Kilden - Bábel N690 (utolsó módosítás: 2013.04.07.)
A hideg idők túrakése. Made in Hungary

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge szúró hossza: 143 mm
 • Él hossza: 148 mm
 • Penge max. szélessége: 42 mm
 • Penge vastagsága: 5,2 mm
 • Penge anyaga: Böhler N690 rozsdamentes acél 59-60 HRC, bajai hőkezelés
 • Élezése: FFG, konvex élszalagos
 • Kés teljes hossza: 271 mm
 • Súlya: 287 g tok nélkül, tokkal 381 g, súlypont az első csőszegecsnél
 • Markolat anyaga: khaki micarta, réz csőszegeccsel
 • Markolathossz: 115 mm, (törővéggel, és 6 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolatvastagság: 17 - 21 mm
 • Markolatszélesség: 26 - 34 mm
 • Tok: 2 mm-es kydex
 • Készült: 2013. januárban

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

2012-es év számomra a fixpengés kések éve volt. Időt, energiát, és pénzt áldoztam, hogy kitapasztaljam őket. A sorozatgyártott kések közül én a Fällkniven sorozatot szemeltem ki, lévén tetszettek, és a laminált VG-10 acél már megfelelt a pengével szembeni elvárásaimnak. Kipróbáltam a WM1, F1, H1, S1, A1 késeket, némelyiket többször is. Igazából három kategóriát néztem, egyik a legál kis fix, amit nyakban is kényelmesen visel az ember WM1, a közepes méret, melynél igazán nem tudtam eldönteni melyik tetszik jobban, az S1, vagy az F1, illetve a nagy méret, ami nagyon tuti dolog, de számomra csak második késnek hátizsákban hordva jó, ez az A1. Tapasztalatszerzés után mindegyiket eladtam, mert eltökélt szándékom, hogy amit lehet, magyar mesterektől szerzem be. Gyakorlatilag a legális méretű kis fix helyett én inkább egy bicskát választottam Kocsis Feritől, bár igen csábító volt Szálkai Robi EDC kése is. Nagy másodkés kérdéses dolog, de én inkább egy kisbaltát választottam. Fix késnek pedig a nagy kedvencemet, a HS Vaddisznót.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Már sajnos igen rég túráztam téli hidegben. Utóbbi időben számomra az erdő csak +10°C felett volt vonzó. Ez a hóbortom kezd súlyosbodni, már fagypont alatt is egyre többször kicsábít az erdő, a hegyek. Rá kellett jönnöm, hogy hidegben kesztyűvel az ember nem jól boldogul 100 mm körüli pengehosszúságú késsel, bicskával meg pláne nem. Ilyenkor nincs kedvem letáborozni, előpakolni hátizsákomból a baltát, fűrészt. Rádöbbentem, hogy itt kell egy nagyobb pengéjű kés, ami helyettesíti a fűrészt, baltát. Ilyenkor az ember nem áll neki főzőcskézni, farigcsálni, hanem célirányosan megoldja a szükséges dolgokat. Eljött a Fällkniven A1 kategória szükségessége. Acél szempontjából nem szerettem volna a VG-10 -nél gyengébb minőséget, így a hazai mesterek által elérhető acélok közül a Böhler N690-t céloztam meg. Igyekeztem késportálos társaim tapasztalatait, és a saját ízlésemet egybevetve típust választani. Sokan használják megelégedéssel a Késportálról Kilden mester Bábel kését. Formavilága nekem tetszett, és Kildenről tudom, hogy szépen dolgozik, így rendeltem tőle egy Bábelt. Szerencsém volt, mert épp volt egy szabad példány. Mivel pont az volt a célom, hogy Kilden által megálmodott kés teljesen alap változatát kérjem, a szabad példány tökéletesen megfelelt nekem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

