Hegyespenge - Görény (ELMAX) (utolsó módosítás: 2012.06.24.)
Legálisan hordható zsebfix. Made in Hungary (Somogy megye - Barcs)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: Görény
 • Sorszáma: 06.
 • Penge hossza: 78 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 79 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 25 mm
 • Penge vastagsága: 5,2 mm
 • Penge anyaga: Elmax porkohászati svédacél 58 HRC, bajai hőkezelés
 • Élezése: konvex, egyenes teljes felköszörülésű (FFG)
 • Kés hossza: 186 mm
 • Súlya: 185 g tok nélkül, tokkal 276 g
 • Markolat anyaga: fekete G-10, (2 db lyukas corby csavarral, 4 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 102 mm
 • Markolatvastagság: 21 mm
 • Markolatszélesség: 23 - 30 mm
 • Tok: 4 mm-es marhabőr, made by Ponggi, Victorinox - Multiclip 4.1858 övcsattal

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Hegyes Sanyi munkáit már egy ideje nagyon kedvelem, mivel az a legapróbb részletekig kidolgozott magas minőséget képvisel. A legális 80 mm-es penge és élhossz kategóriában egy ideje keresem a számomra megfelelő, és tetsző kést, amiből egy ideje már késhalmozás bontakozott ki. Erdei tesztjeim során nekem az jött le, hogy egy átlagos túrázó igényeit a kis legális fix is kielégíti, csak max. tovább tart a feladat, és balesetveszélyesebb, vagyis több odafigyelést igényel. Előnye viszont, hogy teljesen legális, és könnyű viselni, mert kicsi és könnyű.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Egy cserebere során sikerült hozzájutnom egy Hegyespenge Görény kis legális fixhez, ráadásul kedvenc paraméterekkel, azaz Elmax rozsdamentes svédacélból 5,2 mm pengevastagsággal. a kis Görény nagyjából öt perc alatt rendet vágott a 80 mm-es késeim között. Nem volt kérdés továbbiakban melyik marad, és melyik kerülhet új gazdához. Itt szeretném megjegyezni, hogy az a legrosszabb, ha komolyabb érzelmi kötődés nélkül veszünk hasonló kategóriájú késeket. Ennek az a hátránya, hogy mindegyik megfelelő lesz, csak egyikben ez a jobb, másikban meg az. Én legalábbis így jártam. Ekkor csak egy kimagaslóan jó, vagy valami szempontból ikonikus kés segít az elhatározásban.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés hozzám csupaszon került, vagyis nem volt tokja. Első gondolatom az volt, hogy gyorsan készítek hozzá egy bőrtokot, és később megkérem Hegyes Sanyit, hogy készítsen nekem hozzá egy általa kidolgozott bőr élvédős kydex tokot. Végül annyira megragadott ez a kis Görény, hogy igyekeztem hozzá egy jó bőrtokot alkotni. Nagyjából elégedett vagyok az eredménnyel, bár még motoszkál bennem a HS tok rendelése, mivel az a tok világbajnok a szememben.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés szokatlan formavilágú, de kézben nagyon szeretni való. Az elnevezés találó, és szerethető. Szerintem egy kés megalkotásához hozzátartozik az is, hogy a készítője szánjon időt a névválasztásra. Nem akarok hazai késekre negatív példát említeni, így az általam kedvelt svéd Fällkniven késekből hozok példát. Ott a kések zömének csak azonosítója van, mint pl. F1, A1... de van amelyik emellett ténylegesen kapott nevet is, mint pl. Thor, Odin... Visszatérve a kis Görényre, a kedves, és tetszetős forma mellett nagyon kézbe illő a markolat, és a penge iránya. Finomabb munkákhoz, és erősebb vágásokhoz egyaránt megfelelő. Emellett igen közel fogható az élhez, ami faragáskor jótékonyan hat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Hétvégén erdei tesztre mentem a Pilisbe, ahol két új kést próbáltam ki alaposan. A Fällkniven A1-et a már tesztelt S1-el, és a kis Görényt. Mindhárom késsel hasonló célokat próbáltam megoldani, de természetesen paramétereiknek megfelelő módon. Ezek a bot, nyárs készítése, tűzifa előkészítése, és tűzgyújtás voltak.