Hegyespenge - Bögöly (ELMAX) (utolsó módosítás: 2012.07.22.)
Legálisan hordható EDC zsebfix. Made in Hungary (Somogy megye - Barcs)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: Bögöly
 • Sorszáma: 09.
 • Penge hossza: 74 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 74 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 37 mm
 • Penge vastagsága: 5,3 mm
 • Penge anyaga: Elmax porkohászati svédacél 58 HRC, bajai hőkezelés
 • Élezése: konvex, egyenes teljes felköszörülésű (FFG)
 • Kés hossza: 164 mm
 • Súlya: 185 g tok nélkül, tokkal 276 g
 • Markolathossz: 90 mm, belső lyuk átmérő 25 mm, zsinórfurat 5 mm
 • Markolatvastagság: 5,3 mm
 • Markolatszélesség: 32 - 35 mm
 • HS tok: 3,5 mm-es marhabőr Kydex akasztóval

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Eddig ez a harmadik Hegyespenge (HS) kés, ami a birtokomba kerül, és egyben az első ami nem igazán jött be nekem. Mivel ismerem Hegyes Sanyi aprólékos, és átgondolt munkáit, erős a gyanúm, hogy idővel megtalálnám a Bögöly zsenialitását. Szóval inkább egy általam meg nem értett fejlesztésnek gondolom ezt a kést.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Bögöly egy markolatpanel nélkülire tervezett kis EDC fix, melynek egyik különlegessége, hogy sok fogásmódban használható. Bevallom engem ez a része kevésbé fogott meg, sokkal inkább kerestem egy olyan kis lapos fixet, amit táskába, vagy nadrágzsebbe csúsztatva az ember hurcolhat magával, és bármikor ha úgy adódik, van nálunk egy használható fix.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tehát legyen lapos, könnyű, viszonylag teljes értékű univerzális kés. Lapossága a Bögölynek tökéletes, lévén 5 mm vastag ELMAX pengéből áll. Mint már írtam, markolatpanel nélküli. A kések markolatának kerülete fontos a biztos fogás szempontjából. Ha a vastagsága kicsi - jelen esetben ugye 5 mm -, akkor a szélességét kell megfelelően megnövelni. Nekem közepes kezem van, és a mérete még éppen jó. Kényelmesnek azonban nem mondanám. Talán, ha 5 mm-el keskenyebb lenne. Ennél a késnél éppen ezért preferált a kés vásárlása-megrendelése előtti kézbevétel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolat három lyukat/áttörést tartalmaz. Egy zsinórfuratot, és kettőt könnyítésnek, melyeknek egyben fogási funkciói is vannak. Elöl egy kerek lyuk a mutatóujjnak, hátul egy babforma a középső, és gyűrűs ujjnak. Sanyi több belső fogásmódot is mutatott, de ami a legjobban tetszett, bár nem hiszem, hogy valaha is alkalmazni fogom, az a háromujjas belső fogás, ahol vágás után gyűrűként a kézen maradva tovább tudjuk kezeinket használni, és nem kell munka közben állandóan letenni a kést. Ő ezt "dobozbontó - pakoló" üzemmódnak nevezte. A zsinórfurat nem csak fityegő, vagy csuklópántnak megfelelő, hanem markolat fonat számára is. Mivel a kés belső furatai csupasz késre lett méretezve, fonattal a nagyobb furatba már kényelmetlenül fér el két ujj. A kés markolata természetesen a normál külső fogásmódokra lett elsődlegesen tervezve. Ez viszont teljes értékű négyujjas markolat. Tenyérnél, és hüvelykujjnál markáns kialakítás található. Olyan mértékben hatékony, hogy kényelmetlenül éles is használatkor. Ez a kés a 9. példány, úgyhogy esélyes, hogy Sanyi ezen már javított. Eddigi fiaskók hatására egyre kevésbé szeretem a késeket módosítani, de talán egy finom lekerekítést megkockáztatnék.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés pengéje íves, széles penge. Igen karakteres. Önmagában az egész kés nagyon szemrevaló. Az él vonalvezetése végig íves, igen jól élezhető. Acél svéd Uddeholm ELMAX acél, ami igen éltartó anyag, fő kedvenceim közé tartozik. Élezéséhez szerintem legjobban alkalmas a Spyderco élező kerámiák. Bőven elegendő az M - F páros, és erre a késre a profilozó szett 701MF a leg alkalmasabb. A kés egyenes leélezésű, és konvex élszakaszú. A kés hegye egész erősre lett hagyva, nem igazán sérülékeny. A hüvelykujjtámasz előtt a Sanyitól megszokott profi kaparóél található, amivel prímán szikravetőzhetünk, ha úgy alakul.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés kérésre tokkal is készülhet. Sanyi egy a penge formájához igazodó szolid, elegáns marhabőr tokot készít. A kés rögzítése szokásához híven ötletes. Egy a mutatóujj furatba pontosan passzoló kydex korong tartja a kést, melyet megnyomva tudunk oldani. A kés visszatételekor csak betoljuk a pengét, és bekattan a zár. ezzel egy bajom volt, hogy a kés kivételekor normál esetben egy irányban fejtünk ki erőt, és a hüvelykujjunkkal csak támasztunk, míg ez esetben két irányba kell erőt kifejtenünk, ami annyira nem tűnt praktikusnak. További hátránya, hogy ha a tok nincs fixen pl. nadrágszíjhoz rögzítve, akkor bizony kétkezes a nyitása. A tokon van négy lyuk a teklok rögzítéséhez. Nincs teklokom, ezért ezen módot nem tudtam kipróbálni. Próbáltam kiegészítőként ezen lyukak felhasználásával bőr övbújtatót kreálni hozzá, de mindegyik próbálkozás kudarcba fulladt. Abban a pillanatban, ha a tok hátulján a kydex korong tág környezetében egy másik bőrfelület érintkezik, a zár nem oldható. Gondolom a teklokot is négy távtartóval kell rögzíteni a tokhoz. Ennek kapcsán csináltam hozzá egy egyszerű bőrtokot.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés már nincs a birtokomban, de még mindig nem vagyok meggyőződve róla, hogy eladása bölcs döntés volt. Egy biztos, a markolata nekem picit nagynak tűnt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.07.04.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax Hegyespenge, EDC, Bögöly, Elmax