Angelero - Aurora (Skandi) prototípus
Kis mindenes fix kirándulásokhoz. Made in Hungary (utolsó módosítás: 2015.09.23.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

Kés:

 • Típus azonosító: Aurora 2015-ös modell
 • Kés teljes hossza: 211 mm
 • Súlya: 147 g tok nélkül, tokkal 215 g
 • Tok: 4 mm-es marhabőr Jókai mestertől
 • Készült: 2015. nyarán
 • Új ára: 20 eFt tokkal (2015.-ös ár), skandi éllel, és hazai fával.

Penge:

 • Penge anyaga: 75Cr1 nem rozsdamentes acél 59 HRC
 • Penge szúró hossza: 97 mm
 • Él hossza: 98 mm
 • Penge max. szélessége: 27 mm
 • Penge vastagsága: 3,0 mm
 • Élezése: valódi skandináv, 26°-os élszöggel

Markolat:

 • Markolat anyaga: diófa, sárgaréz-szegecsekkel (4 mm -es zsinórfurattal)
 • Markolathossz: 114 mm
 • Markolatvastagság: 17 - 24 mm
 • Markolatszélesség: 27 - 30 mm

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Palcsesz Imi (Angelero) 2015-ös modellje az Aurora. Ezt ő egy alacsonyabb árfekvésű custom fixnek szánta erdőjáró, vagy kirándulni szeretőknek. Az árát tokkal pont ennek okáért 20 eFt-ra lőtte be. Ettől eltérő igény esetén az ár magasabb lehet. Ez az ár szerintem szélesebb rétegnek megengedhető. Szerencsére kezd a hazai késes világban egyre inkább elterjedni, hogy a késkészítő mester gondoskodik a késhez tartozó tokról, nem pedig újságpapírba csomagolva juttatja el a vevőnek, aki még szaladgálhat tok készítőhöz, ami pénz mellett még tetemes időt emészt fel. Dicséretes, hogy Imi is tokkal adja a késeit.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Imi lehetővé tette számomra, hogy egy elkészült példányát - prototípust - kipróbáljak, és erről itt a Gox-on publikáljam véleményemet. A prototípushoz képest a széria minimálisan tér el, pl. a szegecsek picit máshová kerültek. Angelero kései közül nekem nagy kedvenceim a markolattüskés kis puukkoi, így meglepetés volt ez a full-tang Aurora. Határozott véleményem, hogy késválasztásnál első kritérium, hogy tetszen a vevőnek. Minden más, az ára, használhatósága, paraméterei csak utána következnek. Nos ebben az első belépő vizsgakérdésben az Auróra szerintem legtöbbünknél azonnal megfelel. Tokból kivéve egy nagyon karakteres láthatóan használatra szánt szép és arányos késsel szembesül a szemlélő.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Tokban az Aurora nem egy 25eFt-os késnek tűnik, hanem bizony jóval drágábbnak. Köszönhető ez a minőségi anyagoknak, és a szép munkának, értem ezalatt a tokot, és a kikandikáló diófa markolatot. A tok maga szolid, de jól tartja a kést. Illik hozzá. Jókai mester készítette hozzá. A kés skandináv éllel rendelkezik, lemérve 26°-os élszögű. Igazi általam kedvelt egyenes élfelülettel, és teljesen élszalag mentesen. Imi elmondta, hogy ezzel az acéllal le tud menni 20°-os élszög alá is, de az már tényleg csak értő ember kezébe való, aki tudatában van annak, hogy ez egy faragó él, nem durvulásra való. A Ray Mears által híressé vált Bushcraft, vagy Woodlore kés 31°-os élszöggel rendelkezik, pont azért, mert az tényleg úgymond mindenes eszköz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Sokan, sokfélék vagyunk. Van aki egy mindenes késsel szeretne mindent megoldani az erdőben, és vannak akik inkább több célszerszámot visznek magukkal. Az egy mindenes késnél én valószínűleg egy 12cm, vagy feletti pengehosszúságú konvexet választanék. Én azonban szeretek a késem mellett magamnál tudni egy méretesebb bicskafűrészt. Igazából ez szokás, és felhasználás függő. Van aki kése mellett inkább egy kisbaltát visz, de van aki baltát, és fűrészt egyaránt. Mindkét eszköznek megvan az előnye, de persze felhasználás szempontjából van metszethalmaz is. Ha fűrészt viszel, szükséges, hogy a késsel tudjál fát hasítani. A balta mellett ilyen feladat a késre nem hárul. Úgy gondolom, aki kisbaltát visz magával túrázáskor, annak kimondottan jó választás egy finom skandi éllel (lapos élszög, vékony penge) készített fix kés.