Hegyespenge - Vaddisznó (utolsó módosítás: 2012.01.02.)
Made in Hungary (Somogy megye - Barcs)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Sorszáma: 41.
 • Penge hossza: 106 mm
 • Él hossza: 112 mm
 • Penge szélessége: 30 mm
 • Penge vastagsága: 4,18 mm, eredetileg 5,5 mm
 • Élezés: finoman holkeres - konvex, eredetileg csak konvex
 • Penge anyaga: Elmax porkohászati svédacél 58 HRC
 • Kés hossza: 222 mm
 • Súlya: 209 g tok nélkül, tokkal 325 g
 • Markolat anyaga: fekete linen micarta + fehér fíber
 • Markolat vastagsága: 17-20 mm
 • Markolat szélessége: 27-29 mm
 • Tok: kydex tok bőr élvédővel, és övfüllel, made by HS

Tapasztalataim:

Felhasználóként, ha szeretnénk egy kést venni, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, milyen feladatra is szánjuk a késünket. Erdőbe legmegfelelőbb egy fixpengés kés. Jellemzően két gyakorlat alakult ki. Egyik változatban viszünk egy igen jó metszőképességű kést, és mellé egy pici baltát a hátizsákban. Én egyre inkább ezt preferálom. Másik vonal - amit a bushcraftolók is választanak - az egy kés mindenre, ahol az éles penge mellett igen fontos a kés elpusztíthatatlansága. Hegyes Sanyi Vaddisznó kése kettő között helyezkedik el. Pengeformája érdekes vegyítése a konvex + finoman holkeres geometriának. A pengekialakításnál alapelv volt, hogy az F1 pengéhez mérten ne legyen gyengébb a kés, a vágásnál legyen viszonylag könnyített a behatolás fába, de egyben maradjon az erős konvex él. Aki ismeri Sanyi munkáit, tudja, hogy ilyen kihívásokat neki lehet adni, és örömteli eredmény születik. Ez a kés is ilyen lett.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Meggyőződésem, hogy a késkészítő mesterek közül párnak sikerült különlegesen jó kést alkotnia. Van akinek csak egy típust, van akinek többet is. Sanyinak több mint egy ilyen típus is sikerült. Egy egyszerű hasonlattal élve olyan ez, mint a regényírás. Jómagam is kinevezhetem magamat írónak, megvehetem hozzá a szükséges eszközöket (számítógép, szoftverek...), megtanulhatom, hogy egy regényt hogy kell elkészíteni, és nekiláthatok regényeket írni. Lenne története, cselekménye, stb., de nem valószínű, hogy pl. Tolkien - Gyűrűk ura szintű könyvet tudnék összehozni. Egy két hazai késkészítő mester már készített ilyen szintű alkotást. Véleményem szerint ez a Vaddisznó is ilyen alkotás. Lényege, hogy a használhatósága, a megmunkálás minősége, és a kés tetszetőssége megközelíti a tökéletest.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük a kés részeit. A markolat G10-ből készült, igen strapabíró anyag. Felülete barázdált, aminek a csúszásmentes fogás volt a célja. A kés már egy ideje nálam szolgál. Használtam hidegben, melegben, kesztyűben, csupasz kézben (ez utóbbit legtöbbször). Volt nedves, véres közegben. Elmondhatom, hogy a kés markolata nagyon kényelmesen, és határozottan fogható. Nem csúszott. A sarkok élek jól eldolgozottak, nem törték a kezemet. Kesztyűben kicsit szűkös volt, de jobban örülök a csupasz kézzel kényelmes, pont jó markolatnak, mint ha a nagy ritkán előforduló kesztyűs üzemmód miatt nagyobb lenne a kelleténél. Bushcrafereknek fontos elem a késen a törővég. Ezzel magokat lehet pl. feltörni, de ha a kést vésőként szeretnénk fába bekalapálni, a törővég alkalmas az ütlegelésre. Nekem erre még sosem volt szükségem, szerintem nem is lesz, viszont határozottan jól néz ki, szuper design elem, aminek funkciója van. A Vaddisznóra ez például nagyon jellemző, hogy letisztult a formavilága, és nincs rajta semmi funkció nélkül kialakítva.

