Zsolt - Fekete Erő (utolsó módosítás: 2012.04.11.)
Made in Hungary - Nyugat Dunántúl

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: FE
 • Penge hossza: 87 mm
 • Él hossza: 91 mm
 • Penge max. szélessége: 34 mm
 • Penge vastagsága: 4 mm
 • Penge anyaga: Sleipner svédacél 58-59 HRC
 • Élezése: élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 209 mm
 • Kés zárt hossza: 123 mm
 • Súlya: 181 g
 • Penge rögzítése: Liner lock (keresztzár) jobbos
 • Markolat anyaga: fekete G-10, (4 mm -es zsinorfurattal)
 • Markolatvastagság: 15 mm
 • Markolatszélesség: 26 - 31 mm
 • Clip: nem átszerelhető jobbos, Tip-up (zsebben késhegy felfelé néz)
 • Ára használtan: 34 eFt körüli

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Eddig kétszer volt Zsolt folderem viszonylag rövid ideig. Egyik egy Strider replika volt, de túl vastag pengével - gyakorlatilag mai napig nem tudom azt a kést mire lehet jó használni -, másik egy kis Sebi volt, amit viszont azóta bánok, hogy megváltam tőle. Egy dolog viszont mindkét késnél azonos volt, hogy minőségben nem volt rá semmi panaszom. Utóbbi időben elsődlegesen EDC foldereket kerestem, később erdőjáró fixeket, így a Zsolt kések kikerültek a szkópból. Miután ezekre megtaláltam a számomra megfelelőt, előkerült a köztes igény, egy olyan kés, ami kisebb kirándulásokkor, vagy pl. kerékpározáskor társam lehet. Ide az általam egyik best of -nak gondolt Benchmade 960 kevés, viszont a Hegyespenge Vaddisznóját sem akarnám vinni. Szóba jöhet egy kis fix, vagy egy erősebb folder.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Sok variációban gondolkodtam, és igazán még nem találtam meg az igazit. Szerintem itt is lesz pár kés adásvételem, míg meg nem állapodom egy, vagy két késnél. Fix esetén legalábbis nagy a zűrzavar, de folderek esetén erősen az itt bemutatott Zsolt - Fekete Erő (FE) az esélyes. Nézzük kicsit messzebbről a kérdést...

