Fällkniven - F1 (laminált VG10) (utolsó módosítás: 2011.07.16.)
Pilóta túlélő kés. Made in Japan by Hattori

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

  • Penge hossza: 97 mm
  • Penge szélessége: 27 mm
  • Penge vastagsága: 4,5 mm
  • Penge anyaga: Laminált VG-10 japán acél
  • Penge keménysége: 59 HRC
  • Teljes hossza: 210 mm
  • Súlya: 150 g
  • Markolat anyaga: Thermorun
  • Tok: Zytel azaz műanyag, függőlegesen hordható (illetve létezik bőrtokkal)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Csóványos lankáin megtapasztaltam hogy erdőbe egy megfelelő fixpengés kés jó tokkal, verhetetlen. Késportálos közösségben jellemző vélemény, hogy a svéd Fällkniven - F1 kése kiváló eszköz túrázásra. Sok esetben a legjobbnak tartják. Ha néha az adásvétel topicban megjelenik, nem szokott sokáig parlagon heverni. Egyre inkább motoszkált bennem a gondolat, hogy egy próbát nekem is tennem kell ezzel a késsel. Plusz érv mellette, hogy 1995-óta ez a Svéd Királyi Légierő hivatalos túlélőkése.

Furcsa dolog, de május környékén volt már egy némileg használt állapotú F1-em bőr tokkal 23eFt-ért, de az még a nagyfolderes időszakban történt, és elsődlegesen a konvex leélezése miatt váltam meg tőle. A konvex élezés azt jelenti, hogy a penge oldala végig íves felületű, egészen az él vonaláig. Én megpróbáltam ezt az élezési formát, de messze nem sikerült elfogadható élt produkálnom. Előbb utóbb biztos meg fogom tanulni, de elsőre kiesett ez a kés számomra. Szerencsére a Börzsönyi túra után nem sokkal Ignazio éltárstól sikerült másodszor is szereznem egy bolti új állapotú F1-et immáron műanyag tokkal 30eFt-ért.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A késhez immáron más nézőpontból közelítettem. Egyfelől számomra is meglepő módon örültem a műanyag toknak annak ellenére, hogy a bőr tokjához megfelelő nyersbőrt korábban félretettem. A műanyag tokot fogom használni. Sokkal praktikusabb, mint a bőr. Igénytelenebb, használata könnyebb, gyorsabb, koszos kést gond nélkül tehetek bele, és később tökéletesen ki tudom öblíteni. Mérete, súlya kisebb. Élezés szempontjából még mindig gondot okoz számomra a konvex élezés, mert bár sikerül borotválni tudó élt készítenem, de az messze nem az az élesség, amit mai tudással élszalagos késeknél el tudok érni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ennek eredményeként egy öszvér megoldást valósítottam meg sikeresen. Az első lépésként létrehoztam egy 35°-os élszöggel rendelkező élszalagot a DMT Coarse gyémántporos acéllapomon. Ez gyakorlatilag egy időrabló átprofilozás volt, mivel a japán VG-10 acél komoly ellenfele még a gyémántporos felületnek is. Ezt követően konvex élezéssel folytattam egérpadon vizes csiszolóvásznon 320-tól egész 2000-ig kis lépésekben. Ennek a műveletnek célja az élszalag síkja, és a penge konvex íves felületének találkozásának lekerekítése volt, oly módon, hogy az élszalag részben megmaradjon. Ezt követően befejeztem a megmaradt élszalag élezését a Spyderco 302-es Bench Stone sorozatán M, F, UF kerámián. Én vallom, hogy a Spyderco három féle kerámiaköve a legjobb. Hatásosan tudja élezni az igen kemény prémiumacélokat is, brutális él készíthető velük, nem kopnak-hasasodnak, és nem kell vizezni vagy olajozni őket, szárazon használandó. Tisztításuk gyors, egyszerű, vagy leradírozom a fémporréteget, vagy szappannal/fogkrémmel lemosom. A szőrszálhoz érintem, elvágja szintet sikerült produkálni vele, mint korábban az S30V foldereknél.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A nagyon éles penge farigcsálásra is alkalmas, az útba belógó gallyak lemetszésére is szuper, no meg kaja készítéshez szintúgy. A markolata Thermorun, ami egy közepesen kemény gumiszerű anyag. Fogásra nagyon kényelmes, kellően érdesített, de a legelső erősen használt F1-nél láttam, hogy bizony el tud itt ott a széleknél nyíródni, tehát ha ütőfát használunk, akkor azt kellő elővigyázattal tegyük. A késnek van törővége, aminek neve utal a felhasználására, magok feltörésére jó például, vagy a kést vésőként használva annak beütésére. Itt is óvatosan a markolattal. ennek ellenére nekem tetszik ez a Thermorun burkolat, mivel én gyakorlatilag soha nem kalapálom a kést, viszont a kényelmes markolatát minden alkalommal magamban megdicsérem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a kés egyike a top 10-es késszériámnak. A kést kizárólag erdei túrákhoz viselem elsődleges késnek. Kiegészítőként viszem magammal az általam készített bőrtokban a Victorinox Outrideremet a rajta található fűrész, és olló miatt, azontúl megnyugtató érzés, hogy konzervet, sört, bort kulturáltan ki tudok bontani. A svájcibicska mellett még viszek egy 10cm-es szikravetőt is, melyet a fűrész pengehátán indítok. Ez a hármas remek erdei társ, és úgy vélem egy komplett több napos túrára teljes szerszámozottságot biztosít.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Amit még valószínűleg ki fogok egyszer próbálni, az egy full tang kialakítású, skandináv élezésű 100-120mm pengehosszú és nagyjából 3mm pengevastagságú erdei kést, valami jobb pengével (Sleipner, D2...). A Mora után nagyon motivált vagyok a vékony skandináv kések irányában. A Puukko formavilága cefetül tetszik, csak ugye az pengetüskés megoldású...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.07.16.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori Fällkniven, F1, Fallkniven, VG10, japan, Hattori