LeGoff - Petit nyakkés
Made in Hungary, Hajdúböszörmény (utolsó módosítás: 2013.06.28.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge szúró hossza: 50 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 50 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 19 mm
 • Penge vastagsága: 3,5 mm
 • Penge anyaga: Böhler N690 kovácsolt rozsdamentes acél 58-59 HRC, bajai hőkezelés
 • Élezése: élszalagos
 • Kés teljes hossza: 127 mm
 • Súlya: 46 g tok nélkül, tokkal 65 g
 • Markolat anyaga: makaszári ében, cocobolo sárgaréz betéttel, és szegecsekkel
 • Markolatvastagság: 11 - 13 mm
 • Markolatszélesség: 10 - 21 mm
 • Készült: 2013. júniusában

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Nem terveztem nyakkést venni, volt már 5 féle. Csabi küldött két kést, hogy készítsek hozzá tokot. Mikor már postán volt, finoman megjegyezte, vigyázzak, mert ha középső lányom legkedvencebb kése tavaly tőle kapott kiskés, akkor a kisebbik kés igencsak tetszeni fog neki. Gondoltam nem baj, úgysem fogja látni. Csomag megérkezett, én kibontottam... Egy közepes, és egy pici fix volt benne, de a közepes ment a fiókba, és számomra csak a pici létezett. Forgattam, nézegettem, élveztem ahogy táncol rajta a fény. Mint aki életében először lát kiskést. Mondjuk az is igaz, hogy ez nem csak egy kiskés, hanem egy kis ékszer is egyben.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

LeGoff Csabi kései eleve mindig magukkal ragadnak. Sokan mondják, hogy olyan Goffos késeket készít. Mindegyikre igaz, hogy olyan finom, lágy vonalvezetésű. Van benne egyfajta nőiesség, ami azonban egy férfi ember kezében is jól mutat. Van egy kis természetes organikus jelleg, mely leveleket, ágakat, indákat juttatnak az ember eszébe. Ha egy LeGoff kést veszek a kezembe, óhatatlanul a Gyűrűk ura könyv jut róla az eszembe, és a Tünde kovácsok. Egy dolog azonban vitathatatlan, Csabinak határozottan felismerhető stílusa van, ami nem minden készítőnél fedezhető fel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ebben a kis késben benne van minden, amire azt mondják Goffos. Stílusjegyeken túlmenően még benne van az esztétikum, ergonómia, finom minőségi kidolgozás. Emellett nem mellékesen még borotva éles penge, és jól használható kiskés is. Innentől nem hagytam békén szegény Csabit. Vissza már csak egy kés ment tokostul. Ez biza nálam maradt a Petit. Készítettem hozzá egy tokot, de elmondhatom, hogy kihívás volt számomra. Egy egyszerű késhez csinálok egy tokot, aztán kész. Ennek olyan tok kellett, ami minél jobban láttatja a kiskést, viszont ahol takar, ott sejtessen, és kíváncsivá tegyen. Azt hiszem ez nagyjából sikerült, mert a környezetemben akikkel találkozom mind elkérik, és megcsodálják.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Írtam az elején, hogy nem terveztem nyakkést venni, tulajdonképpen egyáltalán bármilyen kést venni a jelenleg folyamatban lévőkön kívül. A nyakkés több funkcióval bírhat. Önvédelmi-támadó fegyver. Ilyenem már volt, de nem stílusom. Pusztán egy dolgot szerettem benne, a praktikus gyors elővételt a kydex tokból. Másik funkció lehet még az ultra könnyű EDC mindenes fix, melyre eklatáns példa a Fällkniven WM1, vagy a LeGoff kések között a nagy kedvencem a "csőszegecses kiskés".

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A nyakkés leginkább kis férfias nyakék szerepét tölti be. Egyfajta önkifejezés, ars poetica. Ez lehet teljesen csak egy dísztárgy - plasztika, ami csak látszatra kés, de lehet valódi is. Én kizárólag az utóbbinak látom értelmét. Korábban Ronintól volt két nyakkésem, ami tökéletesen betöltötte ezt a dísz funkciót, de sajnos mind túl nagy volt a folyamatos nyakban hordáshoz, pedig az elő után bevallom nagyon fáj a szívem. ...de legalább jó helyre került, Sasához.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Csabi kis kése egyértelműen egy díszes nyakék. Kellően filigrán, pici, ultra könnyű a napi hordáshoz, de emellett lehet vele farigcsálni, amit nagyon szeretek. Még azok sem ütköztek meg rajta, akik korábban elcsodálkoznak, hogy pl. irodába miért hordok magammal bicskát. Késportálon közel 3 éve vagyok tag. A gox.hu cikkei gyakorlatilag az innen vett-eladott késeimet tartalmazzák, már amelyikről cikket is írtam. Ez egy nagyon élményteli tanulási folyamat volt, és egyben a számomra megfelelő kés megkeresése is. Volt időszak, amikor hittem abban, hogy egy kést keresek, most már tudom, hogy néhányat. Igazság az, hogy már tudom mi tetszik, és nagyjából ezek a kések meg is vannak. A Csabinak ez a kése úgymond egy elfelejtett vágyam felkorbácsolása volt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A készítők palettáján az ilyen kis nyakkés nem túlzottan van jelen. Ennek persze lehet az is oka, hogy erre nincs igazán kereslet. Én ezt felhasználói oldalon nem látom. Az viszont motoszkál bennem, hogy ebből a kategóriából megkérek pár mestert aki hajlandó egy ilyen mini ötlettel foglalkozni, hogy alkosson valami kis nyakkést. Számos pontban rájuk bíznám a dolgot, ki mit tud kihozni a témából.
Mire gondoltam? ...Egy ultra pici könnyű 2-3 ujjas nyakkés lenne a feladat. Míves kidolgozottság, de nem túldíszített, inkább egyszerű kés természetes anyagokból fém, fa, csont, agancs, esetleg bőr. Maximum 50 mm pengével, végig íves élvonallal. Minél éltartóbb legyen, és lehetőleg fafaragásra megfelelő legyen. ...még spekulálok rajta!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.06.14.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, picur, petit, Nagy, Csaba