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kiránduláshoz nem feltétlen kell fűrész, balta, viszont egy jó erdőjáró kés egy remek tokkal igen. Vonatkoztassunk el a bushcraftos sztereotípiáktól, miszerint olyan eszközt vegyünk, ami -20° -tól +50° -ig esőben fagyban használható, és bármi történjen is, késünkkel meg tudjunk oldani minden feladatot a menedéképítéstől a tűzgyújtásig. Sokkal inkább buzdítok mindenkit arra, hogy gondolja végig mikor szokott a természetben járni, és ott milyen tevékenységeket folytat, és ehhez mi szükségeltetik. Utalok itt arra, hogy a magunkkal vitt kést valójában mire fogjuk használni. Száraz időben vagy tűzgyújtási tilalom van, és akkor eleve halva született ötlet a tábortűz, vagy gond nélkül kis kóborlással össze tudjuk szedni a szükséges száraz ágakat minden átmérőben. Esős nedves időben meg a kiránduló nem feltétlen akar tűzet gyújtani, és leücsörögni. Ennek okán gondolom, hogy érdemes bevállalni egy spéci kést, ami vágási feladatokra van "kihegyezve", és nem durvulásra. Erre a célra nagyon jó választás egy klassz puukko formavilággal rendelkező skandi kés, mint ez az Aurora.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Kiránduló késnek, vagy baltával kiegészítve miért jó választás ez a kés? Általános felhasználású késnek számomra a 9-10 cm-es pengehosszúságú fixek jönnek be. Ez a szükséges feladatokra amit erdőben el kell vele végezni megfelelő, és nem túl hosszú. Skandinál, ha nem durva feladatra szánjuk a kést, a penge vastagsága 2 mm körül már bőségesen elegendő. Ennél a késnél ez 3 mm, ami sok erőtartalékkal bír, van benne jóalvási tényező jócskán. A lényeg azonban a skandi él, ami remek metszőképességgel tud rendelkezni. Igaz, a csúcs eddig a 18°-os élszögű Enzo Trapperem volt, amit egy 26°-os élszögű esetén nem várhatok el, de azért ez az élszög is szépen faragja a fát. Gyorsan hozzáteszem, hogy itt faragás alatt valójában mindvégig farigcsálást értek. Fát faragni igazi célszerszámokkal lehet, jellemzően vésőkkel.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Amikor Imitől kölcsönkaptam ezt az Aurórát, és az élszögről értekeztünk, rá is kérdeztem, hogy ha már tudja ez az acél a kisebb élszöget, akkor miért nem eleve kis élszöggel készíti? Természetesen volt helytálló indoka. Tapasztalata, hogy a kések gyakran cserélnek gazdát. Lehet, hogy az első tulajdonosa még tudatosan finom munkára szánt skandiként tartja, használja, de a későbbiek már akár tankhámozásra is bevetik. Ilyenkor a kés a nem rendeltetésszerű használat miatt sérül, majd a csalódott sokadik tulaj szégyenpadra küldi a kést, és készítőjét a világhálón. Ezzel sajnos lejáratja a vétlen mestert, pedig user error az ok.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés full-tang, vagyis az acél a kés teljes keresztmetszetét lefedi, és két oldalról kap egy-egy markolatpanelt, ami esetünkben diófa. A puukkóknál megszokott markolattüskés késekkel szemben ez egy erősebb konstrukció. Legtöbbször ezzel kapcsolatos elvárás mögött az ütőfázás lehetősége az ok. Markolattüskés kés esetén ugye teljesen bizalmi dolog, hogy a markolatban a tüske milyen méretű, és mennyire jól/időállóan van rögzítve, emellett egy ütőfás használat során le is lazulhat, vagy lerepedhet róla. Itt azonban az ütőfázás nem igazán jön szóba, maximum szélsőséges esetben. Hozzá kell tenni, hogy egy skandi penge esettében legtöbb esetben az él maga csak az első behatoláskor, az első 2-3 mm-es szakaszon dolgozik, utána már elvileg nem is találkozik fával. A kés ugyanis mint egy hasító ék repeszti a fát. Ez azonban nem minden esetben igaz, gondoljunk pl. egy görcsre a fában. Ennek okán én a kést nem próbáltam ki ütőfával, mivel pont ilyen száraz, rettentően görcsös faanyag volt körülöttem. Hamar hozzáteszem, hogy hasogatni két esetben van értelme. Ha nedves, nyirkos erdőben kell tüzet gyújtanunk, és nem találunk száraz faanyagot. Ilyenkor a vastagabb ágak belső része kellően száraz hogy meg tudjuk gyújtani. Ezért vastagabb ágakat kell feldarabolni, és széthasogatni. Másik ok, hogy nem találunk vékonyabb faanyagot. Ez utóbbi esettel a gyakorlatban még nem találkoztam. Szóval ez az ütőfázás dolog is olyan, hogy valójában ritkán, vagy egyáltalán nincs rá szükség.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Csapkodni a kis méret, súly miatt nem való egy ilyen kés. Mondjuk ki, nem egy machete. Ettől függetlenül bizonyos speciális esetben kipróbáltam, és működött, pl. egy ág legallyazásánál.

