Robi - legális EDC (utolsó módosítás: 2012.06.11.)
Made in Hungary, Hajdúböszörmény, Szálkai Róbert mester által.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: EDC, 2012-es modell
 • Penge hossza: 69 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 65 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 23 mm
 • Penge vastagsága: 3,2 mm
 • Penge anyaga: CRV3 nem rozsdamentes acél, de Robi sokféle acélból vállalja
 • Élezése: egyenes FFG leélezés, élszalagos
 • Kés teljes hossza: 166 mm
 • Súlya: 74 g tok nélkül
 • Markolat anyaga: Wenge, (4 mm -es zsinórfurattal), de Robi ezt is tetszőlegesen készíti
 • Markolathossz: 100 mm
 • Markolatvastagság: 14 mm
 • Markolatszélesség: 17 - 22 mm
 • Készült: 2012. májusában

Szálkai Robi EDC kése ITT rendelhető.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

A folder kontra fixpengés kés gondolata mindig is foglalkoztatott, csak hogy ezt a kérdést komolyan meg lehessen válaszolni, sok tapasztalat szükséges. Megismerni magunkat, mire is szeretnénk használni egy kést, vagyis eljutni addig a pontig, ahol a kés nem azért kell, mert jól néz ki, jó a reklámja, vagy akár menő típus, hanem mert kell a hétköznapokban, kell a túrázáshoz. Ekkor ugyanis már meg tudjuk fogalmazni, mi az ami nekünk fontos tulajdonság. Rengeteg folderem (bicskám) volt eddig. Jelenleg EDC-re kettő maradt, de abból is könnyűszerrel megmondom azt az egyet, ami kell, másik bármely pillanatban el is tűnhet a polcomról. Ez a Benchmade 960HD.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Sok feladatkörben próbáltam fixet, és foldert egyaránt. Mindegyik esetben bebizonyosodott, hogy a fixpengés határozottan jobb, mint a folder. Egyedül a méret ami a folder mellett szól EDC szerepkörben, de még ott is szívesebben viselek egy kis fixet egyszerű bőr erszénytokban, egy Victorinox - Multiclip 4.1858 -el szolidan nadrágzsebbe lógatva. Robitól egyszer csak kaptam ajándékba egy általa 2012-es modellként bevezetett EDC névre keresztelt kis fixet. Hamar megkedveltem ezt a pici kést. Súlya 74 g, azaz pehely könnyű. A korábban citált kis BM960 folder pl. 65 g. Mérete, ha az ember ügyesen kis tokot készít hozzá, szinte észrevétlen marad viselője számára a zsebbe süllyesztve.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Vannak késformák, amik praktikusak, egyben szemet gyönyörködtetően harmonikus egységet alkotnak. Sok mester évekig keresi ezt az összhangot. Ezek a kések hamar sikeresek lesznek. Robi megtalálta ezt a formát. Ez a kés egyben elegáns, finom, de puritán formavilágot mutat. Egy kis csekélység, amit ha az ember picit elgondolkodik, idővel arra döbben rá, hogy hosszú ideje kézben tartja, és nézegeti. Kézbe véve egyszerűen kényelmes, jó fogású. Egy milliméterrel sem nagyobb a kelleténél. Mutatóujjnak és hüvelykujjnak határozott, biztos helye van. A kés jól irányítható, jól faragni is vele.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolat Wenge (Milletia laurentii) fából készült. Robi tetszőleges markolatpanelt rak rá, akár G-10-et is fiberrel. Én úgy gondoltam, természetes anyag, vagyis fa illik hozzá a legjobban, és azon belül egy karakteresen erezett sötétbarna szín. Ezt a fát sokan nevezik még kongói paliszanderként, vagy awong, mibotu, dikela vagy bokonge néven is. Ez a trópusi fafajta Kongó, Kamerun, Gabon, Tanzánia és Mozambik erdeiből származik és a rózsafák (rosewood) családjába tartozik. Az ún. rózsafák a világ különböző pontjain nőnek, és rendszertani szempontból is távol eshetnek egymástól, mivel nevüket nem tudósoktól / biológusoktól kapták, hanem kereskedők adták nekik. A rózsafák közös jellemzője, hogy nehéz, tömör