Fällkniven - A1 (Lam.VG10) (utolsó módosítás: 2012.06.24.)
Túlélő kés. Made in Japan by Hattori

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: A1
 • Penge hossza: 158 mm
 • Él hossza: 156 mm
 • Penge max. szélessége: 32 mm
 • Penge vastagsága: 6 mm
 • Penge anyaga: Laminált VG-10 japán rozsdamentes acél, kétoldalt 420J2 acéllal
 • Élezése: élszalagos, 2/3 -os egyenes felköszörüléssel
 • Kés teljes hossza: 282 mm
 • Súlya: 311 g tok nélkül, tokkal 379 g
 • Markolat anyaga: fekete Kraton, (5 mm -es zsinórfurattal, törővéggel)
 • Markolathossz: 120 mm
 • Markolatvastagság: 20 mm
 • Markolatszélesség: 27 - 30 mm
 • Tok: Zytel
 • Új ára: 60 eFt körüli

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Bár minden kívánságom így teljesülne. Nemrég írtam az S1 tesztben, hogy de jó lenne egy A1-est is szerezni, és máris összejött. Bolti ára nem kevés, de tekintve, hogy mekkora vas, és milyen pengéje van, elfogadható. Hatalmas kés, de az ember kezében nagyon irányítható. Jól megragadható, és nem szakad le a csuklóm tőle. Röviden igen dekoratív látvány. Hatalmas tokjában az övemre csatoltam otthon. Egy biztos, ha eltörik a jobb combcsontom, már nem kell sínbe rakni, csak az A1-est hozzám kötözni. Egymás mellé tettem a két nagyvasat, nevezetesen az S1, és A1-est. Mostantól az S1-est nem gondolom nagy vasnak. Az A1-est méretéből adódóan a molle rendszerű hátizsákom oldalára rögzítettem egy Nite-Ize acél #4 S-Binerrel. Ez az S karabiner nagyon praktikus, mivel egy mozdulattal át lehet csattintani egy nadrágszíjra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Hétvégén azonnal mentem Pilisbe, ezúttal egyedül, ami végül több mint 4 órás tesztre sikeredett, még így kánikulában is. Szokásos tesztet csináltam. Bot, és nyárs készítés, és tábortűz gyújtása, illetve az ahhoz szükséges fa előkészítése. Ezt már korábbi cikkekben leírtam, úgyhogy igyekszem minimálisan ismételni magamat. Bot, nyárs kicsapását kés sújtással végeztem. Alternatíva lehetett volna a kisbalta, vagy a kézi fűrész. Ezek cca. 3 cm átmérőjű friss ágak. Eddigi tesztek során az S1 vitte a pálmát. Itt az A1-est hasonlítottam az S1-essel, vagyis mindkét késsel kicsaptam egy-egy ágat. S1 bravúrosan dolgozik, de amikor az A1 került sorra, beleszerettem a késbe. Az S1-nél, hogy egy csapásra menjen a dolog meg kell suhintani a kést. A1-nél elég a nyugdíjas tempó. Komoly kísértés volt a közeli susnyás megtisztítása, de erősebb érzés volt bennem az élő természet minél jobban békén hagyása. Az A1, S1 késnél fel sem merül a kisbalta, vagy fűrész használata. Gallyazásnál A1-nél nem volt különbség ágvastagság között. Nagyjából pókhálózáshoz hasonlított.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A tűzhöz, a tisztáson felhalmozott, korábban kivágott tölgyfaágak szolgáltak forrásul. Ez kemény száraz faanyag volt, sok görccsel. A kis Bahco Laplanderemmel fűrészeltem két 10cm átmérő feletti 50cm hosszúságú ágat vágnom, meg egy 5-6 cm körüli átmérőjű ütőfát. A1-est rátámasztottam, és hajrá. Élveztem azt a luxust, amit a 16 cm-es penge biztosított. Egyáltalán nem kellett különösen figyelnem hogy megy a penge, hol ütöm a hegyet. Egyszerűen hasított. Elkaptam pár görcsöt, de párat keményen rácsaptam a pengehátra, és le is volt küzdve az akadály. Nagyjából elhasogattam a fát egészen ceruza vastagságú pálcikákra. Egyszerűen nem akartam abbahagyni. Az S1 is szépen dolgozott, de az A1 mintha erre is született volna. Nem volt kérdés melyik vassal akarok inkább ilyent csinálni. Könnyű, biztonságos volt, és sokkal hamarább megvoltam a feladattal, mint az S1 esetén, a többi kisebb késemről nem is beszélve.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előző tesztemben kimaradt kapkodásom miatt a tollaság faragása, a tűzgyújtás emiatt szívás volt. Gyakorlatilag amennyi időt megspóroltam, annak többszörösét vesztettem a tűzgyújtásnál. Ennyi csapkodás, görcsös fa hasogatása után már biztosan nem borotvál a két kés. Ennek ellenére nekiláttam a gyújtós készítésnek. Tollaság helyett inkább egy-egy nagyobbra sikeredett hasított fa belsejét szeleteltem. A markolat kényelmes és biztos fogását az elején történt csapkodás során is díjaztam magamban, de itt is segített. A nagy penge lendületes munkát biztosított. Pillanatok alatt több marék 1-2 mm vékony szeletekre vágott gyújtóst vágtam. Meglepő volt, hogy itt is az A1 volt a haladósabb, kényelmesebb eszköz, és nem az S1.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A különböző feladatokhoz különböző helyszínt használtam, így az A1-es igen jól használható Zytel tokját átcsattintottam az S karabinerrel a szíjamra. Meglepődve tapasztaltam, hogy gyakorlatilag észrevétlen volt, azaz sem súlyát nem éreztem, sem a mozgásban nem volt zavaró, pedig biztos voltam benne, hogy nehéznek fogom érezni, és idegesíteni fog derékon. Nem éreztem különbséget az S1, vagy korábban próbált övre aggatott fixekkel szemben. Kinézetre viszont kb. mint egy kis tőr, vagy kard, úgy nézett ki. Egy biztos, Dobogókőre kirándulva nem ezt fogom magamra csattintani. Hátizsákra rögzítve viszont nincs fegyver hatása, inkább komolyabb túrázónak nézik az embert.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tűzrakóhoz készítettem a tekintélyes faanyagot, ennek azonban csak harmadát használtam fel. Élesztéknek a korábban már jól bevált tampont használtam úgy, hogy hosszában oldalt felhasítottam késsel, majd ujjal feltépkedtem a belsejét. Ezt a szikravető egy két parazsa rögtön belobbantja. Az S1-el szemben az A1-nek tekintélyes méretű teljes szélességű pengeháta van. Ebből nyugodtan ráélesíthető komolyabb kaparóélnek az első szakasza. Az A1-nél attól eltekintve, hogy 3 cm-el hosszabb a pengéje, mint az S1-nek, egyben átgondoltabb a hamis fokél megoldása. Sokkal rövidebbre csinálták, és ezáltal még jobban is néz ki. Gyári pengehát bár szikraesőt nem produkált, de biztosan gyújtott. Mellette ott volt Hegyespenge Görény kis 8 cm-es fixe, na az szikraesőzött helyette. A tampon rögtön begyújtotta a tölgyfa gyújtóst, majd az a felhasogatott fát. Picit tartottam a tűzgyújtástól, mivel nemrég alapos esőzések voltak, de ez a felhasogatott fa tényleg remek megoldás ilyen időszakra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az A1 pengéje siralmasabban nézett ki, mint eddig bármely teszt során a többi késem. Ez annak volt köszönhető, hogy tényleg hatalmas segítség ez a kés, és minden elvégzett munkánál sokkal könnyebben, hatásosabban teljesít, így lényegesen többet is teszteltem, mint eddig a többi kést. A teszt elején még volt egy halvány gondolatom, hogy mivel ez nekem túl nagy kés, vigyázni kellene rá, hogy könnyen eladható legyen. Nem óvtam, mivel hamar kiderült nem nagy ez nekem, hanem igencsak megfelelő. Nagyon jó szerszám. Már értem az éltársaim rajongását ezért a késért. Számomra a legjobb erdei szett egy kis legál fix (Hegyespenge Görény) plusz egy Fällkniven A1 a hátizsákon S-binerrel, és egy kis pocket fűrész (Bahco Laplander). Ez mindent visz! A kis balta ebben a variációban már nem lényeges. Kisbalta esetleg csak a kis fixszel létjogosult, vagy az S1-el. Kisbalta témában egyébként nagyon kíváncsi vagyok a szintén svéd Gränsfors Mini Hatchet-re, pláne Szabó András féle kisbaltám után. Az S1 is tetszik. Valószínűleg ezt akkor fogom vinni, ha erdőjárásra is megyek, de fontos a kis erdei csomag, pl. Pécsre megyek pár napra avval a reménnyel, hogy legalább egyszer feljutok a Mecsekre (nekem a világ legszebb hegye).

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.06.24.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan Fallkniven, A1, Lam, VG10, VG-10, Hattori, japan