Kilden - KLB (utolsó módosítás: 2012.01.02.)
A kis Bűzös borz. Made in Hungary

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: KLB
 • Penge hossza: 112 mm
 • Él hossza: 112 mm
 • Penge max. szélessége: 27 mm
 • Penge vastagsága: 3,2 mm
 • Penge anyaga: RWL-34 porkohászati rozsdamentes acél
 • Élezése: eredetileg skandináv szerű, skandira alakítva az élszög 23°, élszalag szélessége 7,7 mm
 • Kés hossza: 232 mm
 • Súlya: 172 g tok nélkül
 • Markolat anyaga: imbuia fa + fehér, fekete fíber, sárgaréz corby csavarok (5 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 120 mm
 • Markolat vastagsága: 18 - 25 mm
 • Markolat szélessége: 26 - 29 mm
 • Készült: 2011. szeptember
 • Ára: 42 eFt tok nélkül

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

2011. őszén eléggé rákattantam a skandi késekre, és Ray Mears Woodlore kése pedig nagyon megtetszett. Skandi késből legtöbb tapasztalatom egy olcsó Bahco-Mora késsel volt, aminek hihetetlen metszőképessége rádöbbentett, érdemes a skandináv élű késekkel foglalkozni. Ray Mears brit késkészítő 1990. óta gyártja a Woodlore túlélőkést. Ára igen borsos, 150 eFt körül mozog, de ennek ellenére éves várólistánál tartanak. Egy módosított változata is létezik, a Bushcraft, ami jellemzően a késhegy kialakításában tér el, illetve azt R. Mears tervei alapján a brit mester Stephen Wade Cox készíti.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Körülnéztem a hazai mesterek között, ki készít Woodlore/Bushcraft replikát. A lista rövid lett. Hegyes Sanyi, Marek Csaba, Kilden, és Matifutól lehet ilyent kérni. Szasza foglalkozik a témával, lehet, hogy idővel ő is felveszi a palettájára. Mivel Hegyes Sanyitól van egy Vaddisznóm, amiről csak felsőfokon tudok nyilatkozni, kézenfekvő volt, hogy tőle rendelek. Nála azonban lassan 2 éves várólista van, így ez nem volt rövid távon megoldás. Többi készítőt megkérdezve, szerencsém volt, mivel Kildennek épp volt egy KLB kése szinte kész állapotban, amit a 2011. szeptemberi Lurdy házban tartott nemzetközi késkiállításra szeretett volna elhozni, és még szabad volt. Ezt én azonnal foglaltam, és a Lurdyban át is vettem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés Ray Mears - Bushcraft késének nem pontos replikája. Pengéje hosszabb, és apró részletekben eltér. A kés első benyomásra igen tetszetős volt egy furcsaságot leszámítva. A keményfa markolatpanelek alatt két fiber alátét is volt, ráadásul különböző színben. Én jobban szeretem a szolid eleganciát, és ez pont nem ebbe az irányba mutatott. Ránézésre egy kis bűzös borz jutott az eszembe a közismert Walt Disney rajfilmekből. Ez az emlék azonban szerethetővé tette ezt a kis furcsaságot, így bevallom egy idő után már megtetszett. Sajnos a markolat szélessége kevésbé. Bizony jobb lett volna, ha Kilden mester lemond a fekete fiberekről, mert úgy pont jó lett volna számomra a fogása.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés markolata egy Brazil keményfából, imbuiából készült. Ennek természetes színe csokoládébarna. A kés markolata igen kényelmes kialakítású, ha a túlméretes markolatátmérőt leszámítom. 5 mm-es zsinórfurattal. és komolyan kialakított madárfejjel rendelkezik, így három ujjal biztosan fogható, és sújtható vele.

A kés pengéje 3,2 mm vastag RWL-34 porkohászati acél, skandináv éllel, vagyis én ezt gondoltam róla. Valójában konvexesen domború oldalú, vékony élszalagos skandináv él hatását keltő élmegoldással rendelkezett. A skandi szerű leélezés okán a 3,2 mm-es pengevastagság igen erős pengét eredményez, akár túlélőkés gyanánt is használható, de már kellően vékony a finomabb vágásokhoz. Ennek ellenére bizony még ez is repeszt. Skandináv élnél ami már nem repeszt, és megfelelő munkához, az a 2 mm-es pengevastagság. Skandináv élezésű pengének nem feltétlen porkohászati szuperacélt választanék, csodálkoztam is, hogy Kilden mester miért ebből készítette a KLB-t. A valódi élezést immáron ismerve, már értem. Valódi skandináv élezésnél én ATS-34, 154CM, N678, N690, Sandvik-13C26, AUS8, 8Cr13MoV, O1... acélok közül választanék.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge nagyon szépen kialakított, precízen megmunkált Bushcraft forma. Erdőben alaposan teszteltem valódi skandináv éllel, és igen meggyőző volt. A pengét még sújtófás favágásra is kipróbáltam, mint extrém igénybevétel, és gond nélkül bírta. Az RWL-34 ahogy elvártam igen éltartó volt, és kipattogzást nem tapasztaltam, igaz 23°-os élszalagnál nem is gondoltam, hogy tapasztalok ilyent.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Amikor anno a Lurdy kiállítás után a Pallaszba mentem új szerzeményemmel, ahol is a havi rendszerességű budapesti késtalálkozó kezdődött korán érkeztem. Csak egy-két topictársam volt még ott, így elkezdtem foglalkozni a KLB-vel. Mint írtam, egy ideje már foglalkoztatott a skandináv élezés, és ismertem milyen brutális metszőképesség várható el alapból az ilyen éllel rendelkező késektől. A KLB éles volt, de egyértelműen nem annyira, mint egy skandináv él. Sebaj, már cirka egy éve élezés a hobbim, nem kihívás egy kés élezésének megigazítása. Ekkor derült ki, hogy a KLB valójában nem skandináv éllel rendelkezik. A KLB leköszörült élfelülete a valóságban egy kissé domború, konvex felület volt, a végén egy vékony élszalaggal. Kilden később meg is írta a fórumon, hogy minden skandi élre tesz egy kis élszalagot, hogy az él erősebb legyen. Ezt a megoldást gyengébb minőségű acéloknál, és 18°-os élszögnél pl. az Enzo is megteszi.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mivel én egy valódi skandi kést szerettem volna, nem volt mit tenni, nekiláttam átprofilozni a kést. Aki már élezett skandi pengét, az tudja, hogy a domború élnél, ráadásul élszöggel megspékelve, nincs nagyobb kihívás. A feladatot nehezítette az RWL-34-es porkohászati csúcsacél. Egy provizórikus skandit ott este a Pallaszban tettem a késre, melyet éltársak elismerően vizsgáltak, de a komoly munka otthon következett. Egyszerűen szólva befontam a hajamat, mire kész lettem vele. Ezt a nagy munkát azonban csak egyszer kell végigszenvedni. Eddig ezt a skandi kést volt a legnehezebb megéleznem, viszont ez volt a leg igényesebben kialakítva, és ez tetszett a legjobban az összes eddigi közül.

A kést nem sokkal később a nagy markolat miatt kénytelen voltam eladni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.12.30.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter Kilden, Bushcrafter