Nézzük én mit várok egy ilyen erdőjáró puukko skanditól? Elsődlegesen remek metszőképességet. Ez a gyakorlatban ág vágását, gallyazását, ha kell nyárshegy faragást jelent. Ha van egy kis szusszanásnyi idő, és nem a gyerekek "nézd apa milyen bogarat fogtam", vagy "nézd milyen magasra másztam" eseteket kell lereagálni, akkor az ember farigcsál. Van aki kanalakat készít, én leginkább kis figurákat szeretek metszegetni ágdarabokból. Ennek legalább van sikere. Eddig nem sikerült eldöntenem, hogy melyik élformát szeretem ilyenkor a jobban. Szeretem a lapos konvexet is, de a skandit legalább annyira. Hatalmas érzés egy éles skani pengénél érezni, ahogy siklik a fában. Picit más faragási technikát igényel, de ezt is nagyon szeretem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Emellett persze adódnak a szokásos hétköznapi feladatok. Vágjak el egy madzagot, nyissak ki egy zacskót, amiben mondjuk a virsli van. A konzervdoboz nyitófüle letörött, és pengével alá kell nyúlni, és úgy kinyitni... Étel előkészítése csak részben történik nálunk az erdőben. Mi igyekszünk ezt minél hatékonyabban még otthon előkészíteni. Otthon van megfelelő konyhakés, tiszta asztal, edények. Ettől függetlenül pl. hús feldolgozásban remek, lévén éles, hossza megfelelő, és húsnál nem tud a skandi repeszteni. Erdőben jellemzően már csak az étel sütéshez, főzéshez való odakészítése a feladat. Krumpli hámozás, ha ott történik sima ügy a skandival. Darabolása persze repeszt, de ilyenkor ez különösen nem lényeges. Egy almát is repeszt, ha ketté akarom vágni, de azt viccesebb eleve ketté törni. Leggyakrabban azonban szalonnát kell felvágni, vagy virslit kicsomagolni, bevagdosni. Erre is tökéletes.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés persze addig ér valamit, ameddig éles. Gyakorlatban ez úgy működött, hogy otthonról borotva éllel indultunk. Bot vágás, nyárs faragás, étel minimális előkészítése remekül ment. A nyugiban farigcsálós résznél azonban éreztem, hogy ráférne egy kis élfrissítés a pengére. Vittem magammal a Spyderco 701 M-rudamat ilyen esetre. Skandi élezése egyszerű mint a bot. Az él síkján éllel előre végigcsúsztatjuk a pengét az élező felületén egyik, majd másik oldalán felváltva. Előtte persze vízzel lemossuk a pengét, hogy a dzsuva ne kerüljön a kőre. Ha a pengeacél valami kemény csúcsacél, akkor ezt bizony nem erdei történet, hanem szívás majd odahaza. Pont ezért éreztem jó választásnak ezt az acélt skandihoz. Nem annyira éltartó, de még erdei körülmények között is borotvára húzható akár egy laikus által is. Ami nem annyira tetszett benne, hogy nem rozsdamentes az acél, vagyis kis nedvesség hatására is befoltosodik. Ezzel viszont együtt lehet élni, van aki számára ez kimondottan plusz karaktert ad a késnek. A penge oldala nincs felcsiszolva, ami kellemes rusztikus hatást kölcsönöz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pengehát elején határozott kaparóél található, ami szikravetőhöz igen jó, de bot csupasztáshoz, faragott felület simításához is kényelmesen használható. Célszerű ilyen feladatokhiz ezt, és nem az élt használni, mert egyrészt gyorsabb, szebb eredményt kapunk, másrészt nem tumpítjuk feleslegesen a késünk élét.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolat puukko jellegű, ami jelenti azt is, hogy a markolat tövénél nincs kézvédő. Csúszós, pl. véres markolat esetén szúráskor az ember keze rácsúszhat a pengére. Éppen ezért nem igazán vadászkésnek való ez a típus. Előnye viszont az, hogy vágásnál, faragásnál teljesen élhez közel lehet fogni a kést. Emellett bármilyen irányban faragunk, vágunk, a kést szabadon foghatjuk akár éllel felénk, vagy előre. A kézvédő helyett Imi ötletesen a markolatban futó acélt alul a markolat tövénél rovátkolta, ami biztosabbá teszi a fogást, ha csúszóssá válik a kés markolata. A markolat nem kényszeríti a fogás módját. Emellett Iminek sikerült egy nagon szolid - picit hasas - markolatformát kialakítani, ami a penge felé vékonyodik, és döbbenetesen kényelmes fogást eredményez. Nekem 10-es kezem van, de kényelmes amellett, hogy van hely bőven nagyobb kezűeknek. Ez is egy előnye az ilyen puukko markolatnak.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolatvége szép madárfej kialakítású, de csak jelzésértékűen halfarok formájú. Annak akinek ez a két megnevezés nem ismert. A madárfej megnevezés abból fakad, hogy ha oldalról nézzük a markolatot, akkor a végén egy csőrrel lefelé néző madárfej jellege van a kés körvonalának. Ez egyfajta kampó, hogy a kés előre ne tudjon kicsúszni a kezünkből. Felül pedig azért ívelt, hogy a tenyerünket ne törje. A halfarok megnevezés pedig ugyanúgy a markolatvég formájára utal, csak nem oldalnézetben, hanem felülnézetben. Ha csapkodni kell a késsel, és nem egy hatalmas machete van a kezünkben, akkor igyekszünk a kést minél hátrébb megragadni, hogy nagyobb legyen az erőkar. Itt jól jön, ha a markolat segít abban, hogy ne repüljön ki a kés a kezünkből. Ezt segíti ilyenkor alul a madárfej "kampója", és oldalt a halfarok mélyedése. Rögtön érthetjük, miért nincs itt szükség a halfarok erőteljesebb kialakításra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez az Aurora véleményem szerint egy igen jól megtervezett, kimondottan erdőjáró használatra való kés. Erősen sikergyanús. Én javaslom Angeleronak, hogy ameddig lehet, csökkentse az élszöget, mert az ilyen skandi késnél az igazi katarzis a faragáskor érezhető döbbenetesen jó metszőképesség. Igaz, ezáltal picit szélesebb lesz az él felülete amit meg kell munkálni, de egyben kezdő élezőknek még biztosabb / könnyebb lesz az élezés folyamata, hisz nagyobb felületen fekszik fel a penge a kövön. Élvezet volt ezt a puukkot kipróbálni, köszi Imi. Emellett szeretném Angelero kis legál méretű markolattüskés skandi puukkoira is felhívni a figyelmet, mert engem azok konkrétan lenyűgöznek.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2015.08.24.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1 Angelero, Palcsesz, Aurora, Jókai, puukko, skandi, 75Cr1