Matifu - Bushcraft (Skandifu) (utolsó módosítás: 2012.06.24.)
Készült a Felvidéken

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge hossza: 112 mm
 • Él hossza: 114 mm
 • Penge max. szélessége: 29 mm
 • Penge vastagsága: 3,6 mm
 • Penge anyaga: 110 rozsdamentes acél 58 HRC
 • Élezése: skandináv, élszög 20°, élszalag szélessége 10,5 mm
 • Kés hossza: 231 mm
 • Súlya: 185 g tok nélkül, tokkal 276 g
 • Markolat anyaga: fekete G-10, réz csőszegecsekkel, (5 mm -es zsinorfurattal)
 • Markolathossz: 118 mm
 • Markolatvastagság: 16 mm
 • Markolatszélesség: 28 - 32 mm
 • Tok: 3 mm-es marhabőr
 • Készült: 2011. ősze
 • Ára: 25 eFt körüli (100 EUR alatti)

Tapasztalataim:

Nekem a skandináv élezésű pengék nagyon tetszenek, mivel famunkáknál igen jól dolgozik. Erdőjáró késnek pedig ez egy igen jó ajánlólevél. Matifu munkáját már ismertem a Woodlander kapcsán, ami egy szokatlan formavilág, de nagyon jól kitalált, és megalkotott kés. Pont ezért azonnal elfogadtam ezt a Matifu Skandit egy csere kapcsán.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés nagyon gonosz kinézetű, más szóval nagyon jól néz ki. A kést a mester a megrendelő kérése alapján készíti, ahol a penge formája az adott. Annak anyaga, vastagsága, pengetükör kialakítása, illetve a markolat anyaga, kialakítása kérésre különbözhet ettől a szintén egyedi késtől. Ennek markolata különlegesen vékony lett, mivel a megrendelőnek fontos volt a könnyű rejthetőség. Fogása először szokatlannak tűnt, de rájöttem, még így is kényelmes lett.

A 20 fokos élszög nagyon kicsi. Ennél az Enzo Trappere kisebb, az 18 fokos, igaz minimális kitöredezés annál már előfordul ütőfázáskor elkapott görcs esetén. Skandináv élezéskor nagyon fontosnak tartom, hogy az él felülete egyenes sík legyen, tehát élszalag mentes, de leginkább nem konvex. Ez utóbbi a vevő legnagyobb szívatása. Eddigi nem széria késeknél egyszer sem találkoztam rendesen elkészített éllel. Ennek oka, hogy a skandi élt nem lehet géppel finishelni, konvexesen viszont igen. Eddig a legjobb megoldást - bár ez sem igazi skandi él volt - Matifu Bushcraft késénél tapasztaltam, ugyanis az él felülete holkeres, az élnél pedig vékony élszalag volt. Ez sem volt így rendben, de legalább tized annyi munkával járt befejezni, mint ha konvex lett volna.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Rendesen megélezve a kés nagyon szépen hozta az elvártakat. A penge vastagsága 3,6 mm ami szerintem ideális vastagság. Kellően merev, és erős, de még szépen lehet vele dolgozni is. Ezzel bátran lehet ágat lecsapni, ütőfázni, faragni. Hegye igen erős, bátran lehet vele feszegetni. Repeszteni persze repeszt. Talán ha 2 mm vastag lenne a pengéje mint a Morának, akkor határeset lenne, de 3-4 mm-es vastagsággal mindenképpen repeszti a zöldségeket. Egy Bushcraft kést azonban nem konyhakésnek szánnak, így ez a negatívuma a gyakorlatban nem igazán jelentkezik.

A kést kipróbáltam, és eladtam, mivel eleve nem is volt célom megtartani. Ha egy Bushcraft kést akarnék venni magamnak hazai készítőtől, akkor Hegyespenge, vagy Matifu kését választanám.

Budapest, 2012.01.02.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu Matifu, Bushcraft, Skandifu