Zsolt - Oryx ELMAX
Made in Hungary - Nyugat Dunántúl (utolsó módosítás: 2013.06.21.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: Oryx
 • Penge szúró hossza: 79 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 79 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 22 mm
 • Penge vastagsága: 3,1 mm
 • Penge anyaga: ELMAX svéd porkohászati rozsdamentes acél 60 HRC
 • Élezése: konvex élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 187 mm
 • Kés zárt hossza: 108 mm
 • Súlya: 96 g
 • Penge rögzítése: Liner lock (keresztzár)
 • Liner: egy oldali, 1,5 mm vastag
 • Markolat anyaga: fekete G-10 Anso mintázattal, 5 mm-es zsinórfurattal
 • Markolatvastagság: 13 mm
 • Markolatszélesség: 20 - 23 mm
 • Clip: jobbos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Készült: 2013. júniusában

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

...Mert kell egy jó bicska!... Érdekes módon diákéveimben nem éreztem szükségét, hogy legyen nálam bicska, aztán frissen végezve barátnőm meglepett egy kis svájci bicskával. Szerintem Spartan lehetett. Nem sokra rá már ha nem volt nálam, jobban hiányzott, mint a karórám. Idővel persze feltalálták a mobilt, és az is csatlakozott a zsebem kötelező tartalmához. Így visszagondolva a legelső EDC cuccom a kapukulcs volt. Gyerekeimnél hasonlóan látom ezt a folyamatot. Van bicskájuk, fixük, de csak kiránduláskor érzik fontosnak. Nem is baj, mert suliban nem kultiválják az efféle holmikat.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Szerintem sokan vannak úgy, hogy van egy svájci bicskájuk gyári "éllel", és az A bicska. Nekem is elég hosszú volt ez a korszakom. Ezt a pengekategóriát én már vajazó késnek nevezem. Miért? Egyáltalán nem lenézésből, pláne mivel jómagam is birtoklok egy Wengert. Akkor lehet szeretni egy kést, ha tudjuk a határait, és elfogadjuk azt. Bizonyos pengeacélokat az ember megélez, majd használat során megtapasztalja, hogy nagyon hamar kimegy az éle. Zsömléhez, parizerhez ez untig elég. Aztán egyszer kipróbál egy éles jó minőségi acélból készült bicskát, és átértékelődik a késes világnézete. Sok acélt végigpróbáltam, és nálam a non plus ultra a svéd Uddeholm által készített Elmax acél. Mellette persze sok hasonlóan jó minőségű kedvenc van, de ez úgymond nálam mindent visz. Mázlim, hogy számos hazai késkészítő mester ebből az acélból is alkot kést. Fontos persze, hogy az ember tudja élezni a kését, és az sem szégyen, ha ezt speciális élezőkkel teszi, amihez nem kell tudni élezni. Igaz, ezzel messze nem lesz olyan éles a penge, de legalább lesz valamilyen használható éle.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az elmúlt közel két évben rengeteg bicskát kipróbáltam, és ezeket számos szerepkörbe is belepróbáltam. A legképtelenebb ötletem az erdőbe fix helyett erős folder volt. Zsolt kései között talán erre a Fekete Erő használható. Mai fejjel elképzelhetetlennek találom, hogy erdőbe ne fixet vigyek. A bicska igazi szerepköre természetesen a kis EDC (mindennapi hordásra szánt bicska). Egy olyan bicska, ami nem túl nehéz, idehaza legális méretű, vagyis a 80 mm szúró és élhossz alatt van picivel. Idővel persze egyre bővült a feltételek sora. Hamar rájöttem, hogy fontos számomra, hogy a markolatot fogva a penge éle minél közelebb legyen a kezemhez. Ez pl. keményebb anyag finom vágásánál, azaz fa faragásnál lényeges tulajdonság. Ha ezzel a szűrővel nézitek a bicskákat, igen sok kiesik a rostán. Fontos még, hogy kényelmes legyen a markolata, és itt nem csak a formára gondolok, hanem a méretekre