Kovács Miklós (Mókamiki) - MF 80 (Sleipner)
Kis mindenes fix kirándulásokhoz. Made in Hungary, Kemecse (utolsó módosítás: 2014.12.30.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: MF80
 • Penge szúró hossza: 80 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 83 mm
 • Penge max. szélessége: 27 mm
 • Penge vastagsága: 4 mm
 • Penge anyaga: Sleipner részben rozsdamentes svédacél 59-60 HRC, Angelero hőkezelés
 • Élezése: részben konvex
 • Kés teljes hossza: 185 mm
 • Súlya: 160 g tok nélkül, tokkal 222 g
 • Markolat anyaga: fekete színű G-10, rézcső-szegecsekkel (6 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 105 mm
 • Markolatvastagság: 16 - 20 mm
 • Markolatszélesség: 22 - 27 mm
 • Készült: 2014. októberében
 • Tok: 3-4 mm-es marhabőr
 • Új ára: 26 eFt körüli tokkal (2014.-es ár)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Fixpengés késekből sokat kipróbáltam, lévén már az is kérdés, hogy ki milyen méretűt tud jól kihasználni. A kis nyakkés, és a nagy fix számomra nem volt érdekes. A nyakkés inkább egy ars poetica, ahol megfogalmazzuk a kések iránti elkötelezettségünket, és bemutatjuk az ízlésvilágunkat, stílusunkat. Nagy fix hatalmas feeling erdőben. Van egyfajta fegyver jellege, és igen hatékonyan lehet vele az erdei túrázó, táborépítő munkákat elvégezni. Ettől függetlenül én inkább viszek egy megfelelő bicskafűrészt magammal. Ebből a legjobbnak számomra a Silky - Gomboy 240 bizonyult.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Legjobb méret számomra a 10-12 cm pengehosszú fix lett, és ebből Hegyespenge - Vaddisznó #112 kése bizonyított. Nem hiszem, hogy lenne fix, ami ezt a késemet nyugdíjazni tudná. Persze ez teljesen szubjektív dolog. Ezen a késen, mesteren kívül még számos remek hazai lehetőség közül lehet választani. Itt van például a nemrég berobbant Mókamiki (Kovács Miklós), aki nagyon szorgalmasan folyamatosan készíti a késeket, és a bushcraftos körökben igen elismertté vált. Egy ideje már terveztem, hogy az ő késeiből is kipróbálok párat, és be is mutatom nektek gox szemszögből.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Karácsony előtt Mókamiki Facebookos oldalán meghirdetett egy nyereményjátékot, aminek kapcsán ajándékba kaptam ezt a kis fixet. Nagy meglepetés volt. Mint említettem, letettem a voksomat fixek terén a 10 cm körüli pengehosszra, lévén nekem az a legmegfelelőbb erdőben. Próbáltam már pár legális méretű EDC fixet, de lévén azt ritkán használtam, nem igazán törekedtem a megfelelő kiválasztására. Legális fix olyan outdoor programra kell, ahol erdőbe is megyünk, de forgalmas környezetbe. Gondoljunk például egy Mátrai kirándulásra fel a Kékestetőre, és ott a TV-toronyra. Vihetjük nem legál fixünket a hátizsákban, vagy választhatunk egy legális EDC fixet, amit ilyen környezetben nyugodtan hagyhatunk az övünkön.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha ilyen legális fixet használ az ember, akkor az a legjobb, ha paramétereiben megegyezik a normál fix késével, kivétel persze a 8 cm-es szúró, és élhosszt. Tehát a markolat mérete, penge szélessége, vastagsága, kés formavilága legyen olyan vagy hasonló, mint a nem legális bevált erdei kése. Mókamiki által ajándékozott MF-80 pont ennek megfelelő. Örülök neki, mert ez az a késméret, amit egy évben csak párszor használok, de akkor nagyon nagyra értékelem, ha van. Persze erre van ellenpélda is, Papica, aki a hazai bushcraft oszlopos tagja, és igen hosszú ideig egy legális méretű fix kés volt hű társa az erdőben.