A markolatpaneleket lyukas corby csavarok is rögzítik, melyek egyrészt remekül használhatók zsinórfuratként, másrészt az első ilyen csavar mélyedésbe pattan be a kydex tok rögzítő szeme.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Vaddisznó pengeformája nagyjából azonos az F1-ével, csak picit nagyobb. 3 mm-el szélesebb, 9 mm-el hosszabb. Pont annyival nagyobb, hogy a használhatósága érezhetően jobb lett. Ez hiányzott az F1 pengéjéből, igaz, az egy pilótáknak készített túlélőkés, nem elsődlegesen erdei kés. Az F1-hez képest megnövelt penge-, és markolatméret növelés javított a használhatóságon, de a kis praktikus méreten látszólag rontott. Más kérdés, hogy erdőben ez teljesen irreleváns, így a Vaddisznó nagyobb mérete kizárólag javított az összmegítélésemben.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge konvex leélezése kellően erős, és könnyen metszi a friss ágakat, de a száraz farigcsálásra is megfelelő. A penge folytatásán Sanyi tett bele egy finom holkeres felületet, ami érezhetően javított a vágó feladatoknál. Ez szabad szemmel azonban alig észlelhető. A penge oldalának finoman ívelt felülete szabályos. Az él vonala szintén végig szabályosan ívelt. A konvex él lényege, hogy az élvonaltól a penge oldala törésmentesen egy finom ívben folytatódik. Gyakorlatilag az élszalag, és a penge oldalának találkozásánál nincs törésvonal, hanem ez le van kerekítve. Élezése történhet smirglipapírral egy kemény gumialátétem, vagy kövön, de ez utóbbihoz már némi gyakorlat szükséges. Tehető rá akár élszalag is. A két ívelt pengeoldal metszésvonala az él. A két felület találkozásánál lévő érintősíkok egymással bezárt szöge az élszög. Ez az élszög lehet ugyanolyan kicsi, mint pl. egy élszalagos penge esetén. A konvex él legfontosabb tulajdonsága a törésmentes pengeoldal, ami vágáskor igencsak javítja a kés képességeit.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Vaddisznó sokféle acélból készült, illetve készülhet. N690, N678, Sleipner, Elmax... Jelen esetben egy Elmax porkohászati acélpengéjű késről van szó. Számomra fontos tulajdonsága a késnek, hogy nagyon élesre húzható, és emellett komolyan éltartó is. Simán elvárható tőle, hogy egy komplett többnapos erdei túrát végigdolgozzon, és a hazamenetelig az élesség megfelelő legyen. Ennél az acélnál nem kell szükségélezőre támaszkodni. A penge markolat szakaszába Sanyi begravírozta a kés típusnevét, sorszámát, logóját, és az acél fajtát. Ez nagyon jó megoldás, kár, hogy kevés késkészítő tartja fontosnak! Ezek az információk így maradandóak.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge hát élei a hüvelykujj számára finoman kerekítettek, távolabb markáns kaparóéllel rendelkezik, melyet a bushcrafterek igen fontos elemnek tartanak. Ezzel a fát lehet pl. hántolni, és ezzel nem az élet kell koptatnunk. Erre már jómagam is használtam a kaparóélt. Szikravetőnél a szikra indítására is ezt kell használnunk. A kaparó él, és lekerekített él találkozása mindkét végén szimmetrikusan, szép átmenettel lett kialakítva. Sokszor okoz meglepetést Hegyes Sanyi, amikor a kései apró részleteinek finom és igényes kidolgozásaira rácsodálkozom.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés tokja legalább olyan fontos, mint a kés. Fixpengés kést én készítők helyében csak tokkal adnék, a késhez passzoló tokkal. Itt természetesen nem a megfelelő méretezésre gondolok, mivel ez evidens. A kés tokja amellett, hogy biztosan kell tartsa a kést, praktikusan kezelhetőnek kell lennie. Ez alatt értem, hogy magunkon rögzítve egy kézzel, egy mozdulattal elővehető, és eltehető legyen. A Vaddisznóhoz egy szokatlan kydex + bőr tok készült. Annyiban szokatlan, hogy a hőre lágyuló műanyag (kydex) egy vastag bőr élvédő betétet kapott, továbbá az övbújtató is bőrből lett kialakítva. Gyakorlatilag minden a legmegfelelőbb anyagból lett kialakítva. A kés tokja merev, elnyűhetetlen. Formája és mérete tökéletesen illeszkedik a késhez. Hatalmas előnye, hogy remekül tartja a kést, egy mozdulattal ki, és visszatehető. A kést egy az első corby csavarmélyedésbe bepattanó kydex szem tartja. Másik nagy előnye, hogy a kést akár koszosan is nyugodtan visszatehetjük munka közben a biztonságos tokba, azt később csap alá tartva kívül, belül tökéletesen, és könnyen kimoshatjuk. A bőr élvédő egyrészt védi az élt. A kés ki-be tételekor ehhez érhet hozzá, ami nem koptatja az élt. Távtartóként is remek szolgálatot tesz. A pengét nem koptatja, karcolja, még akkor sem, ha sárosan kell visszatennünk. Sajnos Sanyin kívül más idehaza nem készít ilyen bőrbetétes kydexet. Ennek oka feltételezésem szerint a készítésének bonyolultsága. Nem elég hozzá a kydexezéshez szükséges felszerelés, hanem kell még némi bőrös eszköz is, no meg bőr alapanyag is, a szükséges tudásról nem is beszélve. Egy biztos, ha idővel lesz tokkészítő, aki bőrbetétes kydexet is tud készíteni, kizárólag ilyen tokokat rendelek a fix késeimhez.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az egész késről elmondható, hogy rendkívül igényesen kialakított, minőségi munka. Sok remek munka létezik, de az egyik plusz, az igényesség. Ez a kés apró részleteinek gondos, tudatos kialakítását jelenti. Ezek sok esetben olyan eldugott részletek, ami nem is tudatosodik az emberben, de ha megfogod, használod, egyszerűen érzed, látod, csak nem tudod megfogalmazni mitől jobb. Egy ideje már tudom, hogy vannak kultikus helyek a világon, ahol az ember nem tudja miért, de feltöltődik, és minduntalan keresi a lehetőséget, hogy visszatérjen oda. Immáron hiszem, hogy akár egy kés is lehet ilyen... Szummázva, ez a Vaddisznó egy komolyabb F1 alternatíva igényeseknek, valódi intenzív használatra.

Budapest, 2011.08.12.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes Hegyespenge, Vaddisznó, Elmax, konvex, Hegyes