Fällkniven - S1 (Lam.VG10) (utolsó módosítás: 2012.06.11.)
Az erdőjáró kés. Made in Japan by Hattori

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: S1
 • Penge hossza: 130 mm
 • Él hossza: 130 mm
 • Penge max. szélessége: 28 mm
 • Penge vastagsága: 5 mm
 • Penge anyaga: Laminált VG-10 japán rozsdamentes acél, kétoldalt 420J2 acéllal
 • Élezése: élszalagos, 2/3 -os egyenes felköszörüléssel
 • Kés teljes hossza: 248 mm
 • Súlya: 189 g tok nélkül, tokkal 258 g
 • Markolat anyaga: fekete Thermorun, (5 mm -es zsinórfurattal, törővéggel)
 • Markolathossz: 117 mm
 • Markolatvastagság: 13 - 18 mm
 • Markolatszélesség: 25 - 28 mm
 • Tok: gyári Kydex, manapság már Zytel váltotta fel.
 • Új ára: 50 eFt körüli

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

A sokszor kipróbált F1 kapcsán további Fällkniven késeket igyekeztem megtapasztalni. Egyik az F1 méretével nagyjából azonos, de erdei környezetben lényegesen jobb H1-est, illetve az annál 30 mm-el hosszabb pengéjű S1-est. Ezeket a késeket egy közös erdei teszten próbáltam ki. A teszt nem csak hasonló kategóriájú késekről szólt, hanem amik eddig tetszettek. Volt köztük 80 mm környéki, hazánkban legális pengeméretű, volt 100 mm-es, és ez az egy 130 mm -es penge. A penge vastagságuk nagyjából 5 mm-es volt, leszámítva két esetet, ahol vékonyabb penge szerepelt. Meglepett, hogy minden általam igényelt feladattípust valamennyi késsel meg lehetett oldani. Volt amit élmény volt csinálni, volt amit kihívásként éltem meg. Általában igaz volt, hogy a kisebb pengehossznál nagyobb odafigyelésre volt szükség.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Anno a Hegyespenge Vaddisznója kontra Matifu Woodlandere kapcsán úgy éreztem, hogy a 100 mm-es pengehossz elegendő számomra. Ezt most is úgy gondolom, azonban a 100 mm-es H1-est nem lehet teljesen kihasználni, mivel a Thermorun markolat sérülékeny. Fa hasításkor nem lehet markolat oldalon is besegíteni ütőfával, még picit sem. Emiatt gondoltam, hogy Fällkniven esetén újra kipróbálok egy 130 mm-es pengét. Lássuk hogyan szerepelt a Pilisben, egy kis tölgyes erdőben. Az erdészek előtt le a kalapot, mert egyrészt igen szépen karbantartják ezt az erdőszakaszt, másrészt fiatalított, kivágott tölgyfa ágakat a 3 cm-estől egészen a 20 cm-esekig a tűzrakó közelében hagyták.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Számomra erdőben a leggyakoribb feladat kés-fűrész-kis balta számára, a tűzrakáshoz szükséges faanyag vágása, aprítása. Emellett még néha kell vándorbotot vágni, bár egy egy ilyen darabot évekig használunk. Ezen munkafázisokat próbáltam végig a késeken. Friss 3-4 cm átmérőjű ág kicsapása, gallyazása. Vastag ág gallyazása, darabolása, majd felaprítása. Ág faragása nyársnak, majd szikravetőzés. Sajnos a tollaság kimaradt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az ág kicsapása volt az első. Erre a késre voltam leginkább kíváncsi, így ezzel kezdtem. Nem akartam egy csapásra elnyisszantani a 4 cm vastagságot, ezért csak szolidan csaptam oda az S1-el, de meglepetésemre azonnal kettészedte az ágat. Fantasztikus érzés volt, pláne azért, mivel a kés nem tűnik nehéznek. Sőt, kimondottan könnyű kézben tartani. Fogása, markolata hasonlít az F1-re. Szögletes keresztmetszet, közepesen puha Thermorun burkolat. Az S1 komolyabb kézvédőt kapott, mint az F1. Felülete érdesített, jól tapad, biztos fogást ad. Markolat végén méretes zsinórfurat található annak, aki kedveli a befűzött zsinórt. Én nem szeretem ha ott lifeg. Zavar használat közben, zavar a tokba - tokból mozdulatnál. A kicsapott ágat legallyazni gyakorlatilag egy villanás volt, bár ez egyedül a kis 8 cm pengéjű késeknél volt valamivel lassabb, több odafigyelést igénylő mozdulatsor.