenés, majd irány haza. Otthon kés mosás, és ezt a kést sem amortizáltam le. Ez azt jelenti, hogy nem sérült a kés, ezután is bátran használhatom avval a biztos tudattal, hogy normál használat mellett nem tudom tönkretenni. A kést konyhában is kipróbálta, és tuti nem oda való.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.06.11.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword Wright, Bushcraft, 700, Sheffield, England, O1, Woodlore, Wilkinson, Sword