Fällkniven - WM1 (VG10) EDC (utolsó módosítás: 2012.09.02.)
A pille könnyű nyakkés, és némi felszerelés. Made in Japan by Hattori

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: WM1
 • Penge hossza: 71 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 71 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 23 mm
 • Penge vastagsága: 3,5 mm
 • Penge anyaga: VG-10 japán rozsdamentes acél, 59 HRC
 • Élezése: konvex
 • Kés hossza: 175 mm
 • Súlya: 73 g tok nélkül, 108 g tokkal (szikravető még 30 g)
 • Markolat anyaga: fekete Thermorun, (4 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 103 mm
 • Markolatvastagság: 8 - 12 mm
 • Markolatszélesség: 23 - 27 mm
 • Tok: Zytel, nyakban is hordható
 • Új ára: 29 eFt


ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előnyök és hátrányok:

 • praktikus méret
 • könnyű
 • nyakban is hordható
 • kellően éltartó
 • kényelmetlen markolat
 • drága
 • nem szép kés

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

A WM1 a Fällkniven - megkockáztatom - legkisebb fix pengés kése jelenleg. Ultra könnyű. Tokja övön, zsebben, és nyakban egyaránt hordható. Hazai törvények szerint közterületen is legálisan hordható. Legtöbb negatív kritika a markolat fogására születik. Tény és való sem nekem közepes felnőtt kezűnek, sem feleségem kis kezének, sem pedig gyerekeimnek nem volt kényelmes a markolata. Ebből gondolom, hogy nem pusztán arról van szó, hogy nem az én méretemre tervezték. Viszont ha nem egy kényelmes markolatú fix késhez, pl. Ronin Faragójához hasonlítjuk, hanem egy zsinórfonatos nyakkéshez, máris kényelmesebbnek tűnik a markolat. Minden viszonyítás kérdése. Egy biztos, szerintem ez nem "a minket önmagában kiszolgáló kés". Ha jól megnézzük, feltehetően nem is ez lehetett a gyártó szándéka. Nem egy dekoratív kés, ergo biztos nem egy elegáns hétköznapi EDC fixnek készült. Az szerintem a KK, azaz Fällkniven Kolt Knive. Nincs rajta törővég, vékony a pengéje, és viszonylag pici, tehát nem kis teljesítményű erdei mindenes, mint pl. az ikonikus F1. Ez véleményem szerint egy outdoor kiegészítő fixpengés kés, FK szerint egy kis vadászkés.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nemrég sikerült szereznem egy kis GB övbaltát - lásd korábbi cikkemben: Gränsfors Bruks: Mini Hatchet-et. Ez egy kicsi, övön késként erdőben legálisan hordható faragó balta. Döbbenetesen jól használható kiránduláskor, túrázáskor. Ha tábortűzhöz kell szerényebb mennyiségben fát hasogatni, vagy komolyabb késre van szükségünk pl. bozótban, akkor jön a Fällkniven A1 kés. Finomabb farigcsálásra, kolbász vágására, szikravetőzésre, ...meg ami még elő szokott fordulni, tökéletes megoldás a Fällkniven WM1. Én nyakban hordom, mivel övön a GB Mini van. Az övbújtatóra meg Green portáltársam szikravetőjét csattintottam. Hogy teljes legyen az információ, a hátizsák egy 25 literes Helikon MOLLE Compact Assault Pack, az A1 kés pedig egy #5-ös méretű NiteIze S-binerrel van rögzítve.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A WM1-nek volt egy komoly vetélytársa, egy már rég nem gyártott, de igen eltalált Spyderco folder, a Mini Manix 83mm C101G. Több alkalommal is próbáltam ezt is, azt is, de minden esetben arra jutottam, hogy erre a kiegészítő kés funkcióra a WM1 a befutó. Fogása kényelmesebb, használata praktikusabb, és jobb. WM1-est befogtam faragni, ágat vagdosni, kaját készíteni, és tökéletesen megszerettem, pedig bevallom eredetileg lányomnak gondoltam, meg egy gox.hu cikkhez. Lányomnak nem tetszett, nekem pedig immáron igencsak. ...persze nem a kinézete miatt. Meglepően jó vele szikravetőzni, konkrétan szikraesőt produkál. Jelenlegi késeim közül csak egy teszi ezt jobban, Ronin Faragója Sleipnerből. Összes többi késem látványosan alulmúlja ezt a tulajdonságát.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha már a szikravetőzés előjött, kanyarodjunk el a WM1 + GB Mini párossal karöltve. Kirándulásoknál, kisebb túráknál is megkoronázhatjuk az élményt, ha nem egy hideg szendvicset veszünk elő jó esetben egy padra leülve, hanem egy kis tüzet gyújtva meleg ételt, italt készítünk magunknak. Ha a kiránduláson gyerekek is elkísérnek minket, akkor ez nekik kimondottan tetszeni fog, és egyben játszva taníthatjuk is őket. A tűzgyújtással az a baj, hogy kell hozzá tűzrakó hely, száraz tűzifa, tűzgyújtó kellékek, és némi gyakorlat. Még egy probléma szokott lenni, hogy a tábortűz velejárója a füstös ruha, haj. Mondjuk ez leginkább a hölgyeket tudja visszariasztani. Ha normál tábortüzet szeretnénk gyújtani, akkor ezekkel bizony számolnunk kell. Van azonban egy alig fél kilós, lemezekből könnyen összeállítható zseb Hobó kályha, amit Sasa portáltársam készít időnként. Ezt gyakorlatilag bárhol egy tenyérnyi egyenes felületen felállíthatjuk. Én azt tapasztaltam, hogy az alatta lévő felület még csak meg sem perzselődött. Ez persze attól is függ mivel tüzelsz benne, és mekkora tüzet raksz. Lehet a kályhát fedél nélkül, pusztán a tűz miatt is használni, de ha rátesszük a fedelet, rajta edényt, konzervet is melegíthetünk, de akár pl. virslit is süthetünk.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A Hobó kályha nagy előnye, hogy pár ujjnyi ágacskával egy két perc alatt zubogó forró vizet tudunk forralni. Én korábban kisfűrésszel daraboltam a száraz ágat cirka 10 cm-es darabokra, de a kis GB Mini-vel lehet ezt a legjobban elvégezni. Három oldalon kis csapás, és hüvelykujjal lepattintható a 3 cm vastag kemény száraz ág. Amit a korábbi képen láttatok fa halom ötöde sem kellett a levesem megfőzéséhez. A WM1-el pedig a szükséges keverőpálcát vágtam, meg a tűzgyújtáshoz szükséges maroknyi száraz kalászt vágtam le, majd kis magnézium forgácsot kapartam Green korábban otthon kettéfűrészelt tömbjéből, és ezt a WM1+szikravetővel begyújtottam. Sokféleképpen lehet könnyen tüzet gyújtani. Aki nem akar ezzel vacakolni, az vegyen száraz spiritusz tablettát, azt öngyújtóval begyújtva percekig ég, gyakorlatilag rutin nélkül biztosan gyújtható a tűz. Én a Hobó aljára szoktam tenni egy sor ágat, majd a korábban leírt módon begyújtott élesztékkel meggyújtom a mindig nálam lévő viaszos korongomat, amit égve ráteszek az ágakra. Utána már lehet apránként, fokozatosan megrakni a kályhát. A viaszos korong nem más, mint Karácsonyi időszakban lefolyt gyertyaviasz egy nagy kiürült Nivea dobozban megolvasztva, majd pl. DM-ben olcsón vehető pamut korongvattával felitatva. Hobóhoz elég egy fél korongnyi is belőle. Előnye, hogy nem tud esőben elázni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kényelmesen, gyorsan, és megfüstölődés nélkül elkészült a francia katonai kajakészletből kipróbált zacskós halászlevem. Nálam volt a MH kanálgép, amit nemsokára lecserélek egy Mountexes Light My Fire Titanium Spork evőeszközre. Katonai cuccok jellemzően nem valók kirándulásra, mivel nehezek, nagyok, és nem túl praktikusak. Mielőtt a vízzel teli csajkát a Hobóra tesszük, célszerű előre faragni egy keverőkanalat vagy ágat, és egy olyan fadarabot, amivel a később forró étellel teli tálat biztosan le tudjuk venni a tűzről, ugyanis brutálisan forró lesz a füle. Amikor forr a víz, javasolt levenni a kályháról, és úgy beleönteni a leves port, mert felhabzik. Ha meg konzervet melegítünk, akkor célszerű előtte felbontani, és konzerv fogót vinni otthonról. Kész a forró ételünk. Míg ehető hőmérsékletre hűl, célszerű két bottal tűzbiztos helyen a kályhát szétakasztani, és a parazsat kiborítani. A lemezeket letesszük a földre hűlni. Ez a csendes erdőben elköltött forró halászlé rendkívül jóleső volt. Ebéd után kevés vízzel és egy marék száraz fűvel megtisztítjuk a csajkát, és a kanalat, száraz fűcsomóval az immáron kihűlt Hobó kályha lemezeket. Ezek mehetnek is vissza a tokjukba, és a hátizsákba.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kis Sasa Hobó kályhával remekül lehet főzni, meg picit sütögetni, és egy kis melegedésre sem rossz. Ha a tűznek nagyobb szerepe van, mert mondjuk többen vagyunk, vagy krumplit, hagymát, kukoricát szeretnénk fóliában sütni, normál tábortüzet kell raknunk. Itt vizet forralni csajkában nem egy egyszerű mutatvány. Ezt jelentősen leegyszerűsíti a Wlad éltársam által készített rács. Ezt csak kihajtani kell, és a parázsra tenni két megfelelő bot segítségével. Erre aztán mehet a csajka, konzerv, vagy akár bevagdosott virsli is. Itt is van szerepe a kis WM1-nek pl. a megfelelő bot, illetve az étel vágásánál.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Wlad rács összecsukva, kávé készen. Egy kis kávézás a csendes erdőben szintén azon élmények egyike, amiről kedvenc könyvem a Gyűrűk ura, és azon belül a békés, természetet szerető Hobbitok jutnak az eszembe. Közben persze lehet a kis WM1-el nyugiban farigcsálni. Összességében nagyon remek kis kiegészítő késként vált be a Fällkniven WM1-es. Egy kis baltával, és-vagy nagy késsel kiegészítve tökéletes társ az erdőben. A VG-10 acélpenge pedig igen élesre húzható, és élét sokáig megtartja.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.09.01.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető 1024px felbontásban...

Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, WM1, EDC, VG-10, VG10, Sweden, Japan, Hattori