Fällkniven - H1 (Lam.VG10) (utolsó módosítás: 2012.06.14.)
A vadászkés. Made in Japan by Hattori

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: H1
 • Penge hossza: 100 mm
 • Él hossza: 104 mm
 • Penge max. szélessége: 28 mm
 • Penge vastagsága: 5 mm
 • Penge anyaga: Laminált VG-10 japán rozsdamentes acél, kétoldalt 420J2 acéllal
 • Élezése: konvex, 2/3 -os felköszörüléssel
 • Kés teljes hossza: 212 mm
 • Súlya: 176 g tok nélkül, tokkal 224 g
 • Markolat anyaga: fekete Thermorun, (5 mm -es zsinorfurattal, törővéggel)
 • Markolathossz: 110 mm
 • Markolatvastagság: 17 - 20 mm
 • Markolatszélesség: 27 - 30 mm
 • Tok: Zytel
 • Új ára: 50 eFt körüli

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Késportálos pályafutásom alatt a Fällkniven F1 kését próbáltam már három alkalommal. Nevezzük úgy, visszatérő vendég volt. Hasonlóan visszatérő volt még a Spyderco Para1, és a Benchmade 960. Mindegyiknél volt valami, ami nagyon megfogott, de teljesen mégsem passzolt. Az F1 nagyon praktikus kényelmes kis fix, de ez tényleg egy pilótáknak tervezett túlélőkés, tehát elsődleges szempont a kis méret, kevés súly volt. Az F1-et pl. kenyérvágásra, stb. napi szinten használhat a vadászpilóta, de erdei komoly felhasználásra, csak ha bajba kerül. Túlélős szituációban viszont nem baj, ha megsérül a markolat, no meg a felhasználói oldalon is elvárható a kompromisszumkészség. Tehát az F1-et nem erdőjáró késnek tervezték.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az F1 viszont annyira elegáns, praktikus, könnyű, hogy miután eladtam, nem sokkal később már hiányzott. Viszont amikor volt, sosem azt vittem magammal. Nemrég nézegettem az Fällkniven termékpalettáját, mert feltételeztem, hogy találok tényleg erdei felhasználásra szánt fixet is. A katalógus alapján három kés jöhetett szóba. A Fällkniven vadászkése a H1, az erdőjáró kése az S1, a bushcraft kése az A1. Méretük is ezt a sorrendet takarják. A H1 a legkisebb, pengehossz 100 mm, pengevastagság 5 mm, az S1 jön utána 130 mm-es pengehosszal, és változatlan vastagsággal, legvégül jön az A1 160 mm pengehosszal, és 6 mm-es pengevastagsággal. Persze még van ennél is nagyobb késük, de azzal egyelőre nem foglalkozom.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nemrég beszereztem kipróbálni egy H1, és egy S1 kést. Az A1 is remélem sorra kerül idővel. Nekem eddig méretre, meg minden szempontból a legjobb Hegyespenge Vaddisznója volt, aminek pengehossza 105 mm, pengevastagsága 5,4 mm volt. Ezt az etalon kést legjobban a H1 közelíti meg. Az alábbi képeken is láthatjátok, pár kést kipróbálgattam a Pilisben. Célom az volt, hogy megnézzem melyik késnek mi az előnye, hol szenved esetleg vereséget. Szeget nem vágtam, kötelet nem aprítottam. Ez így nem lett egy populáris teszt, de nekem most nem is a publikálás volt most a lényeg, hanem a tapasztalatszerzés, olyan feladatokkal, ahol az általam végzett tevékenységeket próbálom ki alaposan. Eleinte azt feltételeztem, hogy pár kést ki tudok így zárni, de nem így történt. A világ itt sem fekete-fehér.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Gyakorlatilag minden feladatot mindegyik késsel el tudtam végezni. Annyi volt a különbség, hogy volt amit egyikkel kényelmesen, másikkal csak odafigyelve, vagy más módszert alkalmazva sikerült. Gondolok itt pl. a kisebb rönk hasítására, ami még Szasza LF8-asával is ment, de Ronin Faragójával már csak más módszerrel, de az is elég gyors volt, és teljesen hatásos. Nézzük mit dobott ez a kis teszt a H1 szempontjából.