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Milyen feladatra szeretném használni? Kajakészítésre, kirándulás közbeni mindenesre, ágvagdosásra, farigcsálásra, esetleg pár gally lecsapására, kisebb tűzrakáshoz szükséges faanyag előkészítésére. Milyen tulajdonságok szükségesek? Számomra fontos, hogy a pengéje éles legyen, és ezt az élt ne veszítse el pl. egy narancs meghámozásától. Ez azt jelenti, hogy Elmax, S30V, VG-10... környékén gondolkozom. Fontos, hogy a pengéje erős legyen, de ne repesszen, ami 4 mm körüli pengevastagságot jelent egyenes FFG leélezéssel. Mindenképpen szükséges, hogy rögzített penge legyen, itt mindegy milyen, de nagy kedvencem az Axis, és a liner lock. Mivel elsődlegesen jobbkezes vagyok, ragaszkodtam a jobbkezes vagy kétkezes kialakításhoz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mivel nem "ütöm vágom szurkálok" késre van szükségem - ilyen egyáltalán nem kell nekem - ezért kiemelten fontos, hogy az élhez minél közelebb legyen fogása a késnek. Emiatt esett ki pl. egy kimondottan tetsző ZT 300 folder is. Farigcsálásra az totál alkalmatlan szerintem. Markolat fogása emellett biztos, és kényelmes legyen. Végül igen fontos, hogy jól is nézzen ki.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Sok kés kiesett, pár maradt bent. Egy kedves éltársamnak ismét köszönhetek egy remek kést - ez már a második ilyen tőle - megvettem ugyanis ezt az FE-t. Halkan jegyzem meg, hogy a képen látható Strider SnG-t nálam megelőzte ez az FE. Az FE kés korábban sem képről, sem élőben nem okozott vásárlási rohamot nálam. Most szerencsére egy hirtelen ötlettől vezérelve mégis megvettem. Gondoltam, legrosszabb esetben csak egy cikk lesz belőle. Nézzük részletesen.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés fogása egész jó, közel tökéletes. A kés markolatának, és pengehosszának mérete kifogástalan, tetszik. Szerencsére ennél az FE-nél nincs lecsökkentve a pengemérete legális 80 mm-re, mert az nekem nagyon aránytalannak tűnik, és sosem tetszene. Ezzel a markolat - penge aránnyal viszont nagyon klassz a folder. A kést egész közel lehet fogni az élhez, ami szintén közelít az ideálishoz. Zsoltnak vannak olyan modelljei, aminél ez még tökéletesebb lenne, pl. Ideál, de ahhoz még nem volt szerencsém. A hüvelykujj támasz csillagos ötös. Pont ott van ahol szükséges, kényelmes, biztos fogású, és nagyon jól néz ki. Markolat anyaga fekete G-10, ami a szürkített csavarokkal, linerekkel nagyon elegáns, és kellően erős. Emellett pedig strapabíró, és jól tisztítható. Felülete Anso mintás, ami szintén igen jó design elem, emellett pedig jó csúszásgátló.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge mindkét oldalán acél líner található. Sok esetben súlycsökkentés okán - megrendelő kérésére - készülnek úgy folderek, hogy csak az egyik oldalon van liner. Állítólag ez nem csökkenti a kés terhelhetőségét, viszont egy FE esetén nem látom okát ezen spórolni. Egy small Sebenza replikát viszont kimondottan egyoldali linerrel kérnék. A markolat clipje szolid, elegáns, kellően erős, de megfelelően rugalmas. A clip jobbos, tip-up, azaz zsebben késhegy felfelé néz. Mivel késeimen a clipet pont így szoktam szerelni, ezért nem zavaró, hogy nem átszerelhető, sőt, ezáltal nincsenek fölös koszgyűjtő furatok a markolaton.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Penge mérete, formája csillagos ötös. Jól élezhető, kellően erős, de nem repeszt. FFG. Penge vastagsága 4 mm-es, ami kimondottan nyerő. Sajnos legtöbb FE túlméretezett pengevastagságú kés. Penge anyaga viszont Sleipner. Ezt az acélt ismerem, kedvelem. Jól élezhető, hihetetlenül élesre húzható, igaz nem annyira éltartó, mint pl. egy Elmax penge. Miért mégis Sleipner? Ilyent tudtam venni, másrészt picit még tartok olyan Elmax pengétől, amit nem Baján hőkezeltek.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A pengéknél egy igen fontos tényező a megfelelő hőkezelés. Paul Bos (BOS) hőkezelése nemzetközileg elismert minőséget takar. Idehaza a Bajai hőkezelés számít igen elismert minőségűnek. Vannak könnyen hőkezelhető acélok, és persze hőkezelés szempontjából igen kényesek is. Sleipner egy igen bevált jó minőségű svédacél, de ahogy olvastam, ennek hőkezelése nem akkora kihívás. Az Elmax acél hőkezelése azonban - eddigi információim szerint - eléggé pilótavizsgás. Eddigi FE tesztelgetésem során viszont nagyon jól vizsgázott ez a Sleipner penge.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A penge rögzítése liner lockos. A liner 2 mm vastag. Ez kellőképpen erős, de megfelelően rugalmas is, vagyis kézzel könnyen oldható, nem brutál kemény. Amit minden Zsolt folder tulajdonos hangoztat, az a precíz működés. A kés szépen záródik, nyílik, rögzül. Nem kotyog, hanem kottára működik. Amikor a Stridert próbálgattam, az jutott eszembe, ezek Zsolttól tudnának mit tanulni. Persze biztos Zsolt is tőlük, ez nem kétséges. A kés egész jól fedi az általam leírt kritériumokat. Súlya, és kialakítása, még kisebb ágak lecsapkodását is lehetővé teszik. Aki kisebb kirándulásokhoz erdőbe nem szeretne kis fixet vinni, annak tökéletes alternatíva egy Zsolt FE.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Zárszóként még annyit hozzátennék, hogy sok hazai készítő késeit kipróbáltam, de csak kevésnél mondható el, hogy a kezük alól kikerült kés úgy jó, ahogy van, szépen kidolgozott, ergonómiailag megfelelő, részleteiben is átgondolt, igényes munka. Nem kell rajta semmit utólag hozzátenni, módosítani, befejezni. Zsolt is ezen mesterek közé tartozik. Igen színvonalas munkát tesz az asztalra, és elmondható, hogy értelmes határokon belül minden egyedi igényt figyelembe tud venni. Én abban reménykedek, hogy idővel sikerül majd egy olyan designt megálmodnia, ami akkorát szól, olyan populáris lesz, mint pl. a Fällkniven F1-e, vagy Chris Reeve Sebenzája.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Az FE nekem még nem bizonyított, meglátjuk, hogy hosszútávon maradó kés lesz -e. Egy biztos, az első próbálkozások igen kecsegtetőek...

Budapest, 2012.04.11.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe Zsolt, folder, fekete, erő, fe