Szasza - LF8 (utolsó módosítás: 2012.05.02.)
Szasza a Magyar Késmíves Céh tagja, Made in Hungary

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: LF8
 • Penge hossza: 80 mm
 • Él hossza: 84 mm
 • Penge max. szélessége: 31 mm
 • Penge vastagsága: 5,4 mm
 • Penge anyaga: GO3 kovácsolt acél 58-59 HRC, Szasza mester kovácsolása, és hőkezelése.
 • Élezése: konvex
 • Kés hossza: 195 mm
 • Súlya: 180 g tok nélkül, tokkal 280 g
 • Markolat anyaga: ovangkol,rózsafafélék, (réz csőszegecsekkel, 4 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 115 mm
 • Markolatvastagság: 17 - 21 mm
 • Markolatszélesség: 28 - 31 mm
 • Tok: 4 mm-es marhabőr by Ponggi
 • Készült: 2012. március havában

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Szasza késeivel már régóta szemezek, csak nekem a Bogáncs-Bölény-Tölgy vonal nem igazán jött be formailag. A Tövis, pláne a kovácsolt GO3 változata nagyon tetszett, csak volt egy nagy szerelmem a HS Vaddisznó, úgyhogy ez kimaradt az életemből. A Vándor még inkább piszkálta a fantáziámat, sőt, azt kell mondjam, ez a kés Szaszának egy igen nagy dobása. Ha valaha sikerül elkezdenem a Bushcraftot, egy ilyen kést tuti beszerzek magamnak. Jelen erdei kirándulásaimhoz kerestem egy rövid pengés fixet, lehetőleg legális méretben, mivel ha már pici, oly mindegy, hogy 83 mm, vagy pl. 76 mm a penge hossz. Jogilag viszont két külön kategória. Nálam volt már egy Ronin Faragó fix, ami full legál, és nagyon szeretem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Szasza azonban előrukkolt ezzel az LF8 fantázianevű kis fixszel. Megláttam, és nem tudtam tőle szabadulni! Ez egyszerűen annyira kés, hogy csak na! Ráadásul Szaszától a számomra nagy kedvenc modellem, a Vándor osztályába sorolandó fix. Eldöntöttem, kell egy ilyen kés. Első két GO3-as példány közül egyik Müszinél dekkolt, és nem tudtam kiimádkozni tőle, másikat viszont sikeresen megszereztem (Szume-Shingunto-Ponggi). Turbó sebességgel csináltam hozzá a legjobb 4 mm-es bőrömből egy szolid tokot hozzá. A kés letisztult formavilágához illendően teljesen szolid tokot csináltam, még a logómat is elrejtettem belül.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Legjobban a grafika világából tudnék hasonlatot, amikor a művész valaminek a lényegét meg tudja ragadni, és egy két egyszerű tollvonással megjeleníti a papíron. Ennél az LF8-nál ez nagyon sikerült. Ez egy igazi vándor-tarisznyába való kés. Ha ránézek, szegény dédapám faragókése jut eszembe róla, ami kiemelt helyen volt nála sok sok szerszám között, és gyakorlatilag vele együtt létezett. Erre ránézek, és ez most pont úgy az én késem, annyi szeretettel, kötődéssel, csak szinte vadi új állapotban. Szerencsére Szasza nem patika tip-top kést készített belőle. Látszik a kovácsolás a pengén, és illik hozzá ez a hosszanti csíkos fa markolat. Szasza, ezt nagyon eltaláltad nekünk.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az LF8 annyit tesz, hogy legfeljebb 8cm. Ez viszont picit félrevezető, mert ha a törvényt nézzük, sajnos nem legál a kés. Az él hossza ugyanis több mint 80 mm. Ennek ellenére ez lett a kis fixem, de tudom, hogy határeset a kés, és a túloldalon van.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge konvex leélezésű. A kovácsolt GO3 nagyon könnyen, és gyorsan élezhető. Van létjogosultsága a fenőacélnak, ami erdőben nagyon hatásos, és egyszerű él frissítési lehetőség. Pilisi kiruccanásomhoz, meg a Duna partra kivittem, és kedvemre használgattam. Meglepően jó vele farigcsálni. Lányomnak kimetszettem egy vándorbotot egy csapásra, kényelmesen legallyaztam a kést odasuhintgatva. Egy vastagabb ágdarabot meg elfarigcsáltam, végül pedig gyakorlatilag leszeletelgettem, és élveztem a jól szuperáló kést. Sajnos eszembe nem jutott fotózni. Szumétól kértem hát egy jó képet erről. Szintén tőle kaptam két képet, ahol egymás mellett láthatjátok a két kedvenc Szasza késtípusomat, az LF8-at, és a Vándort. Halkan jegyzem meg, sokat számítana valami szerethető név ennek a késnek. Megérdemelné az LF8 helyett.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolat szintén nagyon jó. Bevallom esélyét nem láttam, hogy Ronin mester Faragó markolatának valaki a nyomába tudjon érni. Azt nem mondom, hogy az LF8 azt megelőzte volna, de erősen megközelítette. Nagyon jó a fogása, és élvezetes markolni a kést, jól irányítható, és rettentően nagy természetesség árad belőle. Erdőben igazi kis mindenes kés lett belőle. Örülök, hogy megtaláltam a kedvenc fixemet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Szasza kipróbálta a Strider által használt tiszta kés marketingjét, a késen semmi nyom annak készítőjéről. Hiányzik a Szasza beütő a pengén. :-)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.05.01.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3 Szasza, LF8, GO3