LeGoff - Csőszegecses EDC
Made in Hungary, Hajdúböszörmény (utolsó módosítás: 2014.03.06.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge szúró hossza: 70 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 71 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 23 mm
 • Penge vastagsága: 3,3 mm
 • Penge anyaga: kovácsolt GO3 nem rozsdamentes acél 59 HRC
 • Élezése: FFG élszalagos, általam konvexre élezve.
 • Kés teljes hossza: 163 mm
 • Súlya: 80 g tok nélkül, tokkal 121 g
 • Markolat anyaga: diófa, 5 mm-es zsinórfurattal
 • Markolathossz: 94 mm, alul a fogáshosszt mérve 87 mm
 • Markolatvastagság: 14 - 18 mm
 • Markolatszélesség: 19 - 24 mm
 • Tok: barna bőr
 • Készült: 2013. telén

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Bő egy éve fedeztem fel ezt a kis kést egyik Késportálos fényképen. Erősen használt állapotban volt, látszott rajta, hogy a tulajdonosa rendszeresen magánál hordja. Ez egy ritka egyedi késnél azt jelenti, hogy igen praktikus, jól használható eszközről van szó. Formája, stílusa rögtön megfogott. Némi nyomozás után sikerült kiderítenem, hogy ez a kés Nagy Csabi (LeGoff) egyik kése, melyet "találóan" csőszegecses kiskésnek nevezett el. Őt megkeresve kiderült, hogy valamilyen sajátos ok miatt neki ez a kés nem kedvence, így nincs is tervben, hogy valaha készít még belőle. Ebben az időben a fixpengés korszakomat éltem, vagyis a minitől a maxiig végig próbáltam őket. Kis mini nyakkések, EDC fixek, közepes 10-12 cm-esek, nagy 15-18 cm-esek... Persze mindegyiknek van létjogosultsága, azonban kérdés, hogy ezek közül ki mit használ ki valójában.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Anno én azon az állásponton voltam, hogy erdőbe egy 10-12 cm pengehosszúságú közepes fixet viszek. Kirándulásokra, és egyéb szabadidős tevékenységhez pedig kis legális méretű, azaz 7-8cm-es pengehosszúságú fixet, amit kedvem szerint tudok nyakban, nadrágszíjon, vagy táskában viselni. Hosszas nyaggatás után LeGoff elvállalta a kés elkészítését, és cirka egy évre rá, a 2013.12.07.-i Vajdahunyad várban rendezett, Magyar Késmíves Céh karácsonyi vására és bemutatóján meg is kaptam. Örültem a késnek, mert tényleg remek darab, azonban időközben sok víz lefolyt a Dunán, és pár dologról megváltozott a véleményem. Pont ezért szeretem azokat a megrendeléseket, melyek max. 1-2 hónaposak. A legális kis fixekkel kapcsolatban picit megváltozott a nézőpontom. Vagy tartok egy erős bicskát, amit az ilyen szabadidős kiruccanásokra tudok magammal vinni, vagy viszem a hétköznapi bicskámat. Nem fixezek ilyenkor.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kis csőszegecsesnek viszont ennek dacára nagyon örültem. Ebben a kis EDC hétköznapi fix kategóriában ez tetszik eddig a legjobban. Gyorsan készítettem hozzá egy kis puritán bőrtokot, melyet lehet övön, és nyakban is hordani. Ez utóbbi hordásmódot azonban teljesen ki is zártam. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor pont ahol késsel csinálsz valamit fityeg egy bőrtok.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a kés két szempontból nagyszerű, és egyben egyedi is. Egyrészt finom, egyszerű vonalvezetés mellett eszméletlenül kényelmes. Nincs olyan fogásmód, ahol picit is kényelmetlen lenne. Másik a kés megjelenése, kinézete. Nehéz szavakkal megfogalmazni, de azt hiszem az a varázslat benne, hogy ötvöződik egyfajta múltbéli rusztikusság LeGoff finom formavilágával. Rusztikus-Goffos kés. Ez a két tulajdonság elvileg antagonisztikus ellentét. Talán ez az ok, ami miatt Csabi nem rajong ezért a kis késért.