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Egy nagyobb tölgyfa ágat Bahco Laplanderemmel felfűrészeltem cirka 30 cm-es darabokra. Száraz, csomós ág volt, a sietség meg is izzasztott. Egy helyen megpróbáltam S1-el kettécsapkodni az ágat. Ez kimondottan élvezetes volt. Itt nagyon megmutatkozott az a plusz 30 mm. Persze valamelyest tovább tartott, mint kettéfűrészelni, de szórakoztatóbb volt. Ez a művelet a 100 mm-es pengéknél már nem volt kedvemre való, nem is forszíroztam.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A fő attrakció a fadarabok felhasogatása, aprítása volt. Ez mint tudjuk azért fontos, mert így esős időszakban is tudunk éghető faanyagot szerezni. Első próbát azonban a kis Fiskars X5 kempingbaltámmal tettem. Láttam egy praktikus módszert, ahol a kisbaltát ütőfával használják hasításra. Kiválasztottam egy vaskosabb göcsörtös fát, és kipróbáltam. Kegyetlenül megszorult a balta az első centin belül. Upsz, sebaj próbáltam a H1-est. Azzal sem mentem semmire. S1-el viszont sikerült. Nem ment könnyen, de biztosan látszott már az elején, hogy nem vall kudarcot. Kevésbé görcsös fánál, meg nagyon élvezetes móka volt. Ezzel simán el tudtam menni egészen a pálcika méretig. Nagyon kényelmesen használható ez a 130 mm-es pengehossz, nem kell vacakolni, hogy az ütőfának még legyen kilógó késszakasz. A késen jól kialakított törővég is van, amivel magvak feltörésén kívül a kés még vésőként is használható. A kés pengéje kellően vastag, de az él geometriája nagyon hasonlít az etalon Szasza által kovácsolt LF-8-as pengéére. A pengeháton hamis fokél van hosszan kialakítva, ami szúráshoz remek, de emellett az 5 mm-es pengevastagság szinte a hegyig változatlan. Igen erős hegye van, amivel nem csak vésőként használni, hanem feszegetni is lehet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge 5mm vastag laminált acél, ami egyfajta szendvics jellegű megoldás. Középen egy 1 mm vastag VG-10 japán minőségi rozsdamentes acéllemez található, melyre kétoldalt rá van melegen hengerelve egy-egy 2 mm vastag 420J2 acéllemez. A középső VG-10 alkotja mindvégig az élnél lévő acélt, ami rendkívül erős, jó éltartású anyag. Ez azt jelenti, hogy komolyabb feladat egyszer alaposan megélezni, viszont munka során nehezebben kopik, éle lassan tompul, és kisebb munka ráélezni. A VG-10 egy drága acél, amihez képest jóval olcsóbb a 420J2. Ez is erős, igen rugalmas acél, de könnyű megmunkálni, viszont nem éltartó. Mivel az él nem ebből van, így gyakorlatilag hátránya nincs. Könnyebb megmunkálni, és a penge 1/5-e készül csak a drága acélból.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Hasogatás után megnéztem mennyire borotválnak a pengék. Egyik sem borotvált. Legjobb azonban mégis a VG-10 -es él volt. Reszelősen, akadozva még nyiszitelte a karomon lévő szőrt. Kipróbáltam a kést így is, és farigcsáltam vele. Fát hegyeztem vele, és egész jól vitte. Ez alapján én még nem álltam volna neki élezni, de ha már, kíváncsi voltam egy szükségélezésre. Nálam volt kedvenc erdei élezőm, a kis Fällkniven DC4-es, melynek egyik oldala gyémántporos élező lap, nagyjából coarse durvasággal. Ez komolyabb tompulásnál, illetve skandináv élnél használható. Másik egy szürke kerámialap, ami észrevehetően durvább, mint a Spyderco M-es szürke kerámiája. Tisztítani viszont könnyen lehet. Első alkalom előtt célszerű a kerámiát smirglivel lesíkolni, éleit picit lekerekíteni. A kerámia használható vizesen, de szárazon is. Itt ezt a kerámiát használtam. Nagyon hamar, cirka 20-20 húzás után ismét könnyedén borotvált a penge.