Victorinox Pioneer X ALOX 0.8231.26
Made in Delémont, Swiss (utolsó módosítás: 2017. október)

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Műszaki adatok:

Kés:

 • Típus azonosító: 0.8231.26 2017.-es modell
 • Funkciók: 9 gyárilag, de végül és valójában csak 7 használható
 • Kés nyitott hossza: 161 mm
 • Kés zárt hossza: 93 mm
 • Súlya: 94.5 g
 • Új ára: 16-18 eFt körüli (2017.-es ár)

Penge:

 • Penge, és a szerszámok anyaga: BRD 1.4110 német rozsdamentes acél, élszalagos 57-58 HRC
 • Penge szúró hossza: 68 mm (legális méretű - EDC)
 • Él hossza: 62 mm (legális méretű - EDC)
 • Penge max. szélessége: 14 mm
 • Penge vastagsága: 2.8 mm
 • Élezése: élszalagos
 • Penge rögzítése: slipjoint
 • Penge nyitása: körömvájat

Markolat:

 • Markolat anyaga: ezüst színű alumínium, rácsos mintával.
 • Markolatvastagság: 15.5 mm
 • Markolatszélesség: 19 mm csak a markolatpanelt mérve
 • Clip: nincs

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előzmények:

A Victorinox termékpalettából a leginkább munkakés jellegű kedvencem, az alumínium markolatos Alox Farmer volt. Ez egy igen praktikusan összeállított bicska, mely egyedülállóan végére nyíló profi szúróárt, erős pengét, és kis fűrészt tartalmaz, a megszokott konzervnyitó-sörnyitó szerszámpárossal kiegészítve. Ami szokatlanul nincs rajta, az a dugóhúzó, és az elmaradhatatlan fogpiszkáló-csipesz páros. Ezt elfogadva, a Farmer egy nagyon jól átgondolt outdoor bicska. Annyira megkedveltem, hogy EDC-ként is számtalanszor elkísért. Picit mindig értetlenkedtem, hogy miért nem dobnak piacra egy városi modellt, ahol a fűrész helyett a Climberemben nagyon megkedvelt, és gyakran használt olló kerülne beszerelésre. Nagy meglepetésemre 2017.-es modellek közé mint újdonság bekerült ez az új Pioneer X.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Tapasztalataim:

Nem volt kétséges, ezt az új modellt ki kell próbálnom. Akkor még idehaza nem lehetett beszerezni, így egy svájci Victorinox kereskedőcégtől (LCSAS) rendeltem. Érdekesség, hogy ők is ráteszik a cégük logóját a bicska hátsó paneljére, ami klasszul néz ki. Lévén Svájc nem EU tagország, a posta + NAV természetesen beleszólt a csomag megérkezésébe, olyannyira, hogy mire megkaptam, már itthon is polcokra került, igaz még csak az Extrametálnál. Elintéztem a dolgot egy "ez az én formám..." -al, és birtokba vettem.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Lévén nem idegen bicskáról volt szó, hiszen Farmerem, és Climberem is van, pontosan tudtam mire számíthatok. Legelső fura érzésem az összekuszált körömvájatból fakadt. Elsőre az volt az érzésem, hogy minden a feje tetejére állt, pedig valójában csak egy elemet variáltak át, az ollót. Nem a Climbernél megszokott késsel ellentétes irányú körömvájatot alkalmaztak, hanem minden szerszám egy irányból nyitható az X-en, persze kivétel ez alól a fúróár. Másik negatívum már ismert volt számomra, hiszen az összes tiszti modellen ugyanez a "baki" megtalálható. A kiálló mini kulcskarika tartó szem, ami egy cca. 1 mm vastag, és 2-3 mm -re kilógó pici lyukas lemeznyúlvány. Ez pontosan az ember tenyerébe mélyed, ha használjuk a bicskát. Akkor is kellemetlen, ha kivesszük a kis karikát, akkor is, ha minden lehetséges vackot ráaggatunk... Egy esetben nem zavar, ha veszünk egy mély lélegzetet, és lecsippentjük, majd a levágott felületet szépen síkba csiszolunk. Hozzáteszem nem egy nagy történet, hiszen a Victorinoxnál megszokott alumínium linerből kilógó nyúlványról van szó.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Nézzük végig a bicska 5 szerszámát a Victorinox logós markolatpaneltől haladva. Első eszköz ami a kés tengelyén helyezkedik el, a sörnyitó, melynek elején találunk egy 6 mm-es nagy erős lapos csavarhúzót, illetve a tövében egy kábel csupaszítót. A szerszám kellően vastag, 2.2 mm -es, és a csavarhúzónál szabványosan le van vékonyítva. A csavarhúzó, és a hozzá tartozó szerszám kellően erős arra, hogy akár feszegetésre is használható legyen. Erre a célra én már sokat használtam ezt a Nomadomon. A szerszám 90°, és 180°-ban nyitható, azaz derékszögben nyitva erősen beragadt csavaroknál nagyobb forgatónyomatékot tudunk kifejteni. A kábelcsupaszító használata számomra talány, én eddig erős drót görbítésére használtam.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Második szerszám a konzervnyitó, melynek elején találunk egy lapos 3 mm-es csavarhúzót. A csavarhúzó vége itt is szabványosan el van vékonyítva. A süllyesztett csavarokkal természetesen nem tud mit kezdeni. A konzervnyitót én eddigi Victorinox használó éveim során talán 2-3x használtam (ez esetemben nagyjából 30 évet jelent). Amire viszont sokszor használtam, az a narancs hámozása. Arra szenzációs.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Harmadik eszköz a nagy méretű olló. Ugyanekkora olló található a legkedvencebb Victorinox bicskámon is, a Climberen. Nagyon eltalált szerszám. Eddig általam kipróbált alternatívák közül számomra ez a tesztgyőztes, és itt felsorolom mivel szemben éreztem, gondoltam jobbnak: Leatherman TTi-Surge; Victorinox SwissTool Spirit Plus, Wenger Evolution 14, Böker Plus Tech-Tool City 4. Az ollót igen sokszor használom a hétköznapokban. Sokan mondják, hogy ott van a kés, mit bohóckodom ollóval. Nekik tökéletesen igazuk van, de vannak esetek, amikor - talán az ügyetlenségem, vagy túlzott óvatosságom miatt - én szívesebben használom az ollót. Segítségemre van, hogy gyári éllel fantasztikusan vág. Ha ruhavásárlás után címkementesíteni kell, én kizárólag a Victorinox ollóját kapom elő. Vagy a Pioneer X, vagy a Climberét, amit hamarább kézbe kapok. De hogy kinti eseteket is említsek, az eltéphetetlen karszalagok - ugye nem kell részleteznem, miért használok a picur csuklójánál szívesebben egy kisollót, mint egy borotva éles késpengét. Vékony drót elvágása... De, ez totál szubjektív dolog, és nyilván az keres ollós bicskát, akinek ez a szerszám valami miatt lényeges. A pár hónap alatt viszont nem tudtam megszokni az ellentétes oldalra gyártott körömvájatot. Tartok tőle, itt bennem lehet a hiba.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Negyedik, egyben a bicska legfontosabb eszköze, maga a késpenge. A kés szokatlanul meg van erősítve. Még a nagy Nomad pengéjénél (2.5 mm) is vastagabb (2.8 mm) a pengetőnél mérve. A kés csiszolása igen érdekes aszimmetrikus, a pengehát a penge tövétől a kés hegyéig lineárisan vékonyodik, ebből kifolyólag az egyenes leélezés síkja is csavarodik. Ez felhasználás szempontjában a penge tőnél robusztus szakaszt eredményez, míg a hegy felé nagyon finom vágásra ad lehetőséget. A penge persze a megszokott BRD 1.4110 rozsdamentes acélból van, amit régről alkalmaz a Victorinox. Előnye, hogy nagyon könnyen élezhető, és ezt szó szerint értsétek. Kipróbáltam, egy életlen tiszti bicskát a Duna parton megélezni egy maroknyi méretű sima felületű talált folyami kavicson, és utána harapósan, de borotvált. Mindezt 1-2 perc alatt. Ha jobbítani szeretnétek a svájci bicskátok metsző, és éltartó képességén, célszerű átprofilozni lapos konvex-re. Én a Nomadomon ezt ki is próbáltam. Tapasztalatom, hogy egy cca. 20°-os teljes élszöget (nem oldalankénti dps!) elvisel ez az acél, és fantasztikus metszőképességet eredményez. 20° alatt már sajnos hajlamos a kihajlásra. Éltartáson meg természetesen csak érzetre javít, hiszen az acél, és a keménysége változatlan, így kopni is ugyanolyan gyorsan fog, azzal a különbséggel, hogy egy 20°-os tompa éllel még mindig jobban boldogulunk bizonyos feladatoknál (étellel kapcsolatosak pl.), mint egy gyári 40°-os éllel. ...persze ezt már lehet hogy csak bedumáltam magamnak. Mindenesetre a Nomadom kis élszögét azóta nagyon szeretem, és előszeretettel választom ezt a pengét.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Ötödik, egyben utolsó szerszám a fúróár, mely az Alox sorozat legszenzációsabb eszköze. Ez így elsőre borzasztóan szenzációhajhász kijelentésnek tűnik, de engedjétek meg, hogy megalapozzam ezt a címet. Az eddig használt svájci bicskákon a szúró, vagy fúróár a markolat közepére nyílik. Fúróár annyiban több, vagy más, mint a szúróár, hogy egyik oldalán vágó él található nagy élszöggel. Lehet persze ezeket is finoman használni, de csak erősen korlátozott hatékonysággal. Fúróár esetén ez még balesetveszélyes is. Az Alox szériánál, és így ennél a Pioneer X-nél, a fúróár a markolat végére nyílik, ráadásul egy nagyon megerősített szerszámmá alakult. Hossza 36 mm, mely 1 mm-től 6 mm-es lyukátmérőig szélesedik. Igen pontosan, és jól használható valódi profi szerszám. Ennek gyenge változatát találjuk meg az új Swiza bicskákon, de ez jóval elnagyoltabb szerszám lett.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