is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tricével (bushcraft.co.hu, forum.kesportal.hu) sokat leveleztünk a megfelelő kés témában. Megosztottuk egymással elképzeléseinket, tapasztalatainkat. Tricének volt egy nagyon jó meglátása. Nem több szerepkörre kel más-más bicska, hanem egy mindenes bicska kell, amit az ember szeret, sokat használ, és bármilyen helyzetben egy ismert, bejáratott eszközt használ. Ez anno még elmélet volt, de azóta nálam bevált. Bicska mindig van nálam, még erdőben is, csak mellette lóg az oldalamon egy HS Vaddisznó is. Ez persze leegyszerűsítette a késpalettámat. Fő kérdés az volt, hogy egy tradicionális magyar bicskát szeretnék, vagy egy egykezes nyitású, biztonsági záras foldert. Ez a kérdés nálam sosem kerül megválaszolásra. Ezt a luxust megengedem magamnak, hogy két bicskám legyen. Kocsis Feritől egy, és Zsolttól egy másik. Ezzel persze lelepleztem egy igen fontos döntésemet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kipróbált bicskáim legtöbbje külföldi neves késgyár terméke volt. Olyan szintű dömping van késekből, hogy a legszigorúbb feltételek mellett is több tucatnyi kés közül választhatunk. Fix késeknél megtapasztaltam, hogy mennyire más érzés egy hazai mestertől birtokolni, használni egy kést, mint egy idegen gyár tucat termékét. Konkrétan gondolok itt Hegyes Sanyi Vaddisznójára, és mellette pl. egy Fällkniven japán késre. Sanyi azt a kést nekem készítette, én mondtam meg milyen legyen, izgatottan kivártam a megszületését. Személyes kapcsolat van a készítő, és köztem. Nem elhanyagolható a hazai késkészítő mesterek zöménél ténylegesen működő teljes élet garancia. Én határozottan eldöntöttem, hogy ha van rá mód, hazai mesterektől rendelek. Úgy gondolom ez az irány jó. Ezt igazolta a két HS fixem, Kocsis bicskáink, Szálkai Robitól régóta használt bőrös késem...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Következő lépés a folder kiválasztása volt. Kitől rendeljek, és milyent? Zsolt bicskái már régóta izgatták a fantáziámat. Volt is pár késem tőle, bár azok eredetileg nem nekem készültek. Sokat vajúdtam ezen a kérdésen, mert pl. a FE kinézetre nagyon tetszik, kényelmes a fogása, de nekem méretre túl nagy volt, és a markolat nem teszi lehetővé, hogy az élhez közel lehessen fogni. Zsolt azon késeit néztem, melyeket eleve legál méretűre tervezett. Bevallom pont az Oryxot kizártam a lehetséges választások közül, mert Interneten nézegetve nem volt az a must have kategória, és túl egyszerűnek tűnt. Innentől teltek a hónapok, jöttek mentek a folderek, mígnem lányomnak megvettem a Fällkniven U2 japán bicskát, megéleztem, és kipróbáltam... Aztán elkezdtem érdeklődni a Fällkniven TK4 irányába. Rá kellett jönnöm, hogy az egyszerű vonalvezetésű kések szenzációsan jól használhatók. Lehet, hogy egy designos markolat jobban néz ki, de nem kényelmesebb. Talán anno ezért lett akkora kedvencem a HS Vaddisznó. Nagyjából ebben az időben döntöttem a hazai mesterek mellett, úgyhogy ismét átnéztem Zsolt késeit, és rábukkantam az Oryxra.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Hatalmas különbség a külföldi tömegkések, és a hazai mesterek bicskái között, hogy az utóbbiak mind egyedi darabok. Még csak nem is szériaelemekből egyedileg összeállított kések, hanem szinte az utolsó csavarig külön a megrendelőnek készített munkák. Ez persze azt jelenti, hogy akár az utolsó csavar is lehet egyedi igény szerint készülő elem. Én egy díszítésektől mentes, szolid, jól használható mindenes bicskát kértem. Nézzük, mik voltak a részletek, és miért.

