Robi - bőröskés (utolsó módosítás: 2011.11.25.)
Tony Bose prototípus replika. Made in Hungary

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

  • Penge hossza: 53 mm (legális méretű - EDC)
  • Él hossza: 45 mm (legális méretű - EDC)
  • Penge max. szélessége: 18 mm
  • Penge vastagsága: 3 mm
  • Penge anyaga: Sleipner svédacél (Debreceni hőkezelés - LovászGy)
  • Kés hossza: 159 mm
  • Súlya: 87 g bőrtokkal 130 g
  • Markolat anyaga: G-10 fulltang, titán szegecsekkel
  • Markolat vastagsága: 26 mm; 13 mm
  • Készült: 2011. április havában

Tapasztalataim:

Ez a kis bőrös késem már bő fél éve van meg, és azóta nincs olyan hét, hogy ne használnám. Bevált, és most már el sem tudom képzelni a bőrös hobbimat nélküle. A sok kés közül egyedül a kis Opinel van meg régebb óta. Anno a kések szeretete mellett lett két járulékos hobbim. Egyik a késélezés, másik a bőrtokok készítése. Lévén szabadidőm a legkevesebb, ezeket kizárólag saját részre végzem. Mindkettőre azonban igaz, hogy minőségi eszközökkel, szerszámokkal jó végezni. Itt jut eszembe még a légfegyveres időszakomból egy kedves barátom mondása: "Nem vagyok olyan gazdag, hogy az olcsót válasszam." Szerintem ezt a mondást nem kell magyaráznom. Bőrös munkáknál egyik legfontosabb szerszám a jó kés. Bőrös mesterek persze nem egy késsel dolgoznak, hanem többfélével, több méretben, de azért nekik jóval bővebb is a repertoárjuk. Viccesen szólva ez egy olyan bőrös "Bushcrafter" kés, azaz egy kés ami mindenes számomra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mai világban a legtöbbünk úgy kezd egy új hobbihoz, hogy elkezd kutakodni az Interneten. Elolvassa a magyar nyelvű cikkeket, majd a német, és angol nyelvűeket... Aztán amikor már körvonalazódik mennyi minden ismeret, és eszköz hiányzik a kezdéshez, elkezd a Youtube.com -on témába vágó videókat nézegetni. Én is így tettem, amikor ráleltem a Bladeforums.com -ot olvasgatva Gary W. Garley "a bőrös ember" cikkeire. Amellett, hogy élvezetes írásai vannak a komának, megakadt a szemem egy általa igen dicsért bőrös késre. Ez a kés neki már nem az első próbálkozás volt, de úgy tűnik, végül ez lett neki az igazi. A kést Tony Bose egy elismert mester készítette számára D2-es szerszámacélból, fa markolattal. Amellett, hogy formára nagyon megtetszett, bíztam a két szakemberben, és próbáltam szerezni egyet. Ez a kés sajnos nem szériakés, gondolom azért, mert kevés bőrös hobbista van, aki szán rá keretet, hogy ne a lötyögős pengéjű sniccerrel kelljen szerencsétlenkednie, a bőrös szakik meg több speciális késsel dolgoznak a műhelyekben.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Némi vergődés után már-már lemondtam erről a vágyról, amikor Szálkai Robi mester bevállalta, hogy Internetes képek alapján a méreteket arányosítással meghatározva, elkészítse nekem a Tony Bose bőrös kés replikáját. Annyi könnyítésünk volt, hogy a neten a bőrös munkafázisokat mutatva, sokszor volt a kés mellett vonalzó, vagy alatta centi-milliméter beosztású rács. A kés nyilván nem lett 100%-os másolat, de a lényeg szerintem átjött, mert nagyon kényelmes, jól használható, precízen irányítható, és nagyon jól vágó eszközt kaptam. A D2-es szerszámacél helyett annak megfelelő, de tulajdonságaiban annál jobb Sleipner svédacélt alkalmazott Robi, ami szintén szerszámacél. Nagyon jól élezhető élszalagos kés. A hegyes vékony, plusz kis bevezetőél-szögnek köszönhetően rettentő élesre húzható, és a bőrt szinte ellenállás nélkül vágja. A hegyességének köszönhetően jól és pontosan lehet vágás kezdéséhez beszúrni, vagy vágás közben kis rádiuszú kanyart tenni. A markolatpanelek kérésemre nem egzotikus fekete színű fából készültek, mint Tony Bose késén volt, hanem fekete G-10 -ből, ami igen jól tapad, és könnyen tisztítható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A pengehossz előnye, hogy szép egyenes vágásokat könnyű készíteni, vezeti a kést. Az érdekesen ívelt hasas markolatot sokféleképpen lehet munka közben fogni. Jó például tollfogáshoz finom munkákhoz. A vékony szike szerű Warncliff penge kellően rugalmas, és sokáig félelmetesen éles. Igazi megbecsült célszerszám, és egy nagyon pofás kiskés. Aki bőrrel foglalkozik, annak szívből ajánlom.

Amióta megvan ezt használom. Időközben kaptam egy japán Olfa craft knife-l csavaros rögzítésű skandináv élű, kis élszögű, nem törhető pengéjű sciccert, de nem szeretem. Ha a Robi kése előtt kaptam volna, talán nem csináltatok kést, de higgyétek el, ég és föld a kettő. Az Olfa pengehegye messze nem olyan finom hegyes, mint a Robi késéé, fogása, ami igen fontos, pedig botrányosan vacak. Egyre lenne jó ez a sniccer, ha mint élezésnél, erdőben is fel kellene készülnöm bőrtok készítésére... Ráadásul Robi cirka 4-5 sniccer áráért elkészítette nekem ezt a kést.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Szálkai Robi elérhetősége, ahol a rendelést leadhatod (másolni nem tudod): moc.liamg@cdeibol

Budapest, 2011.11.25.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose Robi, bőröskés, Tony, Bose