Wenger - Evolution 14 (1.014.009.300)
A mindennapos EDC svájci bicska. Made in Switzerland, Delémont (utolsó módosítás: 2012.07.21.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Bicska típusszáma: 1.014.009.300
 • Nagy penge hossza: 64 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 56 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 13 mm
 • Penge vastagsága: 1,8 mm
 • Penge anyaga: X55CrMo14 rozsdamentes acél, 30°-os élszalagos, 56 HRC
 • Dugóhúzó, és rugók anyaga: X20Cr13 rozsdamentes acél, 49 HRC
 • Eszközök anyaga: X39Cr13 rozsdamentes acél, 52-53 HRC
 • Teljes hossza: 150 mm nyitott nagy penge esetén
 • Zárt hossza: 85 (91) mm
 • Súlya: 72 g
 • Penge rögzítése: nincs (a 14S altípusnál van keresztzár)
 • Markolat vastagsága: 17-20 mm
 • Markolat szélessége: 24 mm
 • Markolat anyaga: piros műanyag (kapható keményfa markolattal csipesz, és fogpiszkáló nélkül)
 • Funkciók száma: 14
 • Funkciók: nagy kés penge; olló; sörnyitó + lapos csavarhúzó + kábelcsupasztó; konzervnyitó; dugóhúzó; körömtisztító + körömreszelő; lyuktágító ár; fogpiszkáló; csipesz; kulcskarika

Tapasztalataim:

Korábban már volt két Wenger késem, de egyik sem lopta be magát a szívembe. Én igazából a Victorinox kedvelők táborába tartozom. Abból is a Climber, és az Outrider típusok a kedvenceim. Bevallom ennek ellenére korábban már szemeztem a Wenger Evolution 14 Wood-al, ami a Victorinox Climber konkurense. Két dolog ragadott meg benne, nevezetesen a fa markolat, és az olló rugó megoldása. Ára miatt azonban letettem róla. Úgy alakult, hogy a Késportál fórumán szert tettem egy piros markolatos Wenger Evo14-re. Örültem neki, mivel kipróbálhatom újfent a "Wenger életérzést".

