Zsolt - Oryx v2.0 ELMAX
Made in Hungary - Nyugat Dunántúl (utolsó módosítás: 2014.12.29.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: Oryx
 • Penge szúró hossza: 79 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 76 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 22 mm
 • Penge vastagsága: 2,9 mm
 • Penge anyaga: ELMAX svéd porkohászati rozsdamentes acél 60 HRC
 • Élezése: konvex élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 188 mm
 • Kés zárt hossza: 115 mm
 • Súlya: 95 g
 • Penge rögzítése: Liner lock (keresztzár)
 • Liner: egy oldali, 1,5 mm vastag rozsdamentes acél
 • Markolat anyaga: zöld G-10, 5 mm-es zsinórfurattal, fekete távtaróval
 • Markolathossz: 108 mm
 • Markolatvastagság: 13,5 mm
 • Markolatszélesség: 21 - 23 mm
 • Clip: jobbos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Készült: 2014. októberében (a v1.0 2013. júniusában)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

Ez a mostani már sokadik bicskám Zsolttól. Oryxból ez már a második. Elsőt 2013.-ban rendeltem. Erről a - nevezzük v1.0-nak - bicskáról alul megnézhetők a képek. Egy ideje igyekszem megtalálni a számomra "tökéletes" bicskát. A v1.0 már megközelítette, de még volt rajta változtatni való. Ennek kapcsán született ez a v2.0, melyet 2014.-ben rendeltem. Természetesen tökéletes bicska nem létezik, csak elméletben, így ezt csak közelíteni szeretném. Szerintem immáron negyed év távlatából kijelenthetem, hogy ez a v2.0 kellőképpen bevált. Úgy tűnik megtaláltam a megfelelő mindenes bicskámat. Ha most két kést tarthatnék meg a jelenlegi cca. 10 darabból, akkor ez az Oryx, és a HS Vaddisznóm maradna.
Lévén nincs sok értelme a v1.0, és v2.0 cikket külön-külön megtartani, ezért egybevonom a kettőt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

...Mert kell egy jó bicska!... Ebben a mondatban igen sok a hangsúlyos elem, ha az ember kés-szerető típus. Én az "egy" -et emelném most ki. Trice éltársam fogalmazta meg régebben nagyon találóan, hogy azért jó, ha az embernek egy kedvenc bicskája van amit mindenhová magával visz, mert azt megismeri. Szinte hozzánő a kezéhez. Rutinosan fogja használni. Zsolt késpalettájának zömét ismertem sajátként is. Két típust emelnék ki, melyek személyes kedvenceim. Az Oryx, és az Akhilleusz. Ha erős folder kellene, akkor az Akhilleusz lenne nagy pengével. Mindennapi (EDC) késnek azonban csakis az Oryx. Az Oryx egyébként nagyon hasonlít a Fällkniven TK4-re, csak annál véleményem szerint jobb bicska (ugyanúgy, mint a HS-Vaddisznó kontra Fällkniven F1). Ha most nem lenne késem, és nem akarnék egyedit rendelni, vennék egy F1 + TK4 -est, és azok viszonylag lefednék az igényeimet.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Lássuk az Oryx v2.0 miért lett ilyen. Az 1.0-nál tökéletesen bevált az Elmax svéd acél, a hőkezeltetése is remek volt, így azon nem szerettem volna változtatni. Remekül lehet élezni a Spyderco kerámiákon, vagy akár smirglipapírral. Finishelni, smirgli karcokat tökéletesen eltüntetni pedig a zöld krómoxid porral lehet, amit én vastag bőrre viszek fel a hús oldalra, és azon húzom át a pengét. Ez utóbbit egyben ajánlom is mindenkinek. Remek kézi megoldás. Finomsága 0.5 mikron, és nagyon-nagyon sokáig elég egy henger. Elmaxot az éltartása miatt kedveltem nagyon meg, de már rég nem ragaszkodom az ilyen rendkívüli éltartáshoz. Persze lehet ezt még tovább is fokozni az M390-es acéllal, de ez +10eFt -ot jelentett volna.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A pengénél még számos fontos kérdés felmerül. Például, hogy milyen vastag legyen. Én kértem Zsoltot, hogy 3 mm alatt legyen picivel a penge vastagsága. Ez egy nagyon használható, és EDC bicskának bőségesen erős pengét eredményez. Kérdés még az él fajtája. Zsolt legprofibban az élszalagos megoldást készíti, de a sok variációt végig próbálva legjobban a lapos full konvexet szeretem. Zsolt, és sokan mások ezt úgy oldják meg, hogy készítenek egy szélesebb élszalagú pengét, amit lekerekítenek. Ebből a legritkább esetben lesz valóban lapos konvex. Ez sem lett az. Jó hír, hogy ezen lehet javítani, fordítva már nem. Tudom nagy munka egy ilyen átprofilozás, de ezt nem javasolt géppel végezni! (Kivéve persze a mestereket.) Zsolt felé azért ez nem kritika, hiszen van aki eleve nem vállal konvexet. Az általam eddig megismert mesterek közül egyedül ketten készítenek valóban profi full konvexet (Hegyespenge, és Kocsis Feri).