2013. januárjában meg is kaptam a kést. Nos élőben még jobb, mint neten nézve, bár én korábban portáltársaim jóvoltából késtalin, és egy Börzsönyi kirándulás alkalmából Kolos jóvoltából élőben is láthattam, kipróbálhattam. Kilden korábban is, de utóbbi időben pláne komoly hangsúlyt fektetett a kései megjelenésére. Bitang jól néz ki a Bábel! Kimondottan fegyver feelingje van. Szigorú, elegáns, vadállat, de a penge emellett finom. A hideg hasítás, kettészelés jut róla az eszembe. Emellett viszont egyáltalán nincs katonai hatása, ami külön vonzó benne.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A pengehossza 143 mm. Ez az a méret, ami téli hidegben igen jól használható mindenes késnek. Ilyenkor nem viszem magammal a fűrészt és a baltát, csak ezt a kést. Kesztyűvel is kényelmesen fogható a markolata, és ha a finom munkákat kizárjuk, akkor minden feladatra tökéletesen megfelel. Igazi csapkodós, ütőfázós közepesen nagy kés. Ettől függetlenül ha lehet, kesztyű nélkül dolgozom.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük a pengét. Böhler N690 acél, mely a japán VG-10 európai megfelelője. Eddig nem ismertem ezt az acélt. Rengeteg Sleipnert kipróbáltam, de a Fällkniven laminált VG-10 -ese annál észrevehetően, és jelentősen jobb volt. Tartottam tőle, hogy az N690-ről szóló híresztelés pusztán reklám, és messze nem igaz. A pengét Kilden egyenesen felcsiszolta 10°-ra, és erre tett egy nagyjából 30°-os élszalagot. Spyderco 302 M,F + Raga szíjjal éleztem, és igen jó él húzható rá. Könnyebben élezhető, mint a VG-10, éltartása megközelíti azt. Az egyenes leélezés plusz élszalag érezhetően gyengébben teljesít pl. nyárs hegyezésnél, vagy tollaság készítésénél, mint a konvex élkialakítás. Igaz ez éles, és kissé kopottabb élre is. Csapkodásra viszont jó, és téli időszakban nem a farigcsálás az általános felhasználási mód. A penge maga szálcsiszolt, és nagyon szépen megmunkált. A Kilden logó méltán szerepelhet rajta! A hegytől 110 mm-hosszban precízen kialakított, és igen hatékony kaparóél található. Hidegben kell is a szikraeső, ha nem helyből vihargyújtót használunk. Bevallom én a téli szettemben kötelezően viszem a Primus Power Lighter vihargyújtót.
A penge 5,2 mm vastag, ami ha tekintetbe vesszük a széles pengét, akkor nem is vastag, hanem pont megfelelő. Hüvelykujjtámasz van a késen, kesztyűs használathoz is megfelelő hosszban. Sűrű barázdás, de ferde oldalú bemarásokkal, és élei még oldalt is le lettek véve. Egyáltalán nem sérti a kezet kesztyű nélkül sem. Bevallom nekem szimpatikusabb a kevésbé széles, és konvex penge, de ehhez a késhez ez így a tökéletes.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Markolata nagyon izgalmas, és fogásra remek formájú. Khaki színű micarta az anyaga. Ez a szín, és a markolat textúrája atom jó. A micarta érdekesen viselkedik. Vizes kézzel megfogva a külső felülete picit felveszi a nedvességet, de teljesen szárazra törölhető. Ezt a színén is tapasztalni lehet. Ez az érdekes felület teszi csúszásmentessé a markolatot. Mutatóujjnak van egy határozott helye, majd még négy ujjnak hátul. Igen, négynek, vagyis lehet vágáskor elöl fogni, csapkodáskor, ütőfázáskor viszont lehetőségünk van hátrébb is rámarkolni. Ez még elég nagy, vaskosabb - emberesebb - kezűeknek, vagy ha télen kesztyűben ragadjuk meg. Kilden az oldalpanelek éleit meghagyta, így karakteresebb, és ezáltal jobban néz ki. Fogása viszont töri a kezet, nekem legalábbis nem volt kényelmes. Finom pillangós szivacsos csiszolóval lekerekítettem ezeket az éleket. Klasszisokkal kényelmesebb lett, viszont a karakteres jellegéből nem veszített. A paneleket sárgaréz csőszegecsekkel rögzítette Zoli (Kilden), de emellett még ragasztotta is. A markolat egy határozott törővéggel rendelkezik, melyben alul egy méretes zsinórfurat található. Külön figyelmesség, hogy a markolatnál látható fémfelületek matt felületkezelést kaptak.