Muela - SH-8 (EDC) (utolsó módosítás: 2011.05.23.)
Made in Spain

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

  • Series: SH
  • Code: SS
  • Penge hossza: 74 mm (legális méretű - EDC)
  • Penge vastagsága: 3 mm
  • Penge anyaga: 440 rozsdamentes acél
  • Nyitott hossza: 168 mm
  • Markolat anyaga: agancs, és réz bakni
  • Tok: bőr nyaktok

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Első nyakkésem, és első Spanyol Muela késem volt. Használt ára 6eFt volt. Jelenlegi Muela palettában már nem találni pont ezt a típust, csak annak újabb változatát az SH-8 -at. Ennek jelenlegi bolti ára 57USD. Mit is takar, hogy egy kés nyakkés? Tulajdonképpen csak annyit, hogy készítettek hozzá nyaktokot. Sok nyakkést láttam már azóta, aminek semmi keresnivalója nem lenne nyakban, de ez másik történet, meg lehet, hogy nem értek hozzá. Saját véleményem az, hogy nyakban kést két okból lehet. Egyik az önvédelem. Ebben az esetben fontos, hogy a kést egy mozdulattal használni lehessen. Ez akkor lehetséges, ha a kés markolata lefelé áll, rögzítése patentos. Ez jellemzően kydex tokot jelent. Ez a felhasználási / késforma számomra idegen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Másik változata a díszkés. Itt fontos a míves, szép külső mind tok, mind kés esetén. Szintén fontos szempont, a medálszerűen kicsi méret, és súly. Ez a Muela kés egyik kategóriába sem passzol. Valójában egy kis EDC fix kés, egy szerencsétlen tokmegoldással. Nyakban zavaróan nagy, és valahogy látszik rajta, hogy nagyon nem oda való. A kés maga viszont nagyon klassz. Az agancs markolata kényelmes, a penge pedig finom, szép forma, igényes megmunkálás. A polírozott pengefelület étel vágása után nagyon könnyen, és tökéletesen tisztítható. A 440-es acél a gyenge közép kategória, de ez már a jól használható szint. Élezni könnyű, de élét hamar elveszti.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előnye, hogy legális méretű, nagyon kézre álló, tetszetős. Hátránya - ami miatt el is adtam -, a nem praktikus tok. Ekkor még nem készítettem bőrtokokat, különben csináltam volna hozzá egy kicsi rejtett övtokot. Farigcsáláshoz a 440-es acél nekem kevés, bár ebben az időszakban még nem tudtam élezni, csak egy Fiskars kerámiatárcsás élezőm volt. Otthoni használatra étkezéshez meg rövid a pengéje.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.05.23.