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ennek a késnek pici érdekessége, hogy tulajdonosa egyenesen Svájcból hozta. Victorinoxos szemüveggel nézve eléggé szedett-vedettnek tűnt első ránézésre a kés. Hamar rájöttem, hogy ez a feeling a markolatpanelek kialakításából fakad. Vic.-nél a panelek precízen követik a linerek vonalát. Wengernél ez az Evo grip nagyobb, túllóg a késen. Megszokva a különbséget ma már inkább jópofának, és érdekesnek találom. A kés a Vic.Climbernél cirka fél centivel rövidebb, és picit könnyebb, bár kézbe véve a súlykülönbség nem állapítható meg. Felszereltsége nagyjából azonos a Climberével. Az Evo14-en nincs rajta a cipelő kampó, és a kis késpenge helyett körömtisztító és reszelő került. Nincs továbbá gombostűnek hely a dugóhúzó alatt. Elmondható, hogy az Evo14 nagyjából azonos a Climberrel, de szinte minden eleme más. Nézzük.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ez a műanyag markolatpaneles verzió tartalmazza a szokásos fogpiszkálót, és csipeszt. A fa markolatpanelesnél ezek hiányoznak. A csipesz fejrészénél nincs a Vic.-nél megszokott műanyag fogantyú, és mindkét eszköz kisebb, és laposabb. A fogpiszkáló nincs olyan határozottan bepattanósan rögzítve, mint a Vic.-nél. Ettől függetlenül teljesen rendben vannak. A kulcskarika kellően kicsi, de erős. Én egy kis bőrfonatot fogok rátenni dísznek. Ha nem tokban, vagy zsebben hordanám, akkor egy #3-as Nite Ize S-karabinerrel övbújtatóra csattintanám. Gyorsan hozzáteszem, ezt a bicskát nem hordom magammal. Utazások alkalmával kerül a szállodai pakkba elsődlegesen az olló, és a dugóhúzó miatt. Visszatérve a markolatra, az Evo grip-et kézre szabták. Ez a nagyobb modellnél szerintem átütőbb hatású lehet, mert ennek a markolata túl rövid az ergonómiához. Hiányzik az a fél centi. A markolat picit, 3 mm-el vastagabb a Climberénél, ez jótékonyan hat. A speciális formai kialakítása első blikkre design / reklám elemnek tűnt, de amellett, hogy jól néz ki, valóban kényelmesebb fogást biztosít. Fontos tulajdonsága még a markolatnak és egyben az eszközöknek, hogy egytől egyig könnyen biztosan nyithatóak.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A legfontosabb eszközzel kezdeném, a késsel. A Climberhez képest ez is rövidebb lett 4 mm-el. Bevallom a Climber is rövid, ez is az. Az a 4 mm már totál nem oszt vagy szoroz. Virslit, vagy kolbászt szeletelni még éppen jó, de a parizert már csak boncolni lehet vele. Viszont bőven legális méretű, és ha ne adj Isten játszótéren van szükség rá, ott sem kelt feltűnést. A penge anyaga elvileg más, mint amit a Victorinoxnál használnak, de tulajdonságait tekintve ez sem több annál. Ennek gyakorlatilag a max. teljesítménye egy friss ágacskából nyárs faragása. Utána persze ha nem élezed meg újra, átmegy a penge vajazó késbe. Ezzel nincs is baj, mert ez egy átlagos hétköznapi ember társa, ami elsődlegesen tízóraihoz, uzsonnához használt holmi, illetve ha adódik valami egyszerű elvágnivaló. A penge formája / él vonalvezetése íveltebb, mint a Climber esetén, ami nekem jobban tetszik. Élezve gyárilag 30°-os élszögre van, ez teljesen jó erre a késre. Előnye ennek a gyengébb pengeacélnak, hogy kis gyakorlással a kezdők is borotva élesre tudják húzni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Haladjunk sorban. A Climber kis pengéje helyett ez a kés egy körömpucoló + körömreszelő eszközt kapott. Annak ellenére, hogy tudom mire jó a kis penge, és sosem használtam. Köröm pucolásra kényszerből a nagy pengét használtam, ami egyrészt egyáltalán nem higiénikus, másrészt balesetveszélyes is. Szóval fiús szemmel haszontalan cucc, de valójában nem az.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Következzen a nagy kedvencem, az olló. Azért nagy kedvenc, mert sokszor igen hasznos eszköz. Gondoljunk például a vidámparkban, vagy a Csodák palotájában alkalmazott, eltéphetetlen színes karszalagokra, amit utána biztonságosan el tudunk távolítani fáradt gyerkőcünk csuklójáról. A Wenger az ollónál valamelyest túlszárnyalta a Victorinox ollómegoldását. Egyrészről a keskeny laprugót egy rugós fémkarral helyettesítették, másrészről az olló élei mikro recézést kaptak. A laprugó a Vic.-nél szinte minden visszacsukásnál félrecsúszott, tehát figyelmesen kellett használat után visszahajtani. Figyelmetlenség esetén a rugó kiugrott, vagy akár el is tört. A Wengernél ez szinte bolond biztos megoldás, és a gyakorlatban is igen jó. A mikro recézés pedig csúszás mentesíti az ollót a vágás megindításakor. Hátránya a Vic.-el szemben, hogy fele olyan vastag anyagból készült, kevésbé masszív.

Cuccos19 éltársam - akitől a kést kaptam - saját tapasztalatával kiegészítette a beszámolómat.

