Ronin - Faragó+ (utolsó módosítás: 2011.09.10.)
Made in Hungary

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

  • Penge hossza: 100 mm
  • Penge szélessége: 30 mm
  • Penge vastagsága: 5 mm
  • Élezés: élszalagos lapos él, bevezető él 15°, élszög 40°
  • Penge anyaga: Sleipner acél 58-59 HRC
  • Kés hossza: 211 mm
  • Súlya: 206 g tok nélkül
  • Markolat anyaga: micarta + piros fíber
  • Tok: 3mm-es marhabőr, jobbos, made by Ponggi

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Jelenleg erdőjárónak egy F1-et tartok, de nekem nem jött be annyira, mint eleinte gondoltam. Nagyon elegáns, kényelmes, könnyű, de a markolatával nem tudok kibékülni. Ignazio barátomtól kaptam egy Finn Puukkot, ami metszőképességben messze lekőrözi az F1-et, de sajnos markolattüskés, én meg erdőbe egy full tang kést szeretnék (két markolatpanel között végigmegy a pengelap). Jelenleg egy Enzo skandi késen spekuláltam, de félek a D2-es acél kis élszögű használatától. Ronint próbáltam rávenni egy Enzo Trapper O1 penge majdani markolatozására, amikor jelezte, hogy van épp egy szabad Faragó plusz, nem -e érdekel? Naná, hogy érdekelt! Sokat gondoltam a kis faragóra, csak sajnáltam annak rövidségét. Ez a kés meg 100 mm -es pengehosszal rendelkezik. Tok nem volt hozzá, de azt én szívesen készítek hozzá.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Egy egyszerű erszénytokot csináltam hozzá 2,5 mm vastag marhabőrből. Nem fakszniztam, egyszerű lenolaj beeresztéssel kezeltem a végén a felületet, nem festettem le. A nem rég még Le Goff damaszk Szikéjéhez kitalált ujjtámasz megoldást vittem tovább, ez már a negyedik változata. Középen hosszant bevágva, és önmagán átfordítva. Eddig ez lett a leg kényelmesebb, de egyben a második legrondább megoldás is. Talán az 5. már közelít a tökéleteshez... Újdonságként kipróbáltam egy nemrég Pécsett vásárolt 2mm vastag kör keresztmetszetű bőrszálat fűzve. Érdekes megoldás, nekem tetszik, de még ki kell kísérleteznem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Visszatérve a késre, elsőre a külső nagyon tetszetősre sikeredett. Szemben a Faragó 8cm-es pengéjével, ez egy nagyon arányos kés lett. Kár, hogy ez nem legál, de erdőbe engem nem zavar, városba meg úgyis foldert viselek. A markolat zöldes fekete micarta paneljei nagyon jól mennek a feketített pengéhez. A feketítés valójában a fegyvereken használt barnító felhasználásával történt. Ezt ilyen nagyobb késeknél nem szívesen alkalmazzák, mert jellemzően foltos lesz. Ezen a pengén Ronin mester tökéletesen megoldotta. Kegyetlenül jól mutat, és még intenzív használat mellett sem veszített a színéből.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge anyaga 5mm vastag Sleipner svédacél. A kés brutálisan erősre lett készítve. A pengét Spyderco kerámián megéleztem, profilozni nem kellett. Meghagytam a cirka 40°-os élszöget. Duna parton később kipróbáltam több kés társaságában. Metszőképessége sokkal jobb volt, mint a korábbi F1-emnek. Ekkor már megszereztem az Enzo Trappert is, és rájöttem számomra nagyon fontos a minél jobb metszőképesség. Ezt ez a pengekialakítás nem tudta überelni. Azóta sajnálom ezt a kést, mert nagyon vagány a kinézete, és igen kézre áll! Kár, hogy nem létezik 3-3,5 mm pengevastagsággal.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.08.12.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner Ronin, Faragó+, plusz, fix, sleipner