SÁMÁN - Nomád #002 (utolsó módosítás: 2013.11.07.)
A kétarcú bushcraft kés. Made in Hungary (Gödöllő)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Sorszám: #002 sajnos nincs jelölve a késen
 • Penge szúró hossza: 105 mm
 • Él hossza: 106 mm
 • Penge max. szélessége: 30 mm
 • Penge vastagsága: 4,5 mm
 • Penge anyaga: Uddeholm Rigor nem rozsdamentes hidegmunkaacél 58,5-59 HRC, bajai hőkezelés
 • Élezése: katakiriba
 • Kés teljes hossza: 224 mm
 • Súlya: 241 g tok nélkül, tokkal 327 g
 • Markolat anyaga: bubingafa, (törővéggel, rozsdamentes acél csavarokkal)
 • Markolathossz: 116 mm, alul a fogáshosszt mérve 108 mm
 • Markolatvastagság: 19 - 22 mm
 • Markolatszélesség: 26 - 30 mm
 • Tok: fekete bőr
 • Készült: 2013. októberében

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Ez a második SÁMÁN késem, de az első, amit a mester nekem készített. Ez a cikk nem akar reklám lenni, lévén a megrendelési idő immáron minimum 2-3 év, ha egyáltalán fel lehet kerülni arra a bűvös listára. Németh László alias SÁMÁN évente csak pár tucat kést készít. Ő ugyanis nem késkészítő. Kést csak munka, család, és egyéb teendők mellett a szabadidejében készít. Róla a legendás Ray Mears Woodlore kése jut eszembe, mely szintén több mint 2 éves várólistával büszkélkedhet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Miért van mégis ekkora kultusza a SÁMÁN késeknek? Ez egy érdekes kérdés. Szerintem ennek több oka is van. Sámán kések mindegyike robosztus küllemű, helyenként finoman ívelt, de bizonyos részeknél keményen szögletes, karakteres jelleget képviselnek. Nem tudom pontosan szavakba önteni, de van egyfajta egyéniségük, és logó nélkül is azonnal felismerhetők. Ez a most bemutatandó Nomád kés pont a leg kevésbé hordozza ezeket a stílusjegyeket, de még ennél is szembetűnő. A SÁMÁN logó is idővel változott. Első a keretes logó volt, utána a dőlt betűs, és ez a legújabb kerekített betűs. Bevallom nekem stílusában az első kettő illett legjobban ezekhez a késekhez. Nagyoknál a keretes, kicsi Shokinál a dőlt betűs. A logó azonban marginális kérdés a késeinél. Sámán azt hiszem elsődlegesen a használhatóságot tűzte ki legfontosabb célnak. Ezt igazolja az eddig kézbe vett, kipróbált különböző kése. A kései persze nem kaphatók, akinek van vagy használja, vagy féltve őrzi. A hiánycikk jelleg is erősíti a birtoklási vágyat. További tény, hogy a leg ismertebb SÁMÁN kés a Shoki a Bushcraft.co.hu egyik oszlopos tagja Gyuricza Lászlónak alias Papicának sokáig a kedvenc bushcraft kése volt, így viszonylag nagy publicitásnak örvendett. Jelenleg ő már váltott kést, a Shoki vitrinbe került. Mit választott helyette?

