Ontario RAT-7 (8604)
Made in U.S.A. (utolsó módosítás: 2014.05.27.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: SKU 8604
 • Penge szúró hossza: 178 mm, choiltól mérve 165 mm
 • Él hossza: 172 mm
 • Penge max. szélessége: 39 mm
 • Penge vastagsága: 4,8 mm
 • Penge anyaga: 1095 Hi-carbon Steel nem rozsdamentes szénacél 55-57 HRC, teflon bevonatos
 • Élezése: FFG élszalagos
 • Kés teljes hossza: 312 mm
 • Súlya: 367 g tok nélkül, tokkal 534 g
 • Markolat anyaga: Tan Micarta, imbusz csavarokkal (3-as)
 • Markolathossz: 126 mm, alul a fogáshosszt mérve 111 mm
 • Markolatvastagság: 19,5 mm, törővéggel, és 6,5 mm-es zsinórfurattal
 • Markolatszélesség: 29 - 35 mm
 • Tok: cordua + kydex, 370 mm hosszú, 68 mm széles, 60 mm-es övbújtató, 4db molle + pánt
 • Új ára: 100 USD + posta + ÁFA(NAV)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Eddig ha jól számolom, ez a harmadik nagy fixem. Első egy Fällkniven A1 volt, amit Hegyespenge Vadkan XL-je követett. Mindegyik más koncepció volt. Elsőnél végigpróbáltam a népszerűbb FK késeket. Itt az A1 a Vaddisznóval együtt létezett, aminek sok teteje nem volt. Második körben téli nagyfix volt az elképzelés, de számomra ez sem volt valós igény. Nemrég jött az ötlet, hogy egy jobb bicska mellett egész jó kísérő lehet egy nagy vas. Bevallom a nagy fixpengés késnek van egyfajta fegyverszerű vonzereje. Kézbe venni, birtokolni, tudni, hogy ott van velem, ad egyfajta euforikus érzést.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Hegyespenge megtanított rá, hogy nem a vastag 6+ mm vastag pengék a jól használhatóak, hanem a minél vékonyabbak. Pontosabban egy olyan kompromisszumos pengevastagság, ahol a gyártó-készítő még nyugodtan a kezedbe adja termékét, de ezzel nem cipelsz és emelgetsz feleslegesen plusz súlyt. Egyfajta szükséges és elégséges kritériumnak megfelelő vastagság. Olyan kést kerestem, ami nagy pengés, nem túl vastag, és praktikus tokkal rendelkezik. Egy ekkora vasat az ember nem fittyent az övére, hanem táskában hord. Anno volt egy Helikon Assault hátizsákom, amit végül eladtam, mert vacak volt a vállpántja, és a hátrésze rárohadt az emberre. Ez nem is volt csoda, hisz ezt a hátizsákot lövedékálló mellényre tervezték, csak ezt a leírásban elfelejtik megemlíteni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ezt a zsákot cseréltem le Decathlonos Forclaz Air-ra. Ebben meg folyamatosan hiányoltam a Helikon zsák pakolhatóságát. Erre lett kompromisszumos megoldás a Bladeshopban vett Ghurkha Tactical (B104) hátizsák. Fenntartásaim voltak a Maxpedition táskák után, de nagyon meg vagyok minőségében elégedve vele. Egy használható cucc. Lehet, hogy nem olyan tartós, mint a Maxpedition, de per pill. tökéletesen kiszolgál, minimális kompromisszum mellett. A vállpánt hálós szövete eléggé smirgli, de más bajom vele nincs. Az egypántos tatyó megoldás sem rossz, csak nagy súlynál már zavaró. Amit must have hozzá venni, az valami nagyobb organizer. Én erre a célra egy Maxpedition EDC pocket organizert használok. Ennek a Gyurkának az egyik oldala MOLLE rendszerű, ide tökéletesen illik az Ontario RAT-7. Másik oldalon az 1 (1,5) l-es Nalgene Everyday kulacsom van a 0,5 l-es acél Takonyka fém mugban. Igen, ez is odafér kényelmesen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nagy kések közül az ESEE-6, és az Ontario RAT-7-es között gondolkodtam. A tok megoldás miatt a RAT-7 mellett döntöttem. Ennek kellően nagy a pengéje, és a vastagsága is kezelhető méretű. Tokja cordua, műanyag betétes, MOLLE rögzítésű. A RAT-7 kétféle pengével kapható. D2, és 1095 szénacélból. Mivel a D2-es acéllal sok törött pengét publikáltak a youtube-on, ezért én eleve a szénacél változatot preferáltam. Sikerült egy dobozos vadiújat vennem. Az éle gyakorlatilag csak egy előkészített élszalag volt, mert hogy az öreg Matulát idézzem, ez még a meleg vizet sem vitte. Nekiláttam élezni, aztán rájöttem, hogy a gyári élszög olyan 60°+ körüli volt, ami nagyjából egy baltánál fogadható csak el. Átprofiloztam egy "merész" 45°-os élszögre, amit már élnek mertem nevezni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés maga nagyon kézreáll. Igen jó a micarta markolata, tapad hozzá az ember keze, még izzadtan is. Egyik éltársam/barátom (Wlad) még picit reszelővel kézhez is igazította a markolatot, ami ráadásul még kinézetre is dobott a késen, tehát van lehetőség a további egyéni finomításra. A pengén van