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az első feladat friss cca. 4 cm átmérőjű botnak való ág kicsapása volt. Itt a H1 a második legjobb lett. Pengéje kellően hosszú volt a feladathoz. Íves élkialakítása, és a penge súlya hatékonyan segített a csapás hatékonyságában. Itt a kés hozta az elvártat. Csapkodásnál fontos többek között a kés biztos fogása. Az F1 Thermorun markolata kényelmesen puha volt, de véleményem szerint elég sérülékeny. A H1-nél a markolat anyaga ugyanaz, de keményebb, és keresztmetszete nem téglalaphoz hasonló, hanem egy ellipszisre. Markolat egyrészt vaskosabb, másrészt sokkal jobban fogható. Felülete érdesített, nem csúszik. Munka során nem törte a kezemet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Következő munka fa hasogatása volt tábortűzhöz. Egyrészt erdőben előfordulhat, hogy nem tudunk kellő mennyiségű száraz gallyat találni, másrészt esős időszakban lehet, hogy egyáltalán nem lelünk száraz faanyagot. Ilyen esetben lehet megoldás, hogy egy vastagabb ágat levágunk, és azt tűzifának felhasogatjuk. A fa belső része ugyanis esőben nem tud átázni. Ezt az ötletet is a bushcraft.co.hu -ról lestem el. Papicáéktól érdemes tanulni, ők ugyanis már igen profi szinten megélnek az erdőben ha esik, ha fúj. Térjünk vissza a hasogatáshoz. Ebben sem első helyen végzett a kés, de bent volt a középmezőnyben. A H1 100 mm-es pengehossza már megfelelő. Hegykialakítása csillagos ötös, vagyis hatékony, de brutál erős. Hegye ütőfával bátran csapkodható míg túloldalt kilóg a fából. Pengéje kellően erős, bátran lehet vele feszegetni. Egy hátránya maradt, a sérülékeny Thermorun markolat. Szasza LF8-asánál bátran rá tudtam csapni a markolat felöli oldalra, igaz el is találtam vele a kezemet. Ugyanezt a H1-nél meg sem próbálom, mert sérülne a kés. Ez azonban csak első pillanatra tűnik komoly hátránynak. Ha ugyanis egy vastagabb faágat szeretnénk széthasogatni, az első hasításkor használhatjuk késünket vésőként, mivel igen jól kialakított törővéggel rendelkezik. Ezzel a módszerrel bizonyos távolságokra belekalapálhatjuk késünket a tuskó oldalába míg szét nem hasad. Ugyanezzel a módszerrel sikerült a kis Ronin Faragóval is hasítani. Másik módszer, hogy nem félbehasítjuk a fát, hanem egy kisebb szakaszt választunk először le róla.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A hasogatás után megnéztem a pengék élei milyen állapotban vannak. Gyakorlatilag egyik sem borotvált. Az LF8, és a két VG-10 -es svéd még akadozva borotvált ugyan, de gyakorlatilag ez már életlen volt. Remek alkalom nyílt kipróbálni a szükségélezést. Ennek ugye az a feladata, hogy tábori körülmények között hamar használhatóan élesre javítsuk késünket. Tehát fontos, hogy az élező gyors és hatékony legyen, viszont nem cél az élszalag élezés utáni szépsége. Én erre egy szintén Fällkniven DC4-est használok. Gyémántos oldala megfelelő a nagyon életlen késekhez, baltákhoz, és skandi pengékhez, a szürke kerámia pedig minden máshoz. A H1-nél én csak a kerámiát használtam. A DC4-es kerámia lapját előzőleg célszerű otthon a vásárlást követően smirglivel lesíkolni, éleket picit lekerekíteni. Az élezőt letettem egy erdei padra. Jó volt, mert gyönyörűen