A megrendelés:

Eddig tudjuk, hogy a kiválasztott kés egy jobbkezes legál méretű Oryx Zsolttól. Penge anyaga természetesen a svéd Uddeholm Elmax rozsdamentes acélja. A penge vastagságát én 3 mm-esre kértem. Eddig nagyjából 1-7 mm pengevastagság között használtam késeket. Határozott véleményem, hogy bicskánál a 3 mm-es max. pengevastagság bőven elegendő mindenesnek. Ennél vastagabbra biztos nincs szükségem, és csak a súly, és használhatóság rovására menne. A penge élkialakítását lapos konvexre kértem, mivel HS és Kocsis késeken ez az élfajta meggyőzően bizonyított. A pengénél még választható a nyitás megoldása. Nagyon vagány a pengehát meghosszabbításával kialakított nyúlvány, de zsebben nem gondoltam túl praktikus megoldásnak, így maradt az egy oldali nyitószemölcs rozsdamentes acélból. A pengehát így is szenzációs módon a markolat széléig ki van hozva, tehát ha a pengét picit nyitjuk, a pengeháttal teljesen nyitott állapotig mozgathatjuk a kést.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Liner a penge mellett, a markolatban futó acéllap. Jellemzően a penge mindkét oldalán szokott lenni. Ez rozsdamentes acélból készül, és vastagsága választható (1,2; 1,5; 2 mm). A markolatpanel anyagának én fekete G-10-et választottam Anso mintával. A G-10 önmagában egy igen strapabíró erős, és rugalmas anyag. Ennek okán csak egy oldalra kértem linert. A 2 mm-es vastagságot eleve kizártam, mert a keresztzár túl erős lenne. Elsőre az 1,2 mm-t preferáltam, de kinézet szempontjából inkább az 1,5 mm-est választottam. A markolatra még kértem egy zsinórfuratot, bár nem valószínű, hogy fogom használni, de ki tudja a jövőben akarok -e tenni rá valami fonatot, vagy fityegőt. Jelenleg nincs rajta semmi, mert jobban idegesítene, mint tetszene. Klipnél az oldalpanelre csavarozott változatot kértem. Extra igény volt, hogy a Ponggi felirat kerüljön a pengére. Zsolt meggyőzött, hogy inkább a klipre kérjem, így oda került. Megrendeltem! Innentől ha nem történik valami rendkívüli esemény, a bicska 8-10 hét alatt elkészül... Így is történt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ponggi Oryxa:

El kell mondjam, hogy Zsolt valami elképesztő módon hisz a Magyar Posta megbízhatóságában, ami adott egyfajta izgalmi faktort a kés érkezéséig. Meg kell hagyni, minden pontosan úgy történt, ahogy telefonon mondta. Kicsomagoltam, és bár pontosan tudtam mit rendeltem, és hogy fog kinézni, kellemes élmény volt kézbe venni az Oryxomat. Ez a 4., vagy 5. Zsolt kés ami hozzám került, de az első amit Zsolt nekem készített. Mérete tökéletes. Becsukva ha megmarkolom, cirka 6 mm-t lóg ki a markomból. Szolid elegancia sugárzik róla, pengét kinyitva meg atom jó. Talán életem első foldere, aminél nem érzem szükségesnek a kés tengelycsavarának állítását. Nyitott állapotban fogva igen kényelmes, egy hangyányit sem jobb egy formatervezettebb markolatforma ennél. Itt megvan az a lehetőség, hogy többféle fogásnemben kényelmesen használjuk a bicskánkat. Zsebben szuperül lapul, könnyen elővehető, és eltehető.