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Egy biztos, ha valaki a legális méretű késekkel tökéletesen boldogul, és eleve azt szokja meg, az a legideálisabb eset. Ebben az esetben ugyanis bátran hordhatja, viselheti magán. Nem kell azon aggódnia, hogy véletlenül a túra végén övén felejti a fixet, és teszem azt megáll útközben tankolni, vagy igazoltatják. Jó, ha az ember a lehetőségek körén belül tud mozogni, mert akkor nem lesz érezhető, zavaró a korlát. Nos én ezt a lehetőséget már rég eljátszottam, de Papica korábbi példája szerint ez bizony lehetséges. Ez a Mókamiki - MF80 pedig erre ideális.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Nézzük hát ezt a Mókamiki fixet. Eleve - sajnos még mindig - különlegesség, ha egy mester a késéhez tokot is készít, vagy készíttet. Miki maga oldja ezt meg. Azt a tokkészítési irányvonalat képviseli, ami számomra a legkedveltebb. Ő egy használható, karakteres tokot készít, ami az ember övén jól mutat, mentes minden dísztől, de sejteti, hogy komoly kést rejt. Hossza is olyan, hogy ránézésre nem lehet megmondani, hogy ez "csak" egy 8 cm-es pengéjű kés. Kényelmesen egy kézzel vehető elő, és tehető vissza. Emellett megbízhatóan tart. Az övbújtató D-gyűrűvel csatlakozik a tokhoz, így leülve sem kényelmetlen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kést elővéve egy markáns, dekoratív fixet látunk, amit elsőre gyorsan meg is mértem, mert ránézésre nekem legál felettinek tűnt a pengéje. ...Mondjuk a szúróhossz pont 80 mm-es volt, az élhossz azonban 3 mm-el felette van. Ezen érdemes javítani, de ezt könnyűszerrel meg lehet oldani. Élezés szempontjából is jó, ha a penge tövébe egy kis pár milliméteres choilt csiszolunk. Ezt akár még házilag is meg lehet oldani. Én azonban ezzel nem hiszem, hogy foglalkozom. Meglátjuk.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge 4 mm vastag, picit vastagabb mint szeretem, de úgy tűnik ez eleve egy robusztusabb modell. 3/4-is felköszörült, és csak az élszakaszban konvexesített. Az is elég erős konvexre sikerült. Ezen viszont érdemes finomítani. Ez persze nem kritika, lévén a hazai palettán eddig csak két mestertől - Hegyespengétől, és Kocsis Feritől - láttam profi konvex élprofilt. Az élvonal is még picit szakaszos, viszont végig ívelt, ami számomra nagy pluszt ad. A hegye brutál erős, ami szintén jól jön egy fixpengés késnél. Pengehát a hüvelykujjnál finoman le lett kerekítve, viszont onnantól a hegyig szuper kaparóélt kapott. Prímán lehet a LMF szikravetőn szikraesőt produkálni. A penge példásan szimmetrikus, ami egy nem teljesen felcsiszolt pengetükörnél fontos látványelem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mókamiki MK logója külön tetszik, lévén az M-betű egy hegyoromra emlékeztet. Az MK beütőn kívül sajnos más információ nem jelenik meg a pengén. Igen jó dolognak tartom, ha a készítő a késein - már ha ez különbözhet - megjeleníti az acél típusát. Ha állandó acéllal dolgozik, akkor a gyártás évét, esetleg hónapját is. Az már külön figyelmesség, ha sorszámozva is van egy típus, de Mikitől ezt még ne várjuk el. Először forrjanak ki a fő típusok nála.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a penge a svéd Uddeholm cég Sleipner közepesen rozsdamentes munkaacélja. Szokták nevezni a késkészítők igáslovának is. Egy biztos, sokak igen kedvelt acélja. Nálam is megfordult pár ilyen acélból készült kés. Amit én tapasztaltam, hogy könnyen élezhető, fenni is lehet, és egész jó az éltartása. Strapabírása is megfelelő egy erdei fixhez. Valójában két kategória létezik, a rozsdamentes, és a nem rozsdamentes acél. A Sleipner valójában ez utóbbiba tartozik, de igencsak a határmezsgyén mozog. Ez annyit tesz, hogy esőben, nedves erdőben használva nem lesz rozsdás. Nem kell babusgatni, olajozni, mint egy szénacél pengét. Ami előfordulhat, az a foltosodás. Ennek előnyét akár ki is használhatjuk. Kólával például elég szépen be lehet sötétíteni a pengét.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés markolata fekete G-10 panelekből áll, vörösréz csőszegecsekkel rögzítve. A markolat formája, megmunkálása első osztályú. Az én kezemhez tökéletes. Nekem nagyjából közepes méretű kezem van. Nagyobb kezűeknek célszerű másik típust választaniuk. A madárfej-halfarok markolatvég kialakítása dekoratív, de talán kényelmesebb lenne egy lekerekítettebb vég egy EDC fixnél. A két csőszegecs helyett én teli szegecset javasolnék. Kényelmesebb, megszünteti ezt a koszgyűjtő helyet, és jobban is nézne ki. Zsinórt egy ilyen kis fixre amúgy sem tesz az ember, lévén csapkodni ilyen kis késsel még legyet sem érdemes. Törővég sincs a késen, de a G-10 + acél ha kell simán feltör egy két diót, mogyorót. Ilyen szempontból talán jó, hogy nincs lekerekítve a markolat vége.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az MF-80 fixemet már kétszer kipróbáltam a Pilisben. Érdekes élmény volt a megszokott Vaddisznótól eltérni. Egyben szimuláltam egy frekventált környezeti kirándulást, ennek megfelelően minimál felszerelést vittem. Fix Mókamiki MF80-asa volt övön viselve, mellette egy bicska, aminek ez esetben kizárólag étkezéssel kapcsolatos teendője volt. Ennek okán egyszerűségre törekedve egy Opinel No.08 Inox-ot választottam, de ez lehetett volna pl. egy svájci bicska is. Fontos kiegészítő egy ilyen kis fix mellett - még a Vaddisznó mellett is kötelező elem - egy bicskafűrész. Ez alkalommal a kisebbet vittem, az ARS - 210DX -et.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ebben az időszakban rengeteg eső esett. Minden fa esőtől áztatott volt, a friss ágak éltető nedvességtől telítettek. Nem voltam biztos benne, hogy sikerülni fog a teszt során tervezett kis tűz, és általa egy forró tea. Fűrésszel vágtam a letört ágakból, majd egy kézre álló darabot ütőfának kinevezve a késsel felaprítottam a fát. Köszönhetően az erős penge kialakításnak, nagyon ment a dolog. Gyönyörűen hasogatta a fát, még a görcsös görbe ágat is végig tudtam vele hasogatni. Bevallom a Vaddisznó hiánya nem merült fel bennem, sokkal inkább a Silky - Gomboy 240 fűrészemé. Döbbenetes mennyivel jobb az a méret, és az a fűrész. Picit lassabban, esetlenebbül, de az ARS is tette a dolgát. Kis ágaknál eszembe jutott a Gränsfors - Mini Hatchet. Ez nagyon hasznos lett volna.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Késsel persze tollaságat is igyekeztem készíteni, bár itt a laposabb konvex él nagyon hiányzott. Sebaj, kap majd egyet. A nedves körülmények miatt a tűz alá is terítettem egy réteg félbe hasított fát. Szikravetőzést kipróbáltam, szuperül lehet a kés kaparóélével, de bevallom egy ideje már stabilan a Primus Power Lighter vihargyújtómmal, és saját készítésű gyújtóssal indítom a tüzet. Ez utóbbi DM-ben vásárolt vattakorong gyertyaviaszba mártva. Ezt betépve remek tűzgyújtós lehet. Általában 1-3 korong elég, ide 4 db kellett.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kés hegyét is kipróbáltam, egyben a markolatvéget is megcsapkodtam ütőfával, de ha most megnéznétek a kést, simán hihető lenne róla, hogy "csak papírt vágott". Brutálisan erős a hegye, és az én értékrendem szerint ez tankhámozó strapabírással rendelkezik. Persze a lapos konvex ezt cizellálni fogja, de nekem valójában bőven elegendő lesz úgy is az ereje, még az is túlzás lesz számomra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kérdeztem Mikit, hogy egy ilyen kést mennyi idő alatt készít el. Ha van az adott pengéből hőkezelve (Angelero hőkezeli őket), akkor tokkal együtt 2-3 hét. Ha nincs hőkezelt penge, akkor 1,5-2 hónap.

Miki elérhetősége (másolni nem tudod): moc.liamg@efink.scavok

Budapest, 2014.12.11.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix Kovács, Miklós, Mókamiki, EDC, Sleipner, fix