Robi - EDC fix (ELMAX)
Kis mindenes fix kirándulásokhoz. Made in Hungary (utolsó módosítás: 2014.06.10.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: EDC fix
 • Penge szúró hossza: 72 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 76 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 23 mm
 • Penge vastagsága: 3,5 mm
 • Penge anyaga: ELMAX porkohászati rozsdamentes svédacél 59 HRC, debreceni hőkezelés
 • Élezése: lapos konvex
 • Kés teljes hossza: 178 mm
 • Súlya: 105 g tok nélkül, tokkal-klippel 166 g
 • Markolat anyaga: homok színű G-10, (4 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 104 mm
 • Markolatvastagság: 15 mm
 • Markolatszélesség: 17 - 23 mm
 • Készült: 2014. májusában
 • Tok: marhabőr erszénytok, Victorinox - Multiclip 4.1858 -el
 • Új ára: 24 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Robi 2012.-ben kidolgozta ezt az EDC névre keresztelt kis legális fixpengés kést. Formára nagyon megfogott. Maradék anyagból Robi tavasszal meglepett egy példánnyal. Picit rövidebb volt, mint a széria, de nekem így is nagyon bejött. Markolata Wenge volt, leélezése élszalagos FFG, acélja CRV3 nem rozsdamentes acél. Hamar megkedveltem ezt a pici, pehely könnyű kést. Kézbe véve egyszerűen kényelmes, jó fogású. A kés jól irányítható, farigcsálni is élmény vele. Robi még az elején felhívta a figyelmemet, hogy a CRV3-tól ne várjak sokat. Igaza lett, úgyhogy ezt a példányt vissza is küldtem neki, viszont rendeltem tőle egy másikat kedvenc acélomból.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez az EDC kés hamar, nyár végére el is készült. Maradt a Wenge markolat, az élszalagos FFG leélezés, viszont az acél Elmax lett. A pengét vasragra kértem, a hegyét - élét erősre. 4,6 mm lett, és az élszalagnál is combos. Igaz, még nem a "tankhámozó" kategória, de gyakorlatilag elpusztíthatatlanra sikerült. Ezt a felesleges erőtartalékot egyáltalán nem használtam ki, viszont ez a túlzott vastagság a kés használhatóságát érezhetően csökkentette. Egy szó mint száz, a gyakorlatban kiderült, hogy ez a pengevastagság nem volt jó választás részemről. Ebben az időben kezdtem ismerkedni, és megszeretni a konvex éltípust. Lévén ebben a késben bőven volt anyag az élnél, így nekiláttam kísérletezni, átprofilozni a pengét. Hasznos tapasztalatszerzés volt. A konvex él bár sokat javított a késen, de megmaradt az érzés, hogy ennek a rendelését elrontottam. A kést végül eladtam, és sokáig azon a véleményen voltam, hogy ha legál méret kell, akkor bicskát viszek, ha erdőbe megyek, akkor egy 10 cm körüli pengehosszúságú, vékony, lapos konvex fixpengés kést egy kisfűrésszel. Télre el is készült az azóta is rendszeresen használt HS-Vaddisznóm, hozzá pedig a Silky240 pocket fűrészem is megérkezett Hirosimából.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Hétköznapokban legtöbbször egy kis svájci bicskát (Victorinox Spartant) tartok magamnál. Erdőbe pedig szinte állandó társam 2012 óta a HS-Vaddisznóm, és a kisfűrészem. Legutóbb, amikor 10 napra tavasszal családdal kiruccantunk Mátraházára, úgy döntöttem, nem fogom folyamatosan fel-le csatolni az övemre a Vaddisznómat, mert ugye kilátóba, buszra nem száll fel az ember egy haleffel az oldalán. Eleinte hátizsákban volt, aztán a szálláson maradt, mondván ott a bicskám (Spyderco Delica), nem kell nagyobb, több annál. Jobban fix kés még életemben nem hiányzott, mint akkor. Ok., megoldás a hátizsákban hordás, de az nem az igazi. ha kell a késem, ne kelljen pakolásznom. Nem nagyon szerettem volna a nehezen lecsökkentett kés szettemet ismét bővíteni, de egye kutya, nekem akkor is kellett egy legál méretű fixpengés kés.