Szasza - Cápa (N678) (utolsó módosítás: 2012.10.16.)
Szántó Szabolcs, a Magyar Késmíves Céh tagja, Made in Hungary

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

  • Penge hossza: 85 mm
  • Él hossza: 80 mm
  • Penge vastagsága: 3,7 mm
  • Penge anyaga: Böhler N678 rozsdamentes acél
  • Élezése: FFG, élszalagos
  • Kés hossza: 189 mm
  • Súlya: 75 g tok nélkül, fonattal
  • Markolathossz: 92 mm
  • Markolatszélesség: 20 - 23 mm
  • Készült: 2012. nyarán

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Az augusztusi Késtalálkozón Szasza kezembe nyomta ezt a Cápát, hogy nyugodtan "üssem-vágjam", próbáljam ki ezt az acélt. Közel 3 éve volt egy Böhler N678 acélból készült fixpengés késem. Anno azért szerettem, mert bár élező tudásom csak kezdő szintű volt, de ennek ellenére sikeresen tudtam a borotva élt produkálni rajta. Éltartása emellett egész tűrhető volt. Szasza a mostani pengét a megszokottól eltérő hőkezeléssel készítette. Keményebb lett a penge, ami várhatóan jobb éltartást eredményez. Sajnos a régi normál hőkezelésű N678-as pengém már nincs birtokomban, így nem tudtam azzal összehasonlítani.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Arra gondoltam, hogy többféle acélból készült pengét próbálok ki együtt. Első tesztelőnek a saját Fällkniven WM1 (VG-10)-es fixemet választottam. Ennek a késnek a pengeformája, mérete nagyon hasonló a Cápáéhoz, ergo amit a WM1-essel sérülésmentesen el tudok végezni, azt a Cápával is kipróbálhatom. Annak ellenére, hogy Szasza kifejezetten számba rágta, nyugodtan adjak neki, én azért szerettem volna sérülésmentesen visszaadni kését a teszt végén. Egy tanulságot hamar levontam. Vékony pengés, zsinór markolatos kést csak komoly kesztyűvel szabad tesztelni, vagy sehogy.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Cápát kétszer vittem fel a Pilisbe, és otthon is teszteltem élezésre, rozsdásodásra. Sajnos az utolsó pilisi tesztnél történt vandál esemény alaposan kitolta a cikk elkészülésének időpontját. Indulás előtt szokásos módon megéleztem a késeimet, baltámat. Élezés szempontjából nagyjából hasonlóan könnyű borotva élt húzni rá, mint a Sleipnernél. Ez az újféle hőkezelésű N678 biztosan keményebb mint a régi változat, mivel anno a Sleipner még kemény dió volt a számomra, viszont az N678-al boldogultam. Első próba a tollaság faragás volt száraz, kemény akác ágon. Amellett, hogy nem voltam túl vidám a puritán markolatmegoldás miatt, ennyit sikerült vagdosnom. Meglepően jól vágta a kemény szeleteket, megközelítően olyan jól, mint a WM1-el.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Célszerűen, még a durvább ütőfás teszt előtt szoktam kipróbálni a kések metszőképességét. Legközelebb valószínűleg ilyen markolat nélküli pengét nem fogok tesztelni, mivel sok esetben a kényelmetlen fogás miatt nem lehet igazából kipróbálni a kést. Az ilyen kés kipróbálását meghagyom a profiknak. Kirándulások alkalmával gyakori feladat egy bot vágása, legallyazása. Erre remek próba egy nyárs készítése. Itt minden késsel készítettem nyársakat. Az N678 -as Cápa határozottan jobban teljesített, mint a svéd WM1-es, annak ellenére, hogy igen kényelmetlen volt így a markolata.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Innentől már tényleg a fikció területére kóborlunk. Ez már az a rész, ahol a mini baltámmal sokszorta hatékonyabban tudnék eredményt elérni, ráadásul annak ez hétköznapi feladat lenne. Ennek a kis fixnek pedig a valóságtól elrugaszkodott felhasználása. Szigorúan minden esetben a saját WM1-em tesztelt először, és ha abban bármi sérülés történt volna, azt a tesztet nem vittem volna végig a Cápán. Szóval előkerült az ütőfa. Ennek az a lényege, hogy a kést a vágás helyére illesztjük, majd egy cirka alkar hosszúságú 6 cm átmérőjű fadarabbal ütjük a pengehátat. Ennek hatalmas előnye, hogy az éles penge a fába hatoláson kívül nem mozog. Viszonylag biztonságos a felhasználás. Legrosszabb esetben rácsapunk az ujjunkra, és rövid időre hobbi csillagászok leszünk. Választottam egy igen kemény száraz tölgyfa ágat, és V alakban bevagdostam. Itt, mivel az élforma dominál, hasonlóan teljesített, mint a WM1, ámbár ott igencsak figyelni kellett, hogy ne üssek a műanyag markolatra. A lényegi kérdés, hogy lesz-e a pengén kitöredezés, vagy kihajlás. A helyszínen egy 20x-os zsebnagyítóval megnéztem a pengét a mutatvány végén, és teljesen ép volt az élszalag.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Egy outdoor fixpengés késnél én fontosnak tartom, hogy a kés hegye kellően erős legyen. Ha egy mélyedést szeretnék csinálni, akkor a kés hegye biztonsággal bírja a feladatot. Ez már nem ütőfás, hanem sima kézierős feladat. Egy kicsit már korhadtabb faágba vájtam mélyedéseket. Itt is elsőnek a WM1-essel. A Cápa sajnos viszonylag hamar elhagyta a hegyét egy cirka 3 mm-es darabon. Nem rossz ez a keményebb hőkezelésű acélváltozat, de ehhez mindenképpen erősebb hegykialakítás kellene.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Visszatérve az ütőfához, kipróbáltam, hogy egy kisebb tuskót fel lehet-e vele hasogatni. Ezt próbaképpen más EDC késsel is meg tudtam valósítani, ergo ennél sem maradt ki. Nagy előny volt, hogy nem kellett óvatoskodni a markolat miatt, mert legfeljebb tekerek rá új fonatot. Ez persze teljesen természetellenes felhasználása a Cápának, de ha véletlen úgy adódik, lehet vele ezt is. Nos ezek után megnéztem az alkaromon, hogy van -e egyáltalán olyan penge, ami picit is vágja a szőrt. A VG-10 még reszelősen borotvált, az N678 gyakorlatilag már életlen volt. A Sleipner az összehasonlításban éltartóbbnak bizonyult. Előnye viszont az N678-nak, hogy otthon próbából egész napra vízbe állítva, semmi elszíneződés nem keletkezett a pengén.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Végezetül, ha valaki hengerelt acélból szeretne kést Szaszától, és fontos a garantált rozsdamentesség, bátran válassza az N678-ast. Engem nem zavar a penge foltossága, viszont le vagyok nyűgözve Szasza kovácsolt GO3-asától. Én biztos a kovácsolt W8 vagy GO3-ast kérném Szaszától. Késkészítők között nem általános, hogy valaki tud kovácsolni, pláne Szasza által produkált minőségben. Szerintem érdemes kihasználni a lehetőséget.

Budapest, 2012.10.16.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678 Szasza, Cápa, N678