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ezt a Nomádot! Papica ezt a kést már közel két éve álmodta meg, de csak most talált mestert, aki vállalta ennek elkészítését. Ami alapján Papica ezt tervezte, arról olvashattok, lásd alul a linkeknél. Ez a kés tehát a Papica által tervezett, Sámános formába öntött példány. Az itt bemutatott a 2. ilyen kés, ami elkészült (#002). Mint a custom késeknél, úgy itt is lehetőség van az eredeti késtől eltérni mind méretben, mind éltípusban, illetve a markolat anyagában is. Lévén ismerem Sámán munkáit, kértem, hogy az általa legjobbnak gondolt variációt készítse el. Emellett persze maradjon a Papica által megálmodott kés a különleges éltípussal együtt. Még a bőrtokot is Lacitól kértem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük ezt a kést. Eddig sok fix kést próbáltam, használtam, de végül ott lyukadtam ki, hogy a leg használhatóbb a 11 cm körüli pengehosszúságú kés 3-5 mm közötti pengevastagsággal. Ez a kés ezt a méretet képviseli, ami egyben megerősíti véleményemet, ugyanis a komoly erdei tapasztalatokkal rendelkező Papica pont ilyen kést tervezett. Súlya picit negyed kiló alatti, ami nem nehéz se övön vinni, se használni. A 3 mm vastag marhabőrből készült erszénytokban nagyon jól megszorul a kés. Fejjel lefelé fordítva is kirázhatatlan, emellett mutatóujjal megtámasztva egy kézzel kivehető. Szerény egyszerű tok jól kiemeli a szép markolatvéget. Sejteti, hogy ebben egy remek kés nyugszik. A markolat vége pont annyit lóg ki, hogy két ujjal plusz hüvelykujjal határozottan rá lehet fogni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Markolata bubingafából (Guibourtia tessmannii) készült. Ez egy nyugat afrikai egzóta fa, mely igen szívós, és meglehetősen kemény anyag. A fa markolatpaneleket két rozsdamentes acélcsavar rögzíti. A markolat nagyon kényelmes fogást biztosít, és bár van rajta ujjvédő, de közel markolható az élhez. Ez fa faragásakor jelentősen kíméli a csuklónkat. A markolatvég madárfej kialakítású, ami például sujtáskor igen biztos fogást tesz lehetővé, bár ez a késméret még nem annyira alkalmas erre. Picit ehhez a témához tartozik, hogy a csavarok nem furatosak, és nincs külön zsinórfurat a késen. Ez azt jelenti, hogy a markolatra nem köthető csuklópánt, vagy valami divatos fityegő. Csuklópántot kipróbáltam, de inkább zavar, mint rögzít. Egy - véleményem szerint - atom jó spártai kobak fityegőt is kipróbáltam két másik késemnél, de mindegyiket 2 perc használat után a helyszínen levágtam, annyira idegesített. Ennek okán a teli csavaroknak kifejezetten örülök, mert ezáltal nincs ott egy koszgyűjtő furat. Némely késen még az első rögzítő csavar, vagy szegecs is lyukas, ami ráadásul még töri is az ember kezét. Egyszóval a markolat szeretnivaló. A markolatvégen markáns törővég került kialakításra, amit már jómagam is sokszor használtam más késeken is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge drop-point kialakítású, ami fixpengés késnél (kis faragó pengét leszámítva) nagy kedvencem, és szerintem a legjobban használható forma erdőjáró késnek. Sámán által készített kések legkisebb pengevastagsága eddig 5 mm volt. Ennek a késnek szerencsére 4,5 mm, ami bőven elegendő, emellett még robosztusnak is mondanám. Azon a határon mozog, ahol még jól használható a penge, de brutál erős is egyben. A hegy kialakítása olyan, hogy bátran fúrhat, feszegethet vele az ember, nem sérül. Ennél még akár vésőszerűen ütőfával is használhatjuk a hegyet. A pengehát végig kaparóéllel rendelkezik. Nincs külön lekerekített szakasz a hüvelykujjnak. Meglepő módon ráfogva nem sérti az ujjat, de ne csúsztassuk meg rajta ujjbegyünket, mert megvágja a bőrt. Szóval tudni kell használni. Igazság az, hogy rendesen használva nem is vágtam volna meg a kezemet vele, csak a teszt végett kipróbáltam, így mennyire balesetveszélyes. Ha zavarna, cirka 5 perc alatt lekerekíteném azt a 25 mm-es pengehát szakaszt. Így viszont a kaparóélt sokkal nagyobb szakaszon lehet használni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pengéje a svéd Uddeholm Rigor nem rozsdamentes hidegmunkaacélból készült. Lacibácsi (Berschütz László) Baján hőkezelte, keménysége 58,5-59 Rockwell lett, ami kellően éltartóvá teszi, de még megfelelően szívós is marad. A kést eddig háromszor vittem túrázni, és igyekeztem alaposan kipróbálni, már amennyire ennyi idő alatt ez lehetséges. Lacitól a kést borotva élesen kaptam, kb. mint a Hegyespenge késeket szoktam Sanyitól. Ez nem minden mesternél alapértelmezett. Üdítő élmény, ha egy kést nem élezéssel kell birtokba venni. Eredeti éllel kezdte pályafutását a Pilisben. Első feladata friss 2-3 cm vastag ágak lemetszése, sújtással való levágása, illetve vastagabbak ütőfával történő vágása. Keresztülmetszés az döbbenetesen jól teljesített. Másik kettőnél bevallom késztetést éreztem, hogy előkapom a Vaddisznómat, de azért ment ez is. Vékonyabbakból nyárs készült. Lélegzetelállító, ahogy ez a kés metszi a fát. Következett a Silky 240-es fűrészemmel felvágott száraz, csomós bükkfa széthasogatása. Ezt persze ütőfával csináltam. Ami az ágvágásnál negatívum volt, az itt nagyon működött. Vaddisznóval hosszú szakaszon kellett végig noszogatni a pengét, itt már az elején repesztett, és kézzel szét lehetett választani a fát. A széthasogatott fa por száraz belsejét próbáltam faragni. Állat módon vitte, és közben jól lehetett a vágás mélységét irányítani. Kerülgetem a forró kását, de elárulom, ennél a késnél nem csak az a fantasztikus, hogy SÁMÁN készítette, no meg Papica tervezte, hanem az él kialakítása is megér egy misét.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Katakiriba éltípus:

Az él ugyanis katakiriba. Eddig ezt az élfajtát csak Interneten láttam, létezéséről onnan tudtam. Ez gyakorlatilag egyik oldalon skandináv él, másik oldalán lapos konvex. Mit mondjak, elég hülyén néz ki, pontosabban cefet szokatlan látvány, de hiper különleges. Nem sok készítő vállal ilyen feladatot. SÁMÁN bevállalta, és rögtön két példányban. Akkor még nem gondoltam, hogy mekkora mázlim van. Késes fejlődésem első szakasza a sima élszalagos késekről szólt. Birkóztam az élezni tudás megszerzésével. Aztán jött a találkozás a skandináv éllel. Felejthetetlen élmény volt, pedig csak egy pár ezer forintos Mora volt az alany. Bámulatos volt annak metszőképessége. Ezt a fogalmat azóta használom. Egy dolgot nem szerettem benne, hogy nehéz volt a vágás mélységét irányítani. Az, ha vágott, akkor át akarta metszeni az egész ágat. Jöttek vastagabb pengés skandik, és egyre jobban zavart ez a dolog. Hegyespenge, és Kocsis Feri konvex pengéi nyújtották a következő katarzist számomra. Nem volt annyira jó a metszőképessége, de még mindig sokkal jobb volt, mint az élszalagosnál, viszont eszméletlen jól lehetett irányítani. Ez a katakiriba ez utóbbi kettő előnyét kovácsolja egybe. Persze mindennek megvan a maga ára, így ennek is. Ez a kés nem kétkezes. Az enyém jobbkezes. Megmarkolva mindig a hüvelykujjnál kell legyen a konvex oldal, másikon a skandi. Fordított fogással nem optimális, de pusztán egy picit ügyetlenebb skandit kapunk. Annyi pluszt ad ez a katakiriba, hogy ez a negatívum, eltörpül mellette. A különlegességéről nem is beszélve. Fő probléma ezzel az aszimmetrikus pengével a hőkezelés során esélyes vetemedés kiküszöbölése volt. Itt jött Lacibácsi profizmusa.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

 • A: Konvex éltípus
 • B: Élszalagos éltípus
 • C: Skandináv éltípus
 • D: Katakiriba éltípus
 • C>D: Skandináv átalakítva katakiribára ...ha valaki kipróbálná pl. egy Morán

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Visszatérve a használatra, amikor már az ütőfázás után, a tűzön megfőztem a levesemet, teámat, és ebéd múltával tea mellett nézegettem a kést, meg tovább élveztem a kiváló metszőképességét, gondoltam egyet, és próbáltam borotválni a kezemen. Az Elmax Vaddisznóm ilyenkor vidáman borotvált. Ez a kés meg reszelősen alig(*). Mellette pedig kiválóan faragtam vele. Megdöbbentő volt. Ha nem próbálom ki - normál esetben eszembe sem jutott volna -, megesküdtem volna, hogy tutira borotvál. Nosza, előkaptam Lacibácsitól kapott hosszabb kerámia csövecskét (cca.: 20 cm hosszú, és 7 mm vastag), és húztam rajta párat. Ezt követően már ismét vígan vitte a szőrt. Rigorral már egyszer volt dolgom egy HS által kölcsönadott tesztkés kapcsán, és már ott szívembe zártam ezt az acélt. Örülök, hogy ez a kés ebből van, és hogy profin hőkezelték. A katakiriba élezése talán picit több odafigyelést igényel, de nem kerül több munkába. Valahol a skandi, és a konvex penge élezése között van időszükségletben. Döbbenetesen jó kés.

* Papica megjegyezte, hogy a végén borotvált volna, ha a skandi oldalával próbálom. Bevallom nem jutott az eszembe. Ezt a kést még meg kell szokni, alaposabban ki kell tapasztalnom. Van benne mit!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.10.30.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő SÁMÁN, Shoki, Nomád, Bushcraft, katakiriba, Németh László, Rigor, Uddeholm, Papica, Gyuricza László, Gödöllő