kapaszkodott a gyémántos lap a fa felületen, így mindkét kéz szabadon volt az élezéshez. Az elvárt gyorsasággal ismét kialakítottam a borotváló élt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Miután végigéleztem az összes kést, baltát, következett a farigcsálás. Ezt messze nem Papicáék szintjén próbáltam. Egy erdőjáró apuka maximum cöveket, nyársat hegyez, vándorbotot farag, gallyaz, illetve menedék szerű esőbeállót, vagy gyerekeknek játszóhelynek való sátrat rittyent sátorlapból, és tartóágakból. Ami még szóba jön, az a tollas ág faragása. Ez utóbbit a mostani tesztnél nem csináltam, bevallom gyakorlatlanságomból adódóan már csak kora este jutott az eszembe, amikor készültem haza. Farigcsálásnál a kés metszőképességét nézve két etalonom van. Egy skandi Bushcraft kés, és Szasza LF8 -asa. Korábban Vadász40 éltársamtól kapott század milliméter pontos asztali vastagságmérővel végigelemeztem számos késem keresztmetszeti kialakítását. Legjobban ez a H1 hasonlít Szasza mesteri pengéjére. A H1 picit vaskosabb, de csak minimálisan. Farigcsáláskor ez meg is mutatkozott. Nagyon jól teljesített a H1.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az éles pengéhez tartozik annak anyaga is. A VG-10 egy drága, de igen jó minőségű japán rozsdamentes acél. Kellően rugalmas, és igen éltartó. Előző tesztben igaz ez sem borotvált, de a kések közül ezt igen gyorsan, szinte semmi élezés után borotvára tudtam húzni. Ez a penge laminált acél, ami azt jelenti, hogy olyan mint egy húsos szendvics. Középen a drága 1 mm vastag acéllemez, erre van magas hőmérsékleten ráhengerelve két oldalról egy-egy 2 mm vastag 420J2 rozsdamentes acéllemez. Ez miért jobb? Nem feltétlen jobb, hanem kevésbé pazarló, és olcsóbb. A kés profilját amikor kialakítják, annak jelentős részét elcsiszolják. Laminált acél esetén itt szinte csak az olcsó 420J2 megy veszendőbe, ráadásul ezt az acélt jóval könnyebb megmunkálni. Mi oldalunkról nézve, meg teljesen mindegy, mivel a penge élén végig a minőségi VG-10 dolgozik, az oldalán meg az olcsó acél teljesen megfelelően erős, és rozsdaálló. Nekem tetszik ez a megoldás, ez olyan a káposzta is megmarad, de a kecske is jóllakik jellegű.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Végül a tűzgyújtás következett, melyet szikravetővel indítottam tampont felhasználva élesztéknek. Bevallom a tesztelt kések közül - ennél is - először azt hittem, nem lehet róla szikravetőzni, de tévedtem. Rá kell jönni a módjára, de hamar megy. Ha próbáljátok, és nem működik, ellenőrizni kell, hogy a próbált helyen van -e megfelelő kaparóél - ez feltétlen szükséges -, ha van, akkor más szögben tartva kell kaparni a szikravetőt, és mindezt határozott mozdulattal. A tesztelt kések közül a legjobb szikravetőző kés messze Szasza LF8-asa volt. A H1-nek gyakorlatilag a teljes pengeháta kaparóéllel rendelkezik, ami nagyon használható pl. bot hántoláshoz. Biztos sokan láttátok Papica bushcraft.co.hu-s videóját a youtube-on, ahol bemutatja a Szasza Vándor kést. A teszt végén karján kipróbálta az élt, és borotvált. Ez nem bulváros trükk volt részéről, mint ahogy azt sokan csinálják - vagyis az él bizonyos szakaszán tesztelnek, majd a nem használt szakaszon készül a borotva próba -. Amellett, hogy Szasza tényleg fantasztikus pengéket kovácsol, az eredményhez hozzájárult Papica tudása is. Ő tényleg csak akkor használja a kés élét, amikor arra valóban szükség van. Gallyazásnál például egy ütőfával ütötte le az ágakat. Ez tényleg akkor megy, ha van gyakorlata az embernek. Szóval visszatérve a kaparóélre, ez tényleg egy olyan lehetőség, amivel sok esetben kímélhetjük a késünk élét.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Fontos még a kés tokja, ahová munka közben rakjuk a kést, illetve amiben szállítjuk azt. Anno az F1 tokja azért tetszett, mert alig lett nagyobb a kés általa, de ennek ellenére könnyen lehetett a kést kivenni, betenni. Kellően erős volt, jól nézett ki, és a kést koszosan is beletehettük, ami használat közben elkerülhetetlen. Az etalon számomra Hegyespenge Vaddisznóhoz készített bőr élvédős kydex tokja. A H1 ugyanazt a tokot kapta, mint az F1, csak átméretezve. Sajnos azt kell mondjam, igénytelenül alakították a H1-hez. A tok formára az F1 szögletes markolatformájához készült, a H1 -nek viszont ovális keresztmetszetű a markolata. Belefér, kellően tart, de nem igazán jó hozzá. Totál olyan érzés, mintha egy tok nélküli késhez kerestünk volna egy más késhez tervezett, de méretre megfelelő tokot. Szóval a tok jó hozzá, csak így ez igénytelen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Hazatérés után, számomra lehetőleg mindig az első, a szerszámok megmosása, helyretétele. A késeket most alaposan leamortizáltam, de ezt ésszel csináltam, vigyázva például a sérülékenyebb markolatokra. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a szikravetőzés nyomai mennyire lesznek maradandóak a pengéken. Mindegyik késen erősen szikravetőztem, pláne, miután rájöttem, hogy tök jól megy ez nekem is. Tehát előugrott a késmosogató szivacsom, és a WU2 - ami egy minőségi olcsó, és elvileg magyar sampon 1 l-es kiszerelésben. Lecsutakoltam a késeket, és a tokokat, majd szárazra töröltem őket. A szikravető nyoma könnyen eltűnt, meglepődésemre teljesen nyomtalanul. A fa hasogatás nyomait kicsit több csutakolásba került eltakarítani, de az is sikerült. Egyedül a szükségélezés karcait kellett este átéleznem a Spyderco kerámiákkal.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha már nálam van egy ilyen kés, amit vadászoknak szántak, muszáj volt kipróbálnom a konyhában is. Az íves élvonal, és a VG-10 -es acél itt mutatta meg leginkább jótékony hatását. Bőrös, zsíros disznóhúst öröm volt vele feldolgozni. A munka végére semmi éltompulást nem tapasztaltam, igaz messze nem dolgoztam fel annyi húst, mint egy vadásznak alkalmanként kellhet. Összehasonlítási alapom azonban van más acélokkal kapcsolatban, és ez prímán viselkedett. Vágtam vele zöldséget is. Közel nem repeszt annyira, mint a skandi Bushcraft késem, de azért nem ez lesz a konyhában mindenre használható késem. Azt azonban bebizonyította, hogy egy outdoor bulin, ha egy nagy bográcsnyi gulyást kell főzni, ezt a kést bátran használhatom elejétől végéig, és még a tűzifa biztosítása sem lesz gond.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nos, mint láthatjátok keresem az "elveszett" HS Vaddisznómat, de igazán ezek a futószalagos csodák nem tudják helyettesíteni. Szerencsére még 2011. őszén rendeltem még egy kést Sanyinál, ami előbb vagy utóbb begyógyítja a sebet. Addig meg lesz még egy két teszt...

Budapest, 2012.06.11.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan Fallkniven, Fällkniven, H1, Lam, VG10, sweden, Hattori, japan