Victorinox - Pioneer Range, Alox 0.8150.26
Made in Switzerland (utolsó módosítás: 2014.11.05.)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

 • Típus azonosító: Pioneer Range, Alox 0.8150.26
 • Penge szúró hossza: 70 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 63 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 14 mm
 • Penge vastagsága: 2,8 mm
 • Penge anyaga: BRD 1.4110 német rozsdamentes acél, élszalagos 57-58 HRC
 • Fűrész hossza: 72 mm
 • Fűrész vastagsága: 1,5 mm
 • Kés nyitott hossza: 163 mm
 • Kés zárt hossza: 93 mm
 • Súlya: 83 g
 • Markolat anyaga: alumínium
 • Markolat vastagsága: 14 mm
 • Markolat szélessége: 19 mm
 • Funkciók: 7 (nagy kés, kis kés, fűrész, sörnyitó, nagy csavarhúzó, kábelcsupasztó, fúróár)
 • Új ára: 11 eFt

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Régebben Interneten találtam egy német cserkész oldalt, ahol többek között videón bemutatnak az ifjúságnak pár egyszerű faragást. Hogy lehet pl. egy villás végű botra kiskakast faragni. Egy kis fűrészes Victorinoxot használtak hozzá. A nagyolást fűrésszel, és a nagy pengével végezték, a finomabb munkát a kis pengével, és a szúróárral. A munka végeztével pedig felbontottak egy tonicot. Nagyon tetszett, hogy milyen praktikusan, egyszerűen, és egyben elég biztonságosan el lehet készíteni ezt a feladatot akár egy tizenéves gyerek által is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Victorinox legális méretben készít alumínium markolatos fűrészes bicskát Pioneer Range (93 mm) termékcsoportban. A 93 mm a bicska csukott hosszát jelöli. Ebben a termékcsoportban csak egy olyan van, aminek van fűrésze, és kis pengéje is. Sajnos ez a penge kacor, ami ágvágásra megfelelő, de faragásra teljesen alkalmatlan. Két lehetőségem volt, lemondani az alumínium markolat kialakításról, és a különlegesen jó fúróárról (semelyik másik modellben sincs ilyen), és választani a Campert, vagy ezt a kacorkést kiegyenesíteni. Volt már nagyobb kihívásom is kézi profilozáskor, így kiegyenesítettem a kis pengét.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Fantasztikus kis eszköz ez a bicska. igen kényelmes a fogása, a felületi érdesítés miatt még nedves kézben sem csúszik. Előnyös, hogy nem színezett a markolat, így idővel a kopás sem látszik hangsúlyosan, mint a most divatos új, színes modelleknél. Nagy penge szokatlanul vastag a pengetőnél, és onnan vékonyodik. A penge szélesség viszont elöl, ahol a körömvájat van, ott a legszélesebb. A kis videón még egy erősebb ággal ütőfázták is, hogy a gyerekeknek ne kelljen erőből nyomni. Mondjuk ennél a "futotta még" pengeacélnál ez nem is mellékes lehetőség. Felnőttek pedig akár egy kavicson is megélezhetik a pengét, amire sűrűn szükség is van, ha fát farag az ember.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A nagy penge mellett szemben található a fúróár. Victorinoxnál az elterjedt a lyuktágító, vagy a félig élezett szúróár. Ezek egytől egyig a bicska közepére nyílnak, mint a dugóhúzó. Nem túl praktikus megoldás. Ennél az egy termékcsaládnál nyílik ez a bicska végére, és megerősített komolyan élezett fúróárat tartalmaz. Lazán lehet vele lyukat fúrni. Ha megválok ettől a bicskától, ez a szerszám lesz az, amit sajnálni fogok, mert nincs alternatívája.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kis fűrész kis fogú, így friss ágat ha vágunk, gyakran kell kézzel megtisztítani. 4-5 cm vastag ággal simán elboldogul. Toló-húzó fűrész, így a hatékonysága sem rossz. Ez azonban tényleg csak ilyen kis munkákra jó, vagyis faragni, botot vágni, ha szerencsétlen módon nincs nálunk az erdőben valami használható fixpengés, vagy egy normális fűrész (ARS 210DX, Silky 240).

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A kis penge nagyon jó lett. Ha csak ez lenne használhatóbb acélból, már megtartanám. Ameddig borotva éles, élmény vele dolgozni. Remekül lehet irányítani, hossza is tökéletes. Mellette szemben található a nagy csavarhúzó, amin egy sörnyitó, és egy kábelcsupasztó is helyet kapott. Ez utóbbinak nem sok hasznát láttam, de a csavarhúzóval a fő funkciója mellett lehet még feszegetni is.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Victorinox bicskák közül ez a legjobban "összerakott" termékcsalád. Ettől függetlenül kajáló késnél többet nem várhatunk tőle. Szerintem egy Svájcim marad, a Spartanom.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Budapest, 2013.12.18.

Linkek:

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26 Victorinox, Pioneer, Range, Robust, Alox, 0.8150.26