Wenger - Realtree AP Blaze 55 (1.077.055.804)
Az erdei svájci bicska. Made in Switzerland, Delémont (utolsó módosítás: 2013.02.17.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: 1.077.055.804
 • Penge szúró hossza: 95 mm
 • Él hossza: 86 mm
 • Penge max. szélessége: 19 mm
 • Penge vastagsága: 2,6 mm
 • Penge anyaga: X55CrMo14 rozsdamentes acél, 30°-os élszalagos, 56 HRC
 • Dugóhúzó, fűrész, és rugók anyaga: X20Cr13 rozsdamentes acél, 49 HRC
 • Fűrész hossza: 104 mm
 • Fűrész él hossza: 100 mm
 • Fűrész max. szélessége: 17 mm
 • Fűrész vastagsága: 1,6 mm
 • Élezése: élszalagos
 • Kés nyitott hossza: 225 mm
 • Kés zárt hossza: 131 mm
 • Súlya: 163 g
 • Penge rögzítése: Liner lock (keresztzár) nyomógombos oldással
 • Markolat anyaga: ág mintás (Camouflage) narancssárga műanyag
 • Markolathossz: 101 mm
 • Markolatvastagság: 22 - 26 mm
 • Markolatszélesség: 20 - 25 mm
 • Clip: nincs
 • Funkciók száma: 12
 • Funkciók: nagy kés penge; fűrész; törővég; sörnyitó + lapos csavarhúzó + kábelcsupasztó; konzervnyitó; dugóhúzó; lyuktágító ár; kulcskarika
 • Új ára: 11 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Én rajongok a svájci bicskákért. Egyrészt mert megfizethető minőségi termék, másrészt igen jól van kitalálva használhatóság szempontjából, de talán a legfontosabb, hogy az első használható bicskám egy Victorinox Spartan volt régen. Természetesen van egy legális méretű kis svájcim is, de emellett felmerült az igény egy nagy pengésre is. Erdőbe szeretek úgy kirándulni, hogy hátizsákkal, kulaccsal, késsel, kisfűrésszel... Vannak azonban olyan kiruccanások, hogy az eredeti cél városi kalandozás. Templomok, múzeumok felkeresése. Ide nyilván nem viszem magammal az erdei szettet, kedvenc HS Vaddisznóm is otthon marad. Nem egy alkalommal alakult már úgy a program, hogy közben, vagy a végén mégiscsak a természet lágy ölén találtuk magunkat erdőben, Dunaparton. Ilyenkor persze hiányzik a megszokott erőjáró cucc, és kellemes dolog, ha az ember tarisznyájában azért pihen egy Victorinox Forester, vagy egy Wenger Ranger. Ide sok funkció nem kell, pusztán egy kés, egy fűrész. A többi már csak hab a tortán.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Mégis milyent vegyek? Azt már megfogalmaztam, hogy sok plusz funkciót nem szeretnék a penge+fűrészen kívül, csak a kötelező alapcuccokat. Innentől még vannak kérdések. Dugóhúzós, vagy csavarhúzós legyen? Tulajdonképpen marginális kérdés, lévén erdőben ritkán bontok bort, viszont keresztfejű csavarral sincs sok dolgom. Ami miatt mégis a dugóhúzót választottam, hogy abba csavarható kis kiegészítő mini csavarhúzó, ami szemüvegekhez bárhol kellhet. Másik előnye, hogy dugóhúzóval csomót lehet bontani, ami erdőben sokszor kellhet. Másik kérdés, hogy a két svájci márkából melyiket válasszam? Az első svájci bicskám miatt automatikusan a Victorinoxra gondoltam, viszont erdész ismerőseim a Wengert preferálják. Miért? Mert picit nagyobb a pengéje, teljesen jobbkezes kialakítású, és vaskosabb, kézreállóbb a markolata. Kesztyűben is megfelelően használható. A penge nagyobb volta a kis fűrész miatt még hangsúlyosabb. Tehát a Wenger mellett döntöttem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

További kérdések merültek fel. Wengerből is van egykezes nyitású penge. Ez látszólag egy praktikus megoldás, de nekem mégsem tetszett. Csukott pengénél a nyitólyuk széle erősen kiemelkedik a markolatból, ami fűrész használatakor rendkívül kényelmetlen. Maradtam a hagyományos kétkezes nyitású késnél. Hagyjuk a svájciakat ezen az egykezes megoldáson még gondolkodni. Már csak egy utolsó kérdés maradt, milyen színű, és mintájú markolata legyen a késnek. Wengernél a hagyományos, és szerintem rendkívül uncsi, és nem praktikus fekete markolaton kívül van lila, zöld, terepbarna, és terep-narancssárga. Ez utóbbi újdonság. Eredetileg a lilát kerestem, de amikor megláttam ezt a vidám és tetszetős narancs színűt, eldőlt a kérdés. Amellett, hogy fiatalosan jópofa, erdőben leejtve is nagyobb esély van rá, hogy a fűben, gazban megtalálom.