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés markolata diófából készült, sárgaréz szegeccsel, és csőszegeccsel. A rusztikus jelleghez teljesen harmonizál ez a két anyag. A fa szerencsére kellően erezett, és egyáltalán nem homogén, ami plusz ad neki egy izgalmas kinézetet. A markolat mindenhol kerekített, sehol sem töri a kezet. Nekem közepes kezem van, és négyujjas fogással teljesen kényelmes. A markolat bár tartalmaz ujjvédőt, mégis munka közben könnyen átfordítható más fogásmódba, még egy magamfajta anti késvirtuóznak is. A markolatvég pont beleillik a tenyérhajlatba úgy, hogy közben hüvelykujjal pont ráfogok a hüvelykujjtámaszra. Zseniális ez a forma, és méret. Az az ideális legkisebb fix méret, ami még pont kényelmesen használható. ...bár ez kézméret függő dolog.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge teljesen harmonizál a markolattal. Ugyanúgy rusztikusan Goffos. Acélja GO3 kovácsolt acél, ami nem rozsdamentes. Nedvesség érzékenysége picit erősebb a Sleipnernél, de messze nem az a macerás szénacél szint. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy a fém felülete minimálisan szürkülhet, foltosodhat. Személy szerint én nagyon kedvelem ezeket az acélokat, mert karakteressé teszik a kést, viszont nincs szaga, íze a pengének, és nem kell pepecselni az olajozással, figyelni, nehogy nedvesen kerüljön a tokba, stb. A pengetükör nem lett lecsiszolva, megmaradt a kovácsolás nyoma. Leélezés egyenes, és felülete szálcsiszolt. Az él finoman konvex. Az élvonal majdnem végig ívelt, végén finoman rekurzív. Hegye tipikusan Goffosan hetykén kis szögű, de emellett meglepően erős. Hasonlóan kellemes meglepetéssel szolgált, mint anno a Fällkniven WM1 hegye. Élezni igen könnyen lehet, élét közepesen tartja.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Vannak kések, melynek látványa az emberből semmi ingert nem vált ki. Ilyen pl. egy svájci bicska. Teljesen közömbös, éppen ezért viheti magával az ember szinte bárhová. Nem kelt vele felháborodást, ellenérzést. Vannak, melyek ijesztően hatnak sokakra, mert fegyver érzete van, vagy agresszív külsőt mutat. ...és vannak a szintén érzelmeket kiváltó kések, melyek bár magukra vonják az ember figyelmét, de nincs ijesztő külsejük. ...még talán akkor sem, ha jócskán meghaladják a legális méretet. Ezek ugyanis a békés nyugodt múltat idézik. Szép emlékeket, érzéseket csalnak elő az emberből, meghittséget árasztanak.
Ilyen például egy tradicionális bicska, és ilyen ez a kis fix is.
Csabi, remek kést alkottál, és a megrendelőid nevében remélem, hogy mégis vállalsz a jövőben ilyen kést - a tőled megszokott rövid határidővel.

LeGoff cikkre reagálva írt egy kis kiegészítés a cikkhez, amit örömmel fogadok:

Semmi bajom ezzel a formával, csak mivel ezt még régen készítettem kiforratlannak, kezdetlegesnek gondoltam, lehet tévesen. Ráadásul ez még abból a korszakból van, amikor maximálisan törekedtem az egyedi formákra így mindig egy újabb tervet valósítottam meg és kerültem az ismétlést.

Tehát cáfolom a cikk utolsó mondatát és szívesen készítek bárkinek ilyen kiskést ha úgy gondolja.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.12.07. Vajdahunyad vár, Magyar Késmíves Céh karácsonyi vására és bemutatója

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba LeGoff, neck, EDC, csőszegecses, nyakkés, fix, go3, Nagy, Csaba