Az ollóhoz viszont annyit hozzátennék, hogy körömvágásra kényelmetlenebb és kevésbé precíz, mint a Vic-é. Ez a recézés miatt van, durvábban vág, és nem lehet vele olyan patentra levágni a körmöt. Ezt viszont kiegyenlíti azzal, hogy tettek rá reszelőt.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A konzerv nyitó esetén is használhatóbbnak tűnik a Wenger. A konzerv lemez vágóél hosszabb, és felénk vágja a konzervet, a Vic. pont ellentétes irányba dolgozik, és rövidebben. Az él meredek élszögű, és éles. Gyorsabban, és kényelmesebben lehet vele konzervet nyitni. Vic.-el ez minden esetben ügyetlenkedés volt, és szükségmegoldás. Ez a Wengernél teljes értékű nyitó. A hegye alkalmas még kisebb keresztfejű csavarhoz csavarhúzóként. Kis csavar esetén tényleg pici értendő. Szerintem ezt csak azért találta ki Wenger, mivel a Vic.-nél a konzervnyitó egyben egy kis laposfejű csavarhúzó is, és nem akartak funkcióvesztést. Szóval én ezt belemagyarázásnak gondolom.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A sörnyitó + csavarhúzó + kábelcsupasztó eszköz szinte megegyezik a Vic.-nél készítettel, de azért vannak különbségek itt is. A Vic. két lapos csavarhúzóval rendelkezik, a Wenger egy közepessel. Szerintem ez jó megoldás. Tehát a csavarhúzó picit kisebb lett. A lényeges különbség azonban, hogy a Wenger beépített egy nyomásra működő biztonsági zárat. Ha a csavarhúzót rányomjuk a csavarra, a szerszám cirka 1 mm-t becsúszik a markolatba, és nem tud visszacsukódni. Ez szerintem egy ötletes, és hasznos plusz.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kés "hasát" végigjártuk, most nézzük a hátát. Climber esetén itt három eszköz van, itt csak kettő. Hiányzik a hordozó kampó, ami a Vic.-nél gyakorlatilag kinyithatatlan kategória volt. Egyszer használtam azt papírgyűjtésnél, nyomban el is szakította a kötelet. Többinél maradt a kézben cipelés. Szóval nem hiányzik.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A dugóhúzó nélkülözhetetlen eszköz a svájci bicskán. Én gyakorlatilag ezért tartom. Utazásokkor ha netán ki kell nyitni egy palack száraz vörösbort, szégyen, ha egy férfi embernél nincs dugóhúzó. Mérete, menet iránya megegyezik a Vic.-nél lévővel. Hasznos tulajdonsága még, hogy csomót kényelmesen lehet vele oldani.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Eljutottam az utolsó eszközig, ami egy lyuktágító ár. Ennek többféle változatával találkoztam bicskákon, és ez a leg puritánabb az összes közül. Tényleg szinte csak lyuktágításra való. Mi nincs rajta? Például vékony madzagnak lyuk, hogy szükségvarrást lehessen vele csinálni. Viszont ha azt vesszük, ez nem egy túlélő bicska, ergo lehet, hogy szükségtelen lenne. Nekem így belegondolva tényleg nem hiányzik. Nincs rajta él, mint a Climbernél. Ez igaz. Viszont az lyukfúró ár, ez meg lyuk tágító. Más a funkciójuk. A lyukfúróval nem lehet lyukat tágítani, mert elvágja az anyagot. Itt is arról van szó, mint a kis pengénél, hogy ki melyiket használja inkább. Nekem eddig lyuktágítóm nem volt, ezért csak az ugrik be, hogy a fúrót hol használtam, és vajon fog -e hiányozni. Lányomnak botot fúrtam ki vele, de nem fog túlzottan hiányozni. Egyrészt kirándulásra úgysem viszem magammal, másrészt a markolat közepén elhelyezkedő, biztosítás nélküli éles ár eléggé balesetveszélyes dolog. Lyuktágító viszont nem. Ha az rácsukódik az ujjamra, max fáj egy kicsit. Szóval meglátjuk hol fogom használni.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Összességében tényleg csak ízlés kérdése, hogy melyiket válassza az ember. Én maradtam Victorinox párti, úgyhogy mindent egybevetve ha ez a kés hangsúlyos lenne számomra, lecserélném egy Climberre.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.07.16.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution Wenger, evo14, Evolution