Ronin - Faragó EDC (utolsó módosítás: 2012.05.12.)
Made in Hungary

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: Faragó
 • Penge hossza: 77 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 72 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 28 mm
 • Penge vastagsága: 4,0 mm
 • Penge anyaga: Sleipner svédacél 59 HRC, bajai hőkezelés
 • Élezése: élszalagos, 2/3-os egyenes felköszörülés
 • Kés hossza: 181 mm
 • Súlya: 141 g tok nélkül, 195 g tokkal
 • Markolat anyaga: fekete micarta piros fiberrel, törővéggel
 • Markolathossz: 100 mm
 • Markolatvastagság: 18 mm max.
 • Markolatszélesség: 22 - 28 mm
 • Tok: 3 mm-es marhabőr by Ponggi
 • Készült: 2011.-ben

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Korábban 2011. májusában hozzájutottam egy Ronin Faragó kis legális méretű fix EDC késhez, amit szívesen használtam. Jó volt, mert klassz volt farigcsálásra, de pengéje ügyesen lett kialakítva, hegye erős maradt, így még feszegetésre is használhattam. Gondolok itt tapló lepattintása, vagy fatwood kinyerése. Annak cseresznyefa markolata van. Történt aztán, hogy fiamnak megtetszett a kés, és én boldogan nekiadtam... Szóval kellett még egyet szereznem, ha én is szerettem volna egy Faragót. Idén sikerült is ez a terv.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mi is ez a Ronin Faragó kés? Eredetileg egy igen eltalált olcsó egyszerű munkakést, az Anza-t fejlesztette gondolta át Ronin. Az Anza kifejezetten faragó, metsző kés, ennek okán holkeres a leélezése. A Faragónál ez egyenes leélezésűre lett lecserélve, ami által az él erősebb lett, igaz metszőképessége gyengült. Ez utóbbin aki akar, javíthat azzal, hogy az élszöget lecsökkenti 25°-ra az eredeti 30-35°-ról. Ennél a késnél én meghagytam az eredeti 30°-os élszöget, mivel tetszett, hogy egy filigrán kis fix, de azért keményebb feladatokra is bevethető.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés markolata nagyon kényelmes, és szinte súlytalan. Finom, és normál munkáknál jó igazán ez a pengetőnél kialakított hely az első három ujj részére. Kemény vágásnál jobb lenne, ha nem lenne elvékonyítva, viszont bátran ütőfázhatunk vele akár pengeháton, akár a törővégen, remekül bírja. Pengeháton jó helyen, emberes ujjtámasz lett kialakítva. Jól néz ki, és nem csúszik, egyben nem is vágja az ujjat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge hazánkban minden szempontból legális méretű, így akár közterületen is magunkkal vihetjük egy övre akasztható bőrtokban, de mérete okán még onnan nadrágzsebbe is rejthető / lógatható. Tokkal közel 200 g, ami nem nehéz viszont nyakkésnek már extrém ötlet lenne. Lehet, hogy egy Croc féle Kydex tokot megérdemelne egy teklokkal fűszerezve...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Penge acélja Sleipner, ami az egyik kedvenc acélom fixekhez. Manapság ez az acél már nem olyan divatos, de nekem egy biztos minőséget jelent. Mesterek jól ismerik, és remekül meg tudják munkálni, nekem meg használatra bevált. Nagyon szép él tehető rá, és megfelelően éltartó. Kipattogzást, kihajlást nem tapasztaltam eddig egy Sleipner késemen sem. Mondjuk én amellett, hogy ténylegesen használom őket, egyben vigyázok is rájuk, azaz ésszel durvulok ha szükséges. A penge alkalmas a konvex élkialakításra is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.05.12.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC Ronin, Faragó, f-knives, EDC