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Él frissítést követően a farigcsálás sokkal könnyebben ment. Érdemes volt szánni az élezésre időt. Egy hátránya van az ilyen szükségélezésnek, hogy összekaristolja az élszalagot. Ezen azonban otthon tökéletesen lehet javítani.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A fix késnél legalább annyira fontos a tok, mint a kés maga. Korábban a Késportál adásvétel topicjában szerepelt egy Fällkniven kés ilyen tokkal. Ronda ormótlannak tűnt, és belegondoltam, ha ilyenem lenne, azonnal vennék hozzá az Eleven Íjász Centrumban egy Zytel tokot. Az ehhez a késhez látható tok valójában egy Fällkniven gyári Kydex tok. Régebben még ilyen tokokat készített a FK. Tény, hogy a Zytel tok sokkal elegánsabb. Az is tény, hogy a régi Kydex tok ujjtámasza igénytelenül ronda, ...viszont nagyon praktikus, és könnyen kezelhető. Az ujjtámasz bár rusnya, de nagyon kényelmes. A kés rögzítése az ujjvédőnél történik, ami puha Thermorunból van. Ötletesen úgy oldották ezt meg, hogy csak az egyik oldalon rögzít, a hátoldal csak támaszt, a markolatot így nem koptatja. Ez egyben kellően tartja a kést, lényegesen jobban, mint a Zytel esetén, de azért biztos ami biztos, van egy patenttel rögzíthető markolatheveder is. Kár, hogy a Fällkniven áttért az olcsóbb Zytel megoldásra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A tűzgyújtáshoz szikravetőztem. Ez a kés volt ebből a szempontból a leg problémásabb. A penge kialakítása hosszan tartalmaz hamis fokélt, ami nem szikravető barát szakasz. Csak egy viszonylag rövid szakasz áll rendelkezésre, ami ráadásul a hüvelykujjtámasszal egyezik. Ezt a svédek nem nagyon gondolták át. Simán egy rövidebb hamis fokéllel - mint A1-nél - tökéletes lehetne. Némi gyakorlással lehet vele szikravetőzni, de nagyon nyögvenyelős, az biztos. Nekem hosszú percekbe telt, míg összejött rajta egy-két bátortalan szikrácska. Emellett pl. Szasza LF-8 -asa azonnal bő szikraesőt produkált.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés jól tisztítható, és a teszt során nem sikerült rajta maradandó nyomot produkálnom, még a markolaton sem. A szikravetős szennyeződés nézett ki a leg csúnyábban, le mertem volna fogadni, hogy abból marad némi nyom. Ez jött le a legkönnyebben. Gondolkodom még egy nagyobb vason is, nevezetesen a 160 mm pengehosszúságú és 6 mm vastag A1-esen, amire Ignazio azt mondta nekem, hogy ha minden a feje tetejére állna, és csak egy kést tudna magával vinni, akkor ez a kés lenne a leg megfelelőbb. Tudtommal Papica normál esetben baltával, meg egy kis legális méretű vastag pengés fixel járja az erdőt, de nála is ott figyel tarcsiban az A1... Szóval, előbb utóbb ki kell azt is próbálnom.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Konyhában is kipróbáltam az S1-et. Nagyon szépen vágja a húst, bőrt, zsíros részeket. Kisebb csontokat gond nélkül kettécsaptam vele az él sérülése nélkül. Ez is repeszt, és esetlenül hosszúnak éreztem mindenesnek. Viszont erdei környezetben nagyobb bográcshoz előkészítő késnek ideális. Az eddigi fixeket tekintve vetekszik a számomra topon lévő Hegyespenge Vaddisznójával, bár ha ismét birtoklok majd egyet, erre nem lesz többet szükségem. Addig viszont ez lesz a No.1. erdőjáró késem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.06.11.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori Fällkniven, Fallkniven, S1, Lam, VG-10, VG10, sweden, japan, Hattori