szerkezetűek, márványos csíkozással, bíbor-vöröses-barnás színben pompáznak, s sok esetben kellemes illatot árasztanak. Az egzotikus wenge fa 20-30 méter magasra nő és átmérője gyakran egy méter. Rajzolata, mintázata különleges. A wenge fából készült bútorok a fa tulajdonságából adódóan nagy szilárdságú, tartós, egyenes rostú, vízálló darabok. A wenge fa árnyalatai a barnától szinte a feketéig terjednek, s ezzel az egyik legsötétebb fajta nevet vívta ki magának. Elegáns, finom hosszanti csíkozása, melyben a cser (zsemlebarna) árnyalat felfedezhető - megjelenését egyedivé teszi. (forrás: szepzold.hu)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a kés 3 mm vastag CRV3 nem rozsdamentes acélból készült. Robi elmondása szerint nem nagy szám, ha elhagyom az erdőbe, ne bánkódjak érte. Robikám, hidd el, nagyon bánkódnék miatta. Nem a beépített anyagok értéke miatt, hanem mert ennek a késnek lelke van. Ok., ez így nagyon nyálas, de had magyarázzam el, mire gondoltam. Ezt a kést első körben középső lányomnak gondoltam, aki komolyan megválasztja mi az a fix, ami neki tetszik. A rengeteg késből eddig csak egy késre mondott igent, amit szívem szerint lecserélnék, mert egy számomra értéktelen futószalagos tucat kés. Ezt a kést azonnal kérte, és boldog volt miatta. Bevallom a CRV3-as acélt semennyire nem ismertem, és feltételeztem, hogy rozsdamentes. Hamar megtudtam tévedésemet, mikor lányom szomorúan mutatta, milyen lett a penge. Akkor vigasztalódott, mikor megígértem, rendelek egy rozsdamenteset Robitól. És itt jön a történet lényege.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Legutóbb a Lurdy házban tartott késes vásáron Kocsis Feri mesterrel beszélgettem, mikor jött egy éltárs, és mutatott egy évek óta nap mint nap a természetben használt kis fejesgörbe bicskát szénacél pengével, vagyis nem rozsdamentes pengével. A pengén látszott az idő, látszott a használat. Nem csillogott, picit foltos volt, de tükröződött rajta, hogy bevált, szeretett bicskáról van szó, ami kiállta az idő próbáját, és még sokáig ki is fogja. Ez az az érzés, amit egy rozsdamentes penge sosem fog tudni visszaadni. Akkor reggel, amikor lányom mutatta szomorúan a megfoltosodott pengét, azonnal eszembe jutott ez a kis fejesgörbe. Nem csiszolom le a pengét 1000-es csiszolópapírral, és nem kenem le olajjal, pedig nem tartana 5 percig, és csili-vili lenne. Örömmel várom, hogy ezen a kis késen kialakuljon a foltos felület.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Magáról a pengéről fontosnak tartom megemlíteni, hogy praktikusan kicsi, ami egyrészt azért jó, mert faragáskor a kés hegyével is szépen tudunk dolgozni úgy, hogy a kést még a markolatnál fogjuk, esetleg részben ráfogva a pengére is. Másrészt vita nélkül legális késméret hazánkban. Mondjuk az egész kés barátságos külsővel rendelkezik, tehát az normális környezetben biztos nem okoz visszatetszést. További pozitívum, hogy a penge végig ívelt. Ez egyfelől nagyon jól élezhetővé teszi, másfelől keményebb anyagot, pl. fát vágni, faragni vele jobban lehet. Kisebb felületen hatol az anyagba, így a vágás ereje kis helyen összpontosul, ami könnyebb vágást eredményez. Élezés szempontjából is nagyon tetszik.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Röviden összefoglalva, egy tökéletes mindennapokra szánt, tetszetős kis késre tettem szert. Erdei szerepkört leszámítva mindenhová magammal fogom vinni. A tokot meg már készítem hozzá...

Szálkai Robi elérhetősége, ahol a rendelést leadhatod (másolni nem tudod): moc.liamg@cdeibol

Budapest, 2012.06.11.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3 Szálkai, Róbert, Robi, EDC, CRV3