Kilden - Spyderco Mule replika (utolsó módosítás: 2011.07.10.)
EDC fix. Made in Hungary 2009. szeptember

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

  • Penge hossza: 80 mm (legális méretű - EDC)
  • Penge vastagsága: 3,5 mm
  • Penge anyaga: Böhler N678 Bajai hőkezeléssel
  • Markolat anyaga: G-10 fekete (simára csiszolt, nincs mintája)
  • Tok: kydex tok + Croc féle G-klip

Tapasztalataim:

Az AFK Darknesst váltotta ez a kis fix, mely gyakorlatilag egy Spyderco Mule kés replikája volt. Részben az új kés megismerése hajtott, részben egy napi szinten használható (nem díszkés) kis fix érdekelt. Ezt a replikát Kilden mester készítette, majd Boxer késportálos ismerősöm rövidítette EDC méretre. Nekem már csak a pengehát igazítása maradt, próbáltam az eredeti Spyderco pengeformát visszaállítani. Ettől picit eltértem, ugyanis még mindíg a Syderco Paramilitary 1. hatása alatt voltam, ami nem csoda, hisz szerintem ez a Spyder legjobban eltalált kése.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az eredeti kés markolat nélküli csupasz penge, és a felhasználóra van bízva, hogy milyen markolatpanelekkel látja el. A kapott kés már markolatozva volt szerencsére, így ezzel nem kellett vesződnöm. A késhez kydex tok készült övre akasztható G-klippel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kést próbáltam megtapasztalni, saját habitusomnak megfelelően felhasználni. Övön viselve nagyon gyorsan elővehető kis fix. Markolata kellően nagy, kényelmes, bár napi használatra, vagy pláne önvédelemre hiányzik a markolat csúszásmentesített felületkialakítása. Mondjuk én legkevésbé szántam önvédelemre, ergo ez engem egyáltalán nem zavart. Próbáltam nyakkésként is viselni, de mérete és súlya miatt ez számomra nem volt kényelmes. Már már eladásán gondolkodtam (használt értéke 22eFt körül mozgott), amikor rájöttem nagyon szuper ez a kés, csak nem ott, akol én gondoltam használni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kést megélezve, viszonylag hamar egy rendkívül finom élt sikerült elérnem, és meglepően éltartó is maradt. Az acél még nem annyira ismert, mivel nem szabványos, külön rendelésre gyártják Argentínában. Az ottani késesek nagyon szeretik, de az olaszok is felkapták. Igen szívós acél, mely a mobidén mellett rendkívül sok vanádiumot tartalmaz, illetve krómot. Ezt az acélt húsipari gépi vágókésnek fejlesztették ki.

A kést otthon elkezdtem étkezéshez, illetve bontókésnek használni. Cefetül megkedveltem. Nagyon jól használható, szép, könnyen tisztítható kis kés volt. Egy problémám volt vele, az a pengeméret. Ha 100mm környéki lett volna, akkor nehezebben mondtam volna le róla. Ezt a kést sokáig nem tudtam funkcionalitásában megfelelően pótolni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.07.10.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule Kilden, Spyderco, Mule