Enzo - Trapper D2 Scandi (utolsó módosítás: 2011.08.24.)
Full tang skandi fix

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge hossza: 94 mm
 • Penge szélessége: 26 mm
 • Penge vastagsága: 3,6 mm
 • Élezés: skandináv, élszög 18°, élfelület szélessége 12 mm
 • Penge anyaga: D2 szerszámacél 60-61 HRC
 • Kés hossza: 208 mm
 • Súlya: 140 g tok nélkül, tokkal 290 g
 • Markolat anyaga: wenge + piros fíber (4,4 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 113 mm
 • Markolatszélesség: 16-22 mm
 • Markolatvastagság: 25-30 mm
 • Tok: 4 mm-es marhabőr, univerzálisan hordható (fekve, ferdén, függőlegesen, jobbos-balosan), made by Kuvasz

Tapasztalataim:

Időben még mindig ott tartok, hogy tudom, erdőbe kell nekem egy közepesen nagy fix, ami minél jobb metszőképességű, kellően masszív. Van egy F1-em, aminek puha markolata sem jött be igazán, és elhatároztam, lecserélem. Több lehetséges irány is kibontakozott előttem. Kezdettől egy skandináv 3,5 mm vastagságú full tang (kontúros) késben gondolkodtam, de a felkínált lehetőségen nagyon sokat haboztam. Időközben kaptam Ignaziótól egy Finn Puukkot, ami szinte tökéletes, de markolattüskés. Sikerült Ronintól vennem egy irtó klassz élszalagos túlélőkést 5 mm vastag Sleipner pengével. Közben egyre csak izgatott Blademan éltárs Enzo kése, és mint látjátok végül csak-csak nálam landolt, az F1-em pedig nála. Így kerek a világ!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Miért volt ilyen nehéz döntés ennek az Enzo Trapper 95 D2/Sc késnek a megvétele? Ráadásul különlegesen ötletes és szép Kuvasz tokkal, és Ronin kiváló markolatával? Ennek oka a D2-es szerszámacél penge volt. Szakportálokon hozzáértő emberek írják sok jó tulajdonsága mellett, hogy a D2-es acélból készült késekre 40°-os élszöget javasolnak, mivel az alatt az él kitöredezik. Ennek a késnek a skandi élszöge 18°-os! Internetet olvasgatva sokan írták, hogy nem értik ezt a kipattogzás mizériát, mivel nekik is van ilyen késük, használják, és semmi gondjuk vele. Lényegesen többen viszont arról mesélnek, hogy kipattogzik, és vagy O1 acéllal működik skandin, vagy D2, de akkor másod élszalagot kell rátenni. Végül azért döntöttem a kés mellett, mert egyrészt nagyon kíváncsi természetű vagyok, másrészt nagyon tetszett ez a kés, és minden paramétere, még a D2 szerszámacél is (lévén az Enzot komoly cégnek tartom, másrészt már volt dolgom D2-es pengével, és igen jók a tapasztalataim),