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Pengénél még kérdéses a nyitás módja. Legkönnyebben a nyitófuratos megoldás működik, de ott a lyukba belemegy a kosz. Hasonlóan könnyű nyitást enged a nyitószemölcsös változat. Ezt azért nem kedvelem, mert a nyitószemölcs értékes helyet foglal a pengén, már ha megmaradunk a 8 cm-es törvényben megfogalmazott határon belül. Nemrég Zsolt Akhilleusza kapcsán volt szerencsém használni egy pengehát-nyúlványos bicskát. Ez a nyitás mód szenzációs. Csukott állapotban ad egy érdekes karakteres jelleget a bicskának, és kényelmesen nyitható. Régebben azt feltételeztem, hogy zsebben tartva ez mindenhová be fog akadni. Ez valójában nincs így, egyáltalán nem zavaró a nyúlvány. A nyitását kell picit szokni, de gyakorlatilag egy szinte tökéletes megoldást ad. A penge pedig végig használható, és nincs rajta se csavar, se lyuk. Pengeháton kértem egy minimális hüvelykujj recét, és a pengét végig alul-felül finom kerekítéssel. Nincs rajta kaparóél, de szerintem egy EDC bicskán erre nincs is szükség. A penge felületét szálcsiszolva kértem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Markolatpanel maradt a jól bevált G-10, de szerettem volna szakítani a szokványosan unalmas fekete vonallal. Legjobban a kék tetszett, de az tapasztalatom szerint idővel csúnyán színeződik (zöldül). Legjobban színesben talán a zöld panel marad szép később is. Ezért ezt a színt választottam. Egyik éltársam találóan Bundeswehr Oryx-nak nevezte ezt a bicskát, és teljesen jó a meglátása, tényleg van benne egyfajta BW. feeling. A markolat felületét már nem a korábbi Anso mintával kértem, hanem csak simára, finoman érdesítve. Jó az Anso minta, de egyrészről picit unalmas már számomra, másrészt egy EDC bicskánál túlzottnak éreztem. Arról nem is beszélve, hogy az Oryx szépsége az egyszerű letisztult formavilágból ered, amihez stílusban nem annyira passzol az Anso minta. Gyorsan hozzátenném, hogy Zsolt elmondta, a késre adott garancia kiterjed arra is, ha idővel a G-10 felülete kifényesedik. Csak el kell küldeni neki, és úgy kapjuk vissza, mint amilyen új állapotában volt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A markolaton torx csavarok vannak (T6, T7), de csak annyira vannak besüllyesztve, hogy a csavar nagyjából síkban legyen a G-10 panel felületével. Még a tengelycsavarok is teljesen kitöltik a furatot. Egyszerűen minimális a koszgyűjtő hely rajta, és az is könnyen tisztítható. A markolatra kértem zsinórfuratot, ami kényelmesen használható 5 mm-es lett. Természetesen nem csuklópántot szeretnék kötni rá. EDC bicskánál ez másra jó. A bicskát hordhatjuk zsebklippel csíptetve, vagy klipp nélkül bicskatokban, illetve simán zsebben. Ez utóbbinál nem rossz, ha lánccal, vagy zsinórral egy karabiner segítségével rögzíteni tudjuk kedvencünket, így nem tudjuk elhagyni. Akár a bal zubbonyzsebben karhosszú zsineggel a gomblyukhoz kötve, mint régen az ejtőernyős katonák hordták. Én klippel szeretem hordani. Nem átszerelhető, mivel ez mindenkinek személyre szabottan készül. Az átszerelhetőségnek a szériakéseknél van igazán jelentősége. Hátránya, hogy minden fölösleges csavar-lyuk koszgyűjtő hely. A klipp változott az 1.0-hoz képest. Anyaga vékonyabb lett, hossza rövidebb. Sokkal használhatóbbá vált, és emellett biztosan tart. Fogása klippel együtt kényelmesebb lett, a bicska kinézete pedig szebb.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ha G-10-es üvegszál erősítésű markolatpaneleket kérünk, bátran gondolkodhatunk csak egy oldali linerben is. Ez a penge mellett, a markolatban futó acéllap. Ez rozsdamentes acélból készül, és vastagsága választható (1,2; 1,5; 2 mm). Az 1.0-nál nagyon bevált ez az egy lineres megoldás. Zsolt az 1,5 mm vastagságot javasolta ehhez az általános célú bicskához. Zsolt szenzációs precizitással készítette ezt a bicskát. A liner-lock (keresztzár) könnyen, és kényelmesen oldható, ne szorul meg, emellett biztosan tart. A penge mérnöki pontossággal középre zár, ami elismerésre méltó egy full egyedi foldernél. A markolatpanel, és a liner közé még távtartó is szükséges, ami fekete G-10 lett. A távtartó teljesen végigmegy a markolatban, ezáltal a bicska zárt hátul. Ez egyrészt kosztól véd, másrészt jobban merevít. Egy hátránya van, ha valami szutyok a pengehát-nyúlvány helyére megy, akkor az gátolja a bicska teljes nyitását, ezáltal a liner-lock nem tud zárni. Ez eddig egyszer fordult velem elő.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a bicska igen kényelmes fogású, egy hangyányit sem jobb egy formatervezettebb markolat ennél. Itt ugyanis megvan az a lehetőség, hogy többféle fogásnemben kényelmesen használjuk. Zsebben szuperül lapul, könnyen elővehető-eltehető. Számomra fontos, hogy a markolatot fogva a penge éle minél közelebb legyen a kezemhez, amit ez a bicska tökéletesen teljesít. Ez a tulajdonság keményebb anyag finom vágásánál, azaz például fa faragásnál igencsak előnyös.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Zsolt részletesen elmesélte, hogy hogyan kell szétszedni a bicskát, mire figyeljek oda. Bár már kinőttem a mindent szétszedek korszakomból, azért odafigyeltem. Zsolt bicskáit ugyanis remek dolog szétszedni, tisztogatni és összerakni. Ennek pusztán egy oka van. Élmény megcsodálni azt a finom, precíz minőségi kidolgozást, mely a bicska minden alkatrészéből árad. Fontos, és természetesen logikus is, hogy a kés tengelye mindig a liner oldaláról kerül behelyezésre. Erre az oldalra kerül a kisebb csúszó alátét is. A tengelycsavart tehát a másik oldalról kell kicsavarni. Ezek után már csak odafigyelés kérdése az egész. Érdemes egy kis Loctite 243 közepes szilárdságú csavarrögzítőt is használni a tengelycsavarhoz (vagy pl. ProSeal Pro Lock-ot). Ettől függetlenül valódi ok nélkül már nem szedegetem szét a bicskáimat. Önmagában ugyanis az is ad egy értéket, hogy ezt még Zsolt rakta össze. Tisztítani szétszedés nélkül is tökéletesen lehet. Néha kap egy csepp műszerolajat a csúszóalátét, és a tengely.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A bicska nem hivalkodó még használat során sem. Nem ad fegyver érzetet, ami köszönhető a formának, és az olajzöld domináns színnek. Zsebben hordva minimálisan látszik, a fém klipp pedig szürkés kőmosott felülethez hasonlít, tehát nem csillog. Hordani is kényelmes, lévén a 100 g alatti súly szinte észrevehetetlen egy farmer zsebben.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2014.10.14.

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4 Porpáczy, Zsolt, Oryx, folder, Elmax, TK4