Kovács Miklós (Mókamiki) - Woodlore 95
Egy legendás erdőjáró fix. Made in Hungary, Kemecse (utolsó módosítás: 2015.07.16.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

FIGYELEM: A késről 69 db kép készült, a cikkbe ennek töredéke került. Az összeset a cikk végén találjátok, melyekre kattintva kinagyítva is megtekinthetőek. Ugyanez a nagyítás a cikkben szereplő képeknél is működik.

Műszaki adatok:

Kés:

 • Típus azonosító: Woodlore 95
 • Kés teljes hossza: 206 mm
 • Súlya: 179 g tok nélkül, tokkal 246 g
 • Tok: 3,5 mm-es fekete marhabőr
 • Készült: 2015. márciusában
 • Új ára: 29 eFt körüli tokkal, átfutási idő min. másfél hónap (2015.-ös ár)

Penge:

 • Penge anyaga: Sleipner részben rozsdamentes svédacél 59-60 HRC, Angelero hőkezelés
 • Penge szúró hossza: 93 mm
 • Él hossza: 96 mm
 • Penge max. szélessége: 28 mm
 • Penge vastagsága: 4,2 mm
 • Élezése: skandináv élszög 32°, hegynél 41°

Markolat:

 • Markolat anyaga: Gyöngyfa - Lachetewood
 • Markolathossz: 113 mm
 • Markolatvastagság: 19 - 24 mm
 • Markolatszélesség: 26 - 30 mm

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Miki lehetővé tette, hogy az egyik fixét kipróbáljam. Számomra sokáig dilemma volt, hogy skandi, vagy konvex penge legyen az erdei fix késem éle. Sok évvel ezelőtt egy ajándékba kapott Bahco (Mora) Companion örökre beégette magát a szívembe. Ennek okán, bár letettem a voksomat a lapos konvex (Vaddisznó) mellett, mindig kísért a skandi utáni vonzódás.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Miki egy legendás, ma már nem gyártott Ray Mears kést adaptált. A Woodlore-t Ray Mears 1990.-ben alkotta, ami hamar ikonikus késsé vált. Ennek továbbgondolt változatát a Ray Mears Bushcraft kést azonban a mai napig készítik. Lévén nagyon bevált, népszerű forma lett az erdőjárók, bushcrafterek körében, sok mester, sőt komoly cégek is készítettek belőle hasonló modelleket. Ismerve ez a két RM típust, Miki Woodlore 95 kése inkább a Bushcraft kés adaptációja.

Tapasztalataim:

Az elmúlt években volt a kezemben sok skandi kés, és jópár Woodlore/Bushcraft adaptáció hazai és külföldi mesterektől egyaránt. Ezen tapasztalatok alapján megjósolható volt, mire számíthatok Miki késénél. Ezt a modellt nagyjából hasonlóan reprodukálják a készítők, ami bölcs dolog, hiszen az eredeti sok tapasztalat alapján készült. Eltérések jellemzően pengehosszban, és a kis rejtett choil méreténél szoktak jelentkezni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A choil egy megosztó kérdés. Sokan feleslegesnek gondolják, mert biztonságosabbnak tartják a védett markolatnál fogni késüket. Jómagam nagyon kedvelem a choilt, ha annak mérete lehetővé teszi, hogy finomabb munkáknál mutatóujjal rá lehessen fogni. Én így jobban irányíthatónak tartom a kést például fa faragásánál. Nem véletlenül legkedvencebb bicska típusom Robi EDC bicskája. Ettől függetlenül a fix késemen nincs ilyen choil kialakítva, és ennek ellenére nagyon kedvelem. Lényegében ez egy olyan dolog, ami teljesen szubjektív, mindkét megoldás jó. A pozitívum, hogy Miki kérésre tudja mindkét kivitelt készíteni. A most bemutatott kés - ellenben az eredeti Ray Mears típusokkal - nem rendelkezik fogható choil kialakítással.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ezen a linken láthattok egy korábban birtokomban lévő RM adaptációt, ahol van ilyen choil: A. Wright and Son - 700 Bushcraft. Summa summarum sajnáltam, hogy nem choilos Miki kést tesztelhettem, de ettől függetlenül - halkan jegyzem meg - nem volt olyan feladat, ahol zavart volna a hiánya, csak ahol számomra komfortosabb lett volna az a plusz fogási lehetőség.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Bár legtöbb olvasómnak komoly tapasztalata van a skandi késekkel, ennek ellenére én röviden összefoglalnám számomra milyen tulajdonságokat jelent ez a típus. Legjobb szerintem kezdők számára, mivel az él széles síkja vezeti vágáskor a pengét, tehát vágáskor nem lehet rossz szögben tartani a kést. Élezni bár munkaigényes - lévén sokkal szélesebb élfelületet kell megmunkálni -, de nem kell érezni az élszöget, vagyis nem igényel élezési gyakorlatot. Nem kell mást tenni, mint (éllel előre) a skandi élfelületen csúsztatni a kést az élező kövön. Persze később az élezési tudást tovább lehet cizellálni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előnye még, hogy nagyon harapós a penge, azaz jó a metszőképessége. Lévén a penge vastagsága szinte teljes szélességben azonos, így pl. egy 4,5 mm vastag pengehátig csiszolt (FFG) élszalagos késnek durva közelítéssel egy 2,5 mm-es pengevastagságú skandi felel meg. Ebből következtethetünk arra, hogy pl. ennél a 4,2 mm-es pengevastagságú Woodlore 95 -nél milyen erőtartalékok lehetnek. Mondjuk én jobban kedvelem a 2 mm körüli pengevastagságot skandi esetén, ami még kellően erős, de kevésbé repeszt. Nos igen, ez is egy szubjektív dolog. A vastagabb pengének előnye, hogy ütőfás hasításkor sokkal hatékonyabb. Az ember nem sajnálja, mert érzésre is erős "tankhámozó" jellege van. Ugyanígy a kés súlyát is befolyásolja ez a paraméter. A nagyobb súly például csapkodáskor, sujtáskor - mondjuk gallyazásnál - előnyt jelent.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Miki késének pengevastagsága picit 4 mm felett van. Nekem ez komfortzónán felüli, de ütőfás hasításkor élveztem a vastag repesztő penge előnyeit, pedig kellően göcsörtös tesztpéldányt választottam számunkra a fa tekintetében. Gallyazáskor is előny volt a súlyosabb penge. Lévén étel előkészítésére nem használtam, a vastag penge negatívumait nem tapasztaltam meg. Friss ág kivágásánál meg az ember vágás közben picit hajlítja az ágat, így a vastag skandi hátránya nem volt érezhető.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés élszöge 32°-os volt, ami átlagos. Jellemzően 30° és felette picivel az általános. Sleipnernél Miki ezt kérésre egész 22°-ig tudja csökkenteni, ami rendkívül harapóssá teszi a pengét. Ideálisnak a 25°-ost tartja, csak ugye nem mindegy, hogy ki mire szeretné használni a kését. Megrendeli valaki csak faragásra, finom munkára 22°-os élszöggel, majd esetleg később eladja valakinek, akinél már nem ez a felhasználási kör. Gondolom ezért az általános a nagyobb, bőven biztonságos 30-feletti élszög. Nem semmi lehetne ez a kés egy 3 mm vastag pengével, 22°-os élszöggel...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Woodlord 95 típusazonosítóban szereplő szám feltehetően a penge tervezetthosszát jelzi milliméterben. Az eredeti kés pengehossza 110 mm-es. Kedvenc késem pengehossza 106 mm. Miki ezen kése 93 mm-es. Látszólag nem nagy a különbség köztük, de a tűzifa ütőfás hasításakor bizony picit rövidnek éreztem a pengét. Mondjuk nem dráma, mert "többet ésszel" alapon késsel elkezdve az ilyenkor bevált faékes megoldással folytatva gond nélkül megoldható a feladat. Véleményem azonban az, hogy vagy 93 mm-es pengehossz vékony pengével, vagy 110 mm körüli pengehossz 4 mm körüli vastag pengével a jobb választás. Miki igyekszik alaposan tipizálni késeit, így ha egy általa készített típus tetszik, de a felhasználásunkhoz eltérő paraméterekkel lenne praktikusabb, érdemes megnézni az összes típusát. Feltehetően meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy van olyan késtípusa is. Az itt leírtaknál velem is pont ez történt. Alul a linkeknél megtaláljátok a Késportálos palettáját, és a citált Woodlore-t is. Nos megtalálható az általam "vágyott" is Moka Woodlore néven.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Picit még a pengénél maradva, fontos annak acélja, és hőkezelése. Ha van rá lehetőség, igyekszem rozsdamentes acélt választani, mivel meggyőződésem, hogy a mai acéloknál már nincs olyan valós érv, ami a nem rozsdamentes acél mellett szólna. Outdoor környezetben használva meg nem kell részletezni miért előny a rozsdamentesség. A svéd Uddeholm Sleipner acélja egy késes világban is igen elterjedt, bevált acél. Éltartása nem kiemelkedő, de a középmezőny élén van. Ha csak rozsdamentes, és nem rozsdamentes kategóriákba sorolunk, akkor ez utóbbiba kerül, de én inkább a részben rozsdamentes kategóriát hoznám létre neki. Az acél ugyanis bár tud foltosodni, mégsem olyan kényes természetű, mint a hagyományos szénacél pengék. Tökéletes választás egy ilyen skandi késre. Miki egy késkészítő mester által hőkezelteti a pengéket - Angelerónál. El kell mondjam, és ez a képeken is látszik, hogy a tesztelés végeztével, avval a biztos tudattal, hogy a Slepi penge már nem borotvál, karomon rápróbáltam a késre. Vitte a szőrt, és nem mondanám, hogy kaparósan.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Erdőben sokszor szerepet kap a pengeháton kialakított kaparóél. Mikinél ez remekül szuperált. Ág csupaszításához, és szikravető használatához próbálva megelégedésemre végezte feladatát. (Ez például az a funkció, aminél megnyugtató érzés egy fixpengés kést használni szemben egy akármilyen lockos folderrel.) A rettenetesen összeégetett, kormozódott, koszolódott penge egy száraz ronggyal áttörölve szinte makulátlanul tiszta lett. Otthoni mosás után már csak pár finom karc maradt a pengeháton a szikravetőtől. Ez szerintem a szépen polírozott pengének is köszönhető. Fényképezésnél mondjuk nem rajongtam a tükrös felületekért...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az eredeti kés markolatának vége oldalnézetben "madárfej", felülnézetben minimálisan "halfarok" kialakítású. Miki ezt hangsúlyosabbá tette. Fogása igen kényelmesre sikeredett. Zsinórfurata ennek a példánynak nincs, de kérhető rá. Bevallom, én nem szoktam használni, így nem hiányzott róla. Az viszont kifejezetten tetszett, hogy teli szegecsekkel (vagy lecsiszolt csavarokkal) rögzítette a markolatpaneleket, ami nem ad koszgyűjtő helyet, és nem töri az ember kezét. Ray Mears kések markolata természetes anyagokból készültek, Miki ezen késének markolata is fából van. Évek során kialakított véleményem, hogy bár nagyon szeretem a természetes anyagból készült markolatokat, és ezen belül legjobban a hazai diófából készültet, outdoor fix késnél mégis lényegesebb számomra a strapabírás. Ennek okán én a G-10 -es paneleket preferálom, és csak edc bicskánál favorizálom a fát. Ez sajnos itt be is igazolódott, ugyanis még a teszt előtti fotózáskor a Mecseken egy kőről legurulva le is pattant egy cirka 4 mm-es darab a halfarok kialakítású markolatvégről. Ennek következtében amikor később ütőfáztam, nagyon óvtam a markolatot, amit pl. a G-10-el rendelkező Vaddisznómnál nem kell. Itt például pont ezért hiányoltam funkcionálisan a törővéget is, bár erre a késre ez nagyon nem illene.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ismét hangot kell adnom Miki "késhez tokot is" hozzáállásának. Sajnos ez még nem mindenhol kézenfekvő. Ráadásul a késhez készített tok szolid, de nagyon jól használható. Övbújtatója D-ringgel kapcsolódik a tokhoz, ami lehetővé teszi, hogy el tudjon fordulni, vagyis némi túlzással pl. leülés esetén ne tolja ki az ember máját a száján keresztül. A kés finoman becuppan a helyére köszönhető ez a bőr ügyes szabásának, formázásának, de nem kell hozzá nagy erő, hogy ki tudjuk venni. Emellett biztonságosan tart, mivel a lehető legmélyebben elnyeli a kést. Markolatból csak annyit lóg ki részben, hogy három ujjal könnyen ki lehessen venni. Kimondottan felhasználóbarát kialakítású, és picit a bőr irányba billentette a Kydex kontra bőrtok örökös vívódásomat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kérdeztem Mikit, hogy egy ilyen kést mennyi idő alatt készít el. Ha van az adott pengéből hőkezelve, akkor tokkal együtt 2-3 hét. Ha nincs hőkezelt penge, akkor 1,5-2 hónap.

Miki elérhetősége (másolni nem tudod): moc.liamg@efink.scavok

Budapest, 2015.07.13.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, Woodlore, skandi, bushcraft, Sleipner, fix