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Immáron volt egy Enzom, első lépés az élezés volt. A skandináv él nem igen terjedt el a felhasználók körében. Ennek szerintem az a fő oka, hogy nem tudjuk hogyan kell megélezni. Sokan egyszerűen tesznek rá egy élszalagot, mint jómagam a konvex élek esetén. Konvex élnek a lényege, hogy igen nagy terhelést is kibír. Nekem ez nem annyira szempont, viszont a skandináv él különlegessége az igen jó metszőképesség. Ez viszont izgatta a fantáziámat! Nekiláttam kitalálni hogyan kellene jól, és hatékonyan élezni. Erre komoly lehetőségem nyílt, mivel az Enzo korábbi tulajdonosa is tett rá élszalagot. Ez annyit tett, hogy első lépésként nagyolnom kellett. Ezt egy DMT Dia-Sharp Coarse nagy vizes gyémántlappal kezdtem. A pengét ráfektettem az élezőlapra, egyik kezemmel rányomtam az élfelületet a lapra, másikkal a normál élezésnél megszokott éllel előre irányban csúsztattam a felületen. Ezzel a módszerrel alig haladtam, már már azt hittem a gyémántos lapot tönkretettem... Szerencsére nem így történt. Nagy nehezen Spyderco kerámiákkal befejezve megéleztem a pengét.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Másnapi tesztelés után ismét éleznem kellett a pengéket. A D2-es acél minimálisan, de pár helyen kipattogzott, bár érdekesen ismerős képet mutatott a 30x-os nagyítás. A kipattogzás szabad szemmel nem is volt látható. Ez azonban ismételt nagyolást jelentett. Újra nem akartam úgy élezni, mint előző nap, akkor majdnem befontam a végén a hajamat... Gondoltam egy merészet, és vágtam egy 160 mm-es darabot a 25/25/1,5-ös alumínium zártszelvényből, mivel ennek precíz egyenes a felülete, könnyen fogható, rozsdamentes, könnyű... na jó, ez éppen volt itthon. Erre ráhajtottam egy P500-as smirglipapírt, bevizeztem, és a kést mint egy reszelőt nekieresztettem a blokknak. Nagyjából 5 perc alatt (mértem az időt) tökéletes élt alkottam, vagyis a két él sík egy vonalon metszette egymást, a kipattogzások eltűntek, és megjelent az élsorja, ami nagyító alatt olyan, mintha kis igen vékony cérnaszál darabkák lógnának az élből. Higgyétek el, az az 5 perc pár másodpercnek tűnt az előző napi szenvedéshez képest, és az eredmény kategóriákkal jobb, és szebb lett. Ekkor következett ugyanez, csak P800, P1000, P1500, P2000-es vizes papírokon, végül Spyderco UF kerámián, majd Raga fenőszíjon. Brutálisan éles lett a kés, tükör élfelülettel, mindez hamar, könnyedén, és filléres eszközökkel. Innentől a skandi él nem jelent számomra problémát!

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Elsődleges célom persze a kés valós környezetben való kipróbálása volt. A hétvégén mindkét nap a Duna parton, valahol Bp. és Szentendre között kipróbáltam pár kést. Itt volt keményre száradt fa, és bozót minden mennyiségben. A kések között szerepelt Ronin Faragó+ (lapos leélezéssel élszalagosan Sleipner 5mm vastag penge), Finn Puukko polar szénacél 3mm vtg. skandi pengével, és az Enzo Trapper D2 3,6mm vastag skandi penge. Az Enzoval eleinte finoman 4-20 mm vastag friss gallyak lemetszése, majd penge vizslantása történt. Mivel nem láttam sérülést, ezért vastagabb ágak, és suhintva ágak lecsapása következett. Bevallom, ezt nagyon élveztem, mivel döbbenetes pusztítást végzett a skandi penge. Időnként váltottam, és a Puukko-t is befogtam. Ez utóbbinál a nap vége felé, már éreztem, hogy kevésbé metsz, mint a D2 Enzo. Ekkor sem volt szemmel látható gond a pengével. Ekkor jött a 8cm-es száraz ág... simán faragtam, vágtam bele éket. Az élezésnél írt kipattogzást csak este, otthon, 30x-os nagyító alatt vettem észre.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Vasárnap újabb teszt következett, de ide már csak az Enzot vittem magammal a Duna partra. Most is minden lehetséges feladatra befogtam a kést, de ez alkalommal az ütőfás fakivágást is belevettem a tesztek közé. Otthon kíváncsi voltam az élre... Semmi kipattogzás, pedig a tegnapi teszt után keményebben dolgoztam vele. Később rájöttem az okára. Az első élezéskor annyi időt elkínlódtam a helytelen élezési technikával, hogy a sorjamentesítésre már nem volt elég türelmem. Második este viszont a smirglis megoldás annyira gyors és tökéletes volt, hogy kényelmesen végigéleztem a kést egészen a Raga bőrélezőig... Gyakorlatilag ahol első nap az élen sorja maradt, azt a teszt során "gyökerestül" sikerült kitörnöm. A meglepő, hogy este a kés még életben volt, azaz még reszelősen, de tisztára borotvált. Picit el is vágtam a karomat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha már a késről ennyit írtam, ne feledkezzünk meg az érdekes bőrtokjáról sem. Kuvasz mester munkáját dicséri, és BlackWoOd éltárs fantáziáját. A tokon egy érdekes nyitható bőr heveder van. Ezt lehet nadrágszíjon vízszintesen, függőlegesen, ferdén hordani. Mindezt akár jobb, akár baloldalon. Lehet hátizsák vállpántjára is erősíteni, sőt a Bear Grylls által mutatott vállra átvetett ejtőernyőzsinórra kötve vízszintesen is hordható.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2011.08.09.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi Enzo, Trapper, D2, Scandi