Szasza - MTF (Sandvik) (utolsó módosítás: 2012.10.08.)
A kis zseb-faragó kés, Made in Hungary

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: MFT azaz Majd Te Fogod
 • Penge hossza: 57 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 52 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 23 mm
 • Penge vastagsága: 3 mm
 • Penge anyaga: Sandvik 12C27 svéd rozsdamentes acél homokfújva, 58-59 HRC, Szasza hőkezelés
 • Élezése: holkeres élszalagos
 • Kés hossza: 103 mm
 • Súlya: 73 g tok nélkül, tokkal 96 g
 • Markolat anyaga: fekete G-10, piros fiber (5 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 80 mm
 • Markolatvastagság: 13 mm
 • Markolatszélesség: 19 - 24 mm
 • Tok: Croc Kydex nyaktok
 • Új ára: 15 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Korábban volt egy Szasza Kiridashim, amit kis mindenes nyakkésnek használtam, de leginkább farigcsálásra. Nagyon szeretek faragni. Elég egy szabadban töltött rövid pihi, vagy várakozás, és máris keresek egy kis botot és vagdosom, faragom. Van, hogy látok benne fantáziát és lesz belőle valami, de van hogy csak hegyezgetem. Kiridashival két gondom volt. Nem volt kimondottan faragó kés, és mindenki önvédelmi eszköznek nézte. Ez utóbbinál van egy érdekes kérdés, aminek igazán nem mentem utána, hogy egy markolatpanel nélküli fixnél a hatóság hogyan állapítja meg a szúróhosszt...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nemrég kézbe vettem Szasza egy újabb alkotását az MTF-et (Majd Te Fogod... egek, milyen névalkotás!). Vásárlás is lett belőle, amit most be is mutatok. Szasza a Lurdyban úgy nyilatkozott róla, hogy több ilyent nem csinál. Ezzel részben egyet is tudok érteni, mert ha nézem a Kiridashit, utána a lényegesen jobb MTF-et, ez jelentheti azt is, hogy a következő még ennél is jobb lesz. Szerintem legyen bizony! Az MTF-ről teljesen pozitívet nem tudok írni, de összességében nagyon tetszett.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mielőtt a részletekbe bele mennék, leírom, hogy én milyen felhasználásra szántam. Nekem első látásra egy kis zsebben elférő úti faragókés ugrott be róla. Jó benne, hogy kicsi, könnyű, mindig nálam lehet. Vita nélkül legális, tehát nem okozhat kellemetlenséget, csak ha hülye módon repülés előtt nem adom fel a csomagokkal. Van azonban egy másik felhasználási területe is, az az önvédelem, vagy támadás. Ronin amikor meglátta nálam ezt a kis kést, helyből azt mondta, de frankó kis combozó. Erről a felhasználási területről azonban nem tudok érdemben véleményt írni. Önvédelemre nem választanék kést támadni meg sehogy sem szoktam. Lássuk tehát, hogy kis farigcsáló szerepkörben hogy szerepel az MTF.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge formája, anyaga, élkialakítása szinte zseniális! A penge hossz tökéletes, nagyon ügyesen használható. Az él végig ívelt, ami erre a célra pont megfelelő. Arról nem is beszélve, hogy élezni is könnyen lehet. A leélezése holkeres - élszalagos. Ügyesen élezve az élszalag konvexesíthető, és összességében igen jó metszőképessége lesz száraz keményfába is. A hegy kialakítása meglepően erős, simán lehet vele fúrni. Pengehát klasszul lekerekített, hegynél egy rövid szakaszon hamis fokél szerűen lett kialakítva, ami az én szempontomból tetszetős design elem. A pengetőnél egy kis choil szerű megoldás található, amibe kb. egy ceruza fér bele. Sokat gondolkodtam ezt mire lehet használni. Nekem design elemnek tűnik, de nem tetszik. Amire lehetne használni, az a szikraverőzés. A pengeháton ugyanis nem lenne szerencsés a kaparóél kialakítása, mert vágná a hüvelykujjunkat. Ha ezt a kis choil szerűséget kaparóél szerűen alakítanánk ki, lehetne értelmes funkciója.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolata kimondottan tetszetős fekete G-10 Anso mintával, alatta piros fiberrel. Volt egy szürke fiberes is, nekem az tetszett a legjobban. A markolat hossza 3,5 ujjas, de zsinórfuratba fűzött kiegészítő fonat nélkül is jól fogható. A markolat maga viszont eléggé kényelmetlen volt, mivel szögletessége miatt törte a kezemet. Ezen azonban némi hezitálás után a Dremel hengeres csiszolójával segítettem. A panelek alsó részét komolyan lekerekítettem. Hasonlóan járt a markolat vége, lévén ott a tenyérben támaszkodik. A markolat tetején finomabban, de itt is kerekítettem a G-10-est. A markolat alján az ujjszeparálót fémnél is kerekítettem. Eredmény egy kellemesen fogható kényelmesen kézbe simuló kés lett. Az Anso minta pedig még így is markánsan emelte a kés küllemét.

Aki hasonlóan szeret farigcsálni mint jómagam, annak javaslom ezt a kést, illetve Szasza jövőbeli picikéit.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.10.08.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik Szasza, MTF, Sandvik