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kezdtem a 3 cm átmérőjű bot vágásával, gallyazásával, méretre vágásával - hegyezésével. Ezzel a kis késsel ki lehetett csapkodni a botot, de vágni sem volt lassabb. Messze nem erre való, de nagy fix hiányában simán lehet vele boldogulni. A1, S1-nél meg sem fordult a fejemben a kisbalta, vagy a pocket fűrész. A Görénynél jobb választás lett volna a fűrész, ha nem teszteltem volna, vagy nem lettem volna lusta elővenni a hátizsákomból. Gallyazni S1-hez hasonlóan lehetett vele, persze az S1-nél nem kellett nézni, hogy a lombos ág honnan kezdődik, csak pikk-pakk lecsapkodtam. Görénynél ez tovább tartott, mert nézni kellett az ágat, és célozni kellett. Szóval ezt lehet vele, de nem ez a profilja a késnek. Többi eddigi 80-as késhez nézve jól szerepelt. Kés súlya lehetővé teszi a csapkodást, fogása is megfelelő erre zsinór nélkül is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tűzifa előállítása következett. Vékonyabb (6-7 cm átmérőjű) ágakat vágtam kisfűrésszel. Ennek ütőfás hasítása odafigyeléssel sikeres volt. Nagy előny volt a vastag penge, és az erős G-10-es markolatpanelek. Az ember persze odafigyel arra, hogy a markolatot ne verje szét, de alkalomadtán kapott az is a szolidabb csapásokból. Gond nélkül viselte. Tűzgyújtás szempontjából életszerűbb, hogy ha tekintettel vagyunk a növényvilágra, akkor ezt az ágméretet a valószínűbb találnunk. Ez csak akkor szűk keresztmetszet, ha komolyabb eső után szeretnénk tüzet gyújtani, ugyanis akkor a vastagabb ágaknál biztosabb a gyújthatóság. Az ág külső része nedvesedik csak át. A széthasított ág tovább hasítgatása már nem volt probléma. Egy biztos, sokkal balesetveszélyesebb egy ilyen kis penge, mint egy 13-16 cm-es pengéjű kés.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Meglepő volt, de a megpróbáltatások után - ez is kapott a tölgyfa görcseiből rendesen - a penge még borotvált. Nem olyan szépen mint előtte, de még biztosan. Tűzgyújtáshoz nagyobb széthasított tölgy darabokból vékony szeleteket vágtam. A többi késsel szemben a kis Görény itt kimagaslóan teljesített. Nagyon kényelmes, biztos fogása volt. Nem csúszott a kezemben, igen jó ez a Sanyi által pattintott felületnek nevezett érdesítés, amit G-10-hez javasol. Nagyon élvezetes volt ez a munka. A több maréknyi fahártyákat csak 1/3-ad részben csináltam az A-1 -el, többségét a Görénnyel szeleteltem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tűzgyújtáshoz a felhasogatott fát, gyújtósnak a fa szeletkéket, élesztéknek pedig egy kettévágott, feltépkedett belsejű tampont használtam, indításra pedig szikravetőt késsel. A Görény pengehátának első harmada lekerekített hüvelykujj támasz, onnantól a hegyig nagyon határozottan kialakított kaparóéllel rendelkezik. Erről konkrétan szikraesőt zúdítottam első ügyetlen próbálkozásomra is az élesztékre, ami azonnal teljesen belobbant. A korábban próbált Szasza LF8-asa produkált még hasonlóan jó szikraesőt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a kés önmagában, vagy egy kisbaltával kiegészítve tökéletes erdei megoldás. Egy nagy fixszel pedig verhetetlen. A teszt során keletkezett nyomokról otthoni tisztítás során kiderült, hogy mind szennyeződés csak, sérülés nem keletkezett. Úgy gondolom, ez lesz az egyik legtöbbet használ késem. Örülök, hogy ez hozzám került.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.06.24.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax Hegyespenge, EDC, Goreny, Elmax