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Maga a penge kellően nagy. Éltartása ugyanolyan halovány, mint a Victorinox pengék esetén, de szolid használatra, és étkezéshez tökéletes. Emellett úgyis nálam van a Spyderco Native 5-ösöm aminek CPM-S35VN a pengéje, és igencsak éltartó. A kés könnyen élezhető, akár egy kövön is. Jobbkezes zárral, ami ötletesen van kialakítva. A Wenger logó maga egy nyomógomb, ami oldja a keresztzárat. Eléggé be kell nyomni a zár oldásához, tehát a véletlen fogás közbeni zároldás teljesen kizárt. A pengeháton van egy rovátkolt hüvelykujj támasz. Az élezés viszont nem a penge tövénél kezdődik, hanem attól cca. 1 cm-re, ami jó, ha közel az élhez rá akarunk fogni a pengére. A kés a markolatpanel alatt a bal szélen van, ami szintén a jobbkezes felhasználást teszi könnyebbé. Látszólag rossz megoldásnak tűnik, hisz a Wenger mellett viszek magammal egy Native 5-öst is. A két kés azonban nem fölösleges. Egyik a farigcsáló, zsebben kéznél lévő mindenes, másik pedig az étkezéskor biztosan tiszta penge. A nyitott pengével a kés markolata egyébként nagyon kényelmes. Az összes többi szerszám nagyjából belesimul a nyélbe.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Másik fő elem a fűrész, ami a markolatban középen található. Ennek nincs biztosítása, viszont ennek a hegyével nem is akarunk semmit végezni, így nincs is feltétlen szükség a biztonsági zárra. A markolatból picit kilóg a kés pengéje, de még éppen nem kényelmetlen. A fűrész duplasoros kétirányú fogazatú, tehát tolva és húzva is dolgozik. Sűrű kis fogazatú, tehát elsődlegesen száraz fára, vagy csontra való. Nedves ágnál hamar eltömődik, és csökken a hatékonysága, ezért menet közben időnként tisztítanunk kell friss vágáskor. Sasa Hobót, vagy Vargo Titanium Hexagon zsebkályhát remekül lehet segítségével táplálni. A fűrész 2,2 mm vastag a pengetőnél, de a fogazott penge el van vékonyítva úgy, hogy a pengehát felé keskenyedik. Ezáltal csökkenti a penge megszorulásának lehetőségét. A fogazatnál 1,8 mm, pengehátnál 1,2 mm vastag. A fűrészlap 104 mm hosszú, ebből 97 mm hosszan fogazott. 6 cm vastag ágakat kényelmesen fel lehet darabolni, ami azért jó, mert ezt akár a kés pengéjével is szét lehet hasogatni, így biztosan éghető fát kapunk.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Penge oldalon még két kihajtható szerszám van. az egyik egy nagy csavarhúzó. Ennek érdekessége a rejtett biztonsági zár. Ha a csavarhúzót rányomjuk, a szerszám 1-2 mm-t becsúszik a markolatba, és ekkor nem tud becsukódni. Ha nem nyomjuk már rá, vissza ugrik, és ismét zárható. A csavarhúzó feszegetésre is használható. Mindenki által ismert festékes doboz tetejét kinyitni pl. Ezen a szerszámon található még az üvegnyitó is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Másim végén pedig a konzervnyitó található, ami eltér a Victorinox féle változattól. Ezen bár nincs kis csavarhúzó, de helyette éles a konzervvágó kés, és hegyes. Sokkal hatékonyabban, és gyorsabban lehet vele konzervet nyitni. Másra is jó, remek szikraindító szikravetőhöz. Ez a szerszám nem biztosított, de erre nincs is szükség.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Markolat hátról két szerszám nyitható. Egyik a dugóhúzó, ami nagyon erős, nyugodtan bontogathatunk vele borospalackokat. A dugóhúzóba kis Victorinox csavarhúzó tekerhető, ami szemüvegesek körében igencsak felértékelődhet. A dugóhúzó hegyével körömmel nyithatatlan csomókat lehet kényelmesen oldani.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Végül már csak a bőrvarró ár maradt. Ez szintén eltér a Victorinoxtól. Egyrészt, mert nyitható, vagyis nem kell kis híján búcsút mondanunk a körmünknek, ha használni akarjuk, másrészt nem éles, hanem csak hegyes, és van rajta fonalnak egy 2 x 3 mm-es lyuk.

Végezetül nem bántam meg, hogy nem a megszokott Victorinoxot választottam. Már én is vallom, hogy jobb nála.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2012.12.28.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB Wenger, Blaze, Realtree, APB