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A gond csak itt kezdődött. Melyiket válasszam a rengeteg jó lehetőség közül? Alapkritériumok pontosan megvoltak: prémium acél, vékony lapos konvex penge, minden szempontból legális méret, jól használható és tetszetős forma. Újat próbáljak ki, ami még nem volt a gox-on, vagy olyant ami volt, már ismerek, és tudom hogy jó? Én most önző módon ez utóbbit választottam, de így sem volt könnyű a választásom. Az acél megkötés sok lehetséges típust/készítőt kizárt, ami picit megkönnyítette a dolgomat. Ami az EDC-n kívül még nagyon bejött, az a HS-Görény volt, illetve hogy "futószalagost" is írjak, a Svéd-Japán Fällkniven WM1-ese.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Valójában az EDC kontra Görény volt a kérdés, a WM1 csak úgynevezett "B"-tervként szerepelt a listán. Mindkét custom késnek megvan az előnye. EDC-ben a kis kompakt méret, de emellett teljes funkcionalitás. Én ezt választottam. Vannak késformák, amik praktikusak, egyben szemet gyönyörködtetően harmonikus egységet alkotnak. Sok mester évekig keresi ezt az összhangot. Robi megtalálta, és 2012.-ben meg is valósította. Azóta bizonyított, siker kés lett, aminek 2013 óta már van folder változata is. Nemsokára lesz egy példányom belőle is. Jó dolognak tartom, ha egy késformát megszeret, megszokik az ember, és annak van bicska, és fix változata is. Ez is egy olyan dolog, ami akkor tökéletes, ha az ember megfelelő gyakorlattal, rutinnal használja.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

2014. nyár elején megkaptam ezt a homokszínű G-10 -es markolatú Elmax pengés széria EDC fixet Robitól. Pengéje 3,5 mm vastag, lapos konvex. Gyorsan összedobtam hozzá egy bőr tokot. Egyedüli érdekessége, hogy összepárosítottam egy Victorinox - Multiclip 4.1858 -el. Ez gyakorlatilag csak annyit tesz, hogy megoldottam a két pontos rögzítését úgy, hogy biztosan tartson, de egy mozdulattal fel-leszerelhető legyen a nadrágszíjról. Visszatérve a késre. Ez a harmadik Szálkai Robi - EDC fixem, és közülük egyben a legtökéletesebb is. Nem volt célom belekötni, de nem is tudnék. Esztétikailag is remek, és a kés apró részletekig menő kidolgozottságát tekintve is megállja a helyét. Használhatósága pedig ezzel a vékonyabb pengével, és lapos konvex éllel tökéletes lett.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha választhatok, persze a Vaddisznómat viszem, de jó érzés, hogy legál méretben is tudok magammal vinni fixpengés kést. A gyakorlatban ez elég gyakran megesik. Határozottan van létjogosultsága. Sok feladatkörben próbáltam fixet, és foldert egyaránt. Minden esetben bebizonyosodott, hogy a fixpengés határozottan jobb, mint a folder. Anno a Fällkniven WM1-esemet azért szerettem nagyon, mert praktikusan pici, könnyű volt, de döbbenetes mit bírt az a penge. Ezt az érzést nyújtja most ez az EDC azzal a különbséggel, hogy egyáltalán nincs kompromisszum benne. Gondolok itt pl. a VG10/Elmax-ra, fröccsöntött markolat vs. full tang G-10 markolatra...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Természetesen a strapabírását gyakorlatban kipróbáltam a Pilisben. Egy ilyen kis fixpengéssel persze nem áll neki az ember kuglikat hasogatni, de pl. csuklónyi ágakból vékony gyújtóst hasogatni lazán lehet vele. Hegyével feszegettem, fúrtam, bírta. Élkialakítása annyira remek, hogy ütőfával egy metszéssel átvágtam egy száraz 5 cm-es ágat. Mondjuk ez az a feladat, ami pusztán teszt / kíváncsiság miatt történt, hiszen egy kis fűrésszel ez a feladat könnyedén elvégezhető. A kés ezt is sérülés nélkül bírta, pedig nem óvatoskodtam. Kapott a markolat is. Egy karc sem keletkezett rajta. Nagyon egyben van ez a kés. Kaparóél szikravetőzésre perfekt. Ujjtámasz oldalt finoman le van kerekítve. Tényleg minden szempontból átgondolt eszköz. Egy biztos, számomra tökéletesen megfelel. Jól élezhető, és éltartása Elmax szintű, vagyis prémium kategória. Emellé a kés mellé kell egy kisfűrész, és tökéletes legális szettet kapunk. Pl. tudom javasolni az itthon is kapható japán ARS 210DX fűrészt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Szálkai Robi elérhetősége, ahol a rendelést leadhatod (másolni nem tudod): moc.liamg@cdeibol

Budapest, 2014.06.06.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX Szálkai, Róbert, Robi, EDC, ELMAX