A bicska markolata a Victorinox 93 mm-es Alox családon belül teljesen megegyezik. Erős alumínium panelek, ahol a sárgaréz tengelyek végig át vannak szegecselve. Felülete piramis szerűen érdesített, ami egyfelől igen dekoratív, másfelől nem sérti az ember csupasz kezét, de csúszásmentes fogást biztosít. A markolat mérete 15.5x19 mm, és 93 mm-es hossza biztos négyujjas fogást tesz lehetővé. Kapható színes változatban is, de ezek felülete idővel kopik, és így már kevésbé nyújtanak tetszetős külsőt. Én ezért preferálom jobban az ezüst alap változatot.

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Előnyök:

 • Bicska végében nyitható minőségi fúróár (legjobb a konkurensek között)
 • Erős szerkezetű bicska
 • Jó fogású érdesített fémmarkolat
 • Erős penge (Legális méretű)

Hátrányok:

 • Szokatlan oldalra helyezett körömvájat az ollón (képtelen vagyok hozzászokni)
 • Használhatatlanul kényelmetlen kulcskarika szem (rögtön megváltam tőle)

Összességében a Victorinox palettáján szerintem a legjobb legális méretű munkakés. Erdei, outdoor bicskának az Alox Farmert, városi EDC-nek pedig ezt a Pioneer X -et javaslom.

Budapest, 2017. október

ponggi, gox, Pongrácz, Pongracz, Késportál, Kesportal

Készült fényképek:

A képekre kattintva, külön ablakban megtekinthető nagyobb felbontásban...

Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer Victorinox, Wenger, Alox, Pioneer