Spyderco - Street Beat (utolsó módosítás: 2012.04.12.)
Made in U.S.A.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: FB15
 • Tervezte a francia Fred Perrin
 • Penge hossza: 89 mm
 • Él hossza: 83 mm
 • Penge max. szélessége: 27 mm, Spyder-lyuk átmérője 4 mm
 • Penge vastagsága: 4 mm
 • Penge anyaga: VG-10 japán rozsdamentes acél
 • Élezése: élszalagos
 • Kés hossza: 183 mm
 • Súlya: 92 g tok nélkül
 • Markolat anyaga: fekete micarta, (5 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 92 mm
 • Markolatvastagság: 12 - 15 mm
 • Markolatszélesség: 14 - 27 mm
 • Tok: 2 mm-es Boltaron+, függesztése G-clip
 • Új ára: 160-185 USD között + posta + NAV, vagy 60-76eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Normál esetben jó, ha egy embernél van egy darab bicska. Egy hétköznapi embernek jellemzően nincs, vagy max. egy svájci bicskája van, amit alkalomadtán magával hurcol. Ezen szerintem jelentősen javított a MOL 2011.-ben hirdetett Victorinox reklámkampánya. Késszerető embere, mint jómagam igyekeznek a főbb tevékenységi körökre minél specializáltabb kést beszerezni. Én hétköznapra viszek magammal egy igen éles kis Benchmade EDC foldert. Erdei túrákra egy HS fixet. Kettő közé viszont kívánkozik egy erősebb folder, vagy egy finomabb kis fix. Ezekre kiránduláskor, kerékpáros kiruccanásokkor van szükségem. Erre jelenleg keresem a megfelelő foldert, vagy fixet. Folder esetén nekem nagyon tetszik Zsolt kése, de nem biztos, hogy az FE marad.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Fix esetén pedig sok elképzelésem van, mivel igen bőséges a választék. Milyent is szeretnék? Nagyon kényelmes markolata legyen, élhez közel lehessen fogni, mivel nagyon szeretek farigcsálni, meg erdőben erre gyakran tényleges szükség is van. Legyen rajta zsinórfurat, mert tetszik. Zsinór használatát kipróbáltam, belátom hogy tud hasznos lenni, de egyrészt ritkán van rá valóban szükség, másrészt engem nagyon zavar, ahogy líg-lóg összevissza. Nekem a Wunderbaum csokor jut eszembe róla a taxikban. Egy esetben látom értelmét, ha hosszú bőrtokot szeretnék készíteni, akkor egy rövid kis paracord madzagnál fogva (kis golyó-fonattal a végén) könnyű elővenni a kést.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Legyen továbbá törővég, mert szerintem hasznos, és szintén kegyetlenül jól tud kinézni. Penge esetén kicsit hezitálok. Korábban arra gondoltam, hogy elsődlegesen egy igen jó metszőképességű faragókést szeretnék. Ebben az esetben számomra egy rövid 60-70 mm pengehosszúságú, 2 mm vastag skandi élű kés lenne az ideális. Nekem azonban egy mindenes kell, amivel ha kell akár fatwoodot is bányászhatok. Nagyon fontos, hogy ne kelljen sajnálnom, azaz felhasználásban ez közelebb áll egy dizájnos munkakéshez. Szintén fontos, hogy könnyen élezhető legyen akár egy coarse gyémántos lapon, akár egy durvább kerámián, mint pl. HAIDU új fejlesztésű durva szürke kerámiája, vagy a Fällkniven DC4-esével. Emellett persze legyen megfelelő éltartása. Erre talán a legjobb a Sleipner, de szóba jöhet a N678, vagy valami jó szénacél...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nádor éltársam, akinél gyakran előbukkannak gyöngyszemek, nemrég feltett a Késportál AV (adás-vétel) topicjába egy kis Spyderco fixet. Ezt a kést Fred Perrin tervezte, aki maga is neves késkészítő mester Párizsban. Perrin korábban a francia seregben szolgált, és később harcművészettel is foglalkozott. A Street Beat késben ezek a vonások tükröződnek is. Engem a kés katonai, vagy harcművész vonala bevallom totál hidegen hagy, meggyőződésem, hogy a mai világban, a polgári életben totál nem szabad erre fókuszálni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Engem megfogott a kés finom művészi vonalvezetése, hogy árasztja magából a kényelmes fogást, használatot. A kés