Mora - Clipper 860MG (utolsó módosítás: 2012.04.14.)
Made in Sweden

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: 860MG
 • Penge hossza: 100 mm
 • Él hossza: 106 mm
 • Penge max. szélessége: 21 mm
 • Penge vastagsága: 2 mm
 • Penge anyaga: Sandvik 12c27 rozsdamentes svédacél 54-55 HRC
 • Élezése: skandináv, élszög 20-21°, skandi él szélessége 5,5 mm
 • Kés teljes hossza: 218 mm
 • Súlya: 76 g tok nélkül, tokkal 105 g
 • Markolat anyaga: kétkomponenses zöld műanyag, fekete gumi, 2/3-os markolattüskés
 • Markolathossz: 103 mm
 • Markolatvastagság: 16 - 21 mm
 • Markolatszélesség: 24 - 31 mm
 • Tok: 2 mm-es zöld műanyag, egybeöntött övcsíptetővel
 • Új ára külön: 3 eFt körüli

A cikk előzménye: Bahco - Laplander

Tapasztalataim:

A Bahco Laplander kézifűrészhez jár egy Mora Clipper 860MG fixpengés kés is. Ennek a késnek tulajdonsága, hogy jó minőség, döbbenetesen alacsony áron. Sok esetben az ember a sok olcsó szemét miatt nem meri megvenni. Ezzel a zöld-fekete színkombinációval, feliratmentes műanyag tokkal, mely kapott egy igen jó, és arányos formatervezést, nagyon jól néz ki. Nézzük kívülről befelé.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A tokja 2 mm vastag műanyag megoldás. A kés benne elég biztosan van rögzítve. Kivételhez jól megfogható a markolat, azaz odafér az ember keze. A tokon megfelelő méretű, és nagyon jó kialakítású hüvelykujjtámasz van. Többféle Mora tok létezik, legtöbbjüknél ezt nagyon elrontották. Számomra ez az etalon. A kést egy kézzel, egy mozdulattal kivehető, és visszatehető. Utóbbi esetben szépen bepattan a helyére. A tok könnyen kiöblíthető vízzel, a kést akár mocskosan, sárosan is nyugodtan visszatehetjük a tokba. A tok jobbos kialakítású, nem tudom létezik-e balos megfelelője.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A tokon van egy egybeöntött övcsíptető, ami egy 35 mm szélességű bőrszíjra pattintható. Én 40 mm-eseket hordok, arra is rácsíptethető, de én csináltam hozzá egy kis övbújtató toldatot, amivel a kés kényelmesen lejjebb viselhető, mozgásban nem akadályoz, és pontosan illeszkedik az övemhez. Erről az alsó kis képekre kattintva láthattok pár képet. A tok egyébként klasszul rácsíptethető bármilyen MOLLE rendszerű táskára, és a kedvenc Maxpedition Fatboy Versipack oldaltáskámon is szoktam viselni. Nagyon illik rá, és igen praktikus megoldás.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük magát a kést. A markolata markolattüskés kialakítású, melyre fröccsöntenek kér komponensből egy igen kényelmes fogású markolatot. Egy masszív, de rugalmas belső műanyag kérget, mely ez esetben zöld színű, és erre egy gumi szerű vastag fekete markolatfelületet, mely barázdált, így amellett, hogy kényelmes, csúszásgátló is. A kés fogása biztos, a kéz közel fog az élhez, így igen jó farigcsáláshoz is. Zsinórfurattal nem rendelkezik, de ez esetben örülök is ennek, nagyon nem passzol sem kinézetben, sem funkcióban ehhez a késhez.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge 2 mm vastag, skandináv leélezéssel. Élszöge 21°-os. Volt már pár skandi késem, mindegyiknél fő problémám a vastag penge volt. Ez még a 3-3,5 mm körüli pengevastagságnál is érezhető volt. Ennél nem. Azt hiszem a 2-2,5 mm pengevastagság a leg megfelelőbb a skandi fixhez. Nagyon jó metszőképességű ez a penge, igen élesre húzható, amihez nem kell nagy gyakorlat, és akár egy szükségélezés során is kivitelezhető. A penge hossza tökéletes erdőbe, ez az a pengehossz, amit a legtöbben alkalmaznak.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nagyon szeretem ezt a kést, amellett, hogy van egy Elmax pengés Hegyespenge Vaddisznóm is, Sanyi által speciálisan nekem átalakítva. Ebben a kis Morában az a szuper, hogy pehely könnyű, viszonylag kis méretű, nem vonzza a szemet, és kompromisszumok nélkül megfelelő. Egy 8cm átmérőjű fát ütőfásan kicsaptam vele, és sérülésmentesen sikerült. Ez egy kíváncsiság volt, erre nyilván a fűrész lett volna a megfelelő választás. Jó még az is, hogy az ember nem sajnálja, mivel nem nagy érték, és futószalag termék, nem egy megbecsülendő mester keze munkája.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge acélja Sandvik 12c27 rozsdamentes svédacél, 54-55 HRC keménységűre edzve. Ez jól dolgozik, rugalmas, tehát nem fog a 21°-os élszög mellett kipattogzani a penge, de használat során ki is megy a borotva éle. Bármin jól élezhető, de erdőben a leg megfelelőbb egy Fällkniven DC4. Ezen van egy coarse durvaságú gyémántporos felület az első pár húzáshoz, majd az elnyűhetetlen közepesen durva kerámiatest. Ezzel pikk-pakk frissíthető az él. Ráadásul a műanyag tok övcsíptetőjéhez hüvelykujjal nekitolva a DC4-est, az jól rögzül, és uras kényelemmel bárhol megélezhető a kis Mora.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A cikk előzménye: Bahco - Laplander

Budapest, 2012.04.14.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha Mora, Clipper, 860MG, hobo, kályha