egy méretes choil is, tehát faragóra fogva igen közel lehet markolni az élhez. Ezt tollaságnál meglepődéssel tapasztaltam. Bevallom azt hittem, hogy csak egy ügyes marketing fogás, ami elhiteti..., de nem. Tényleg jól használható. Markolat törővéggel rendelkezik, és benne zsinórfurattal. Ide tényleg van értelme valami vastagabb hurkot bekötni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Eddig erdőbe kizárólag a HS-Vaddisznó + Silky240 kombóval jártam. Ezt most lecseréltem a RAT7-re, zsebemben meg a Benchmade Osborne 940 bicskám lapult. Mit mondjak, nagyon furcsa érzés volt. Túra elején gyorsan lőttem pár képet a packról, itt még érintetlen a RAT-7 bevonatos pengéje. Direkt off-road túrát terveztem. Dera pataktól felmentem a kedvenc kis rejtett fenyvesembe. Eleinte nagyon furcsa volt az egy vállpántos hátizsák, de idővel megszoktam. A menet közbeni vállon pakolhatóság pedig tényleg hasznos, pláne ha a nagykés is a tatyó oldalán pihen. Az off-roadnak köszönhetően bizony sokszor hasznos volt útközben a kés. Nos igen, a 10 cm-es pengéjű HS-Vaddisznóval nem túl hatékonyan tudtam volna ezeket a feladatokat megoldani.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Letáboroztam, és nekiláttam a kés alaposabb kipróbálásához. Első egy vastagabb ág kettécsapkodása volt. Találtam is egy karvastagságút, ami ki volt dőlve. Nekiláttam. Nagyon száraz, kemény fa volt, vágyakozva gondoltam a Silky240-es fűrészemre. Lévén csak egy tesztről volt szó, így átpártoltam egy vékonyabb faágra. Nem szeretek fölöslegesen élő növényzetet pusztítani, de a teszt kedvéért választottam a susnyásban egy sokadik ágat. Na a friss ág kicsapása már ment mint a karikacsapás. Vissza is tért a kedvem. Következő volt az ütőfás ágvágás, és az ág hasogatás. Hát, igen... ennek a pengeméretnek ezeknél a feladatoknál lehet a legjobban örülni. Kényelmesen, sec perc alatt vágott, hasogatott. Pici ügyetlenkedés, vagy bizonytalanság sem volt a munka során, pedig nem voltunk egy összeszokott páros.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Próbáltam a kés hegyével fúrást-faragást. Könnyűszerrel boldogultam, és még olyan érzetem sem volt, hogy gond lehetne. A penge bevonata ráadásul jól fogható felületet is ad. A kemény fa hasogatásánál persze picit karcolódott, de meglepően jól viselte. Karakteres lett tőle a penge, de a bevonat vastagságából az érintett helyen csak keveset veszített. Ezt követően tűzgyújtás következett, kihasználva azt a rövid kis gap-et, amikor már jó idő van, de még nincs tűzgyújtási tilalom. Én nem szeretek nagyon széllel szemben..., ezért a tilalom idején gázégővel fogom megoldani az adódó tűzigényünket. A Campingaz Twister Plus piezzo fej + CV300 plus pattintós gázpalack megoldás mellett döntöttem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A nagy vas amellett, hogy eszméletlenül feelinges, ad egyfajta szabadságérzetet. Nagyon klassz, hogy pusztán csak egy eszközzel megoldod az adódó feladatokat, és nem is akárhogyan. Amire nem számítottam, hogy farigcsálni is egész használható ez a kés. Az a choil-os megoldás nagyon működik, és a mérete is jól eltalált. Tűz melletti teázgatás után elsőre a Benchmade 940-es bicskámmal kezdtem faragni, aztán ránéztem a RAT-7 -re, és miért is ne alapon váltottam. Nagyon buli volt. Utána rápróbáltam egy kar borotválásra, és szépen vitte a szőrt. Nem rossz ez az 1095 szénacél. A kés tokján van egy kisebb tok, amibe én a Spyderco 303FM élezőmet tettem, de totál nem volt rá szükségem. Ide élezőn kívül rakhatunk pl. egy Victorinox Nomádot kajálókésnek, vagy LMF szikravetőt élesztékkel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés remek, picit el is játszottam a gondolattal, hogy megtartom, de a túra során határozottan hiányzott a megszokott Vaddisznóm. Azt hiszem maradok a HS_Vaddisznó + Silky240 párosnál. Ez hozzám nőtt, ha nincs nálam, olyan vagyok mint egy félkezű ember. Remélem a RAT-7 új gazdája örömét leli majd a késben. A RAT-7 vásárlása után elgondolkodtam, hogy hasonló árfekvésben, elérhető határidővel milyen kést választanék hazai mesterektől, és nagyon megtetszett Mókamiki - Long Blade kése. El is játszottam a gondolattal, hogy a teszt után esetleg váltok, de ezt az ötletemet azt hiszem el kell vetnem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2014.04.20.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604, Ontario, RAT7, RAT, ESEE, Bushwalker, USA, 8604,