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kilden ad a késeire, és maga készít hozzá kydex tokot. A tok nagy tek-lok kompatibilis. Kérhető G klippel, vagy övbújtatóval. Én ez utóbbival kértem. Sajnos nem evidens, hogy egy késhez a mester gondoskodik-e tokról, pedig annak kellene lennie. Pont ezért nagy dicséretet érdemel az a készítő, aki veszi a fáradságot, és megoldja ezt bárhogy is. A kydex tok egyszerű, de tökéletesen megfelel. Egy részlettel nem vagyok kibékülve, a vékony, ráadásul lekeskenyített kydex + gyöngyvászon övbújtatóval. Hajlik, és nem ad biztos érzést. Félek, hogy elpattan, és elveszthetem a Bábelt. Ezt tuti cserélnem kell. A tokon nincs alapból szikravető tartó, de utólag ez sem megoldhatatlan. Ez azonban nem bántó kritika, mivel maga a létező tok ténye abszolút csak dicséretért kiált!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Lévén télen használatos késnek vettem, a felső ruházatom övvonal alá nyúló kabát, ami alól nehéz kibányászni a kést, visszatenni meg küzdelem. Erre a problémára vettem egy Petzl Attache 3D karabinert, és készítettem hozzá egy bőr övbújtatót. Ez két dologra jó. Autóban a csomagtartóban utazik a Bábel, erdőben viszont egy csattintás, és az övünkön van. A markolat teteje pedig a kabát vonala alatt lesz, vagyis kényelmesen egy kézzel tudjuk ki, és visszatenni a kydex tokba. A ki-betétel, lévén nincs a tokban bőr élvédő, hamar összekaristolja a pengét, de ez szerintem csak a vitrines gyűjtőknek jelenthet problémát, ...de igazából nekik sem. Vitrinbe csupaszon kell a kés.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kést kipróbáltam a Pilisben. Egyfelől kíváncsi voltam az elgondolásra, miszerint kell egy fixpengés kés meleg időre, és kell egy másik hidegbe is. Másrészt kíváncsi voltam, hogy válik be a Bábel zord időben. Tényleg kiváltja a közepes fixet, a baltát, és a fűrészt? Nem ez a megfeleő kérdés, mert nem váltja ki. Helyesen fogalmazva az általam télen végzett erdei tevékenységekre tökéletesen és kielégítően megfelelt. Hozzáteszem, ha kint éjszakáztam volna, akkor vittem volna baltát is, de nagyobbat. ...mondjuk a Szabó András féle erdélyi faragót.
A Bábel szépen teljesített, és hozta az elvárásaimat. Csapkodni kiváló, ütőfázni szintén. Fát hasogatni nagy király, bár lehet, hogy egy A1 pengehossz jobb lenne. További dolgokra jöttem még rá. Télen, ha az ember tüzet csinál, az normális méretű legyen, még akkor is, ha csak egy teát szeretne főzni. Kis hobóval míg egy helyben toporogva felforr a 3 dl víz, addig kockára fagy az ember. Tehát a hobó, és efféle kis pocket tűzhelyeket hidegben nem kedveltem meg. Másik fontos dolog a fejlámpa tartalék elemekkel. Még akkor is vigyük magunkkal, ha csak nappali kirándulásra megyünk. Télen nagyon hamar sötét lesz, és csak egy kis eltévedés, vagy egy kis elszámítás kell, és már vak sötétben botorkálunk, vagy próbáljuk összeszedni a szétpakolt motyónkat. Én a Petzl Myo-t néztem ki 20-25eFt, de végül egy eGear Focus Control 200 Headlamp lett belőle 15eFt-ért. Kötelező holmi télen!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összességében ez egy remek kés Kildentől! Számomra téli fixnek nagyon bejövős erdei fix, és az ára nagyon elfogadható. Késportálról igen sokan választották ezt a modellt. Köszi Zoli, és ajánlom mindenkinek!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.01.19.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690 Kilden, Bábel, Babel, N690