Kilden - Sniccer (utolsó módosítás: 2014.02.28.)
A kis EDC nyakkés. Made in Hungary (Hajdúszoboszló)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge szúróhossza: 51 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 51 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 16 mm
 • Penge vastagsága: 2,3 mm
 • Penge anyaga: Uddeholm ELMAX porkohászati rozsdamentes svédacél 59 HRC, bajai hőkezelés
 • Élezése: élszalagos
 • Kés teljes hossza: 137 mm
 • Súlya: 43 g tok nélkül, tokkal 58 g
 • Markolatvastagság: 5,5 mm
 • Markolatszélesség: 11 - 15 mm
 • Tok: fekete kydex
 • Készült: 2012. szeptemberében

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Kildenről tudom, hogy igen precízen, szépen dolgozik. Kifejezetten ad a designre, van hogy még picit fel is áldoz az ergonómiából. Ez azért is jó, mert az ember elsőre a kés kinézete alapján dönt a vásárlásról. Később, meg szintén nem mindegy, hogy ha kedvenc késére ránéznek, milyen vélemény formálódik meg a szemlélőben. Nekem sok Kilden késem volt, de végül egy sem maradt. Ennek pusztán az az oka, hogy jellemzően nem az én ízlésvilágom, no meg jellemzően a konvex élformát preferálom, amit a mester nem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

2013. telén egyik budapesti Késtalálkozón megakadt a szemem egy remek kis nyakkésen. Ezen. Elsőre bevallom nem is Kilden késnek néztem, de teljesen elvarázsolt. Erről a késről sok mindent el lehet mondani, de hogy nem az én ízlésem szerinti, azt nem. Letisztult, egyszerű formavilág, finom japános vonalvezetéssel. Az élek finomak, de határozottak. Lenyűgöző, pedig csak egy 14 cm-es acél darab. Sok Kilden kést próbáltam, de határozott véleményem, hogy ez a kis apróság jelentősen emeli fényüket.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Markolatformája egyszerű, nincs fogási kényszere, így sokféleképpen használható. A zsinórfonatos markolat könnyen cserélhető ha elhasználódik, és meglepően kényelmes. Teljes négy ujjal fogható kis kés. Súlya légiesen könnyű, még kydex tokkal együtt mérve is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pengéje egyenesen köszörült, élszalagos. Kilden remekül levékonyította az 5,5 mm vastag acélt 2,3 mm-re, ami igen jól használhatóvá, és rendkívül esztétikussá tette a pengét. Az élvonala finoman végig ívelt. Ezt a formát szeretem legjobban az élszalagos késeknél. Nagyon jól lehet élezni, és halálosan élesre húzható. Arról nem is beszélve, hogy igen jól lehet az ilyen pengeformával vágni. Ebbe az élvonalba először egy Spyderco Paramilitarynál szerettem bele.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés az általam legjobban kedvelt - svéd Uddeholm által gyártott - rozsdamentes porkohászati csúcsacélból készült, ELMAX-ból. Tény, hogy ezek az acélok drágábbak, és nehezebben élezhetőek. Tapasztalatom az, hogy remek az éltartó képességük, és kegyetlenül jó él húzható rá. A nehezebb élezhetőség meg csak bizonyos esetben igaz. Ezekhez a csúcsacélokhoz ugyanis megfelelő élező szükségeltetik. Én évek óta a Spyderco három finomságú kerámiáját használom, de leginkább az M (szürke), és F (fehér) kerámiáit. Elnyűhetetlen, és könnyen élezhető rajta bármelyik csúcsacél, ráadásul szárazon. ...talán a ZDP-189 picit kivétel ez alól, de az M-essel még ez is megélezhető.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Én már egy ideje törekszem arra, hogy lehetőleg ne legyen sokkal több késem annál, mint amire valóban szükségem van. Ez a kés első látásra szerelem volt, de megvenni azért vettem, mert faragásra megfelelő hobbikésnek tűnt, és remek acélból készült. Használat során persze hamar rájöttem, hogy ez a gondolat pusztán tudat alatti ürügy volt a megvételre, hiszen faragókésnek ez a nyakkés igen erős kompromisszumokkal jó csak. Nem véletlenül adta Kilden a Sniccer nevet neki. Ez egy jól fogható, remek kis mindenes penge, amolyan dekoratív munkakés. Igen nagy a csábítás, hogy régről ismert éltársamtól visszavásároljam az épp eladó kését...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.10.30.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kilden, Elmax, sniccer, nyakkés, faragó Kilden, Elmax, sniccer, nyakkés, faragó Kilden, Elmax, sniccer, nyakkés, faragó Kilden, Elmax, sniccer, nyakkés, faragó Kilden, Elmax, sniccer, nyakkés, faragó Kilden, Elmax, sniccer, nyakkés, faragó Kilden, Elmax, sniccer, nyakkés, faragó Kilden, Elmax, sniccer, nyakkés, faragó Kilden, Elmax, sniccer, nyakkés, faragó Kilden, Elmax, sniccer, nyakkés, faragó Kilden, Elmax, sniccer, nyakkés, faragó