Lovász - S16 Sleipner (utolsó módosítás: 2012.04.08.)
Minőségi erdei kés megfizethető áron Debrecenből.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: S16
 • Penge hossza: 108 mm
 • Él hossza: 114 mm
 • Penge max. szélessége: 34 mm
 • Penge vastagsága: 4,3 mm
 • Penge anyaga: Sleipner svédacél 58-59 HRC
 • Élezése: élszalagos, egyenes leélezés
 • Kés hossza: 233 mm
 • Súlya: 201 g tok nélkül
 • Markolat anyaga: fekete micarta, (5 mm -es zsinorfurattal)
 • Markolathossz: 120 mm
 • Markolatvastagság: 16 - 21 mm
 • Markolatszélesség: 28 - 33 mm
 • Készült: 2012. március

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Utóbbi időben már eléggé határozott véleményem alakult ki, milyen fix, és folderre van szükségem. Számos hazai mester kését sikerült megismernem. Igyekeztem feltérképezni, hogy idehaza milyen alternatívák vannak számomra. Fix kést elsődlegesen erdőben használok. Mivel meggyőződésem, hogy az az ideális, ha az ember nem mindent egy késsel szeretne megoldani, beszereztem kisbaltát, és egy összecsukható fűrészt is, így számomra bőven elegendő egy az ikonikus Fällkniven F1 kés mérete, vagy annál picivel nagyobb, jobb markolatkialakítású kés. Penge vastagsága 4,5 mm alatti, FFG teljes egyenes leélezésű legyen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ebből a típusból van kínálat, lehet válogatni. Kipróbáltam párat, és megtaláltam számomra a favoritot, azonban annak várólistája megközelíti a két évet, és árban is húzósabb. Bevallom az S16 kést kizárólag ehhez a cikkhez rendeltem. Az S16-os kés eredetileg fényes pengével, fa markolattal készül. Rendeléskor ettől el lehet térni, sőt létezik egy rövidebb pengés változata is. Én micartával kértem, két csőszegecssel, törővéggel, kaparóéllel. Meglepett a mester által meghatározott nagyon korrekt ár. A második meglepetés az volt, hogy ez a picit módosított kés röpke 10 nap alatt el is készült.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kést postán megkaptam, és jött a harmadik meglepetés. Röviden összefoglalva, ha valaki szeretne a Moránál komolyabb kést emberi áron, elfogadhatóan rövid határidővel, viszont emellett korrekt minőségben, akkor Lovász Gyula késeit komolyan ajánlom. Hamar rájöttem, hogy a kések között is nagyon fontos a megfelelő design. A S16 ebben nem szégyenkezik. Atom jól néz ki, és ez nem csak formai adottság, hanem a precíz megmunkálásból is adódik. Ezt nem ragozom tovább, a fotók is valamennyire átadják amiről írtam.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge Sleipnerből készült, igen élesre húzható. A felületkialakítása - sötétszürke penge - egész strapabíró. Telken szeleteltem vele friss, és száraz ágakat egyaránt, mogyorót, fenyőt, diófaágat, és minimális felfényesedésen kívül mást nem tapasztaltam. Kaparóélt két bot csupaszításához próbáltam, működött.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Markolata eredetileg picit vaskos volt, gondolom a mester kovácsoláshoz is szokott keze csöppet erősebb, és méretesebb, mint az én irodista kacsóm. Ezzel a méret különbséggel azonban nem volt problémám, mivel így kényelmesen tudtam picit alakítani a markolaton. Bevallom, ha ismét rendelnék, nem valószínű, hogy Gyulától kisebb markolatot kérnék. Ez így sokkal jobb buli volt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összegezve egy nagyon jól kinéző, igen használható kés az S16. Bátran ajánlom éltársaimnak.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.04.01.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner Lovasz, S16, Bushcraft, Sleipner