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mikor megkaptam, telefonon megköszöntem Zsoltnak a munkáját, és beszélgettünk kicsit. Elmesélte, hogy komplett késeket készít, vagyis egy kés alkatrészeit elkészíti, összeállítja, és jön a következő kés. Nem munkatípusonként csinál egyszerre több kést. Miután elmesélte, hogy a kések mind egyediek, tehát nem keveredhetnek össze az alkatrészek, teljesen világossá vált, hogy ez így tud csak működni. Ha belegondolok, hogy nagyjából picit a FK TK4 ára felett egy teljesen egyedi, minőségben és tartalomban azt jócskán felülmúló bicskát kaptam, még jobban megbecsülöm ezt a kést. Zsolt rögtön elmondta, hogy a késre a garancia kiterjed arra is, ha idővel a G-10 felülete kifényesedik. Csak küldjem el neki, és úgy kapom vissza, mint a mostani új állapota. Részletesen elmesélte, hogy hogyan kell szétszedni a bicskát, mire figyeljek oda. Bár már kinőttem a mindent szétszedek korszakomból, de azért odafigyeltem a know-how -ra. Fontos, és természetesen megértve logikus is, hogy a kés tengelye mindig a liner oldaláról kerül behelyezésre. Erre az oldalra kerül a kisebb csúszóalátét is. A tengelycsavart tehát a másik oldalról kell kicsavarni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Volt már pár minőségi csúcsacél pengével dolgom az elmúlt időszakban, és éleztem is őket. A ZDP-189 még feladta a leckét, de a S30V, S35V, Elmax, RWL-34... acélokat nagyon megszerettem. Legjobban mint írtam az Elmax jött be. Ebből többet is használtam már. Zsolt Oryxa azonban 60 HRC-s. Azt kell mondjam Elmax és Elmax között is tud különbség lenni. Mondjuk ha a Vaddisznóm 60 HRC keménységű pengével készült volna, nem biztos hogy annak örülnék, mert egy fixnél azért picit nagyobb igénybevételekre lehet számítani, mint egy EDC foldernél. Milyen a 60 HRC-s Elmax? Brutál jó. Kicsit munkaigényesebb élezni, de ezt még lehet a Spyderco M-F-UF kerámiákkal. Az éle viszont döbbenetesen élesre húzható. Élezésben elértem egy bizonyos rutint, amivel tudok egy finom minőségi élt produkálni. Az ember ilyenkor ehhez viszonyít, ez az alap. Aztán jön egy ilyen acél, amit élezek ugyanazzal a módszerrel, odafigyeléssel mint szoktam, kipróbálom, és ledöbbenek. Ez a penge belekap a szőrszálakba amihez csak hozzáér, és rendkívül éltartó. Ééés igen, pont ilyent szerettem volna álmaimban! Az élkialakítás egyébként finom konvex élszalaggal.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Negatívum is van. Korábban írtam, hogy Zsolt rábeszélt, hogy a Ponggi feliratot ne a pengére, hanem a klipre tegye. Örülök hogy így alakult. Igazából Zsolt azért javasolta, mert Portálos tapasztalata, hogy idővel az eredeti tulaj eladja a bicskát, és a klipről eltűntetni a feliratot nem nagy történet. Gondolom így születnek a fényes klippek. Én pont azért szerettem volna a pengére íratni, mert ennek a késnek a kiválasztása közel egy évig tartott, és komolyan végig gondoltam. A feliratot egy külső cég gravirozza, nem Zsolt csinálja, és ez bizony látszik rajta. Nem ragozom tovább, ha találok valakit, aki megbízható minőségben képes 60 HRC kemény acélra mini feliratot gravírozni, nekem is fényes klippem lesz... Másik dolog amit a fotókon biztos észrevesztek, hogy a tengelycsavar imbusz mélyedése full rozsdás. A csavar sehol máshol nem rozsdás, és csak az egyik oldalon látható ez a jelenség. Szinte biztos vagyok benne, hogy fémpor betapadt az aljára. Kipucoltam, immáron ott is gyönyörű.

Mindent egybevéve nagyszerű és örömteli érzés birtokolni ezt a kést, és úgy vélem amikor anno Tricével azon elmélkedtünk, hogy kellene egy olyan bicska, ami a hétköznapokban, kiránduláskor az erdőben, illetve mindenhol megbízható társunk lehet, akkor ezt a kést írtuk körül.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.06.14.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax