Zsolt - TTi folder CPM-S30V
Made in Hungary, Nyugat Dunántúl, & U.S.A. (utolsó módosítás: 2014.12.29.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Penge szúró hossza: 72 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 72 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 15 mm
 • Penge vastagsága: 2,4 mm
 • Penge anyaga: CPM-S30V amerikai porkohászati rozsdamentes acél 58-59 HRC
 • Élezése: eredetileg élszalagos, de finoman konvexesítettem
 • Kés nyitott hossza: 173 mm
 • Kés zárt hossza: 101 mm
 • Súlya: 48 g
 • Penge rögzítése: Liner lock (keresztzár)
 • Liner: egy oldali, 1,2 mm vastag
 • Markolat anyaga: fekete G-10, Anso mintával, fekete távtaróval
 • Markolathossz: 101 mm
 • Markolatvastagság: 11 mm
 • Markolatszélesség: 15 - 17 mm
 • Clip: jobbos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Készült: 2012. február

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Adj Zsolt kezébe bármilyen pengét, és spéci bicskát készít belőle. Amikor ennek a foldernek a történetét meghallottam, és megláttam az eredményt egyből az 5. elem című film egy jelenete jutott az eszembe, amikor egy ormótlan űrlény megmaradt kezéből újraépítik az élőlényt, és egy gyönyörű nő lesz belőle, Leeloo (Milla Jovovich).

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Késportál egyik oszlopos tagja Somi szerzett egy gyári új Leatherman Charge TTi pengét. Ez önmagában bravúr, lévén ilyen pengét kereskedelmi forgalomban (meg úgy egyáltalán) sehogy sem lehet szerezni. A Leatherman cég ezt ugyanis konkrétan tiltja. Sominak támadt egy ötlete, Zsoltot kérte meg, hogy építsen köré egy foldert, ami a Chris Reeve Mnandi -ra hasonlít. Ez a folder 2012. februárjában el is készült.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ezt a bicskát jómagam is megcsodáltam ebben az évben, és nagyon irigyeltem érte Somit. Ebből a bicskából azonban csak ez az egy példány létezik, semmi több, így kénytelen voltam beérni, a kategóriájában hasonló Benchmade 960 HD-val. Bevallom akkor nem gondoltam volna, hogy ilyen méretben, minőségben találok a 65 g-os 960 HD-nál könnyebb foldert. Nos, ez csak 48 g. 2014. decemberében gyakorlatilag csak élezve, de patika állapotban Somitól hozzá jutottam ehhez az egyedi darabhoz. Bevallom az Oryx v2.0 után már nem igazán terveztem hosszú távon megtartandó kés beszerzését, de hát van aminek nem lehet ellenállni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Nagyon sokáig kedvenc EDC bicskám volt a Benchmade 960 HD, aztán egy szép napon ráuntam. Sajnos nem voltam bölcs, és nem tettem egy időre a fiókom mélyére, hanem egy hirtelen gondolattól vezérelten eladtam. Már beszerezhetetlen sajnos. Ez az a bicska volt, ami nagyon ideális nagyvárosi, és irodai környezetben, ahová normál esetben az emberek nem is nagyon visznek magukkal bicskát. Késmániások, mint jómagam is vagyok, persze kés nélkül "meztelennek" érezzük magunkat. Mi bizony ilyenkor is viszünk bicskát, legyen az akár egy kis svájci. A 960HD tökéletes volt. ...Mert pille könnyű, pici de használható, egykezes nyitású volt, és pengéje prémium acélból készült. Ezt a kést, vagyis alternatíváját kerestem sokáig.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Zsolt által készített kis EDC folder pont ilyen. Azzal a plusszal, hogy a citált BM960HD -hez képest sokkal több fogásnemet enged meg. A 48 g-os súlya még az ingzsebbe csíptetést is lehetővé teszi, ráadásul a klipp, és a kilátszó részről az emberek zöme sima tollra asszociál. Ez az a kis bicska, ami kellően használható, de észrevétlen társ lehet a hétköznapokban. Gyerekes apukák gondolom ismerik a szitut, amikor bevásárlóközpontban a gyerekcipők eltéphetetlen műanyag szállal vannak összekötve cirka 4 cm-re egymástól, amit a gyerek nem tud felpróbálni... Ilyenkor is remek segítség egy ilyen nem feltűnő pici penge.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés formavilága ismert, és igen kedvelt. Chris Reeve Knives - Mnandi utánérzés. Sokan, köztük én is, egyedül a markolatpanelt kritizáltuk. Ez ennél a foldernél fekete G-10 Anso mintával. Való igaz, sima fa panellel sokkal gentlemans folderebb lenne. Miért mégis? ...azon túl, hogy egykor Somi így kérte? Nos a G-10 szerintem jó választás volt, mivel így lehetőség volt egy oldali 1,2 mm-es liner alkalmazására. Ennek köszönhetően a bicska pehely könnyű maradt, és döbbenetesen finom működésűvé válhatott. A kis markolatnak meg kimondottan jót tett az Anso minta, mert így sokkal biztosabb fogást eredményezett.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolatba Zsolt a megszokottól eltérően 2 mm-es imbusz csavarokat tett. Ezek azonban a megszokott módon, és minőségben lettek besüllyesztve a markolatba, hogy minél kisebb koszgyűjtő helyet alkossanak. A markolaton foglal helyet a polírozott zsebklipp, ami nagyon dekoratív. Tényleg egy golyóstollra emlékeztet, de emellett kellően tartja a bicskát. A liner, és a markolatpanel között egy végigmenő fekete G-10 távtartó van, ami zárttá teszi a kést, és egyben kellően merevvé is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Zárszóként talán a kés működéséről írnék. A Zsolt - Strider replikája után talán ennek a nyitás-csukásával játszottam a legtöbbet. Higgyétek el, magától a hangjától függővé lehet válni, a működéséről nem is beszélve. Precízen, és finoman bekattan a helyére csukáskor a penge. Nyitáskor pedig szinte csak követi az ujjunk a penge nyitófuratát, ellenállást nem lehet érezni. Hihetetlen, de ezt a pengét lefelé tartva ki is lehet csapni. Képzeljétek el, ha az egész bicska 48 g, akkor a penge mennyi lehet... És mindezt úgy, hogy a pengének semmi holtjátéka, oldalirányú mozgása nincs. Mérnöki precizitással középre zár. Egyszóval le a kalappal! Ha ennek a foldernek én lehettem volna a kereszt apja Leeloo -nak neveztem volna el.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2014.12.04.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve Porpáczy, Zsolt, TTi, Charge, Leatherman, folder, S30V, Mnandi, Chris, Reeve