Finn Puukko (utolsó módosítás: 2011.08.09.)
Finn kézműves alkotótábor munkája

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

  • Penge hossza: 94 mm
  • Penge szélessége: 19 mm
  • Penge vastagsága: 3,3 mm
  • Élezés: skandináv, élszög 18°
  • Penge anyaga: polár carbone szénacél
  • Kés hossza: 206 mm
  • Súlya: 113 g tok nélkül, tokkal 153 g
  • Markolat anyaga: csont, fa, bőr
  • Tok: 2 mm-es bőr, skandináv tradicionális Puukko tok

Cikk folytatása: Finn Puukko EDC

Tapasztalataim:

Ez az a kés, amit mindenképpen szerettem volna megtapasztalni, mert sugárzik belőle a hagyomány, a szabadban töltött élet. Ez a kés egy tradicionális forma. ennek nagyobb változata a lekku. a kicsi jellemzően hétköznapi mindenes Finn kés, amolyan faragó penge. Skandináv élezésű, azaz nincs rajta élszalag. Ne is tegyetek rá. Sokan idegenkednek ettől az élformától, mert nem ismerik. Higgyétek el, sokkal egyszerűbb hihetetlenül megélezni, mint egy élszalagost úgy ahogy. Nem kell élszöget tartani. Sokan úgy vélik, macerás, mivel 10-20x akkora felületet kell megmunkálni, mint az élszalagosnál. Ez igaz, viszont ha ott picit rossz szögben élezel, soha nem lesz éles késed.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nekem is kellett két nap szenvedés, míg élszalagosan gyöpösödött fejemmel rájöttem hogyan kellene egyszerűen. Kell egy sima felület, ami lehet egy henger, vagy egy sík lap. Én egy alumínium 30x30-as zártszelvény darabot használtam, mert az volt kéznél. De lehetett volna akár egy pohár oldala is. Ráhajtottam egy P500-as smirglipapírt (400-600 is jó lett volna), megvizeztem, és a kés élfelületét rátéve mint egy reszelőt használtam. Igen gyorsan tökéletes élt kaptam. Ezt, ha folytatod, mondjuk P800, P1500, P2000-es papírokkal (100-200Ft/ív) akkor tükör sima és hihetetlenül éles felületet kapsz, és ezt akár erdőben is percek alatt...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Visszatérve a puukkora, maga a tok megoldás, a markolattal bele szoruló késsel, és a kés természetes anyagaival lélegzetelállítóan gyönyörűek. A markolat nagyon kényelmes, de sose felejtsük, nem szúrásra tervezték! Nincs ugyanis kézvédő, és a markolat a penge irányába keskenyedik. Mi következik ebből? Nos, ha ész nélkül döfködünk garantált ismeretség az aprószentekkel, és a közeli sebésszel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Viszont ez a kés és élforma hihetetlenül élvezetes metsző, és faragó munkákra. Ha kirándulunk, egykezes mozdulat elővenni, visszatenni a kést, és piramidális élmény, ahogy a skandi penge elmetszi az útba belógó gallyakat, szinte ellenállás nélkül. Ezt köszönjük a kis élszögnek. Gondoljunk csak bele, ha egy élszalagos késünk van, akkor az élszalag általában 40°-os, extrém esetben 30°-os. A skandi élszög 15-20°-körüli. Ennek a példánynak kivételesen 22°-osra sikeredett a Koskenkorva hatására.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Teszteltem a Duna parton bozótosban friss gallyakon, és kiszáradt fatörzsön egyaránt. Összehasonlítva egy konvex éles pengével, de még egy ffg pengével is, metsző képességben messze felettük áll. Mondjuk az Enzo Trapper D2 még ezt is űbereli. A kést ezúton is köszönöm Ignazio barátomnak a Késportálról!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.08.09.