markolata fogásra megközelíti az ötöst! Nagyon kényelmes fogni, használni. Mindamellett Ronin kis faragókésének markolata erre ráver. A kinézet szempontjából viszont valóban ez csillagos ötös! A penge, és a markolat súlya nagyjából megegyezik. Az ujjnak kialakított szokatlanul mély choil-nál van a súlypont. Ez a szokatlan kialakítás igen jól irányíthatóvá teszi a kést, szinte a kéz meghosszabbított részévé válik. Zsinórfurata szuper, viszont nekem hiányzik a törővég. Hozzáteszem, hogy ennél a késnél nem sok értelme lenne, mivel a hegykialakítása nem tenné lehetővé a vésős alkalmazását. Magot törni meg inkább kövön szoktam. Farigcsálni nagyon jól lehet vele, igen közel fogható az élhez.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge anyaga VG-10, ami cefet jó acél, egyik kedvencem. Hihetetlenül élesre húzható, de nem az az erdőben hipp-hopp ráélezek kategória. Emellett igen éltartó. Pengevastagsága, leélezése csillagos ötös. Sajnos a kés hegykialakításán látszik a katonai vonal, erősen szúrásra tervezték. Ez önmagában nem zavar, viszont ennek köszönhetően nagyon le van gyengítve a hegye. Ezzel ne bányásszon senki fatwoodot! Gyakorlatilag számomra itt bukott meg ez a kés.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pengét tovább vizslatva, rálelünk a Spyderco megszokott arculati eleméhez, a pengefurathoz. Ezen azonban csak jelzésértékű, dicséretes módon pusztán 4 mm. Igaz, nyitó funkciója nincs, csak design elem. Ebben a formában nekem még tetszik is, mondom ezt úgy, hogy kifejezetten gyűlölöm a Spyderco nyitófuratos pengéit. A pengeháton elhelyezett hüvelykujj támasz és annak rovátkolása szintén csillagos ötös. Ott van ahol kell, nem kellemetlen a tapintása, de határozottan kapaszkodik, és baromi jól néz ki. Formatervezés szempontjából megemelem kalapom Fred Perrin előtt!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Fixek esetén számomra nagyon sokat nyom a latba, milyen tok jár a késhez. Kinézet szempontjából egyértelműen a bőr tokok vezetnek, de sajnos a kinézet nálam tok esetén fontos, de nem elsődleges szempont. Lényegében én azt nézem, mennyire kényelmesen hordható, legyen minél észrevétlenebb, és itt elsődlegesen nem arra gondolok, hogy más ne vehesse észre, hanem hogy engem ne akadályozzon a mozgásban. A kés egy mozdulattal kényelmesen, és könnyen elővehető és visszarakható legyen, biztosan tartson, és könnyen tisztítható legyen. Ezeknek mind kizárólag a műanyag tokok tudnak megfelelni. Legtöbben ilyenkor a hőre lágyuló formázott kydex tokokra gondolunk.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Street Beat hasonlót kapott, csak az anyaga nem kydex, hanem Boltaron, ami egy hasonló hőre lágyuló műanyag. Én laikusként nem tudnám megkülönböztetni a Kydexet a Boltarontól. Nem csodálkoznék azon sem, ha kiderülne ugyanaz a műanyag, csak a gyártó, vagy értékesítő különböző. A felsorolt kritériumoknak nagyjából megfelel, egyedül nekem kicsit magas a kés rögzítése, de ezt számos custom megoldással lehet orvosolni. Jár hozzá egy G-clip, amivel könnyen rá lehet pattintani a tokot egy 40 mm széles bőrszíjra. A clippet függőlegesen, vízszintesen, és 45 fokban lehet jobbosan és balosan is felszerelni. A tokra rakható Tec-lock is, Nádor szerint a nagy. Nekem még Tec-lockom nem volt, se kicsi, sem nagy, ergo passzolom ezt a specifikációt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összefoglalva egy igen jó mindenes kés, farigcsálni kegyetlen jó, de keményebb feladatokra nem való. Mi a legnagyobb erénye? A finom elegáns, könnyed design, hihetetlenül kényelmes fogás, és jó tok. Nehéz lesz megválnom tőle, de ezt most meg fogom tenni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.04.12.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10 Spyderco, Street, Beat, Fred, Perrin, FB15, VG-10